Beton simítása: hasznos hasznos tippek és tanácsok

Beton simítása

Hogyan, mikor és milyen eszközökkel célszerű elvégezni a beton simítását? Útmutató az egyenletes, sima betonfelület megalapozásához.

Beton simítása: hasznos tippek és tanácsok 

A beton simítása napjainkban nem olyan egyértelmű mindenki számára. Habár még elő-előkerülnek a régi emlékképek, a nagyszülők vidéki házai előtt található sima, tiszta betonfelületek. Az eredmény szép látványt nyújt, de mi a titkos recept? Nézzük, mit érdemes tudni a beton simításáról 2021-ben és hogyan célszerű elkezdeni a munkát. Akár házilag is komoly hatást érhetünk el, ha betartjuk a szükséges lépéseket. 

A beton simításának alapjai

Az alapok elsajátításához először a betonozás folyamatával ajánlott megismerkedni. Egyszerűen megfogalmazva: tudni kell használni a sódert, a cementet és a vizet. Egészen pontosan megtanulni, hogyan keverjük őket. A családi házaknál, kertekben gyakori, hogy betonozásra van szükség. A könnyebb út, hogy kőművest hívunk. Dönthetünk azonban úgy is, hogy mi magunk látunk hozzá a feladathoz. Szakembert hívni ráadásul nem olcsó mulatság, gyakran pedig hosszú időt is vesz igénybe. Az egyszerűbb munkálatok házilag is elvégezhetőek, ha megismerjük a betonozás alapjait. 

Először is érdemes megvizsgálni, mire van szükség a betonhoz. Ahogyan már említettük, a következő elemekből tevődik össze:

 • Cement (zsákban): tévhit, hogy minél nagyobb az aránya, annál erősebb a beton. Sőt, több esetben porladni fog általa. Házi felhasználáshoz kerüljük a CEM I típusú-, illetve “R” jelölésű cementet. 
 • Sóder (ömlesztve): legnagyobb mennyiségben szükséges, akkor jó minőségű, ha a homok és a kavacs egyenlő arányban található meg benne. A homok legyen szürkés színű, folyami. A sárgás színű homok agyagtartalma magasabb, amely lényegesen rontja az elkészült beton minőségét.
 • Víz (pl. kerti csapból): a lényeg, hogy tiszta legyen. A kútból nyert vizet bátran felhasználhatjuk.

Az alapvető hozzávalók mellett használhatunk betonvasakat is a megerősítéshez. Miután megismerkedtünk a betonozáshoz szükséges alapokkal, nézzük, mit is érdemes tudni magáról a simításról. Mindez különösen fontos akkor, ha a beton járdaként, autóútként funkcionál. A megfelelő használhathoz ugyanis minél simább felületre van szükség. Több módszert is alkalmazhatunk, kézzel és betonsimító gépekkel egyaránt dolgozhatunk. Nézzük, melyek a leghatékonyabb megoldások. 

 

Betonsimítás alapok

Betonsimítás kézi eszközökkel: tudnivalók és lépések

A beton simításához kéziszerszámmal is nekiláthatunk. Dolgozhatunk kőműveskanállal vagy egyéb eszközökkel, például kézi lehúzó lapokkal. Nem mindegy, hogy enyhébb vagy durvább betonon végezzük el a simítást. A sima betonfelület otthonunkban is fontos, ha a padlót szőnyeg vagy műanyag felületre szeretnénk. 

Kézi szerszámmal is változó tehát, mikor, milyen lépéseket szükséges betartani a beton simítása során. A fő szabályok a következők: 

 • A tömörítést követően egyenletesen szórjuk szét a cementport
 • A száraz felület nedvesítése
 • Simítás (pl. fasimító segítségével)

A megfelelő technikával és eszközökkel sima, egyenletes és külső szemmel is igényesnek látszó felületet kapunk. Dolgozhatunk azonban betonsimító gépekkel is, amelyek segítségével akár még jobb eredményeket kaphatunk. 

Betonsimító gépek használatának előnyei 

A rotoros betonsimító gépek kifejezetten erre a célra lettek kitalálva. Használatukkal a tökéletes eredmény szinte garantált. Szilárd felületeken egyenletes és sima betonra tehetünk szert. Több olyan előnye is van, amiért megéri beruházni egy-egy komolyabb gépre: 

 • Egyszerűen kezelhető
 • Gyorsan lehet velük dolgozni
 • Az eredmény önmagáért beszél

Ezekkel az eszközökkel elsősorban beltéri felületeket ajánlott simítani. Járófelületen sem használhatatlan, de ekkor számolni kell vele, hogy csúszósabb lesz a beton. 

A rotoros betonsimítók friss beton felületek simítására szolgálnak. Simítótányérral vagy simítólapáttal simíthatók, glettlapáttal glettelhetôk. Használatukkal egyenletes, sima és tömör felületet nyerünk. Célszerű tehát körülnézni a kínálatban. 

A benzinmotoros kivitelt elsősorban szabadtéri vagy jól szellőztethető csarnokok kivitelezési munkáira, míg az elektromos meghajtásút zárt helyiségekben történő munkavégzésre javasoljuk. Az elektromos meghajtású gépek egy- vagy háromfázisú meghajtásúak, illetve automatikus biztonsági leállító kapcsolóval vannak felszerelve. A HONDA benzinmotoros kivitelek szintén fel vannak szerelve biztonsági leállító kapcsolóval, az erőátvitel röpsúlyos tengelykapcsolón keresztül történik. 

 

Betonsimító eszközök

A megfelelő betonsimító eszköz kiválasztása

A megfelelő eszköz kiválasztásához elsőként tehát érdemes felmérni, milyen felületen szeretnénk dolgozni. Ezt követően megállapítani, hogy kézi szerszámmal vagy inkább betonsimító géppel simítanánk. Akár a tiszta emberi erő is megoldást jelenthet bizonyos esetekben. 

Amennyiben úgy döntünk, hogy célzottan, betonsimításra kifejlesztett eszközt szeretnénk, ajánlott megbízható gyártótól vásárolni. A Zákány Szerszámház kizárólag olyan termékeket árul, amelyekre igaz ez az állítás. Ráadásul részletes leírásokat, garanciális gyártmányokat biztosítunk. 

Amennyiben kérdése adódik, érdeklődjön kollégáinknál, akik készséggel segítenek. A garanciával, rendeléssel és átvétellel kapcsolatos információkról is tájékozódhat.  A vásárlás során tehát először meg kell találnunk, milyen módon szeretnénk elvégezni a beton simítását. Ennek megfelelően kiválaszthatjuk a megfelelő betonsimító gépet. Ezt követően megrendelhetjük a készletet és elkezdhetjük a munkát.

Betonsimító gépet rendelek

Ha tetszett ez a cikk kérjük oszd meg barátaiddal és ismerőseiddel a Facebookon vagy más platformon. 

Kapcsolódó termékek

  Cikkszám 101002980
  Átvehető
  Szállítható
  Ezen az áron, már csak: 1 db
  271 370 Ft / db
  Cikkszám 101002981
  Átvehető
  Szállítható
  Ezen az áron, már csak: 1 db
  358 950 Ft / db
  Cikkszám 101002982
  Átvehető
  Szállítható
  Ezen az áron, már csak: 1 db
  385 950 Ft / db
  Cikkszám 101002983
  Szállítható
  Ezen az áron, már csak: 1 db
  517 770 Ft / db
Beton simítása
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés