Inverteres hegesztés lépései: tippek kezdőknek, haladóknak

Inverteres hegesztés alapjai

Az inverteres hegesztés korszerű, hatékony megoldás. Akár kezdőként is belevághatunk, ha elsajátítottuk az alapokat és beszereztük a szükséges gépeket.

Az inverteres hegesztők nem véletlenül népszerűek. A “hétköznapi”, a szakmában kevésbé jártasak számára is megtanulható a gépek kezelése. Otthon, a ház körüli feladatok elvégzésében is a segítségünkre lehetnek. A szerkezetek gyorsan, egyszerűen és jó áron beszerezhetőek. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat a vásárláshoz és használathoz.

A hegesztés alapjai

Hegesztésre mindenkinek szüksége lehet. Nemcsak az ipari területeken szükséges, hanem olykor családi házaknál vagy telkeken is. Amennyiben elsajátítjuk az alapokat és a megfelelő technikát, akár magunk is belevághatunk a munkába. A hegesztéssel a fő cél, hogy két különálló, hegesztendő anyag között létrehozzuk a “kohéziós kötést”. Több fajtáját is megkülönböztetjük. Ömlesztő, sajtoló vagy bevontelektródás ívhegesztés közül választhatunk. 

A hegesztéshez áramforrásra lesz szükségünk. Ezek a következők lehetnek:

  • generátor,
  • transzformátor,
  • egyenirányító vagy 
  • inverter.

Az inverteres áramforrás egyenáramot biztosít, a legtöbb esetben használható. Olcsó és kedvező forma, akár bonyolult hegesztési eljárások esetén is. A többszöri energiaátalakítás ellenére is hatásosabb rendszert képez, mintha hagyományos áramforrásokat használnánk.

Az inverteres hegesztés

Nézzük, mit is jelent maga a fogalom. Az inverter az egyenáramot magas frekvenciájú váltakozó árammá alakítja át. A hegesztéshez megfelelő szintet pedig a ferritmagos transzformátor biztosítja. Az elektronika segítségével kisebb transzformátorra lesz szükség. Egyfajta elektronikus hegesztőgép. Alapvetően tehát azért is elterjedt technika, mert a processzoros vezérléssel elkerülhető a nehéz transzformátor használata. Így könnyebbé, egyszerűbbé válik a hegesztés.

Az inverteres hegesztőgépek tehát gazdaságosak és kényelmesek. Kezdők számára is ajánlott módszer. A munka azonban alapos felkészültséget igényel. Tartsuk magunkat a legfontosabb elvekhez és akkor otthonról, előzetes tapasztalat nélkül is kipróbálhatjuk az inverteres hegesztőt. 

 

 

invertereshegesztes

 

Hegesztés kezdőknek

Hegesztésre mindenkinek szüksége lehet. Nemcsak az ipari területeken szükséges, hanem olykor családi házaknál vagy telkeken is. Amennyiben elsajátítjuk az alapokat és a megfelelő technikát, akár magunk is belevághatunk a munkába.
Az inverteres hegesztés korszerű és újabb technológia. Amíg a hagyományos hegesztőkkel nem lehetett változtatni az áramerősségen, az inverter használatával már igen. Ezzel pedig sok idő megspórolható, a munkaidő rövidebbé válik. További előnyei, hogy a készülék szabályozza a szükséges feszültséget, illetve a hegesztőpálca letapadásának is kisebb a valószínűsége.
A bevontelektródás kézi ívhegesztés (MMA) előnye, hogy a szükséges gépek és anyagok olcsón beszerezhetőek, továbbá kezelését is egyszerűen megtanulhatjuk. Kezdő hegesztőknek ez a legalkalmasabb eszköz.

Ívhegesztés technikája

Egy bevont elektródás kézi ívhegesztésre alkalmas gép ma már nagyon könnyen elérhető eszköz, és szerencsére már viszonylag olcsón lehet alapszintű berendezéseket vásárolni, amivel meglepően szép munkát lehet végezni. Persze kell némi szakértelem, gyakorlat, és néha türelem, de ha sürgősen kell javítanunk valamit, akkor ez a jó választás! Ha tapad a pálca kevés az amper, ha fröcsköl, akkor meg sok. Hányszor hallottuk, de tökéletesen igaz, annyit kiegészítésképpen, hogy 10-15 amperrel lehet számolni pálca mm2-re vonatkoztatva, vagyis egy 2,5mm-es elektródának 50-75 Amper az ideális, ezt a teljesítményt pedig a barkács célú gépek is kényelmesen tudják. Az ívhegesztés technikája tehát elsajátítható megfelelő gyakorlással!

Különbség a hagyományos és az inverteres hegesztés között

Az inverteres hegesztés korszerű és újabb technológia. Amíg a hagyományos hegesztőkkel nem lehetett változtatni az áramerősségen, az inverter használatával már igen. Ezzel pedig sok idő megspórolható, a munkaidő rövidebbé válik. További előnyei, hogy a készülék szabályozza a szükséges feszültséget, illetve a hegesztőpálca letapadásának is kisebb a valószínűsége. Amiért tehát érdemes az inverteres hegesztés mellett dönteni: 

 

  • a munkaidő megrövidítése,
  • egyszerűbb kezelhetőség, jobb fogás,
  • kisebb rizikó, amennyiben a pálca letapad, hiszen a vezérlés leszabályozza az áramot,
  • vékonyabb anyagokkal is bátran lehet dolgozni.

 

A módszer hatékonyságát igazolja, hogy ipari területeken is gyakran alkalmazzák a hegesztéshez és különböző javításokhoz. A gyors munkafolyamat lehetővé teszi, hogy a dolgozók időt nyerjenek, kisebb energiaráfordítással. 

Az inverteres hegesztés lépései

Mielőtt a hegesztésnek nekiállunk, az első és legfontosabb a megfelelő felszerelés beszerzése. Ezek a következők:

  • speciális védősisak, elterjedtebb nevén hegesztőpajzs
  • kesztyű,
  • megfelelő anyagú (pl. durva pamut) ruházat, cipő. 

A biztonság mindennél fontosabb. Hegesztés közben pedig a szikra komoly gondokat okozhat, ha nem vagyunk elővigyázatosak. Miután felkészültünk, jöhet a technikai rész. 

Állítsuk be az áramerősséget és válasszuk ki a megfelelő elektródát. Inverteres hegesztésre 2-5 mm átmérőjű eszközökre lesz szükség. A hegesztési ív az elektróda és a munkadarab között jön létre. Az ív magas hőmérséklet képez, amivel az adott anyag megolvad. Ekkor már a hegesztés folyamatánál tartunk.

A kézi bevontelektródás ívhegesztéshez a következő eszközökre lesz szükség:

  • hegesztő inverter,
  • áramforrás, hosszabító
  • bevont elektróda,
  • munkakábel (elektródafogóval).

Az elektróda típusa lehet rutilos, bázikus, savas vagy cellulóz. Minden esetben célszerű kiválasztani a leginkább megfelelő bevonatot. Amennyiben “hobbi” szinten hegesztünk, a rutilos bevonatot érdemes használni, mivel egyszerű és jó a tartása. A bázikus bevonat alkalmazásához nem árt némi szakmai tudás, illetve fordított polaritás szükséges hozzá. A savas bevonatot nem ajánljuk kezdőknek, kellő tapasztalat nélkül nem célszerű belevágni. A cellulóz bevonat pedig pozícióhegesztéshez jelent hatékony megoldást.

A bevontelektródás során – a bevonattól függően – fordított polaritás adja az áramot. Mindez a gyakorlatban nagyvonalakban azt jelenti, hogy az elektronok a munkadarab felületéről lépnek ki és haladnak az elektróda irányába.

 

 

invertereshegesztes2

 

A megfelelő inverteres hegesztőgép kiválasztása

A bevontelektródás kézi ívhegesztés (MMA) előnye, hogy a szükséges gépek és anyagok olcsón beszerezhetőek, továbbá kezelését is egyszerűen megtanulhatjuk. Otthoni munkára a legalkalmasabb eszköz. Rendelését akár online is leadhatja webáruházunkon keresztül, így hamar hozzájuthat a kívánt berendezéshez. Amennyiben pedig kérdése adódik, vegye fel velünk a kapcsolatot munkaidőben.  

 

A termékekről részletes leírást talál, továbbá garanciát vállalunk vásárlás esetén. A kiválasztás során fontos, hogy tudjuk, hol és milyen célra szeretnénk használni az inverteres hegesztőt. Az otthoni teendők elvégzése más, mint a szakipari munka. Ha magasban is szeretnénk használni, legyen vállon hordható. Alapvetően viszont jól járunk, ha könnyű, egyszerűen kezelhető gépek vásárlására törekszünk. 

 

A szükséges lépések tehát a következők:

  • megismerkedni a hegesztés alapjaival, 
  • körülnézni és kiválasztani a célra alkalmas inverteres gépet, 
  • felvenni velünk a kapcsolatot és/vagy 
  • megrendelni az árut.

Az utolsó lépés pedig természetesen maga a hegesztés, amiről további információkat és hasznos tanácsokat, tippeket találhat bloguldalunkon.

Inverteres hegesztőgépet keresek

Ha tetszett ez a cikk kérlek osztd meg barátaiddal ismerőseiddel a Facebookon vagy bármelyik más platformon.