Inverteres hegesztés lépései: tippek kezdőknek, haladóknak

Inverteres hegesztés alapjai

Az inverteres hegesztés korszerű, hatékony megoldás. Akár kezdőként is belevághatunk, ha elsajátítottuk az alapokat és beszereztük a szükséges gépeket.

Az inverteres hegesztők nem véletlenül népszerűek. A “hétköznapi”, a szakmában kevésbé jártasak számára is megtanulható a gépek kezelése. Otthon, a ház körüli feladatok elvégzésében is a segítségünkre lehetnek. A szerkezetek gyorsan, egyszerűen és jó áron beszerezhetőek. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat a vásárláshoz és használathoz.

A hegesztés alapjai

Hegesztésre mindenkinek szüksége lehet. Nemcsak az ipari területeken szükséges, hanem olykor családi házaknál vagy telkeken is. Amennyiben elsajátítjuk az alapokat és a megfelelő technikát, akár magunk is belevághatunk a munkába. A hegesztéssel a fő cél, hogy két különálló, hegesztendő anyag között létrehozzuk a “kohéziós kötést”. Több fajtáját is megkülönböztetjük. Ömlesztő, sajtoló vagy bevontelektródás ívhegesztés közül választhatunk. 

A hegesztéshez áramforrásra lesz szükségünk. Ezek a következők lehetnek:

 • generátor,
 • transzformátor,
 • egyenirányító vagy 
 • inverter.

Az inverteres áramforrás egyenáramot biztosít, a legtöbb esetben használható. Olcsó és kedvező forma, akár bonyolult hegesztési eljárások esetén is. A többszöri energiaátalakítás ellenére is hatásosabb rendszert képez, mintha hagyományos áramforrásokat használnánk.

Az inverteres hegesztés

Nézzük, mit is jelent maga a fogalom. Az inverter az egyenáramot magas frekvenciájú váltakozó árammá alakítja át. A hegesztéshez megfelelő szintet pedig a ferritmagos transzformátor biztosítja. Az elektronika segítségével kisebb transzformátorra lesz szükség. Egyfajta elektronikus hegesztőgép. Alapvetően tehát azért is elterjedt technika, mert a processzoros vezérléssel elkerülhető a nehéz transzformátor használata. Így könnyebbé, egyszerűbbé válik a hegesztés.

Az inverteres hegesztőgépek tehát gazdaságosak és kényelmesek. Kezdők számára is ajánlott módszer. A munka azonban alapos felkészültséget igényel. Tartsuk magunkat a legfontosabb elvekhez és akkor otthonról, előzetes tapasztalat nélkül is kipróbálhatjuk az inverteres hegesztőt. 

 

Inverteres hegesztés jelentése

 

Különbség a hagyományos és az inverteres hegesztés között

Az inverteres hegesztés korszerű és újabb technológia. Amíg a hagyományos hegesztőkkel nem lehetett változtatni az áramerősségen, az inverter használatával már igen. Ezzel pedig sok idő megspórolható, a munkaidő rövidebbé válik. További előnyei, hogy a készülék szabályozza a szükséges feszültséget, illetve a hegesztőpálca letapadásának is kisebb a valószínűsége. Amiért tehát érdemes az inverteres hegesztés mellett dönteni: 

 

 • a munkaidő megrövidítése,
 • egyszerűbb kezelhetőség, jobb fogás,
 • kisebb rizikó, amennyiben a pálca letapad, hiszen a vezérlés leszabályozza az áramot,
 • vékonyabb anyagokkal is bátran lehet dolgozni.

 

A módszer hatékonyságát igazolja, hogy ipari területeken is gyakran alkalmazzák a hegesztéshez és különböző javításokhoz. A gyors munkafolyamat lehetővé teszi, hogy a dolgozók időt nyerjenek, kisebb energiaráfordítással. 

Az inverteres hegesztés lépései

Mielőtt a hegesztésnek nekiállunk, az első és legfontosabb a megfelelő felszerelés beszerzése. Ezek a következők:

 • speciális védősisak,
 • kesztyű,
 • megfelelő anyagú (pl. durva pamut) ruházat, cipő. 

A biztonság mindennél fontosabb. Hegesztés közben pedig a szikra komoly gondokat okozhat, ha nem vagyunk elővigyázatosak. Miután felkészültünk, jöhet a technikai rész. 

Állítsuk be az áramerősséget és válasszuk ki a megfelelő elektródát. Inverteres hegesztésre 2-5 mm átmérőjű eszközökre lesz szükség. A hegesztési ív az elektróda és a munkadarab között jön létre. Az ív magas hőmérséklet képez, amivel az adott anyag megolvad. Ekkor már a hegesztés folyamatánál tartunk.

A kézi bevontelektródás ívhegesztéshez a következő eszközökre lesz szükség:

 • hegesztő inverter,
 • áramforrás,
 • bevont elektróda,
 • munkakábel (elektródafogóval).

Az elektróda típusa lehet rutilos, bázikus, savas vagy cellulóz. Minden esetben célszerű kiválasztani a leginkább megfelelő bevonatot. Amennyiben “hobbi” szinten hegesztünk, a rutilos bevonatot érdemes használni, mivel egyszerű és jó a tartása. A bázikus bevonat alkalmazásához nem árt némi szakmai tudás, illetve fordított polaritás szükséges hozzá. A savas bevonatot nem ajánljuk kezdőknek, kellő tapasztalat nélkül nem célszerű belevágni. A cellulóz bevonat pedig pozícióhegesztéshez jelent hatékony megoldást.

A bevontelektródás során – a bevonattól függően – fordított polaritás adja az áramot. Mindez a gyakorlatban nagyvonalakban azt jelenti, hogy az elektronok a munkadarab felületéről lépnek ki és haladnak az elektróda irányába.

 

Az inverteres hegesztés lépései

 

A megfelelő inverteres hegesztőgép kiválasztása

A bevontelektródás kézi ívhegesztés (MMA) előnye, hogy a szükséges gépek és anyagok olcsón beszerezhetőek, továbbá kezelését is egyszerűen megtanulhatjuk. Otthoni munkára a legalkalmasabb eszköz. Rendelését akár online is leadhatja webáruházunkon keresztül, így hamar hozzájuthat a kívánt berendezéshez. Amennyiben pedig kérdése adódik, vegye fel velünk a kapcsolatot munkaidőben.  

 

A termékekről részletes leírást talál, továbbá garanciát vállalunk vásárlás esetén. A kiválasztás során fontos, hogy tudjuk, hol és milyen célra szeretnénk használni az inverteres hegesztőt. Az otthoni teendők elvégzése más, mint a szakipari munka. Ha magasban is szeretnénk használni, legyen vállon hordható. Alapvetően viszont jól járunk, ha könnyű, egyszerűen kezelhető gépek vásárlására törekszünk. 

 

A szükséges lépések tehát a következők:

 • megismerkedni a hegesztés alapjaival, 
 • körülnézni és kiválasztani a célra alkalmas inverteres gépet, 
 • felvenni velünk a kapcsolatot és/vagy 
 • megrendelni az árut.

Az utolsó lépés pedig természetesen maga a hegesztés, amiről további információkat és hasznos tanácsokat, tippeket találhat bloguldalunkon.

Inverteres hegesztőgépet keresek

Ha tetszett ez a cikk kérlek osztd meg barátaiddal ismerőseiddel a Facebookon vagy bármelyik más platformon.

Inverteres hegesztés alapjai