Multiméter használata kezdőknek: fő tudnivalók

Multiméter használata kezdőknek

A multiméter használata olykor nélkülözhetetlen és alapvető tagja a szerszámkészletnek. Nem árt tisztában lenni vele, hogyan is dolgozzunk az eszközzel.

A multiméter használata szinte elengedhetetlen az elektromossággal kapcsolatos feladatok ellátása során. Nem szükséges villammossági szakembernek sem lenni hozzá. Úgy tervezték, hogy minél pontosabb eredményt kapjunk. Kezdőként ugyanakkor legyünk nagyon óvatosak, hiszen az elektromossággal való munka veszélyes. Nézzünk utána alaposan, hogyan és mikor célszerű multimétert használni. Kezdetnek ez a cikk is megteszi. 

Mire jó a multiméter?

A multiméter egy gyárilag többfunkciós műszer. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mérési célt szolgál. Léteznek automatikus és manuális eszközök egyaránt. Az analóg multimétereket pedig leváltották a digitális szerkezetek. A kezdők számára pedig egy jól felszerelt, alapbeállításokkal rendelkező eszköz egyszerűen kezelhető. Főként a következők mérésére szokás használni:

  • egyen- és 
  • váltóáramú feszültség.

Napjainkban egyre több a korszerű új eszköz, amely még több funkcióval bír. Egy újfajta multiméterrel 2021-ben már akár az ellenállást és a folytonosságot is mérhetjük. Speciális modellekkel a hőmérsékletet is megvizsgálhatjuk. Összességében tehát a mérőeszközök képesek a

  • feszültségmérésre (AC/DC), 
  • ellenállás- és folytonosságmérésre, 
  • dióda teszt (nyitófeszültség elvégzésére),
  • hőmérséklet- és kapacitásmérésre.

Érdemes beszerezni a szerszámkészülékhez, hiszen több munkához nemcsak hasznos, hanem akár nélkülözhetetlen kellék. A multiméter tehát főként a feszültség (volt), az áram (amper) és az ellenállás (ohm) mérésére szolgál. Mindenekelőtt célszerű megvizsgálni, milyen részekből is áll. 

A digitális multiméter részei

A multiméter alapvetően három különböző részből tevődik össze. A kijelző a lemért érték kimutatását biztosítja. A forgókapcsoló az egység és a mérési tartomány kiválasztását segíti. A harmadik a sorban pedig a csatlakozórészleg. Az új digitális készülékek előnyei közé tartozik, hogy gyorsabbak és hatékonyabbak, mint elődeik voltak. 

A digitális multiméterekhez használt A/D átalakító hasznos szinte bármilyen zaj ellen.  A megfelelő sebesség és nagy felbontás kialakításához pedig a kompenzáló típus jelenthet megoldást. A vezérlőegység meghatározza az egységek működését, tartja a kapcsolatot a különböző külső folyamatokkal. A bemeneti fokozat lehet kézi vagy automatikus, illetve LED-es vagy LCD kijelzők a jellemző fajtái.

 

 

Multiméter 2

Multiméter használata kezdőknek

A multiméter használata kellő körültekintést igényel. Kezdőknek különösen oda kell figyelni az első lépéseknél. A nulladik és egyik legfontosabb lépés, hogy ne ugorjuk át és olvassuk el a használati útmutatót. Ahhoz, hogy rendeltetésszerűen és biztonságos körülmények között lehessen dolgozni, érdemes elsajátítani az alapokat. 

Fontos, hogy viseljünk védőszemüveget a villamos mérési feladatokhoz. A piros zsinórt a piros csatlakozóba dugjuk, értelemszerűen ugyanígy járjunk el a fekete esetén is. A piros szín a pozitív (+) pólust jelenti, míg a fekete a negatív (-). Abszolút kezdőknek nem ajánlott áram alatt lévő berendezéssel sem dolgozni. Ez akár életveszélyessé válhat áramütés esetén. Ellenőrizzük a vezetékek állapotát, tanuljuk meg az egyes szimbólumokkal, jelentésekkel. Csere előtt válasszuk le a hálózatról a mérőműszert. Ezt követően maga a multiméter használatának folyamata során még be kell tartani pár lépést. 

  • Az alsó részen találhatók a csatlakozók, ahol összeköthetjük a vezetékeket az útmutató szerint.
  • A forgókapcsolónál állítsuk be az egységet és azt, hogy melyik mérési tartományt szeretnénk mérni. 
  • A vezeték szabad részét illesszük a méréshez használt felülethez. Ezt követően megjelenik a kívánt érték. 

Amennyiben tehát valaki követi a használati utasításokat és lépésről lépésre elvégzi a szükséges teendőket, egyszerűen megtanulhatja a multiméter használatát. Összességében nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik, de ne feledjük: a biztonság mindig az első. 

Digitális multiméter használata

A digitális multiméter elengedhetetlen eszköz az elektromos áramkörök, alkatrészek és eszközök teszteléséhez, diagnosztizálásához és hibaelhárításához.
A multiméter egy rendkívül sokoldalú mérőműszer, ám használata korántsem veszélytelen. A digitális mérőműszereket ugyan biztonságos használatra tervezték, de mégis nagyon óvatosan kell kezelni őket. Gondos és elővigyázatos használat mellett azonban egy készülék sok-sok éven át lehet megbízható segítőtársad villamos mérési feladatoknál például váltakozó és egyenfeszültség, váltakozó és egyen áram, ellenállás, elektromos kapacitás, diódateszt és folytonosságvizsgálat során.

Multiméter felhasználása

Mire is használható egy multiméter? Merül fel sokakban a kérdés. Van rajta sok szám, szimbólumok, de vajon melyik is kell nekünk? Itt van pár mérés, amely ajánlott a kezdő multiméter használóknak:
•    Fali kapcsoló tesztelése
•    Hőmérséklet leolvasása
•    Az elektromos aljzatok tesztelése
•    Feszültségek leolvasása
•    Elemek tesztelése

Tesztelési folyamatok

A multiméter használatával tesztelhetünk elemeket, elektromos aljzatokat, kapcsolókat, illetve a folytonosságot és a feszültséget egyaránt ellenőrzés alá vonhatjuk. Nézzük is meg részletesebben, mit jelent mindez a gyakorlatban. 

  • Az akkumulátor teljesítményének ellenőrzése. Az első lépések egyike lehet, hogy az akkumulátor teljesítményét mérjük le. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a piros mérőzsinórt (+) a V feliratú aljzatba dugjuk. A feketét a feketébe, majd a forgókapcsolót a DC állásba forgatjuk. A piros mérőzsinórt az akku pozitív része felé tartsuk, míg a feketét a negatívval szembe. Ezt követően leolvasható a feszültség. 
  • A hálózati feszültség mérése. Magasabb méréstartományban végezzük, mint a várt eredmény. Az áramütés esélye nagy, ezért fokozott körültekintéssel szükséges eljárni. A piros zsinórt a volt csatlakozóba, míg a fekete a COM-hoz kapcsoljuk, majd a mérőeszközt a V állásba irányítjuk. 
  • A vezeték folytonosságának ellenőrzése. A mérőcsúcsokat a vizsgált áramkör két pontjához kell csatolni, hogy a beépített hangjelzés megszólaljon. Amennyiben ez nem történik meg, a kapcsoló nem biztos, hogy megfelelően működik. 
  • A hőmérséklet leolvasása. Manapság már olyan multiméterek kaphatóak a piacon, amelyek az ellenállás, az áram és a feszültség mérése mellett a hőmérséklet leolvasására is képesek. Ehhez általában nincs szükség másra, mint beállítani a megfelelő üzemmódot. Az esetek többségében Fahrenheit és Celsius értékek között is választhatunk.  

 

 

Multiméter 3

A megfelelő multiméter kiválasztásának lépései

Adódhat a kérdés, melyik multiméter a legjobb megoldás. A legfontosabb, hogy megbízható gyártótól, hatékony eszközt vásároljunk. Szakáruházunk pedig kizárólag ilyen termékeket forgalmaz. A Milwaukee márkája az egyik legnépszerűbb a szerszámgyártás területén. A kiválasztás során érdemes figyelembe venni a pontosságot és a különböző funkciókat. Nem mindegy, hogy profi munkához vagy házilag, alkalmanként szeretnénk dolgozni vele. A Milwaukee multiméterek minden igényt kiszolgálnak. 

A Zákány Szerszámháznál ráadásul akár klubtaggá válhatsz, amihez akciók és kuponok társulnak. A megrendelni kívánt készletről pontos információt találsz, illetve a gyors és megbízható kiszállítás szintén garantált.