Popszegecselő használata

popszegecselo-hasznalata

A popszegecs tulajdonképpen egy hatékony kötőelem, számos különböző lemezt vagy elemet lehet vele hatékonyan összefogatni.

Popszegecselő szakszerű használata

Mindenképpen kell egy fúrógép, mert előre elkészített furatra van szükségünk. A pop szegecs ebben különbözik például az önfúró csavartól, vagy a lemezcsavartól. Amire figyeljünk: a kifúrt lyuknak egytized milliméterrel szabad szélesebbnek lenni, mint a szegecsnek.

Rögzítéséhez szükség van szegecshúzó gépre. A pop szegecs két részből áll: a hüvelyből és a húzószárból. Szegecselésnél a gép meghúzza a húzószárat, így megrogyasztva a szegecset. A húzószár ezután elszakad, és a szegecselő gépben marad.

A legolcsóbb gépeknek nincs húzószár-elszívása, így azok szétszóródhatnak. Ezeken könnyű megcsúszni, (balesetveszélyes), és utána össze kell szedegetni, vagy seperni őket.

Érdemes a szegecshúzó valamelyik modernebb változatát beszerezni. Ezekhez ugyanis már tartozik egy tartály, amely a gép végén található. Ide gyűjtik be munka közben a húzószárakat. Ha a tartályba mennek, nem esnek le a földre, nem kell kerülgetni őket, nem kell takarítani, és nem is balesetveszélyes.

A szegecshúzó választásánál figyelembe kell még venni, hogy milyen méretű szegecset használunk. Nem alkalmasak ugyanis mindegyik gép mindegyik szegecshez.

Kézi popszegecselő használata

Egy kézi popszegecselő használata rendkívül egyszerű. A furathoz mindenképp a megfelelő méretű szegecset válasszuk, ellenkező esetben a szegecs ki fog hullani.

  • Először is lyukat fúrunk, utána beledugjuk a szegecset a munkadarabokba.
  • A szegecs fejét beillesztjük a szerszám fészkébe.
  • Végül a szegecselővel összehúzzuk a munkadarabokat.

Popszegecs eltávolítása

Számos ipari termék szegecsekkel szolgál annak érdekében, hogy biztonságosan és gyorsan rögzítsék a csomót, amelyet nem lehet tovább szétszerelni. A vékony lemezeket gyakran ilyen módon kombinálják. Ha el kell távolítania a szegecselést, és nem kell károsítania a termék felületét, akkor mindenki számára elérhető három módszert tudunk ajánlani a kívánt eredmény eléréséhez.

  • Fúrás
  • Sarokcsiszolós darabolás
  • Szegecs kalap levágás vésővel vagy csavarhúzóval

A leginkább bevált eljárás pedig az, hogy a szegecs fejétől 1mm-el nagyobb fúróheggyel le kell fúrni a szegecs fejét és szimplán beütni a testét.

Popszegecs típusok

  • Félgömb fejű: standard, általános felhasználásra. Többek között bádogosok, tetőfedők, kerítés-gyártók, karosszéria lakatosok alkalmazzák.
  • Nagy, illetve extra nagy fejű: nagy felületen fekszik fel. Lágyabb anyagok, mint a fa, műanyag, vagy gumi fémhez történő rögzítéséhez alkalmas. A kisebb fejű szegecsek ugyanis belehúzódnak, átszakíthatják, eltörhetik, vagy megrepeszthetik az anyagot.
  • Süllyesztett fejű: esztétikus kinézetet biztosít, mert nem lóg ki a lemezsíkból.

 

Popszegecsek különböző méretekben és stílusokban érhetők el a különféle projektekhez és anyagokhoz való alkalmazkodás érdekében. A méret a szegecs átmérőjét és hosszát jelzi.

 

popszegecs-tipusok

 

Popszegecs felhasználása

Felhasználási területe rendkívül széles. Mondhatni univerzális. A gépipar és az autóipar nem lenne meg nélküle. Autószerelőknek, karosszéria műhelyeknek is elengedhetetlen tartozéka. Vonatok, ipari klímák, bányászati gépek - egytől egyig nem léteznének a mai formájukban POP SZEGECS nélkül.

  • Kis méretűek: 2,4-3,2. Egyszerűbb szerkezetek rögzítésére alkalmasak: redőnyök, keretek, számítógép-házak, elektronikai dobozok.
  • Közepes méretűek: 4,0-4,8. Nagyobb felépítmények takarólemezeinek rögzítésére használatosak. Nem dinamikus terheltségű vázak, polcok szekrények.
  • Nagy méretűek: 6,0-7,8. Nagy terhelésnek kitett vázak, szerkezetek esetére. Felhasználási területük az autóipar, a gépipar, az építőipar.
  • Extra nagy méretűek: 9,8-25,4. Mezőgazdasági gépekhez, gabona silókhoz, vonatokhoz, ipari klímákhoz, bányászati gépekhez valók.

Emellett a hosszát is meghatározzuk. Ez a szegecs-hüvely hosszát jelenti, a fej nélkül. (Kivételt jelent a süllyesztett fejű változat, amibe a fej is beletartozik.)

A leggyakrabban használt popszegecs méretek

2,4 mm (3/32 hüvelyk): Kis méretű popszegecsek, amelyek kisebb textíliákhoz vagy könnyűsúlyú anyagokhoz használhatók.

  • 3,2 mm (1/8 hüvelyk): Általánosan használt méret, amely alkalmas kisebb varrás- és kárpitozási projektekhez.
  • 4 mm (5/32 hüvelyk): Közepes méretű popszegecsek, amelyek már stabilabb rögzítést biztosítanak. Használják például könnyű bőrökhöz.
  • 4,8 mm (3/16 hüvelyk): Egy kicsit nagyobb méretű szegecs, amely jobban alkalmas vastagabb bőrhöz és textíliákhoz.
  • 6,4 mm (1/4 hüvelyk): Nagy méretű popszegecsek, amelyek erős rögzítést nyújtanak, és alkalmazhatók például bőrökhöz, hevederekhez vagy kárpitozáshoz.

Ezenkívül léteznek speciális popszegecsek, például dombornyomott vagy dekoratív szegecsek, amelyek különböző stílusokban és formákban érhetők el, és különféle kreatív projektekhez használhatók.

Akkumulátoros popszegecselők térhódítása

Az akkumulátoros popszegecselők olyan eszközök, amelyek segítségével könnyedén és hatékonyan lehet rögzíteni popszegcselőket, vagy más néven popzárakat, olyan felületeken, ahol hagyományos kézi eszközökkel nehéz lenne munkát végezni. Ezek az eszközök általában az építőiparban, faiparban, bútorkészítésben és más olyan alkalmazásokban használatosak, ahol erős és tartós rögzítésre van szükség.

Tovább az akkus popszegecselőkhöz>>

 

akkus-popszegecselo

 

Az akkumulátoros popszegecselők számos előnnyel rendelkeznek

Az akkumulátoros popszegecselők gyors és hatékony módszert kínálnak a popszegcselők használatához, és segítenek minimalizálni a munkaerőt és az időt, amelyre egy hagyományos kézi popszegecselő használata szükséges.

  • Akkumulátoros működés: Ezek az eszközök akkumulátorral működnek, ami lehetővé teszi a vezeték nélküli használatot. Ez növeli a mozgásszabadságot és kényelmet a munkavégzés során.
  • Könnyű súly: Az akkumulátoros popszegecselők általában könnyűek, ami lehetővé teszi a hosszú órákon keresztül történő használatot anélkül, hogy a felhasználót kimerítené.
  • Állítható lövési erő: A legtöbb eszköz lehetővé teszi a lövési erő beállítását az adott feladathoz és anyaghoz igazítva.
  • Automatikus szegcselőszállítás és visszahúzás: Az eszköz automatikusan behajtja a popszegcselőt a rögzítendő anyagba, majd visszahúzza a szárát, ami hatékonyabbá és gyorsabbá teszi a munkát.
  • Biztonsági funkciók: Sok akkumulátoros popszegecselő rendelkezik biztonsági funkciókkal, például kétkezes indítással vagy a szegecselő indításához szükséges gomb megnyomásával a véletlen elsütése megelőzése érdekében.
  • Különböző méretű popszegcselőkhöz való alkalmazkodás: Ezek az eszközök általában képesek különböző méretű popszegcselők használatára, ami sokféle rögzítési feladathoz alkalmassá teszi őket.

Popszegecshúzó adapter, de mi is az?

A mechanikus eszközök mellett a sűrített levegővel működő szerszámok is megjelentek. Itt viszont a segédenergia a korlátozó tényező, az erős levegőtömlőről nem is szólva.

Szerencsére léteznek már olyan adapterek, amelyekkel rövid és hosszútávon is jól lehet dolgozni. Egyszerű felépítésűek és használatukhoz csupán 40-50 Nm körüli nyomatékkal rendelkező akkumulátoros csavarbehajtóra van szükségünk.

Az adapter egy készletben érkezik, amiben a különböző szegecsátmérőkhöz tartozó fejek is megtalálhatók. A negyedcollos hatszögletű befogás masszív nyomatékátvitelt biztosít. A használat egyszerű: kihajtásra (bal irányváltás) állítjuk a fúrót és addig forgatjuk a gépet, amíg kattogó hangja nem lesz az adapternek. Ekkor tudja fogadni a popszegecset. Jobb forgásiránnyal tudjuk a szegecset „húzni”. A kattanást követően a kötés elkészült. Ezt követően ismét visszahajtásra kapcsolunk, és a szegecs szára így kivehető. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a szegecs, vagy nem végzünk. Az alkalmazott fordulatszámra oda kell figyelni, ez gyártónként különböző lehet. A szegecshúzó adaptereket általában 200-700 fordulat/perces tartományban vásárolhatjuk meg, gyártóktól függően.

Sajnos az elnyírt száraknak nincs gyűjtődoboza a szerszámon, mivel zárt a rendszer. Más tekintetben egy nagyon komplex, hatékony és biztonságos segédeszközről van szó. Minden olyan lemezmunkánál, ahol a popszegecselés az autentikus kötéstípus, alkalmazható. Árát tekintve alig kerül többe, mint egy jó minőségű mechanikus popszegecshúzó.