Hegesztőgépek

Miért Zákányszerszámház?

A hegesztést sokan veszélyes és nehéz műveletnek tartják. A megfelelő eszköz és némi szakképzettség birtokában azonban bárki el tudja végezni. Hegeszteni tehát könnyű, azonban jól hegeszteni már egyáltalán nem az. 

A következőkben nézzük át, miket érdemes fontolóra venni hegesztőgép vásárlása előtt és melyek a legismertebb típusok.  

Mi alapján válasszunk hegesztőgépet?

Gondoljuk át a következő kérdéseket:

Milyen célra és milyen gyakran szeretnénk hegeszteni?

Nem mindegy, hogy kivitelezési munkák során vagy az otthoni műhelyünkben alkalmaznánk a gépet. Kérdés továbbá az is, hogy alapvető követelmény-e a precíz, szép munka vagy csupán a funkcionalitás számít.

Mivel tudjuk táplálni a hegesztőgépet?

Ismernünk kell a terep adta lehetőségeket. Rendelkezésre áll-e ipari áram a hegesztés területén? Ha igen, annak hány fázisát tudjuk igénybe venni? 

Mekkora büdzsével rendelkezünk?

Az ár is számít. Rendelkezésünkre áll nagyobb összeg egy komolyabb beruházásra vagy inkább egy középkategóriás, de olcsóbb eszköz mellett döntenénk? 

Hegesztő típusok

A eltérő típusok különböző célokra használhatóak. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Most ezeket vizsgáljuk meg részletesebben.

Inverteres hegesztők, MMA hegesztők

Az MMA típusú hegesztőknél jellemzően egy kb. 30 cm hosszú, bevonattal ellátott fémpálcát olvasztunk meg a géppel, majd ennek segítségével kötjük össze az anyagokat. Előnyei közé sorolható, hogy rugalmas munkát biztosít és beszerzése gazdaságosabb a többi hegesztőgéphez képest. Nem meglepő, hogy ház körüli munkákhoz a legtöbben ezt a gépet vásárolják. Hátránya, hogy extrém precíz munka (1-2 mm vékonyságú lemezek hegesztése) nehezen végezhető vele.

CO MIG-MAG hegesztőgépek

A MIG vagy MAG típusú hegesztők kiemelten szép, precíz munkát biztosítanak. A gép védőgázként jellemzően szén-dioxidot adagol. Előnyük, hogy hasonló feszültség és előtolás mellett nagyobb beolvadást tesz lehetővé.

Awi (TIG) hegesztőgépek

A volfrámelektródás hegesztés (AWI) olyan eljárás, mely nem leolvadó volfrám elektródát alkalmaz. Nagyobb szép varrat marad hátra, amely legtöbbször nem igényel utólagos megmunkálást. Gyakorlással meglehetősen gyorsan megtanulható a kezelése. Ami hátrány lehet, hogy a védőgáz beszerzése költséges lehet, azonban az ilyen jellegű kompromisszumot érdemes vállalni.

Lánghegesztő, lángvágó

A lánghegesztővel végzett munka az ömlesztett hegesztési eljárások közé tartozik, aminek során a magas hőmérsékletű láng ömleszti meg a megmunkálni kívánt anyagot. Előnye, hogy szállítása egyszerű és rugalmas munkát biztosít, mert nem kell elektromos hálózathoz csatlakoztatni. Ez a típusú eljárás azonban már egy veszélyes kategóriába sorolható, ezért az ilyen jellegű gépek használata szaktudást igényel.

Plazmavágók

A plazmavágó egy termikus (vagyis hő alapú) vágási eljárást, a plazmavágást biztosító eszköz. Ömlesztő eljárást alkalmaz a vágáshoz, tehét az a működés alapja, hogy a vágandó anyag megolvad a vágásrésben. Ami az így keletkező ömledéket illeti, azt a magas hőmérsékletű és nagy sebességű gázsugár kifújja a résből.

Karosszéria javító spotter 

Acél lemez kihúzatásához és kiegyengetéséhez használható. Az egyengető spotter a modern autógyártás eredményeként került a karosszéria lakatosok alapvető szerszámai közé a horpadásos sérülések javításához.

Kombinált hegesztőgép

A kombinált hegesztőgép egy olyan eszköz, amely többféle hegesztési folyamatot képes elvégezni egyetlen gépen belül. Ezen eszköz a hegesztési műveletek sokoldalúságát és rugalmasságát kínálja, lehetővé téve a felhasználó számára, hogy különböző anyagokat és hegesztési technikákat alkalmazzon a munkafolyamat során.

A kombinált hegesztőgépek általában többféle hegesztési módszert kombinálnak, például az ívhegesztést és a gázhegesztést. Az ívhegesztési módok közé tartozik az MMA (Manuális Fémbevonatú Elektroda) hegesztés vagy MIG/MAG (Gázvédett ívhegesztés) hegesztés és a TIG (Tungsten Inert Gas) hegesztés, amelyeket különböző elektromos ív alapú folyamatok jellemeznek.

A kombinált hegesztőgépek általában különböző beállítási lehetőségeket és módokat kínálnak a felhasználóknak, hogy alkalmazkodjanak a különböző hegesztési igényekhez. Ezek az eszközök rendelkezhetnek változtatható áramellátással, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy finomhangolják a hegesztési folyamatot az adott munkadarab és anyag jellemzői szerint.

Ezenkívül a kombinált hegesztőgépek általában kompakt kialakítással rendelkeznek, ami megkönnyíti a szállítást és a tárolást. Néhány modern kombinált hegesztőgép akár digitális kijelzővel és automatikus beállítási lehetőségekkel is rendelkezhet, amelyek egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a munkafolyamatot.

Minőségi hegesztőgép

A minőségi hegesztőgép az, amely megbízható teljesítményt nyújt, tartós és pontos munkavégzést tesz lehetővé, valamint biztonságos és könnyű használati élményt biztosít. Az alábbiakban felsorolok néhány tulajdonságot és jellemzőt, amelyekre érdemes odafigyelni, ha minőségi hegesztőgépet szeretnél választani:

 1. Teljesítmény és tartósság: A minőségi hegesztőgép megbízható és hatékony teljesítményt nyújt a különböző hegesztési műveletek során. A jó minőségű gépek általában magasabb áramerősséget és feszültséget képesek biztosítani, ami lehetővé teszi a vastagabb anyagok megbízható hegesztését is. Emellett a tartós szerkezet és a minőségi alkatrészek hosszú élettartamot biztosítanak a gépnek.
 2. Pontosság és beállítási lehetőségek: A minőségi hegesztőgépek általában rendelkeznek pontos beállítási lehetőségekkel, amelyek lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy finomhangolja a hegesztési folyamatot az adott anyagok és kötések szerint. A gázhegesztők esetében például a minőségi gázszelepek és szabályozók pontos vezérlést tesznek lehetővé.
 3. Biztonság: A minőségi hegesztőgépek rendelkeznek biztonsági funkciókkal, például túlmelegedés elleni védelemmel és rövidzárlat elleni védelemmel. Ez fontos a felhasználó és a környezet biztonságának megőrzése érdekében. Emellett a minőségi gépek általában megfelelnek a szabványoknak és előírásoknak, ami további biztonságot nyújt.
 4. Kényelmes használat: A minőségi hegesztőgépek ergonomikus kialakítással rendelkeznek, ami kényelmes használatot tesz lehetővé. Jó minőségű fogantyúk, könnyen kezelhető vezérlők és jól látható kijelzők elősegítik a felhasználóbarát élményt. A könnyű súly és a kompakt méret is előnyt jelent a szállítás és a tárolás során.
 5. Gyártó és garancia: Fontos, hogy megbízható gyártótól vásárold meg a hegesztőgépet, amely hírnevet szerzett minőségi termékeiről. A jó gyártók általában hosszabb garanciát nyújtanak a gépekre, ami védettséget biztosít a lehetséges hibák és meghibásodások esetén.

Ezek csak néhány fontos tényező, amelyeket figyelembe lehet venni a minőségi hegesztőgép kiválasztásakor. Mindig érdemes alapos kutatást végezni, olvasni a felhasználói véleményeket, és szakértők tanácsait kérni a választás előtt, hogy biztosítsd, hogy a vásárolt gép megfeleljen az igényeidnek és elvárásaidnak.

Ipari hegesztőgép

Az ipari hegesztőgépek olyan erős és nagy teljesítményű gépek, amelyeket ipari környezetben használnak a nagyobb terhelésű hegesztési feladatokhoz. Ezek a gépek kifejezetten tervezve vannak a tartósság, a megbízhatóság és a hatékonyság biztosítására. Az alábbiakban bemutatok néhány jellemzőt, amelyekre érdemes odafigyelni, ha ipari hegesztőgépet szeretnél választani:

 1. Teljesítmény: Az ipari hegesztőgépek rendelkeznek nagy teljesítménnyel, amely lehetővé teszi a vastagabb anyagok hatékony hegesztését. Ezek a gépek általában nagyobb áramellátással rendelkeznek és magasabb feszültséget biztosítanak, ami lehetővé teszi az intenzív munkavégzést és a nagyobb méretű kötések elvégzését.
 2. Tartósság: Az ipari környezetben a hegesztőgépeknek kiemelkedő tartóssággal kell rendelkezniük. A minőségi ipari gépek erős és masszív kivitelűek, rozsdamentes acélból vagy más ellenálló anyagból készülnek, hogy ellenálljanak a kemény munkakörülményeknek és a mechanikai igénybevételeknek.
 3. Sokoldalúság: Az ipari hegesztőgépek általában többféle hegesztési folyamatot támogatnak, például MMA (Manuális Fémbevonatú Elektroda) hegesztés, TIG (Tungsten Inert Gas) hegesztés vagy MIG/MAG (Gázvédett ívhegesztés) hegesztés. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy különböző anyagokat és kötések típusát kezelje egyetlen géppel.
 4. Automatizált funkciók: Az ipari hegesztőgépek gyakran rendelkeznek különféle automatizált funkciókkal, mint például a digitális vezérlés, a programozható beállítások vagy a pulzáló ív. Ezek a funkciók megkönnyítik a munkafolyamatot, növelik a hatékonyságot és biztosítják a konzisztens eredményeket.
 5. Biztonság és védelem: Az ipari hegesztőgépeknek különleges biztonsági funkciókkal kell rendelkezniük, mint például a túlmelegedés elleni védelem, a túláram elleni védelem vagy a rövidzárlat elleni védelem. Emellett fontos, hogy a gépek megfeleljenek a biztonsági előírásoknak és szabványoknak.
 6. Gyártó és garancia: Az ipari hegesztőgépek választásakor érdemes olyan megbízható gyártókat keresni, amelyek hírnevet szerzettek az ipari eszközök terén. A jó gyártók általában hosszabb garanciát és széleskörű szervizhálózatot kínálnak, ami fontos a gép hosszú távú támogatásához.

Fontos megjegyezni, hogy az ipari hegesztőgépek sokféle típusban és méretben elérhetőek, attól függően, hogy milyen specifikus igényeket és követelményeket kell kielégíteni. Az iparág és az alkalmazások függvényében a gépeket kiválaszthatjuk asztali, hordozható vagy nagy teljesítményű álló gépek közül.

Mindig érdemes alaposan tanulmányozni a termék specifikációit, olvasni a felhasználói véleményeket és szakértők tanácsait kérni a megfelelő ipari hegesztőgép kiválasztása előtt.

Hegesztő típusok

Az hegesztő típusok különböző hegesztési eljárásokat és technológiákat jelentenek, amelyeket különböző célokra és anyagokra alkalmaznak. Az alábbiakban néhány közös hegesztő típust találsz:

Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés