Villanymotorok

  • -1 000 Ft kupon

  Szállítható
  63 990 Ft /db
  • -1 000 Ft kupon

  Elérhető: 4 db
  Szállítható
  65 590 Ft /db
  Elérhető: 5 db
  Szállítható
  45 190 Ft /db
  Elérhető: 5 db
  Szállítható
  60 190 Ft /db

Miért Zákányszerszámház?

A villanymotorok az iparban és az élet számos területén elterjedtek, és fontos szerepet játszanak a modern világ működésében. Az első villanymotorok a 19. század közepén jelentek meg, és azóta folyamatosan fejlődnek és javulnak.

Ma a villanymotorokat széles körben alkalmazzák a gyártásban, az építőiparban, az energiaiparban, az autóiparban, a mezőgazdaságban, a szállításban, a háztartásokban és sok más területen. A villanymotorok alkalmazása a legtöbb iparágban alapvető fontosságú, mivel lehetővé teszik a termelékenység növelését, az energiahatékonyság javítását és a költségek csökkentését.

Az elmúlt évtizedekben a villanymotorok hatékonysága és megbízhatósága jelentősen javult, és az új technológiák bevezetése további előnyöket kínál az energiahatékonyság, a zajszint és a karbantartás szempontjából. Ezért a villanymotorok használata a jövőben is tovább növekedhet és fejlődhet.

Villanymotor felhasználása

A villanymotorok felhasználási területe meglehetősen széles, az ipari felhasználástól kezdve szivattyúk, ventilátorok, és kompresszorok működtetésére is kiválóan használható.

Az egyik legelterjedtebb alkalmazásuk a szivattyúk és ventilátorok hajtása, mivel ezek a berendezések általában alacsony sebességgel és nagy nyomatékkal működnek, amelyekhez jól alkalmazkodnak az aszinkron villanymotorok. Emellett a villanymotorok használatosak szállítószalagok, szerszámgépek, robotok, csomagoló és feldolgozó gépek, valamint számos más gép és berendezés hajtására is.

Villanymotor működési elve

A villanymotor az elektromágneses indukció elvén működő eszköz, mely képes az elektromos áram energiáját mechanikus energiává alakítani.

Kombinált villanymotorok készleten!

Ennek a villanymotornak a sajátosága maga a felépítés. Az ilyen típusú villanymotorok 230/400V 50Hz vagy 400/690V 50Hz feszültségen működnek. Az egy fázisú asszinkron motor olyan helyeken alkalmazandó, ahol nem lehetséges az ipari 3fázis használata. Háztartások kedvelt típusa.

Elterjedt villanymotor típusok

Egy és háromfázisú villanymotorokból áll választékunk. megtalálhatóak a kisebb teljesítményű, 1 fázisú villanymotorok, de elérhetőek a nagyobb, akár több száz KW teljesítménynél rendelkező 3 fázisú ipari villanymotorok is.

Villanymotor kiválasztása

A villanymotor választásánál számos tényezőt kell figyelembe venni, azonban az alábbiak a legfontosabbak:

Teljesítmény: A villanymotor teljesítménye az egyik legfontosabb szempont. Az alkalmazásnak megfelelő teljesítményű motor kiválasztása biztosítja a megfelelő működést és a hosszú élettartamot.

Sebesség: A villanymotor sebessége is fontos tényező lehet a választás során. Az alkalmazásnak megfelelő sebességű motor kiválasztása biztosítja a megfelelő teljesítményt és hatékonyságot. Minél nagyobb a pólusszám, annál lassabb lesz a sebesség.

Méret: A villanymotor mérete a helyi helyigénytől és az alkalmazás működési paramétereitől függ. Az alkalmazásnak megfelelő méretű motor kiválasztása biztosítja a megfelelő működést és a hatékonyságot.

Hatékonyság: A villanymotor hatékonysága nagyon fontos tényező lehet, mivel befolyásolja a motor energiafelhasználását és a költségeket. Olyan motor kiválasztása, amely magas hatékonysággal működik, hosszú távon takarékosabb lehet.

Alkalmazás típusa: Az alkalmazás típusa szintén fontos tényező lehet a villanymotor kiválasztásánál. Például, ha a motor vízbe kerülhet, akkor vízálló motort kell választani.

Költség: Végül, de nem utolsó sorban, az ár is fontos tényező lehet a villanymotor választásakor. Azonban ne csak az árat nézze, hanem a minőséget és a hatékonyságot is.

Talpas vagy peremes villanymotor kell neked?

Az építési alak a villanymotoroknak a külső megjelenési formáját, a meghajtott berendezéshez való csatlakozás módját, a csatlakozás szempontjából lényeges méreteit jelenti.

Az építési alaknak két alapváltozata van: a talpas és a peremes kivitel.

A beépítés szempontjából fontos méreteket – a tengelymagasság, ill. peremes gépeknél a perem lyukkörátmérője függvényében.
Leginkább elterjedt típusok: B3, B5, B14

Mi az a frekvenciaváltó?

A frekvenciaváltó (angolul variable frequency drive, VFD) fontos szerepet játszik a villanymotor működésében, mivel lehetővé teszi a motor sebességének és teljesítményének szabályozását.
A frekvenciaváltó egy olyan elektronikus eszköz, amely képes a bemeneti feszültség és frekvencia megváltoztatására, így lehetővé teszi a villanymotor sebességének és teljesítményének szabályozását. A frekvenciaváltók általában aszinkron villanymotorokkal vannak kombinálva, mivel az aszinkron motorok állandó frekvenciájú árammal működnek.

A frekvenciaváltók előnyei közé tartozik a villanymotorok hatékonyabb működése, mivel lehetővé teszik a motorok energiafogyasztásának csökkentését azzal, hogy csak a szükséges teljesítményt nyújtják az adott alkalmazás számára. Emellett a frekvenciaváltók lehetővé teszik a villanymotorok sebességének változtatását is, így a motorok alkalmazkodni tudnak az adott feladathoz.

A frekvenciaváltókat széles körben alkalmazzák az iparban és más alkalmazásokban, például a szállítószalagok, szivattyúk, ventilátorok és más gépek vezérlésére.

Frekvenciaváltó beépített potméterrel

A frekvenciaváltók általában nem állíthatók potméterrel, mivel ez nem biztosítja a pontos és stabil sebességszabályozást. A frekvenciaváltók sebességének és teljesítményének szabályozása általában digitális vezérlőegységek segítségével történik.
Azonban néhány egyszerűbb frekvenciaváltó modell rendelkezik potméterrel a frekvencia vagy a sebesség beállításához. Ezek a frekvenciaváltók általában kisebb teljesítményű motorok vezérlésére használatosak, és általában nem rendelkeznek olyan funkciókkal, mint például a digitális vezérlés vagy a kommunikációs interfészek.

3 fázisú villanymotor

A 3 fázisú motor az egyik legelterjedtebb forgótengelyes erőátviteli készülék. napjainkban alig van olyan ipari berendezés, amibe legalább egy villanymotor ne lenne beépítve.

A háromfázisú villanymotor felhasználása

Alig van olyan termelő berendezés, amibe legalább egy villanymotor ne lenne beépítve. Elterjedtsége folytán a háromfázisú villanymotorok esetében igen nagy a szórás, minőségben és árban egyaránt. Elektromos motor beszállítónk kiválasztásánál az optimális ár-érték arány volt az elsődleges szempont, így a raktárunkban található elektromos motorok a legtöbb alkalmazásra, versenyképes feltételek mellett rendelhetőek. Egyedi felfogatás esetén is fordulj hozzánk, tudunk segíteni.

Villanymotorok IP védelemmel

A víz- és porállóságot gyakran emlegetik a villanymotorok esetében is. A gyártók IP tanúsítás szerint címkézik és leggyakrabban az IP68, IP67, IP65 vagy IP53 jelöléssel találkozunk. Az első szám a por, a második a víz és a nedvesség ellenállását jelzi. Ne feledd, hogy nem minden IP esetén lehetséges víznek kitenni a készüléket!

Íme egy példa a megértéshez: IP65 - részleges védelem a por ellen, enyhe védelem a víz ellen (fröccsenő víz, pl. az esőben történő használat)

Aszinkron villanymotor

Az aszinkron motor a legegyszerűbb felépítésű váltakozó áramú villanymotor. Ennek az egyszerű felépítésének köszönhetően a meghibásodások lehetősége rendkívül alacsony, így akár szélsőséges körülmények között is problémamentesen használhatóak. Az aszinkron motorok leggyakoribb felhasználási területei:
•    ventilátorok
•    daruk mozgatása
•    felvonók mozgatása
•    háztartási berendezések

Az aszinkron motornál két jellegzetes meghibásodás adódhat: a csapágy elkopása, valamint a tekercsek meghibásodása.

Szinkron villanymotor

Az elsődleges üzemállapot szerint két típusú szinkronmotort különböztetünk meg. Motoros üzemben a villamos energiát mechanikai energiává alakítja, míg generátoros üzemben a mechanikai energiát alakítja villamos energiává.
A szinkron villanymotor csak egyetlen fordulatszámon, a szinkron fordulatszámon képes üzemelni.

Gyakori felhasználási területe a háztartásokban:
•    kávédaráló
•    porszívó
•    mosógép
•    fúrógép
•    sarokcsiszoló
•    fűszegélynyíró

Villanymotorok fázis szerint:

•    egyfázis (egyenáram)
•    három fázis (váltakozó áram)

A legnépszerűbb és a leginkább elterjedt villanymotorok, amelyeket a termelésben és a háztartásban is használnak, azok az egyfázisú villanymotorok!

Szinkronos és aszinkronos villanymotorok felhasználása

Fontos, hogy mindkét típus működhet generátoros és motoros üzemben is, de a gyakorlat szerint a szinkronos villanymotort használják generátorként, az aszinkrongépet pedig motorként. Összefoglalva a lényeget, az aszinkrongép fordulatszáma kisebb, mint a hálózat keltette forgó mágneses tér fordulatszáma, a szinkrongépé pedig megegyezik azzal.

Olcsó villanymotor otthonra is!

A villanymotor egyszerű kezelésének és sokrétű felhasználhatóságának köszönhetően, napjaink egyik legnépszerűbb hajtóberendezése, mind a háztartásokban, mind pedig az iparban.  A villanymotor a mágneses indukció elvén működik és számos különböző típusa létezik.
Szerencsére a Zákány szerszámház kínálatában mindig megtalálhatóak a jobbnál jobb olcsó villanymotorok!

Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés