Csiszológépek, csiszolók

Miért Zákányszerszámház?

Melyik csiszológépet válasszuk? 

Az eltérő típusú csiszológépek más és más jellegű munkálatokra vannak tervezve, így nem létezik olyan, hogy “a legjobb választás”. Tudnunk kell, hogy mire és milyen gyakorisággal szeretnénk az eszközt használni. Mérjük fel tehát, hogy milyen anyagot és mekkora felületet, milyen szerszámmal szeretnénk megmunkálni az elvárt eredmény érdekében. Vegyük figyelembe továbbá, hogy a megmunkálni kívánt felület könnyen elérhető, esetlegesen nehezebben elérhető számunkra. A különböző típusú munkálatok elvégzéséhez, ennek megfelelően, több típusú csiszológép közül választhatunk. 

Számtalan csiszológépet lehet kapni, így könnyen elveszhetünk a gépek tengerében. Ezzel a kis listával összefoglaltuk neked, melyik csiszológéptípus mire válaszd!

A legfőbb csiszológép típusok 

Sarokcsiszolók 

A sarokcsiszoló kifejezésből arra gondolhatnánk, hogy egy célszerszámról van szó, valójában kifejezetten sokoldalú eszközről beszélhetünk. A megfelelő kiegészítőkkel egy sarokcsiszoló gép alkalmas lehet vágási, csiszolási, polírozási vagy bármilyen más tisztítási feladatokra is. A sokrétű felhasználás miatt, szinte kötelező kellék minden háztartásban, -fém, -építő, -faipari vállalkozásban. Népies nevén mindenki “kis” vagy “nagy” Flexnek nevezi.

Szalagcsiszolók, szalagcsiszológépek 

 Nagy felületeken, gyorsan és hatékonyan lehet vele dolgozni. Remekül távolítja el akár a vastagabb festékrétegeket, vagy simítja el egy felület egyenetlenségeit.  A szalagcsiszolókat elsősorban ácsoknak, asztalosoknak, faiparban dolgozóknak ajánljuk, hiszen remekül alkalmazható festék eltávolítására, fafelületek csiszolására. 

Rezgőcsiszoló 

A rezgőcsiszolók vagy más néven vibrációs csiszolók jellemzően téglalap alakú csiszolófelülettel rendelkeznek. Ezeket az eszközöket egy excenteres hajtómű hajtja, ami az állandó rezgő mozgást végzi. A rezgőcsiszolót elsősorban nagyobb felületek finom csiszolására használjuk. A rezgőcsiszoló használata leginkább az asztalosok körében jellemző. 

Deltacsiszoló 

A rezgőcsiszoló egyik fajtája, amely nevét a háromszögletű (delta) alakja után kapta.  A kisebb, nehezen hozzáférhető helyeken pl.: sarkok, lépcsők, zsalugáterek könnyedén megmunkálhatóak. Eltérő csiszolólapokat használhatunk attól függően, hogy milyen felületet akarunk lecsiszolni. A kívánt felület finomságát a csiszoló lapok szemcsemérete befolyásolja, minél nagyobb szemcse tartalmú az adott lap, annál finomabb a kapott felület.

Excentercsiszoló 

Az excenter típusú csiszolók munkafelülete szinte minden esetben kör alakú, ennek megfelelően, a vibrációs mozgása is körkörös. Rendkívül jó hatásfokon dolgozhatunk vele az egyenletlen felületeken is. Formájából kifolyólag hátránya, hogy a sarkokhoz nehéz vagy egyáltalán nem férünk hozzá. Ha terjedelmesebb felületet szeretnénk gyorsan megmunkálni, továbbá az anyageltávolítás is a célok között szerepel, akkor érdemes ezen a típuson elgondolkodni. 

Egyenes csiszolók 

Szűk, nehezen odaférhető helyeken használható gép, leginkább éleket és sorjás felületeket szoktak megmunkálni vele. Működése viszonylag egyszerű: Nagy sebességgel hatékony anyagmegmunkálást biztosít. Furatok készítése is kiválóan alkalmas egy egyenes csiszoló. Többféle fej csatlakozható hozzá, így az felhasználási terület is széles.  

Falcsiszolók, falcsiszoló zsiráf 

Legyen szó Glettelés utáni csiszolásról, nemrég bevakolt fal csiszolásról, azt csak megfelelő szerszámmal lehet jól elvégezni. Éppen ezért fejlesztették ki a falcsiszológépet, hiszen ezzel a munkagéppel amellett, hogy időt takaríthatunk meg, az elvégzett munka minőségé is kiemelkedően jó.  A falcsiszológépeket porszívóval együtt célszerű használni a gépet, hiszen így a gép élettartamban jobb lesz, továbbá tiszta környezetben dolgozhatunk. Függőleges megmunkálás esetében keményebb talpat használunk a falcsiszoló zsiráfokon, még a puhább talpat a mennyezetek csiszolásánál használjuk. 

Élezőgépek 

Különféle vágó, fúró eszközök professzionális élezéséhez használt gép. Otthoni felhasználásra is kiválóan alkalmas, hiszen remekül élezhetünk vele késeke, ollókat, vagy akár olyan kerti szerszámokat is mint egy ásó vagy egy fűnyíró kés. A kínálatunkban vannak specifikus élezőgépek melyekkel fúró szárakat, körfűrészlapokat, tudunk élezni! 

Csőcsiszoló gépek, palástcsiszolók 

A csőcsiszoló gépek csövek, hengerek külső felületi megmunkálására használt gép. Nagy teljesítményű szalagokkal sokkal gyorsabb eredményt érhetünk el szebb felület mellett, így a munkafolyamat ideje is jelentősen rövidülhet. A palástcsiszolókat a síkfelületek szálra húzásánál használják. Jellemzően rozsdamentes termékek megmunkálására használják. 

Fémipari szalagcsiszoló

Ez olyan szalagos csiszológép, amelyhez változatos anyagú csiszolószalag alkalmazható, a megmunkálni kívánt fém anyagminőségének megfelelően. Lehet ez durva csiszolás, esztétikai felületkialakítás vagy polírozás is. Ide sorolható a sorjázás, hegesztési varratok lecsiszolása stb. A fémipari szalagcsiszolók nagy előnye a kettősköszörűkkel szemben, hogy a gép használata közben a megmunkáló szerszám nem kopik annyit, hogy a tárgyasztal és a köszörülést végző szerszám távolságát állítani kellene, nem úgy, mint a kettős köszörű esetén, ahol munkavédelmi szempontból ez kötelező, mert balesetet okozhat. 

Asztali csiszológép, tányéros csiszológép, állványos szalagcsiszológép 

Helyhez kötött munkavégzésre használjuk leginkább. Nem a gépet mozgatjuk, hanem magát a megmunkálni kívánt anyagot. Műhelyek elengedhetetlen alaptartozéka. Felhasználásuk Ipari közegben, vagy igényes barkácsolók körében jellemző. 

Vizes kőcsiszolók, Stokkoló gépek 

Kőzetek, különböző betonfelületek megmunkálása során elengedhetetlen eszközök. Egyes típusoknál vízhűtést is találunk, amely nagyban növeli a gép élettartamát, és megköti a port. Kőcsiszoló gépek a teljesen sima felületekért felelősek, míg egy stokkoló gép a durvább, csúszásmentes felület kialakításában használható. 

Betoncsiszolók, kézi betoncsiszolók, betonmarók 

A betoncsiszoló gépeket a kész beton felületek szebbé tétele tudjuk használni. Egy betoncsiszoló géppel kiválóan javíthatunk a szilárd bevonatok esztétikai megjelenésén is. Megfelelő felhasználása szaktudást igényel. Az egyenetlen betonpadlók síkká alakítását betonmaró gépekkel tudjuk kivitelezni. 

Köszörűgépek, kettős köszörűk, asztali köszörűk 

A köszörüléssel sima felületet lehet előállítani. Főleg befejező megmunkálást, élletörést, sorjázást lehet végezni, de a nagy teljesítményű köszörűgépek alkalmasak más munkafolyamatokra is. Többféle köszörűgépet különítünk el, alapvetően a felépítésük szerint. A megfelelő korong használatával élezhetünk fúrószárakat, körfűrészlapok, akár esztergakéseket is. 

Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés