Gyalugépek

  Szállítható
  259 900 Ft /db
  Elérhető: 2 db
  Szállítható
  156 900 Ft /db

Miért Zákányszerszámház?

Ha mi magunk végezzük a faanyagok gyalulását, nem csupán a végeredmény megfelelő minőségében lehetünk biztosak, hanem pénzt is spórolhatunk. A régi kézi gyaluk helyett ma már számtalan jobbnál jobb gyalugép áll a rendelkezésünkre, amelyek jelentősen megkönnyítik és lerövidítik a munkafolyamatokat.

Gyalukés típusok

A gyalukések acélból és keményfémből készülnek. Rögzíthetők szalagkésként vagy
fordítólapos rendszerben. Vannak olyan gyalukések is, amelyekkel rusztikus felületi hatások
érhetők el, mintha csak nagyoló (vagy elterjedtebb nevén vastagoló) gyaluval lenne megmunkálva.

Gyalugép használata

A megmunkálás minőségét a vágás sebessége és mélysége határozza meg. A gépgyalu olyan
sebességgel folytatja a vágást, amely mellett a forgácsoktól nem akad el.

Durva megmunkáláshoz növelhető a vágási mélység, ha viszont finom felületet szeretne kialakítani,
akkor csökkentenie kell a vágás mélységét, és lassabban kell előre mozgatnia a gépet.

Kezeletlen fa megmunkálása kézi gyalugéppel

Egy léc megfelelő méretének kialakítása a kézi gyalugéppel általában a következő lépésekből áll:

Az első lépés az, hogy a lécet a megfelelő méretűre vágjuk. Azután, a lécet a kézi gyalugép asztalára helyezzük, és megfelelően rögzítjük. Beállítjuk a gyalugépen a megfelelő marási méretet.

A lécet gyakran ellenőrizzük, hogy biztosak legyünk abban, hogy a megfelelő méretet és formát kapjuk. Addig kell a kezeletlen fát a kézi gyalugéppel megmunkálni, amíg el nem éri a léc megfelelő méretet és formát.

Gyalulási szélesség egy kézi gyalunál

Első megközelítésben a gyalu arra való, hogy a "fatelepi" méretre fűrészelt deszkákat, léceket, szálkás felületüktől megszabadítsa.

A késszélesség adat jelentése nevében van, egyúttal ez az a legnagyobb szélesség, melyet egy fogással gyalulhatunk.

Manapság a legelterjedt a 82 mm késméret, de van forgalomban 300 mm-es késszélességgel rendelkező, úgynevezett gerendagyalu is.

Tiszta munkakörnyezet gyalu használatával

A faiparban alkalmazott technológiák során különböző szennyezőanyagok kerülnek a környezetbe. A mechanikai megmunkálásnál váltakozó szemcseméretű por-forgács szabadul fel. Ezeket az anyagokat az üzem légteréből több okbó1 is el kell távolítani. A megmunkáló szerszámnál maradó forgács elfedi a megmunkálás helyét, a munkadarab előtolását akadályozhatja, a szerszám környezetet eltömítheti, balesetveszélyt jelenthet.

Szerencsére, a legtöbb gyalu rendelkezik porelszívás csatlakoztatási lehetőséggel. Sőt! Vannak olyan gyalugépek, ahol a forgácskidobási oldal is választható.

Mire használható egy gyalu?

Mindegyik gyalu alkalmas síkfelületek megmunkálására, élletöréshez, falcoláshoz.

Milyen gyalugépek közül válogathatsz?

Gyalugép kiválasztása:

 • gyalulási mélység
 • gyalulási vastagság
 • meghajtás

Fa gyalugép

A fa gyalugép, más néven gyalugép vagy simítógép, egy olyan szerszám, amelyet a fa megmunkálásához használnak a felületek simítására, egyengetésére és simává tételére. A fa gyalugépek általában egy széles vágóéllel rendelkeznek, amelyet a fa felületén húznak végig, és a felesleges faanyagot eltávolítják, hogy egy sima és egyenletes felületet hozzanak létre. Ezek a gépek különböző típusokban és méretekben elérhetők, attól függően, hogy milyen méretű és típusú fa megmunkálására használják őket.

A fa gyalugépeket széles körben használják a fafeldolgozásban, például bútorkészítés során, faipari projektekhez és általában bármilyen olyan helyzetben, ahol sima és egyenletes fafelületet kell létrehozni. Fontos azonban megfelelő képzés és tapasztalat rendelkezésre állása, mivel a gépek potenciálisan veszélyesek lehetnek, és a helyes technikák és biztonsági eljárások betartása elengedhetetlen a biztonságos munkavégzéshez.

Kézi gyalugép

A kézi gyalugép egy kézi szerszám, amelyet a fa megmunkálásához használnak a fafelületek síkosságának és simaságának elérésére. Ez a kézi szerszám kézi munkavégzésre tervezett, és a felhasználó erőfeszítése alapján működik. A kézi gyalugépek különösen hasznosak, ha csak kisebb mennyiségű fafelületet kell megmunkálni vagy finomabb, részletesebb munkát kell végezni.

A kézi gyalugépek széles körben használatosak a faiparban, például bútorkészítés során, fa megmunkálási projektekhez és olyan feladatokhoz, ahol sima és egyenletes fafelületet kell létrehozni. A kézi gyalugépek előnye, hogy egyszerűek és könnyen hordozhatók, és nem igényelnek elektromos vagy mechanikus energiaforrást. Azonban a megfelelő technikák és biztonsági elővigyázatosság elengedhetetlen a biztonságos használathoz és a kívánt eredmények eléréséhez.

Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés