Fűrészek

Az elektromos és motoros fűrészek használata mostanra nélkülözhetetlenné vált a mezőgazdálkodás, az erdőgazdálkodás vagy akár az építőipar területén belül. Egyre több típus létezik, melyeket elsősorban azok felhasználási területe, teljesítménye és tömege alapján különböztetünk meg.

A fűrészek kategorizálása

A motor teljesítménye alapján a fűrészeket az alábbi három kategóriába sorolhatjuk:

Hobbi kategória: akkor válogassunk innen, ha otthoni kertészkedéshez, ház körüli, egyszerűbb munkához keressük magunknak a megfelelő eszközt. Legyen szó kisebb méretű gallyak aprításáról vagy apróbb fadarabok kivágásáról, a maximum 50 cm³-es motor kapacitás elég kell, hogy legyen.

Félprofi kategória: az ebbe a kategóriába tartozó fűrészek komolyabb építkezési és erdőgazdálkodási munkálatokra is felhasználhatóak. A motor teljesítménye 50-70 cm³ között mozog.

Profi kategória: 70 cm³ feletti motor. A legerősebb és legmegbízhatóbb fűrészek tartoznak ide.

Fűrész típusok

A fűrész típusokat az eltérő felhasználási célok szerint különböztethetjük meg. Vannak olyanok, amelyek elsősorban favágásra szolgálnak és olyan modellek is, amelyekkel fémeket is vághatunk. Nézzük ezeket végig.

Gérvágók, gérvágó fűrészek

A billenthető fej lehetővé teszi, hogy beállítsuk a vágás hajlásának szögét, így biztosítva a precíz munkavégzést. Műanyag, fa és fém vágására is használható.

Gipszkarton vágó gépek, Gipszkarton maró gépek

Nevéből adódóan elsősorban gipszkartonok vágásohoz, karcolásához ajánlott. Pontos méretre vágást biztosít.

Körfűrészek

Egyenes és tiszta vágást tesz lehetővé. Leggyakrabban építkezési és felújítási projekteknél használatos, megbirkózik a fa, műanyag vagy akár fém jellegű anyagokkal is.

Láncfűrészek

A láncfűrészeknek van benzines és elektromos változata is. Az elektromos láncfűrész előnye, hogy jellemzően könnyebb, kevésbé zajos és nem igényel tápegységet. A benzines ezzel szemben nehezebb, viszont nagyobb teljesítményének köszönhetően akár szélesebb fatörzseket elvágására is képes.

Orrfűrészek, szablyafűrészek

Az orrfűrészeket másik nevén szablyafűrészeket használhatjuk különböző formák kivágására is, így az eltérő méretű nyílásoknál lehet nagy segítségünkre. Vágjunk vele vaslemezeket, fát vagy műanyagot.

Faipari szalagfűrészek, fém szalagfűrészek, fémipari szalagfűrészek

Leggyakrabban fa megmunkálásra és méretre vágására használják, de ugyanúgy bevethető fém, beton vagy egyéb anyagoknál is.

Dekopírfűrészek, szúrófűrészek

Ha különböző formákat szeretnénk kivágni, akkor érdemes elgondolkodni a  szúrófűrész vásárlásánál, melnyek fogai balra és jobbra váltakozva állnak. Leggyakrabban fém és fa megmunkálására használhatjuk.