Gérvágók, gérvágó fűrészek

Miért Zákányszerszámház?

Mire használható egy gérvágó fűrész?

Röviden összefoglalva szögek gyors és pontos vágása. Ez a funkcionalitás a kiválasztás során is visszaköszön. Amikor gérvágó fűrészt szeretnénk venni minden esetben legyünk tisztában azzal, hogy nekünk milyen vastag anyagokat és milyen szögben akarunk vágni. Ugyanakkor a gyártók minden esetben feltüntetik a termék adatlapon ezeket a paramétereket.

Ipari gérvágó

Vannak olyan típusok, amelyek mindkét irányba dönthetőek, és a vágási szög is szinte szabadon állítható. Ezek a típusok kimondottan a folyamatos, ipari használathoz lettek tervezve, éppen ezért is szokás őket ipari gérvágóknak nevezni. Ugyanígy az is egy ipari plusztulajdonság, hogy a gérvágó fűrész lézervonalat vetít ki a pontos vágáshoz.

Minden ipari gérvágó fűrész csúszósínes változatban készül, hiszen így az átvágható anyagvastagság jelentősen nő! Továbbá az ipari gérvágó rendelkezik munkadarab támasztóval, amely biztos támasztást nyújt mindenféle. szögvágásnál.

Csúszósínes gérvágó

Ha nagyobb, vastagabb anyagokat szeretnénk szögben vágni, akkor a csúszósínes gérvágó lesz a számunkra ideális választás. Ezekkel a típusokkal akár 7-10 cm vastag anyagot is biztonságosan, gyorsan és precízen tudunk átvágni.

Kézi gérvágó

Ide sorolhatóak a kisebb, kedvezőbb árral rendelkező gérvágó változatok. Bruttó 50-70 ezer forintos összesnél már kaphatunk olyan gérvágó fűrészeket, amelyek az otthoni barkácsolás során jó szolgálatot fognak tenni. Ezek jelemzően elektromos változatban készülnek, és a használatuk is egyszerű, hiszen egy kézzel kényelmesen irányíthatjuk a vágásokat.

Milyen gérvágó fűrészek közül választhatsz nálunk?

Az, hogy egy adott típus milyen extra tulajdonságokkal rendelkezik, annak gyakorlatilag csak a képzelet szabhat határt. Célszerű minden esetben alaposan végig nézni egy-egy gérvágó fűrész leírását az extra tulajdonságokat keresve. Elsőre apróságnak tűnhet, de egy olyan dolog, mint a porelszívás csatlakoztatás, vagy a lézer vágásjelölő vonal hosszú távon igencsak hasznos lehet.

A gérvágó fűrészeket felépítés szerint 3 fő csoportra oszthatjuk:

Gérvágó fűrész használatának előnyei

Számtalan fűrészlap van már forgalomban, így a legtöbb anyag már biztonságosan vágható egy gérvágó fűrésszel (Itt olyan anyagokra kell gondolni, mint pl. a fa, laminált padló, alumínium, fém).

Könnyű telepítés jellemzi ezeket a gépeket, így egy-egy külső munka során is biztonságosan tudjuk használni a korábban vásárolt gérvágó fűrészünket.

A legtöbb típushoz csatlakoztatható por elszívási lehetőség, így a tiszta, átlátható munkaterület is biztosított.

Gérvágó fűrészek kiválasztásának szempontjai

Az alábbi kérdést biztosan felteszed magadnak, mielőtt  egy gérvágó fűrészt megveszel!

  1. Milyen fajta gérvágó fűrészt kell vásárolnom, billenő, csúszósínes vagy kombi fűrészt válasszak?
  2. Akkus vagy vezetékes változatra lesz szükségem?
  3. Milyen széles és vastag anyagot akarok átvágni, és szögben?
  4. Milyen fajta anyagot kell méretere szabnom: bútorlap, laminált, fenyő vagy bükkfa?
  5. Milyen márkát válasszak? - A Dewalt gérvágók azok jobbak mint a Makiták, vagy a Bosch asztali fűrészeik a legjobbak a szakmában? De akkor mi van a Milwaukeeval, hiszen az amerikai?
  6. Hogyan óvhatom meg magam a balesetekről? Van olyan elektromos gérvágófűrész, amit biztonságosabb használni? Amiatt kérdezheted magadtól mindezt, mert 10-ből 9 asztalosnak 10-nél kevesebb ujja van, és a végtagcsonkítás, az nem genetikai betegség a faipari munkát végzők körében.
  7. Milyen kiegészítőt használjak a vágás során?

A modellek közötti különbségek

Billenőfűrészt általában akkor fogsz választani, ha nem akarsz extrém széles munkadarabokat átvágni. Ez konkrétan 90°/90° fokos vágás  esetán  ~max 130 mm vágási hosszt, és ~ 70 mm vágási mélységet jelent. 

Ha a fenti értékek nem szolgálják ki az igényedet, akkor mindenképp a csúszószínes gérvágó fűrész lesz a célravezető megoldás számodra. Miért? Mert ezeknél a modelleknél a vágási hossz tartomány az növelhető, mert a sínen, síneken vagy csuklós szerkezeten tudod mozgatni a vágórészt. Ennek okán növekszik a vágási szabadságod is. A csuklós mechanizmussal a Bosch fejlesztőmérnökeinek az volta a célja, hogy az egyik legstabilabb vágófejet hozzák a piacra, ezáltal növeljék a darabolási munkálatokhoz köthető vágási reprodukálhatóságot.

Billenő és csúszósínes modellek esetén is a vágófej és a gérvágó asztal is billenthető/forgatható. A vágófejet olcsóbb modellek esetén egy irányba (0-45°, 0-60°), még drágább társuknál mindkét irányba (jobb és bal) lehet billenteni. Azért praktikus olyan gérvágót választani főleg szakiknak, aminek a vágófeje mindkét irányba használható, mert a mindennapos  munkájuk során nem kell forgatni az anyagot.
A vágóasztal a legtöbb fűrész esetén jobbra és balra is szabadon mozgatható 0 - 45° &  60° közötti tartományban. Azt tudni kell, hogy ha forgatjuk az asztalt, akkor azzal csökken az átvágható anyagszélesség is. A pontos értékeket a terméklapokon megtalálod. A vágási mélységet a fűrésztárcsa átmérője, és vágófej poziciója határozza meg.

A kombifűrészek, kettős célt szolgálnak. Ezeket használhatod billenőfűrészként, és asztali körfűrészként is. A billenőfűrészekkel kapcsolatos tudnivalót fent taglaltam, az asztali köfűrészekről, pedig egy másik bejegyzésben fogok részletesebben írni.  Én azt az álláspontot képviselem, hogy ha egy termék több mindenre is használható, akkor az igazából semmire sem tökéletes. Biztos sokan vannak, akik  nem értenek ezzel a kijelentéssel egyet. Mindazonáltal az értékesítők statisztikáit böngészve meglepődtem, hogy  sokan teszik le a voksukat kombi fűrészek mellett. Ezt a termékcsoportot magánszemélyeknek ajánlom, és olyan szakiknak, akik kiszállásokat is végeznek, és egy helyszíni munkavégzés során szempont, hogy a ~20 kg  tömegű gérvágó mellett, ne kelljen  egy másfélszer akkora asztali körfűrészt is a 10. emeletre felcipelni, főleg, akkor ha nem jó a  lift.

Akkus vagy vezetékes modellt kell, hogy vásásroljak?

A válasz a kérdésre, hogy az attól függ, hogy hol használod. Ha egy faipari bútor üzembe veszed, fix helyen dolgozol, vagy otthoni alkalomszerű használatra tervezel beruházni, akkor biztos, hogy nem az akkus gérvágó modell lesz számodra a megfelelő döntés, hanem a vezetékes társa, mert az akkus változat az drágább, ráadásul a vezetékes gérvágót bármikor és bármennyit tudod használni. Ha helyszíni munkákat végezel, azaz szűrűn kell pakolni, akkor imádni fogod az akkus megoldást, és nyugodt szívvel fizetsz érte többet. Nagyon kényelmes, mert nem kell a hosszabítóvel bénázni, és nem kell rettegni a munkavédelemtől. (Akinek nem inge ne vegye magára!) A Makitának és a Dewaltnak is van olyan akkus gérvágója, amibe egyszerre két 18 V vagy 54 V feszültségű akkumulátort használhatsz egyidejűleg.  A 2x54 V-os gép teljesítménye az közelít a vezetékes társaihoz, nem is véletlen, hogy 305 mm átmérőjű tárcsával lehet használni. A legtöbb gyártó, aki forgalmaz akkus gérvágót, az a termékhez biztosít hálózati adatptert, mint pl.: DeWalt DCB500-QS akkumulátor adapter, amivel a gépet hálózatról is üzemeltetheted. Ha hálózatról fogsz használni egy akkus gérvágót, akkor nincs más dolgod, mint kiveszed az akksikat, és a helyére bepattintod az adaptert. A legtöbb vevő fejében kérdésként merül fel, hogy oké, hogy kényelmes az akkus gérvágó fűrész, de mennyi ideig használhatom. Mivel a gyártók többsége nem adja meg ezt az adatot, én sem fogok tudni erre korrekten válaszolni, mert függ a vágandó anyag vastagságától, hosszától és minőségétől, vágótárcsa szélességől, és az akkumulátor kapacitásától is. Tehát ez egy több ismeretlenes egyenlet. Ezért erre nincs korrekt szám. Ha mégis mondani kell valamit, akkor egy 5 Ah-s akksival, ami teljesen fel van töltve, azzal biztosan tudsz fenyőbe 250-300 db vágást végezni.

Melyik márka gyártja a legjobb gérvágó fűrészt?

Holzstar, Makita, Dewalt, Bosch vagy Milwaukee? - természetesen a kérdés költői, és érzelemmel telített :). Ezért nem fogok állást foglalni, mert félek a fanok haragjától. :D Azt bizton kijelenthető, hogy mindegyik gyártó tud rossz, jó és  még jobb terméket is gyártani. Ha valaki bizonytalan, akkor nyugodtan böngésszen még a neten, és nézzen meg egy csomó videós tartalmat a tapasztalat szerzés céljából.
Talán az akkus gépeknél fontosabb a márka iránti elköteleződés, mint a vezetékes társaiknál, mert több terméket több akkumulátorral is fogsz tudni használni a munkád során, sőt még a kertben is. De ez máslapra tartozik, és mivel jó eséllyel több munkafolyamatot is el kell végezned (ragasztás, vágás, világítás, fúrás stb.), ezért hogy pénzt tudj spórolni, és soha ne legyen kompatibilitás-beli problémád, én egy termékcsalád mellett tenném le a voksomat legyen az amerikai, japán, vagy német.

Hogyan tudnak vigyázni rád a gyártók?

Először is kezdjük azzal, hogy mitől kell megóvni az egészségedet? A gérvágón lévő fűrésztárcsa, ha forog az veszélyes! Gondolom ez mindenkit megdöbbent. :) Ennek érdekében mindegyik gépet ellátták védő burkolattal, kérlek ne szereld le! Ha megsérült, jelezd és tudunk minden géphez cserealkatrészt biztosítani! A gérvágó fűrész forgó tárcsájának kikapcsolás után történő korong fékezése egy EU direktíva a gyártókra vonatkozóan. Ezért fékkel szerelték fel a berendezésüket, annak érdekében, hogy még kevesebb legyen a baleset. Tárcsa csere elvégzése, csak akkor lehetséges, ha berendezés nincs feszültség alatt. Nem akarom ezt a részt túltolni. Mindenképp olvasd el a használati útmutatót!
A por ellen is védekezni kell, ezért a csúszósínes, billenő és kombifűrészek vágóburkolata is úgy lett kialakítva, hogy a porszívóval a termékre tudj csatlakozni. Vezetékes fűrészek esetén a tápvezetéket a porszívóval kell összekötni, ha ez lehetséges, és ekkor a gérvágóval képesek leszünk vezérelni a porszívónkat. Mit jelent ez a gyakorlatban? Bekapcsolod a vezetékes pl.: Dewalt gérvágódat, és a Dewalt vagy Makita porszívód magától elindul, persze, csak akkor ha a porszívó csatlakozik a hálózathoz. Akkus gépek esetén ezt a feladatot úgy oldották meg, hogy a gérvágó és a porszívót bluetooth-szal lettek összekötve, hisz nincs vezeték, azaz amikor bekapcsolod pl.: az akkus Makita gérvágót, akkor az akkus makita porszívód kap egy vezérjelet, aminek a hatására elindul. Minden gépre "kötött' porszívó a vágóggép kikapcsolásához képest késleltetetten áll le, azért hogy a porelszívás minél hatékonyabb lehessen.

Milyen kiegészítőre lesz szükségem?

- Porszívó, ezt fentebb kiveséztük. (Soha ne feledd, hogy egy tiszta szűrő és porzsák mindig növeli a hatékonyságot!)

- Körfűrésztárcsa - mielőtt tárcsát választasz az alábbi kérdéseket tedd fel magadnak: Milyen anyagot akarok vágni? Milyen felületre van szükségem? Legyél tisztában a gérvágó fűrész paramétereivel: korong és furatátmérő!

- Vízszintes szorító - Mire is jó egy ilyen szerkezet? Hát arra, hogy odaszorítja a munkadarabot az asztalhoz, ezért a gérvágóval folytatott vágás során nem kell attól félned, hogy a korong elkapja a munkadarabot és az kirepül az asztali fűrészből.

- Gérvágó állvány - Akkor fogsz gérvágó fűrész állványra beruházni, ha sokat dolgozol a műhelyedtől távol, és elég nagy kocsid van. Az állványra szerelt gérvágó könnyűszerrel be kell férjen a gépjárművedbe. Vagy van olyan, aki otthoni célra is megveszi, habár kicsi a műhely, de szüksége van a szerszámra. Ekkor bármi áron is meg kell azt oldani azt.. ugye ismerős?. :) A termékhez tartozó leírás tartalmazza, hogy melyik állvány, melyik gérvágóval kompatibilis. Általában, ha valaki vesz egy makita gérvágó fűrészt, akkor az  nem vesz rá milwaukee vagy Dewalt gérvágó állványt, mert kompatilitás-beli problémák lehetnek.

- Görgős alátámasztó - Gérvágó állvány akkor is hasznos lesz, ha hosszú munkadarabot kell faragni, ez a fenti részből kimaradt, mert a legtöbb asztal jobb és bal irányba is hosszabbítható. Ha nincs állványod, akkor a görgős alátámasztó is egy célra vezető megoldás lehet, mert ezzel az eszközzel is alá tudod támasztani a vágandó anyagot, és így nem kell attól félni, hogy nem feküdne fel az asztalra. Jó tanács, ebben az esetben is használj vízszintes szorítókat.

Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés