Fúrókalapácsok, fúró vésőkalapácsok

Miért Zákányszerszámház?

Azok az idők elmúltak, amikor a fúrókat csak a szakemberek használták, mára a legtöbb háztartásban megtalálható egy fúrókalapács, és fokozatosan felváltja az ütvefúrót. 

Ez a változás elsősorban az eszközkategória árainak az elmúlt években bekövetkezett drasztikus csökkenésének köszönhető. Az egyszerű fúrókalapácsok csak egy kicsit kerülnek többe, mint az ütvefúrógépek, de sokkal több lehetőséget kínálnak különböző munkaterületeken. Ezek a tények nagyban befolyásolják a felhasználók döntését.  

Fúró-véső kalapácsok SDS tokmánnyal 

A fúrókalapácsok nem a hagyományos fogaskoszorús, vagy gyorsbefogó tokmánnyal, hanem SDS befogással készülnek. Az SDS szerszámbefogásnak a lényege, hogy nem oldalról fogja meg a fúrószárat, hanem csak pontosan megvezeti, miközben a fúrószár tengelyirányban szabadon mozoghat és a hornyok segítségével biztosítja a forgatónyomaték átadását. 

Ütési energia egy fúrókalapácsnál 

A fúrókalapács a fúráshoz szükséges ütési energiát egy pneumatikus azaz légdugattyús ütőmű állítja elő a forgástól függetlenül. A légdugattyú közvetlenül az ütőmű végét kalapálja, a fúrószár tengelyirányban szabadon elmozdulhat, így a pneumatikus ütőmű energiája közvetlenül a fúrószárnak adódik át, és nem a tokmánynak, ez tovább növeli a fúrás ütési energiáját. 

Az ütési energiát J (joule) –al jelöljük. Minél nagyobb ez az érték, annál erősebb a fúrókalapács, lényeg az ütőenergia. A betonfúrásnál - habár úgy hívjuk - a betont nem lehet fúrni, csak repeszteni nagy erejű ütésekkel. A fogásnak a pneumatikus fúrókalapács esetében „majdnem” csak az a szerepe, hogy a fúrószár kihozza a törmeléket a fúrt lyukból. A fúrókalapácsnak a konstrukciója miatt az ütvefúró géphez képest sokkal nagyobb az ütési energiája, miközben a fordulatszám alacsony, betonfúrásra például egy fúrókalapács az ideális. 

Fúrókalapács használata betonban 

Hogyan lesz hatékony a betonfúrás? A fúrókalapácsot ne nyomjuk erővel fúrás közben, mert ezzel leszorítjuk az ütőművet és ezzel gyakorlatilag kiiktatjuk az ütőenergiát. Ilyenkor a fúrókalapács hagyományos fúróként kezd működni.  

Vésés egy fúró-véső kalapáccsal 

A fúró és vésőkalapács forgása kikapcsolható, és több helyzetben reteszelhető. Ez a beállítás lehetővé teszi a kisebb és közepes vésési munkákat attól függően, hogy mekkora a fúró és vésőkalapács. (A vésőkalapács csak vésésre használható, a fúró és vésőkalapáccsal már fúrhatunk é véshetünk is.) A fúró és vésőkalapács nem használható hosszú távon csak vésésre. ( Ez a pneumatikus fúrógép egy olyan pneumatikus fúrókalapács, ami vésési funkcióval van kiegészítve.) Általában a gyártók azt mondják, hogy egy munka során 30% vésés és 70% fúrás a legmagasabb vésési arány. Csak a vésőkalapácsot használjuk hosszú távon vésésre.

Melyik márka gyártja a legjobb fúrókalapácsot? 

Metabo, Makita, Dewalt, Bosch vagy Milwaukee? - természetesen a kérdés költői, és érzelemmel telített. Ezért nem fogunk állást foglalni. Mindenkinek meg van a véleménye, ami az egyes fúrókalapács gyártókat illeti. Azt bizton kijelenthető, hogy mindegyik gyártó tud gyengébb, és erősebb fúrókalapácsokat is gyártani. Ha valaki bizonytalan, akkor nyugodtan böngésszen még a neten, és nézzen meg egy csomó videós tartalmat a tapasztalat szerzés céljából. Ugyanakkor, +ha fontos az idő és a szakértelem, akkor vedd fel a kapcsolatot a szakértőkből álló ügyfélszolgálatunkkal. 

Talán az akkus fúrókalapácsoknál fontosabb a márka iránti elköteleződés, mint a vezetékes társaiknál, mert több terméket egy akkumulátorral is fogsz tudni használni a munkád során, sőt még a kertben is. Mivel jó eséllyel több munkafolyamatot is el kell végezned ezért, hogy pénzt tudj spórolni, és soha ne legyen kompatibilitás-beli problémád, mi egy gyártót ajánlunk az akkus gépeket illetően, persze ha a kínálat is kielégíti az igényket. 

Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés