Mérőeszközök, mérőműszerek

A szerelési, gyártási és karbantartási folyamatok során elengedhetetlen a megfelelő mérés és utóellenőrzés. Ahogy a technológia változik, úgy bizonyos munkamenetek felgyorsultak és átalakultak. Ezzel párhuzamosan az újabb, innovatívabb mérőműszerek iránti igény is folyamatosan növekszik. 

Például egy építkezés során szükség lehet a falak közötti távolság pontos meghatározására, a felületek és szögek mérésére, az elektronikai kábelek detektálására vagy akár az anyagok keménységének ellenőrzésére. Most pedig tekintsük át részletesebben, hogy milyen eszközök lehetnek segítségünkre a fentiek mérésére.

Forgólézerek

A forgólézer a szintezéshez használt eszköz. Legnagyobb előnye, hogy egyedül is elvégezhetjük a mérést, nincs szükség még egy emberre, aki a lécet tartja. Ebből kifolyólag sokat spórolhatunk és nem is kell más megfigyelésére hagyatkozni. A forgólézer lényegében egy vonalat vetít ki maga köré, amely segítségével pontosan beállíthatjuk azokat a tárgyakat, amikkel éppen foglalkozunk.

Falszkennerek, vezetékkeresők, keresőműszerek

A felújítások, építkezések elengedhetetlen eszköze. Mielőtt fúrni kezdenénk, szöget vernénk a falba vagy a légkondi csövét szeretnénk kivezetni, biztosra kell mennünk, hogy nem okozunk vele galibát.  Előfordulhat, hogy a tervjaz, amelyen az épületgépészeti helyeket jelöltük már régóta nincs meg és időnk sem engedi, hogy megkeressük. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha keresőműszerekkel detektáljuk a csöveket, vezetékeket, illetve fém tartókat.

Hőkamera, nedvességmérő, rétegvastagság mérő

A környezetvizsgáló berendezések olyan praktikus műszerek, amelyek - többek között - lehetővé teszik az építőipari anyagok nedvességtartlmának meghatározását, a nehezen elérhető felületek vagy mozgó alkatrészek hőmérsékletének és hőmérséklet különbségének mérését. 

Optikai szintezők, szintező műszerek, teodolitok, mérőállomások

Az optikai szintezőt elsősorban - a forgólézerhez hasonlóan -  a vízszint pontos beállítására használjuk, jellemzően az építőiparon belül. Segítségével azonban nem csak a szintezés, hanem a távolságmérés és szögmérés is elvégezhető. Az optikai szintező használatához minimum 2 fő szükséges.

Lézeres szintező, szintező lézer

A legjobb minőségű pont, vonal- és keresztlézerek elképesztő pontossággal dolgoznak. Ráadásul a több eszközben is megtalálható Bluetooth-kapcsolat lehetővé teszi a távvezérlést és a szerszám okostelefonnal való beállítását.

Szögmérők, digitális szögmérők, digitális vízmértékek, lejtésmérők

A digitális szög és lejtésmérők azonnal és precízen megmutatják a vizsgált területek számadatait. Használatuk gyors és kényelmes, az adatok pedig sok esetben eltárolhatóak.

Távolságmérők, lézeres távolságmérők

A távolságmérő a szakemberek által egy napi gyakorisággal használt eszköz. Azonban, nemcsak építési, kivitelezési munkák során alkalmazható, hanem az erdőgazdálkodásban, sőt mostanra egyre több sporttevékenység (edzés) során is. A hatékony és pontos mérésnek köszönhetően a legkedveltebb a lézeres típusú távolságmérő.