Kerti szivattyúk, önfelszívó szivattyúk

Miért Zákányszerszámház?

Kerti szivattyúk, önfelszívó szivattyúk

Az önfelszívó szivattyú a legkeresettebb termékek közé tartozik, amelynek oka az egyszerű telepíthetőség és használat. Figyelembe kell venni azonban, hogy legfeljebb 9 méteres felszívásig lehet alkalmazni ezeket a berendezéseket. Az ásott kút mellé gyakran kerül önfelszívó szivattyú. Ennek egyik oka, hogy az ilyen kutakból esetében nem nagy mélységből kell felhozni a vizet. Másrészt az önfelszívó szivattyú jobban tűri a homokot is, mint a búvárszivattyúk, és egy esetleges meghibásodás esetén is gazdaságosabban javítható, mint más típusok.

Az önfelszívó szivattyú a felszínre telepíthető. A felszíni szivattyú nem járhat szárazon, így a használatbavétel előtt mindenképpen fel kell tölteni a szivattyút. Ha ez nem történik meg, a szivattyút nem szabad elindítani, mert a szárazon futástól meghibásodik.  

Szinte az összes önfelszívó szivattyú centrifugális alapján üzemel. Ennek az a lényege, hogy a felszívni kívánt folyadékot egy motor és egy forgó lapát segítségével szállítja. A szivattyú szívócsatlakozásán át a berendezésbe kerülő folyadék egy forgó keréken halad át. Ezáltal a tengelyre merőlegesen távozó folyadék nagyobb mozgási energiával lép ki a szivattyú nyomócsonkján keresztül, mint ahogyan érkezett a szívócsonkon. Éppen ezért van az, hogy egy szivattyúnak sokkal nagyobb a továbbítási távja, mint a felszívási!

Kerti szivattyúk, önfelszívó szivattyúk felhasználási helyei

Az önfelszívó szivattyúk a rendkívüli megbízhatóságnak, a kiváló teljesítménynek, a szinte zajtalan működésnek és a minimális karbantartási igénynek köszönhetően kiválóan alkalmasak háztartási, ipari és lakossági használatra, különösen automatikus vízellátó rendszerek ellátótartályaihoz, automata öntözőrendszerekhez, házi kertek és díszkertek öntözésére.

Kerti szivattyúk, önfelszívó szivattyúk kiválasztása

Kerti szivattyú kiválasztásánál egyszerű tényeket veszünk alapul. Ár, minőség, tartósság szervizelhetőség, felhasználási igény. Jó tisztában lenni azért azzal, hogy mit is keresünk, mi az, amire nekünk leginkább szükségünk van. Itt van pár főbb tulajdonság, amely jelentősen megkönnyíti a választást!

  • Szívómélység: milyen mélyről szív. Persze ahhoz, hogy a megfelelőt ki tudjuk választani, ismernünk kell a kút paramétereit.
  • Emelőmagasság: Ehhez tudni kell, hogy milyen környezetben és mire fogjuk használni, azaz, hogy milyen messze akarjuk elvinni a vizet
  • Szállítási teljesítmény: ez az adat liter / perc számként szerepel a legtöbb kerti szivattyú leírásában. Megadja, hogy névlegesen milyen mennyiségű vízre kell számítanunk a használatával. Fontos figyelembe venni, hiszen más mennyiség kellhet egy kerti locsoláshoz, mint egy öntözőrendszer üzemeltetéséhez! 
  • Üzemi nyomás: Ez az adat már-már elhanyagolható. Otthoni felhasználásra, ritka kerti locsolások esetében nem kell vele számottevően foglalkoznunk. Ugyanakkor egy Öntözőrendszer esetében már igen is nagy szerepe van a megfelelő működésben az üzemi nyomásnak!

Kerti szivattyúk, önfelszívó szivattyúk egy kis extrával

Fontos kitérnünk arra a plusz funkcióra, hogy egy kerti szivattyút könnyedén átalakíthatunk egy házi vízellátó készülékké! Lehet kapni hozzá áramlás szabályzót, amely megoldja a megfelelő víz irányítást, valamint figyeli, hogy ha a szivattyú szárazon fut, akkor lekapcsolja, ezzel megakadályozva a szivattyú túlmelegedését, károsodását!

Kerti szivattyúk, önfelszívó szivattyúk nem csak víz szivattyúzásra

Végig böngészve az az elérhető kínálatot többféle szerkezeti felépítésű önfelszívó szivattyúval is találkozhatunk! És itt nem a szín eltérésre gondolunk, hanem magára az anyagra. Vannak olyan típusok, ahol a váz rozsdamentes acéllal, vagy akár műanyaggal van kombinálva.

De hogy miért is van szükség ezekre a speciális szivattyúházakra? Megsúgom a választ. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a szivattyúnkkal a vízen kívül más, savas és/vagy lúgos folyadékokat is tudjuk szivattyúzni!

Mire használható egy kerti szivattyú?

A kerti szivattyú egy igen sokoldalú szivattyú szinte minden területen lehet használni a ház körül.

Locsolás, házi vízellátás, sőt akár víznyomásfokozásra is. A kerti szivattyú pont a sokoldalúsága miatt az egyik legyakoribb szivattyú típus. Egy kerti szivattyú hidrofor szivattyúként is alkalmazható, házi vízellátó készülékek szivattyújaként, persze csak a megfelelő áramlásszabályzóval!

Kerti szivattyú nyomáskapcsolóval

A kerti szivattyú nyomáskapcsolóval ellátott típusa egy olyan szivattyú, amely egy beépített nyomáskapcsolóval rendelkezik, hogy automatikusan szabályozza a víznyomást a rendszerben. Ezek a szivattyúk általában kisebb kerti öntözési vagy háztartási vízellátási rendszerekhez használatosak. A nyomáskapcsoló segít abban, hogy a szivattyú automatikusan be- és kikapcsoljon a víznyomás szabályozása érdekében.

Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a kerti szivattyú automatikusan szabályozza a víznyomást a rendszerben, és csak akkor működjön, amikor szükség van rá. Ez kényelmes és hatékony megoldást jelent kerti öntözéshez vagy egyéb hasonló alkalmazásokhoz. A kerti szivattyúkat gyakran használják olyan helyeken, ahol nincs elérhető városi vízhálózat, és a vízellátást a helyszínen kell biztosítani.

Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés