Akkumulátor típusok összehasonlítása

Akkumulátor típusok

Az akkumulátor típus meghatározza, mennyi ideig és milyen hatékonyan dolgozhatunk az adott szerszámmal. Érdemes ismerni a különbségeket a típusok között. 

Amennyiben akkumulátorral működtethető szerszámgépet használunk, fontos a megfelelő energiaforrás kiválasztása. Érdemes hosszú távon gondolkodni. Gondoljuk át, milyen géppel, meddig és milyen céllal fogunk dolgozni. Mielőtt kiválasztod az adott akkumulátor típust, segítünk kicsit a rendszerezésben. Avagy mi fán teremnek az “akksik”?

Az akkumulátorokról általánosságban

Könnyű elveszni az akkumulátorok útvesztőjében. Fontos egyes szerszámokhoz, autókhoz. A megfelelő működés érdekében pedig nem mindegy, milyen fajtát használunk. Nem szükséges mély szakértelemmel rendelkezni, de ajánlott utánajárni, milyen típusokat különböztetünk meg. Élettartamuk ugyanis véges.  Ha tudatosan, kellő körültekintéssel választunk, hosszú távra megoldhatjuk az “akku” kérdést. 

Először is ismerjük meg, hogyan működnek. Az akkumulátor egyfajta energiatároló. Töltéskor a villamos energiát vegyi energiává formálja. Mit jelent ez a gyakorlatban? Hogy a működés egyik elengedhetetlen kelléke. Ahogyan nem indul be az autó, ha elromlik vagy lemerül, úgy lesz hatással egyes szerszámokra is. Legyen szó láncfűrészről, rádióról vagy ütvefúróról, szükségünk lehet rá. Célszerű ezért megbízható akkumulátort vásárolni. Nézzük, mi a különbség az egyes típusok között.

 

 

akkutipusok

 

Akkumulátor típusok összehasonlítása

Az akkumulátornak több típusa létezik, autóhoz, szerszámhoz és ipari munkákhoz is fontos kellék. Egyes fajtái azonban inkább rövid időszakra, míg mások hosszú távon szolgálnak minket. Ezért nem árt tudni, mik az egyes különbségek az akkuk között. Megkülönböztetjük egymástól alapvetően az

  • Indító akkumulátort (pl. önindító) és a
  • Ólomakkumulátort (ciklikus), de
  • Kettős felhasználású akkut is használhatunk.

Szerszámokhoz többek között AGM, zselés vagy savas típusúakat lehet használni. Könnyű azonban összezavarodni az egyes fajták között. Nézzük mi a különbség közöttük. 

  • AGM akkumulátor. Mélyciklusú akku, üvegszálas réteggel a jól forrasztott lemezek között. Elkészítése módja is különbözik a többiétől. Kitűnő választás hosszú távon. Fontos azonban, hogy ne merítsük le túlságosan, javasolt a töltöttségi szintet 50 százalék felett tartani. Sokszor összekeverik a zselés akkumulátorral, pedig nem az. 
  • Zselés akkumulátor. Szeleppel szabályozott zárt rendszerű akkumulátor. Nem igényelnek karbantartást, akár 600 ciklust is kibírhatnak. Szivárgásmentes és a szállításhoz sem szükséges különösebb óvintézkedés. 
  • Savas akkumulátor. Megtalálható a belső égésű motoroknál, egyszerű felépítés jellemzi. Motorindításhoz és ciklikus alkalmazásra egyaránt megfelelő. 

A szerszámokhoz használt akkumulátor fajták között is érdemes észrevenni a különbségeket. A hagyományos gépeknél főként Ni-Cd típus a jellemző, mely sokszor tölthető, nagy teljesítményre képes. Az Ni-MH akku fajták általában rövidebb élettartammal szolgálnak, de kedvezőbb az ár, az előállítási költség. A Li-Ion új, nagy kapacitással bír, többet bír, de drágább is. Nálunk azonban megtalálhatja a minőségi árut, kedvező áron is. 

Akkumulátor szerszámgéphez: a fő szempontok

Érdemes tisztában lenni vele, milyen kritériumok alapján tehetünk különbséget akkumulátor és akkumulátor között. Az egyik ilyen a feszültség mértéke, ahogyan az akku kapacitása is meghatározza a működést. Azt, hogy mennyire erős az adott gép, a Volt mértékegysége határozza meg. Nézzük, melyek a jellemző típusok napjainkban:

  • Feszültség (volt): 3,6V-től 72V-ig terjedhet, azonban 2021-ben a leginkább jellemző a 12V és 18V használata. A V (volt) a gép erősségét mutatja.
  • Kapacitás (amper): 1AH-tól 12AH-ig választhatunk, a legtöbb akku 2-5-6Ah értékkel bír. Manapság viszont egyre nagyobb kapacitású akkumulátorokat is be lehet szerezni. Minél nagyobb Ah (amperes) akkut használunk, annál tovább fogja bírni a szerszámgép.

A Volt mértékegysége tehát megmutatja, a szerszámgép teljesítményét. A szerszámgépekről érdemes tudni, hogy előre meg vannak tervezve egy adott feszültségre, vagyis az akkut nem cserélhetjük ki csak úgy 18V feszültségről 32V feszűltségre. Nagyobb kapacitású akkumulátort használhatunk a gépekhez, ellentétben a magasabb feszültséggel. Tegyük fel, hogy van egy 18V-s, 2Ah csavarozónk. Ez nem jelenti azt, hogy tovább dolgozhatunk vele, például a 12V-s feszültséggel, 6Ah kapacitással rendelkező akksi tovább fogja bírni. Egy jó akkumulátorhoz nem hiányozhat egy jó akkumulátortöltő sem!

A jövő akkumulátorai

Mivel az akkumulátort nem két napra vásároljuk, hosszú távon kell gondolkodni. Ezért célszerű megvizsgálni, hogyan alakul a jövő e szempontból. A 21. században ugyanis egyre gyorsabban változik a világ. A következő évtizedekben a hatékonyság mellett olyan szempontok is elsőbbséget élvezhetnek, mint a környezettudatosság. Persze az élettartam és az, hogy mennyibe kerül, sem utolsó a sorban. A jelenlegi technológiák valószínűleg jó ideig velünk maradnak, de jöhet még 1-2 új akkumulátor típus. Amik jó eséllyel szintén “vezető” akkumulátor fajták lehetnek, azok a következők: 

  • Lítium fém: speciális felhasználásra, viszonylag kevés töltési ciklussal. 
  • Nátriumion: olcsó, hosszú élettartam, ipari feladatokra tökéletes alternatíva lehet.

A megfelelő akkumulátor kiválasztása és a megrendelés lépései

Szakáruházunkban többféle akkumulátort is vásárolhat. Csak megbízható gyártók termékeit áruljuk, illetve az egyes akkukról részletes leírást találhat az oldalon. Amennyiben kérdése van, vegye fel velünk a kapcsolatot. A következő típusú és márkájú akkumulátorokat egyaránt megtalálhatja nálunk: