Fúrószár fajták: tippek és tanácsok a választáshoz

Fúrószár fajták

A megfelelő fúrószár kiválasztása fontos, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni. Nem mindegy ugyanis, a fúráshoz milyen fúrószárat használunk.

Fúrószár fajták: tippek és tanácsok a vásárláshoz

A megfelelő fúrószár típus kiválasztása elengedhetetlen. Amennyiben jól döntünk a vásárlás során, a munkavégzés sokkal hatékonyabbá válik. Könnyű elveszni azonban a fúrószár fajták útvesztőjében. Ehhez adunk most pár hasznos tippet és tanácsot. Végül pedig megrendelheti a szerszámához leginkább kedvező típust. 

Fúrószár fajták: a megfelelő típus kiválasztása

Hiába a jó fúrógép, ha nincs hozzá megfelelő fúrószár. Enélkül ugyanis előfordulhat, hogy nem passzol az anyaghoz, a fúrás pedig nehézkessé válik. Nem igazán nevezhető meg a legjobb típus, hiszen minden fajtához más és más fúrószár beszerzése szükséges. A fémhez nem ugyanazt kell használni, mint a betonhoz és mindegyik terméknek megvannak a maga sajátosságai. A fúrógép fajták a következők lehetnek: 

  • egyorsós fúrógépek (asztali, oszlopos vagy állványos)
  • többorsós fúrógépek (pl. soros, szekrényes vagy mélyfúrók)

A legismertebb, szinte minden háztartásban megtalálható gép a fémfúró. Népszerű azonban a betonfúró vagy a körkivágó használata is. A fúrószár vásárlás előtt pedig érdemes kideríteni, melyik a legjobb alternatíva. Mennyibe kerül és jól tudunk-e majd vele dolgozni. Amennyiben ezt választjuk, a Makita HSS-R fémfúró készlet kitűnő eszköz a munkához.

Fúrószárat tehát az alapján kell vásárolni, amilyen anyaggal dolgozunk. Fúráshoz főként a következőkkel találkozunk: 

  • Fémmel. Remek alternatíva hozzá egy csiszolt heggyel rendelkező fúrószár, amely alumínium vagy akár rozsdamentes acél esetén is hatékony.
  • Fával. a hozzá kialakított fúrószár tökéletesen illeszkedik, könnyen és pontosan dolgozhatunk vele. Fa fúrásához mindig kapcsoljuk ki az ütvefúró funkciót, sima fúró üzemmódban fúrjunk. Válasszunk tehát kifejezetten fához való fúrószárat, melyek hosszú, központosító csúccsal és két elővágó éllel rendelkeznek. Ezek a fúrószárak precíz fúrást tesznek lehetővé fában. 
  • Műanyaggal. Szintén fémfúró alkalmazása ajánlott, fához való eszközt ne használjunk.
  • Betonnal. Fontos, hogy légdugattyús ütve fúrót használjunk.
  • Téglával, kővel vagy ytonggal. Vídialapkás fúrószár szükséges, kemény kő, például gránit vagy márvány esetén erre a célra kifejlesztett gyémánt fúrószárat alkalmazzunk. Érdemes porfogót használni, főleg, ha lakásban, vagy más tiszta helyen fúrunk. 

 

A fúró helyes használata és a szükséges fúrószár készlet 

Használata során fontos, hogy odafigyeljünk az előírásokra. Több szempontot is szem előtt kell tartani, mielőtt “beüzemeljük”.  A fúrógép pedig olyan eszköz, amelyre mindenkinek szüksége lehet. A fúrókalapács mellett az ütvefúró beszerzése is ajánlott. Aki nem “profi”, ipari szinten fúr, annak tökéletes ez a két fajta gép. Utóbbi (ütvefúrógép) hatékony a legtöbb háztartási munkához, míg a fúrókalapács inkább a “nehezebb” feladatokhoz, például betonfal fúrásához célszerszám. 

Az ütvefúróval fúrhatunk, csavarozhatunk. Ütvecsavarozásra viszont nem alkalmas. Használhatjuk fához, fémhez, szinte a legtöbb falazathoz - megbirkózik téglával, ytonggal, kővel, gránittal, márvánnyal. Amihez nem ajánlott, az a beton. Szükség esetén megpróbálhatjuk, de a kemény anyaghoz a fúrókalapácsot érdemes elővenni. Ezért is hasznos, ha mindkettő megtalálható a háztartásban. A két szerszám helyes alkalmazásáról már írtunk korábban ITT.

A fúró helyes használatának azonban vannak alapvető szabályai. Fontos, hogy a megfelelő szerszám és a fúrószár kiválasztása mellett a balesetvédelmi előírásokra is odafigyeljünk. Mindenképpen szerezzünk be védőszemüveget, ami megvéd minket a szilánkoktól és a portól. Helyezzük a fúrót a felületre 90 fokos szögben, mielőtt elindítjuk a gépet. 

A fúráshoz szükséges gépek és a fúrószár készlet tudatos kiválasztása tehát nagyon fontos. A következő típusok szakáruházunkban egyaránt megvásárolhatóak:

  • HSS-R fémfúró készlet vásárlása esetén figyeljünk a megfelelő hűtésre és ne használjunk vizet. A HSS-R gyorsacél fúró előnye, hogy a fúrószár kedvező áron beszerezhető. Lágy fémekkel, rézzel, alumíniummal, faanyagokkal dolgozhatunk. 
  • A HSS-G típus szintén jó választás lehet. Acélhoz, zártszelvényhez vagy lágy fémekhez szintén használhatjuk. Keményebb anyagok “ellen” is hatásos, illetve hosszú távon tervezhetünk vele.

Fúrószár vásárlása kedvező áron

Szakáruházunkban megvásárolhatja a megfelelő fúrószárat. Több gyártó szerszáma megtalálható, hogy bármilyen fúrásra találjon alkalmas készletet. A jó áron megrendelhető termékekről pedig részletes leírást találhat. Amennyiben kérdése adódik, érdeklődjön kollégáinknál, akik készséggel segítenek. A garanciával, rendeléssel és átvétellel kapcsolatos információkról is tájékozódhat.  A vásárlás során tehát először meg kell találnunk, mi a fő cél és milyen fúrót szeretnénk. Majd ennek megfelelően kiválaszthatjuk a megfelelő fúrószárat. Ezután megrendelhetjük a készletet és elkezdhetjük a munkát.