Milyen ágaprítót vegyek? Hasznos tippek és gyakori buktatók!

Milyen ágaprítót vegyek? Legjobb ágaprító teszt

Ágaprító kiválasztása és vásárlása előtt érdemes szem előtt tartani bizonyos szempontokat. Nézzük, hogyan találhatjuk meg a legalkalmasabb eszközt.

Milyen ágaprítót vegyek? Hasznos tippek és gyakori buktatók!

A nagyobb kerti munkák elvégzéséhez érdemes ágaprítót beszerezni. A sok ág és gally előbb-utóbb tárolásra szorul. A hulladék elégetése pedig tilos. Nem mellesleg pedig jelentős környezetszennyező hatással bír. Érdemes azonban szem előtt tartani bizonyos szempontokat, mielőtt kiválasztjuk a megfelelő ágaprítót. Nézzük, milyen típusok léteznek a piacon és melyiket, mely esetekben célszerű megvásárolni. 

Ágaprító működése és használata

Az ágaprító használata több módon is megkönnyíti életünket. Egyrészt kevesebb gondunk lesz a takarítással, másrészt egyéb célokra is felhasználhatjuk a kertben. Nem mindegy ezért, milyen típusú eszközzel dolgozunk. A benzinmotoros fajták mellett elterjedtek az elektromos ágaprítók is, amelyek még egyszerűbben kezelhetőek és kis karbantartással, hosszú távon használhatóak. Ezzel ellentétben azonban nagyobb gallyaknál érdemes a benzinmeghajtás mellett elköteleződni. Ebben az esetben tehát érdemes a régi, jól bevált technikát alkalmazni. 

Maróhengeres ágaprító és egyéb típusok

Megkülönböztetjük továbbá az alábbi aprítógépeket:

  • Maróhengeres ágaprító: viszonylag halk, lágyabb és könnyebb zöldhulladék aprításához ajánlott.
  • Késes ágaprító: gyors, nagy mennyiségű kerti hulladék tördelésére alkalmas.
  • Kardános ágaprító: profi és komoly ágaprító, amelyet nem feltétlen ajánlunk otthoni felhasználásra. Jelentősebb ipari munkák során válhat segítségünkre.

Először is meg kell határozni, milyen munkák ellátására lesz szükség. A nagy ágaktól és kemény anyagoktól kezdve a kisebb kerti hulladékok egyaránt előfordulnak. Célszerű ezért beszerezni segédeszközként a darálót is, amelyet gyakran együtt vásárolhatunk meg az ágaprítóval. Így két legyet ütünk egy csapásra. 

Melyik a legjobb aprítógép?

Nehéz lenne konkrétan egyfajta aprítót megnevezni, mint a legjobb az összes közül. Az ágaprító működése és annak hatékonysága ugyanis attól függ, hogy milyen típust választunk. Aki a halk, környezetbarát megoldásokat részesíti előnyben, valószínűleg a maróhengeres fajtákat veszi meg. Ellentétben azokkal, akik minél gyorsabb, a lehető legnagyobb mennyiségű kerti hulladékot szeretnék eltávolítani. Nekik a késes típus lesz a legjobb aprítógép. 

Kerti ágaprítógép teszt szempontjai

Ahhoz, hogy a kertet megfelelő állapotban tartsuk és megőrizzük a szép, zöld látványt, elengedhetetlen a folyamatos karbantartás. A kerti ágaprítógép pedig alapvető ennek fenntartásához. Egyes készülékekkel akár igazán vastag gallyakat is apríthatunk. Használatuk pedig egyszerű és jó minőségű komposztot készíthetünk vele a talajon.

Komposztaprító vélemények

Megoszlanak a vélemények a komposztaprítókkal kapcsolatban. Az azonban egészen biztos, hogy legyen szó bármilyen egyedi felépítésű kertről vagy területről, találni a piacon ideális aprítót. Benzines és villanymotoros modelleket egyaránt találhatunk. A lényeg, hogy mindig mérjük fel, mekkora átmérőjű ágakkal és milyen körülmények között kell dolgoznunk. Amennyiben például enyhébb és hajlékony hulladék eltávolítására készülünk, a késes típusok helyett a hengeres komposztaprítók nyújták majd a megoldást. 

Ágaprító teszt: mire figyeljünk a kiválasztás és használat során?

Több fontos szempontot is figyelembe kell venni ágaprító vásárlása során. Ne csak azt nézzük, melyik termék a legolcsóbb és legjobb teljesítménnyel bíró. Lényeges tehát a körültekintő, tudatos választás. Eltérő és az adott kerttől, a faágak és hulladékok méretétől is függ, hogy melyik számunkra a leginkább ideális ágaprító. Ne keverjük össze továbbá az ágdarálóval és minden esetben megbízható, profi gyártótól szerezzük be a terméket. A Zákány Szerszámháznál kizárólag a legjobb márkák szerszámait adjuk tovább. 

Nem utolsósorban tegyük fel a kérdést, mire szeretnénk használni az aprított fákat. Tűzifának vagy komposztálásra egyaránt alkalmazhatjuk. Szintén kiemelendő, hogy az adott ágaprító milyen biztonsági funkciókkal bír. Győződjünk meg róla, hogy a gépek a megfelelő előírásoknak megfelelően működnek. Értendő ezalatt, hogy le tudnak-e állni azonnal, aprítás közben, ha hirtelen valamilyen veszélyt észlelünk. Olvassuk el a használati útmutatót, illetve minden alkalommal viseljünk megfelelő biztonsági felszerelést. Idetartozik a szem- és kézvédő és a sisak is.  

Az ágaprító karbantartása sem mellékes feladat. Fontos, hogy élezzük és cseréljük a késeket, illetve a megfelelő helyen tároljuk. Benzinmotor esetén az olajszint ellenőrzése alapkövetelmény. Ne terheljük túl a gépeket, azzal sokat árthatunk a motor állapotának és az élettartamának. Folyamatos odafigyeléssel azonban hosszú ideig használhatjuk az ágaprító gépeket. 

Összességében a következő szempontokat tartsuk szem előtt:

  • Biztonság: megfelelő-e a gép vészhelyzet esetén.
  • Ár-érték arány: nem mindig az olcsóbb a jobb, ezt tartsuk szem előtt.
  • Körülmények: a kert típusától is függ, milyen ágaprítót érdemes választani. 

 

 

Ágaprító kiválasztása

 

Az ágaprító vásárlásának folyamata

A Zákány Szerszámháznál tehát bő a választék és a legjobb ágaprítók közül válogathatunk. A jó áron megrendelhető termékekről továbbá részletes leírás található. Kérdés esetén kollégáink készséggel állnak rendelkezésre. A garanciával, rendeléssel és átvétellel kapcsolatos információkról is tájékozódhatsz. Ezután megrendelhetjük a készletet és elkezdhetjük a munkát.