Milyen láncfűrészt vegyek, melyik a legjobb típus?

Láncfűrész vásárlás

Nem mindegy, mennyi időre, milyen célra és hogyan használjuk az adott láncfűrészt. Útmutató vásárlás előtt állóknak.

Milyen láncfűrészt vegyek, melyik a legjobb típus?

A láncfűrész nem olyan eszköz, amire mindenkinek szüksége van. Ennek ellenére gyakori, hogy valaki házilag szeretné használni. A jó típus és a megfelelő használat elsajátítása azonban nem könnyű. A szerszámgépek ugyanis életveszélyesek is lehetnek, ha valaki nem az előírások szerint használja őket. Nézzük, mikor érdemes láncfűrészt vásárolni, hogyan használjuk, illetve milyen típusai és kategóriái vásárolhatóak Magyarországon. 

Ezekben az esetekben lehet szükség láncfűrészre

Több olyan eset is előfordulhat, amikor a láncfűrész használata a legjobb megoldás. Persze ipari munkáknál ez kevésbé szorul magyarázatra. Azonban házilag, otthon is jól jöhet. Ekkor viszont el kell döntenünk, milyen célra szeretnénk vásárolni. Rövid távra például vehetünk elektromos láncfűrészt, de hosszú távon általában megéri a benzinmotoros mellett dönteni. Bármiről is legyen szó, szakáruházunkban megtalálhatja a kívánt terméket.

Nézzünk pár esetet, amikor láncfűrész használata válhat szükségessé:

  • kisebb ház körüli munkálatok,
  • fakivágás, rönkvágás,
  • fakitermelés vagy építkezések

A munka nyilvánvalóan nem mindig vesz annyi időt igénybe. A “kisebb” gépek jellemzően hasonló célra is lettek kialakítva, így havi 40-60 óra közötti használat az ideális. Az sem mindegy, mekkora felületet szeretnénk kivágni és mennyi alkalomról van szó. Az elektromos, újabb és rövidebb felhasználásra tervezett, “hobbi” használók örülhetnek, hiszen a láncfűrészek több extrával is rendelkeznek. Ezek pedig nagy mértékben könnyítik a munkát. 

Láncfűrész választásnál tehát alapvetően érdemes szem előtt tartani az élettartamot, a teljesítményt és azt, hogy milyen célra vásárolunk. Az egyik legfontosabb továbbá a biztonság, ugyanis a láncfűrész használata komoly felelősséggel jár. Napjainkban a felsorolt feltételek már-már alapvetőek, különösen a népszerű, minőségi márkák termékeinél. 

A láncfűrészek típusai és kategóriái

Több típust és kategóriát különböztetünk meg, a felhasználástól függően. Alapvetően tehát két fajtáról beszélhetünk:

  • a profi eszközökről, melyek jellemzően nagy munkabírású gépeket jelentenek és a 
  • házilag, otthoni célra használható láncfűrészekről.

A kategóriák azonban tovább és tovább bonthatjuk, a hagyományos láncfűrészek mellett például találhatunk kifejezetten ágvágásra készült termékeket. Az elektromos láncfűrészeknél választhatunk, hogy akkumulátoros vagy vezetékes gépeket szeretnénk-e. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei, előbbi (akkumulátoros) például alkalmas hosszú távú munkára, azonban időnként cserélni kell. Vezetékes láncfűrésznél annak hosszára érdemes gondolni, hosszabbító beszerzése fontos lehet. Viszont nem kell tankolni, feltölteni és cserélni. 

 

 

lancfureszvalasztas

 

A nagy kérdés: elektromos vagy benzines láncfűrész?

Erre a kérdésre aligha létezik egyfajta válasz. Mondhatni, attól függ. Az elektromos láncfűrész talán jobban illeszkedik a “mai” kor emberének, hiszen halk, kényelmesebb. Benzinért sem kell elmenni miatta. Ezzel ellentétben a benzinmotoros láncfűrész nemcsak nagyobb teljesítményre képes, hanem hatékonyabb is nagyobb volumenű munkálatokhoz, például fakivágáshoz. 

Mindkét típusnak megvannak tehát a maga előnyei és hátrányai. A választásnál pedig továbbra is inkább az az elsődleges, hogy milyen célra szeretnénk láncfűrészt vásárolni. Ahhoz igazítsuk, elektromos vagy benzines gépre van-e szükségünk. Ha nem tudjuk eldönteni, kérjük ki szakemberek véleményét. 

A láncfűrész használata házilag

Hobbi szinten is dolgozhatunk láncfűrésszel. Ekkor azonban fontos, hogy tisztában legyünk a legfontosabb tudnivalókkal. A szerszám ugyanis az egyik legveszélyesebb az összes közül. Nem véletlenül a rémtörténetek egyik fő “kedvence” a láncfűrész. Első tehát a biztonság és az elővigyázatosság, ezért a ruházattal, előzetes felkészüléssel kell kezdeni. A kellékek a következők:

  • sisak 
  • védőszemüveg,
  • kesztyű
  • erős védelmet nyújtó ruházat (pl. védőnadrág, a felsőtest védelme)
  • bakancs

A következő lépés a helyszín biztosítása. Nemcsak az a lényeg, hogy mi magunk meggyőződjünk a biztonságos munkavégzésről. Mondjuk el pár embernek, hova és miért megyünk vagy készüljünk “vésztervvel”. Az sem mindegy, hogyan használjuk a láncfűrészt. Hüvelykujjal fogjuk, tartsuk magunkhoz közel, vegyük fel a megfelelő pozíciót, kapcsoljuk ki mozgás közben és ne engedjünk senkit a közelünkbe munka közben. 

A láncfűrész szakszerű használata, karbantartása

Ahhoz, hogy szerszámaink minél tovább bírják, ajánlott időnként karbantartást végezni. A fűrészláncnál fontos, hogy hány szemből áll, milyen vastag és hány colos a távolság a furatok között. Minden egyes elvégzett fűrészelés után tartsuk “tisztán” a terméket, lazítsunk a láncot, figyeljünk a kopásra és élezzük meg, ha szükséges. A folyamatos odafigyelés és törődés tehát alapvető, bánjunk vele úgy, akárcsak az autónk lenne.

Mindenképpen olvassuk el a használati utasítást, kövessük a lépéseket és tartsuk be a szabályokat. A láncfűrész használata nem játék, a felelőtlenség pedig súlyos következményekkel járhat és akár életveszélyes lehet. Az óvintézkedések betartása, a helyes láncfeszesség beállítása és a fűrészlap tisztítása azonban segíthet megelőzni a bajt.

 

 

lancfureszvalasztas2

 

Milyen láncfűrészt vegyek otthonra

A motor teljesítménye alapján a láncfűrészeket az alábbi három kategóriába sorolhatjuk:
Hobbi kategória: akkor válogassunk innen, ha otthoni kertészkedéshez, ház körüli, egyszerűbb munkához keressük magunknak a megfelelő eszközt. Legyen szó kisebb méretű gallyak aprításáról vagy apróbb fadarabok kivágásáról, a maximum 50 cm³-es motor kapacitás elég kell, hogy legyen.
Félprofi kategória: az ebbe a kategóriába tartozó láncfűrészek komolyabb építkezési és erdőgazdálkodási munkálatokra is felhasználhatóak. A motor teljesítménye 50-70 cm³ között mozog.
Profi kategória: 70 cm³ feletti motor. A legerősebb és legmegbízhatóbb láncfűrészek tartoznak ide.

Ma már az akkus láncfűrészek is igencsak elterjedtek, hiszen a legtöbb gyártó esetében az akkumulátor kompatibilis lesz más gépekkel is, így elég lehet csak egy "géptestet" venni a meglévő gépparthoz és már mehet is a munka!

A láncfűrész vásárlásának folyamata 

Végül, de nem utolsósorban pedig vizsgáljuk meg a láncfűrész megvásárlásának szempontjait. Ahogyan arról már esett is szó, tudnunk kell, mit, miért és körülbelül évente hányszor szeretnénk használni. Ezáltal kiválaszthatjuk a legjobb opciót számunkra. A legjobb típusú láncfűrészeket találhatja meg nálunk, de több másik márka közül szintén válogathat. Ezek a következők:

A csomagokhoz természetesen nem “csak” a láncfűrész jár, hanem bizonyos kellékek is hozzátartoznak. Így a burkolat, a láncvezető, a kábeltartó vagy a láncfűrészlánc miatt nem feltétlenül kell aggódni. A termékleírásnál továbbá minden fontos információt megtalálhat. Amennyiben valami nem érthető vagy egyértelmű, még mindig bátran keresheti kollégáinkat

 

A Zákány Szerszámháznál tehát bő a választék, továbbá jó áron, megbízható láncfűrészek kaphatóak. A rendeléshez a lépések a következők:

  • a webáruház meglátogatása
  • információszerzés a termékekről
  • az ideális láncfűrész kiválasztása
  • az áru megrendelése