Fűnyírók

Miért Zákányszerszámház?

Fűnyírók: melyiket válasszuk? 

A zöldellő és ápolt gyep titka többek között a rendszeres fűnyírás. Ezt a sokszor idő- és energiaigényes munkát jelentősen megkönnyíti, ha a kert adottságainak megfelelő fűnyírót vásárolunk. 

Benzines, elektromos vagy akkus fűnyírót válasszunk? 

Az első eldöntendő kérdés fűnyíró vásárlásakor, hogy benzinmotoros, elektromos, akkus fűnyíró vagy fűnyírórobot lesz a megfelelő. Nézzük, melyik milyen esetben előnyös! 

Benzines fűnyírók

A benzinmotoros fűnyírók előnye, hogy nagy teljesítményűek, mobilak és nagy hatótávolsággal rendelkeznek. Motorjuk erős, így a magas és sűrű füvet is képesek lenyírni. Használhatóak nedves gyepen, csak arra kell figyelni, hogy nehogy letapossuk a szálakat nyírás előtt, és hogy a fűgyűjtő tartályt a felénél kiürítsük. A fűnyírót a beindításhoz általában kábellel kell berántani.

A benzinmotoros fűnyírók hátránya ugyanakkor, hogy kipufogógázt bocsátanak ki, mely a kellemetlen szagon kívül a környezetet is terheli. További hátrányuk, hogy sokszor igen nehezek, ráadásul igen hangosak, amely sűrűn lakott területen problémát okozhat. 

Kinek ajánljuk a benzinmotoros fűnyírót? 

 • Azoknak, akik kedvező árú, hatékony megoldást keresnek
 • Ahol nagy területet kell egyszerre lenyírni
 • Ahol nem probléma a magas zajszint

Az elektromos fűnyírók 

A kábellel ellátott elektromos fűnyírók lényegesen halkabbak, mint benzines társaik, ezért sűrűn lakott területen érdemesebb ilyen modellt vásárolni. Áruk kedvező, ugyanakkor inkább kis-, és közepes méretű gyepek nyírására alkalmasak. Hátrányuk, hogy folyamatosan kell figyelni a kábelt, ami zavaró lehet a fűnyírás folyamán. 

Kinek ajánljuk az elektromos fűnyírót? 

 • Kis és közepes kerttel rendelkezőknek
 • Akik kedvező árú, de nagy tudású készüléket szeretnének
 • Akinek nem probléma a kábel

Az akkumulátoros fűnyírók

Az akkumulátoros fűnyírók egyre népszerűbbek, nem véletlenül: nincsenek idegesítő kábelek, sem büdös kipufogógáz, és könnyűek is. A zajszintjük a kábeles változathoz hasonlóan igen alacsony, ezért kiváló választást jelentenek lakott területekre. Az egyetlen hátrány az akkumulátor kapacitása lehet, ezért vásárláskor érdemes jól utánanézni az akkumulátor üzemidejének, és ha szükséges pót akkumulátort választani. Viszont vegyük figyelembe azt is, hogy a mai modern akkus fűnyírók könnyedén megbírkoznak akár egy 2300m2 területtel is.

Kinek ajánljuk az akkus fűnyírót? 

 • Kis és közepes kertekhez 2500m2
 • Akik nem szeretnek kompromisszumot kötni kényelem szempontjából
 • Hölgyeknek is tökéletes választás

Robot fűnyírók

Az automatikusan működő fűnyírórobotok egyre népszerűbbek. A legtöbbjük már okostelefonról is vezérelhető. Előnyük, hogy csendesek, energiafogyasztásuk alacsony és egy bizonyos szintig a lejtőkkel is megbirkóznak. 

Hátrányuk, hogy áruk igen borsos, és a telepítéshez előkészítésre van szükség, mivel a töltőállomásnak csapadéktól és nedvességtől védett helyre kell kerülni.

Kinek ajánljuk a robot fűnyírókat? 

 • A modern technológia szerelmeseinek
 • Kisebb kerttel rendelkezőknek

További kritériumok fűnyírók vásárlásakor

 • Minél nagyobb a kert, annál nagyobb vágási szélességre lesz szükség. 
  • 100 m2-es kertig elegendő a 35 cm
  • 400 m2-ig a minimum a 40 cm
  • 400 m2-nél nagyobb kert esetében még nagyobb vágási szélesség szükséges
 • Lehetőleg válasszunk fűgyűjtőkosárral ellátott fűnyírót, így nem kell külön összegereblyézni a levágott füvet
 • A mulcs funkcióval ellátott fűnyírók képesek egy lépésben mulcsozni és füvet nyírni, amivel értékes időt spórolhatunk meg. Figyelem! Egyes modellekhez tartozék, más modelleknél külön kell megvásárolni a mulcsozáshoz szükséges kiegészítőket
 • Állítható nyírási magasság: a fű optimális hossza 3-5 cm között van, de ha már sokkal hosszabbak voltak a fűszálak, akkor magasabbra kell hagyni, ugyanis egyszerre a teljes hossz harmadát szabad csak levágni.

Fűnyíró típusok

Fűnyírók számos különböző típusban léteznek, amelyek mindegyike különböző jellemzőkkel és alkalmazási területekkel rendelkezik. Íme néhány általános típus:

Kézi fűnyíró: Ezek a hagyományos fűnyírók emberi erővel működnek, a felhasználó tolja őket a fűnyírózandó területen. Kisebb kertekben és pázsitokon használatosak.

Elektromos fűnyíró: Ezek elektromos árammal működnek, általában hálózati csatlakozáson keresztül. Könnyű kezelhetőségük és alacsony zajszintjük miatt ideálisak kisebb-nagyobb kertekben való használatra.

Akkumulátoros fűnyíró: Hordozható, akkumulátorral működő fűnyírók, amelyeket nem korlátoz hálózati csatlakozó. Rugalmasak és könnyen kezelhetők, bár az üzemidejüket az akkumulátor kapacitása korlátozza.

Benzines fűnyíró: Erőteljes motorral rendelkeznek, és általában nagyobb területek kezelésére alkalmasak. Nincs szükség hálózati csatlakozásra vagy akkumulátorra, így nagyobb mobilitást biztosítanak.

Robotfűnyíró: Ezek az önállóan működő eszközök automatikusan vágják a füvet a beprogramozott időpontokban és útvonalakon. Ideálisak nagyobb kertekben, ahol a rendszeres karbantartás fontos, de időigényes lehet.

Fűnyíró traktor: Ezek az üléses fűnyírók nagy területek hatékony kezelésére alkalmasak. Kényelmesen vezethetők és erőteljes motorral rendelkeznek.

Dobkasza: A dobkasza olyan kerti gép, amelyet általában a gazos területek vagy bozótos részek rendszeres karbantartására használnak. Ez a gép egy dobhoz csatlakoztatott forgó pengéből áll, amelyet általában egy motor hajt meg. A dobkasza hatékonyan vágja és aprítja a füvet és a bozótot, így lehetővé teszi a gyors és hatékony terület tisztítást.

Akkus fűnyíró olló: Az akkus fűnyíró olló olyan praktikus kerti eszköz, amelyet általában apróbb munkákhoz, például sövények, bokrok vagy kisebb növények formázásához és vágásához használnak. Ezek az ollók általában könnyűek és könnyen kezelhetőek, ami lehetővé teszi a precíz vágást és formázást különböző kerti növényeknél.

Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés