Csavarozók, csavarozógépek

Mikor és mire használjuk az egyes csavarozógéptípusokat?

A csavarozógép praktikus eszközként szolgál a ház körüli munkálatok elvégzésénél. Ugyanakkor nagyobb projektek esetén - mint például autószerelés vagy gipszkartonozás - is nélkülözhetetlennek bizonyul.

Gipszkarton csavarbehajtók, gipszkaron csavarozók

Felhasználási területük elsősorban az építőipar. Egy gipszkarton csavarbehajtó alkalmas szárazépítéshez és gipszkarton szereléséhez is. Az állítható fej lehetővé teszi a csavarozás mélységének beállítását, ezzel elősegítve a precíz munkavégzést.

Sarok csavarozók, racsnis csavarkulcs

Kiválóan használhatóak, ha szemből nem férünk a csavarhoz, ugyanakkor a szűk helyeken történő munkavégzésekhez. A racsnis csavarkulcs nagyszerű eszköz az autóipari szerelőknek, karbantartó és javító szakembereknek.

Ütve csavarozók

Az ütve csavarozó működési elvénél fogva kiválóan alkalmas nagyobb csavarok be- és kihajtására. Az erős nyomatéknak köszönhetően a beragadt vagy túlhajtott csavarok eltávolítására is alkalmas.

Akkus nyomatékkulcs

Egy akkus nyomatékkulcs segítségével pontosan beállítható egy kötőelem – csavar, vagy csavaranya – meghúzási nyomatéka. A nyomatékkulcsokat általában olyan esetben alkalmazzák, amikor létfontosságú a csavar vagy csavaranya precíz megszorítása, vagy éppen a megszorult csavar kilazításakor.

Mi alapján válasszunk csavarozógépet?

A csavarozógép elsődleges célja, hogy elősegítse a csavarok behajtását, lazítását különböző felületek fúrását, horgonyok rögzítését. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mekkora kaliberű és milyen gyakoriságú munkavégzésre keressük a megfelelő eszközt. Először tehát tisztázzuk le magunkban, hogy otthonra, néhány apróbb feladat elvégzésére vagy állandó, építőipari jellegű munkára használjuk majd a gépet. Miután ez megtörtént, az eszközválasztásnál az alábbi 4 szempontot érdemes figyelembe venni.

  • Nyomaték: Minél nagyobb munka elvégzésére készülünk, annál nagyobb nyomatékú gépet érdemes használni. A nyomaték garantálja az eszköz erejét. Kisebb csavarok kiszedése esetén 10-15 Nm (Newtonméter) elegendő lehet, de autószerelésnél, ahol beragadt csavarokat kell eltávolítani szükség lehet akár a 90-110 Nm-re is.
  • Akkumulátor: Kiemelten fontos szempont, hogy mekkora a csavarozógép kapacitása, illetve, hogy mennyi idő alatt tölt fel az akkumulátor. Ha tudjuk, hogy hosszabb munkálatokat fogunk végezni, ahol nincs idő és lehetőség az üresjáratra - tehát a hosszadalmas akku töltésre -, akkor a magas amperórás (Ah) akkumulátorokat részesítsük előnyben. Figyeljünk továbbá arra is, hogy milyen akkutöltőt használunk. Egyszerűbb, kisebb teljesítményű csavarozógépek esetén a 3 órás töltési idő ideálisnak mondható, de a professzionális munkára szánt gépeknél a 30-60 perc töltési idő várható el.  
  • Súly: Természetesen a gép súlya is meghatározó tényezőnek minősül, főleg, ha állandó, napi szintű használatra vásároljuk. Fontos megjegyezni azonban, hogy a csavarozógép teljesítményének javulásával növekszik annak súlya is, így előfordulhat, hogy a kényelmi szempontokat bizonyos esetekben háttérbe kell szorítani.
  • Méret: Rendkívül fontos szempont, hogy megfelelő méretű legyen az általunk választott csavarozógép. Gondoljunk bele, hogy milyen bosszantó lenne, ha pl. szerkezetek összeillesztésekor nem férne oda a gép a használni kívánt helyre. Éppen ezért, ha folyamatos használatra keresünk csavarozógépet célszerű átgondolni az esetleges munkaterületeket.

A fenti szempontok tehát megkönnyíthetik a feladatunkat a megfelelő csavarozógép kiválasztását illetően. Elsőkörben az a legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen területen, milyen munkát és milyen gyakran szeretnénk elvégezni.