Csavarozók, csavarozógépek

Miért Zákányszerszámház?

Mikor és mire használjuk az egyes csavarozógéptípusokat?

A csavarozógép praktikus eszközként szolgál a ház körüli munkálatok elvégzésénél. Ugyanakkor nagyobb projektek esetén - mint például autószerelés vagy gipszkartonozás - is nélkülözhetetlennek bizonyul.

Gipszkarton csavarbehajtók, gipszkaron csavarozók

Felhasználási területük elsősorban az építőipar. Egy gipszkarton csavarbehajtó alkalmas szárazépítéshez és gipszkarton szereléséhez is. Az állítható fej lehetővé teszi a csavarozás mélységének beállítását, ezzel elősegítve a precíz munkavégzést.

Sarok csavarozók, racsnis csavarkulcs

Kiválóan használhatóak, ha szemből nem férünk a csavarhoz, ugyanakkor a szűk helyeken történő munkavégzésekhez. A racsnis csavarkulcs nagyszerű eszköz az autóipari szerelőknek, karbantartó és javító szakembereknek.

Ütve csavarozók

Az ütve csavarozó működési elvénél fogva kiválóan alkalmas nagyobb csavarok be- és kihajtására. Az erős nyomatéknak köszönhetően a beragadt vagy túlhajtott csavarok eltávolítására is alkalmas.

Akkus nyomatékkulcs

Egy akkus nyomatékkulcs segítségével pontosan beállítható egy kötőelem – csavar, vagy csavaranya – meghúzási nyomatéka. A nyomatékkulcsokat általában olyan esetben alkalmazzák, amikor létfontosságú a csavar vagy csavaranya precíz megszorítása, vagy éppen a megszorult csavar kilazításakor.

Mi alapján válasszunk csavarozógépet?

A csavarozógép elsődleges célja, hogy elősegítse a csavarok behajtását, lazítását különböző felületek fúrását, horgonyok rögzítését. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mekkora kaliberű és milyen gyakoriságú munkavégzésre keressük a megfelelő eszközt. Először tehát tisztázzuk le magunkban, hogy otthonra, néhány apróbb feladat elvégzésére vagy állandó, építőipari jellegű munkára használjuk majd a gépet. Miután ez megtörtént, az eszközválasztásnál az alábbi 4 szempontot érdemes figyelembe venni.

  • Nyomaték: Minél nagyobb munka elvégzésére készülünk, annál nagyobb nyomatékú gépet érdemes használni. A nyomaték garantálja az eszköz erejét. Kisebb csavarok kiszedése esetén 10-15 Nm (Newtonméter) elegendő lehet, de autószerelésnél, ahol beragadt csavarokat kell eltávolítani szükség lehet akár a 90-110 Nm-re is.
  • Akkumulátor: Kiemelten fontos szempont, hogy mekkora a csavarozógép kapacitása, illetve, hogy mennyi idő alatt tölt fel az akkumulátor. Ha tudjuk, hogy hosszabb munkálatokat fogunk végezni, ahol nincs idő és lehetőség az üresjáratra - tehát a hosszadalmas akku töltésre -, akkor a magas amperórás (Ah) akkumulátorokat részesítsük előnyben. Figyeljünk továbbá arra is, hogy milyen akkutöltőt használunk. Egyszerűbb, kisebb teljesítményű csavarozógépek esetén a 3 órás töltési idő ideálisnak mondható, de a professzionális munkára szánt gépeknél a 30-60 perc töltési idő várható el.  
  • Súly: Természetesen a gép súlya is meghatározó tényezőnek minősül, főleg, ha állandó, napi szintű használatra vásároljuk. Fontos megjegyezni azonban, hogy a csavarozógép teljesítményének javulásával növekszik annak súlya is, így előfordulhat, hogy a kényelmi szempontokat bizonyos esetekben háttérbe kell szorítani.
  • Méret: Rendkívül fontos szempont, hogy megfelelő méretű legyen az általunk választott csavarozógép. Gondoljunk bele, hogy milyen bosszantó lenne, ha pl. szerkezetek összeillesztésekor nem férne oda a gép a használni kívánt helyre. Éppen ezért, ha folyamatos használatra keresünk csavarozógépet célszerű átgondolni az esetleges munkaterületeket.

A fenti szempontok tehát megkönnyíthetik a feladatunkat a megfelelő csavarozógép kiválasztását illetően. Elsőkörben az a legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen területen, milyen munkát és milyen gyakran szeretnénk elvégezni.

Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés