Csavarozók, csavarozógépek

A csavarozógép praktikus eszközként szolgál a ház körüli munkálatok elvégzésénél. Ugyanakkor nagyobb projektek esetén - mint például autószerelés vagy gipszkartonozás - is nélkülözhetetlennek bizonyul. 

Mi alapján válasszunk csavarozógépet?

A csavarozógép elsődleges célja, hogy elősegítse a csavarok behajtását, különböző felületek fúrását, horgonyok rögzítését. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mekkora kaliberű és milyen gyakoriságú munkavégzésre keressük a megfelelő eszközt. Először tehát tisztázzuk le magunkban, hogy otthonra, néhány apróbb feladat elvégzésére vagy állandó, építőipari jellegű munkára használjuk majd a gépet. Miután ez megtörtént, az eszközválasztásnál az alábbi 3 szempontot érdemes figyelembe venni.

Nyomaték

Minél nagyobb munka elvégzésére készülünk, annál nagyobb nyomatékú gépet érdemes használni. A nyomaték garantálja az eszköz erejét. Kisebb csavarok kiszedése esetén 10-15 Nm (Newtonméter) elegendő lehet, de autószerelésnél, ahol beragadt csavarokat kell eltávolítani szükség lehet akár a 90-110 Nm-re is.

Akkumulátor

Kiemelten fontos szempont, hogy mekkora a csavarozógép kapacitása, illetve hogy mennyi idő alatt tölt fel az akkumulátor. Ha tudjuk, hogy hosszabb munkálatokat fogunk végezni, ahol nincs idő és lehetőség az üresjáratra - tehát a hosszadalmas akku töltésre -, akkor a magas amperórás (Ah) akksikat részesítsük előnyben. Figyeljünk továbbá arra is, hogy milyen akkutöltőt használunk. Egyszerűbb, kisebb teljesítményű csavarozógépek esetén a 3 órás töltési idő ideálisnak mondható, de a professzionális munkára szánt gépeknél a 30-60 perc töltési idő várható el.  

Súly

Természetesen a gép súlya is meghatározó tényezőnek minősül, főleg ha állandó, napi szintű használatra vásárolunk. Fontos megjegyezni azonban, hogy a csavarozógép teljesítményének javulásával növekszik annak súlya is, így előfordulhat, hogy a kényelmi szempontokat bizonyos esetekben háttérbe kell szorítani.

A fenti szempontok tehát megkönnyíthetik a feladatunkat a a gép kiválasztását illetően. A legfontosabb azonban első körben annak tisztázása, hogy milyen területen, milyen munkát és milyen gyakran szeretnénk elvégezni.