Ütvecsavarozók

Miért Zákányszerszámház?

Sokakban felmerül a kérdés, mire való az ütvecsavarozó? Miben más egy ütvefúrótól, vagy egy sima csavarozótól? Ugye-ugye? Nem is olyan egyszerű ez...

Ha Te sem tudtál azonnal válaszolni, ne csüggedj, nem vagy vele egyedül. De itt a megoldás: a mechanizmusok és a szerszámgép alkalmazási területei. Csavarjunk egyet a dolgokon és nézzük meg mire is használható ez a remek szerszám:

A különbség az ütvecsavarozó és az ütvefúró között:

 •     Az ütvecsavarozók ütéseket alkalmaznak egy kalapács és az üllőmechanizmus segítségével
 •     Az ütvefúrók fogakkal és csapágyakkal, vagy tárcsás lemezrendszerrel előre üt
 •     Az ütvecsavarozó a megfelelő eszköz a nehezebb csavarozáshoz és más rögzítési feladatokhoz is.
 •     Az ütvefúró a megfelelő eszköz pl. a falazatokban (elsősorban puhább anyagokban tégla,ytong,stb) történő furat készítésekhez.
 •     Nagyobb kötőelemek esetén válasszunk ütvecsavarozót négyszögbefogással

Az ütvecsavarozó működési elve

Az ütvecsavarozók esetében az ütőműben lévő kalapács végzi el a feladatokat. A legtöbb gép két kalapáccsal rendelkezik, de van olyan is, amelyik hárommal. Az eszköz motorja közvetlenül forgatja a kimenő tengelyt.

Ebben a térben a kalapács és az üllő csak átjutnak egymáson, hogy aztán teljes erővel összezárják a rugót. Ez nagy nyomatékot eredményez, a kulcs belsejében az erő átvivő rész felütközik a kulcs házára, így tulajdonképpen nem forgatónyomatékot fejt ki a gép a csavarra, hanem az arra átvitt impulzus fordítja el a csavart.

Az ütvecsavarozás hasonló elven működik tehát, mint az ütvefúrás. A csavart a forgó tengely megüti, annak érdekében, hogy a csavarozás hatékonyabb legyen. Kimondottan jól használható a hosszú csavarok, vagy a keményebb faanyagok esetében. Ez az ütés akár több százszor is megtörténhet percenként. Az ütvecsavarozás előnyei között szerepel, hogy a csillagfejű (PZ, PH) csavarokból kevésbé tud kifordulni a bit, így a készülék megakadályozza, hogy a bit szétroncsolja, „lenyalja” a csavarfejet.

Az ütvecsavarozó felhasználási területei

Az ütvecsavarozó működési elvénél fogva kiválóan alkalmas csavarok és imbusz csavarok be- és kihajtására. A nyomatéknak köszönhetően a makacsul beragadt vagy túlhajtott csavarok eltávolítására is alkalmas.

Ütvecsavarozó előnyei

Azt mondják, hogy a jó munkához idő kell, de azt is tudjuk, hogy a rosszhoz még több. Ezért, ha nem szeretnénk órákon keresztül egy csavarhúzóval babrálni, akkor ideje beszerezni egy minőségi szerszámgépet.

Az ütvecsavarozó megközelítőleg tízszer gyorsabban dolgozik, ráadásul úgy, hogy közben mi el sem fáradunk. Aki próbált már becsavarni egy nagyobb facsavart kézi csavarhúzóval, az valószínűleg tudja, hogy mennyire nehéz.

A mai modern ütvecsavarozók már akkumulátoros meghajtóegységgel működnek, ezért bárhol bármikor használhatjuk őket. Otthoni felhasználáshoz a kisebb változatok is tökéletesen megfelelnek. Amennyiben ipari körülményekhez szeretnénk beszerezni egyet, akkor érdemes a méretesebb akkuval, nagyobb teljesítménnyel rendelkező modell mellett dönteni.

Ütvecsavarozók típusai

Ez az ágazat jelenleg 3 fő kategóriára osztható fel, a meghajtásuk szerint:

Ütvecsavarozó gép

Az ütvecsavarozó gép gyorsan ismételgeti az ütési folyamatot. Az ütőenergiát IPM-ben (impacts per minute, azaz ütés percenként) vagy pneumatikus gépek esetében BPM-ben (blows per minute, azaz fújás percenként) határozzuk meg. Mégis a leginkább elterjedt tulajdonság, amelyet minden esetben számításba kell venni egy ütvecsavarozó gép kiválasztásakor az a forgatónyomaték!

Ütvecsavarbehajtó

A legnagyobb igénybevételnél, az ütvecsavarozásnál is használnak biteket, a maximális nyomaték biztosítása érdekében. Szerencsére ehhez alkalmazkodva a gyártók is kifejlesztették azokat az ütvecsavarbehajtó változatokat, amelyek bit befogással rendelkeznek!

Egy hasznos tipp: bites ütvecsavarbehajtó használatánál a csavarok fejében kialakított nyílásba pontosan bele kell illeszkednie a bit másik végének. Ez azért fontos, hogy se a szerszámunk, se a csavar ne sérüljön.

Ütvecsavarozó használata

Sokan keresik a „hagyományos” ütvecsavarozókat, amelyek 220V-ról üzemelnek. Ezeket szokás elektromos ütvecsavarozóknak nevezni. Otthoni, kisipari környezetben ezek a változatok voltak a leginkább elterjedtek a régebbi időkben. Egy 220V-os ütvecsavarozó kiválóan alkalmazható csavarok és anyák behajtására, kihajtására. A nagy nyomatéknak hála a beragadt vagy túlhajtott csavarokat is képes eltávolítani.

Ezeket az ütvecsavarozó változatokat az autóiparban, a fémmegmunkálás területén, bútoripari és faipari, továbbá építőipari munkáknál, ahol csavarokkal kell dolgozni, ott erős és hatékony szerszámgépként tartják számon.

Kézi ütvecsavarozó

Ebben a szegmensben a kisebb testű, könnyedén mozgatható, jellemzően akkus változatokat szokták kézi ütvecsavarozóknak nevezni. A kis test ugyanakkor nagy teljesítményt, nagy nyomatékot biztosít, a legnagyobb csavarozási munkálatokhoz.

Előszeretettel használják ezeket a változatokat például az ácsok, asztalosok, szerkezetépítők, hiszen a méretéből adódóan egy kézi ütvecsavarozó a nehezen megközelíthető helyeken is jól használható.

Ütvecsavarozó ½

A nagyobb csavarozási munkáknál már az szorító anyák is igencsak nagyok. azért, hogy ezeket a csavarokat is meg tudjuk húzni gépi erővel, a gyártók kifejlesztették azokat az ütvecsavarozó változatokat, amelyek, úgynevezett krova fejes, vagy dugókulcsos tokmánnyal készülnek (ki, hogy hívja).

A leggyakoribb méretek dugókulcsok tokmánnyal:

 • Ütvecsavarozó 1/2 inch-es dugókulcsos felfogatással
 • Ütvecsavarozó 1/4 inch-es dugókulcsos felfogatással
 • Ütvecsavarozó 3/4 inch-es dugókulcsos felfogatással
 • Ütvecsavarozó 3/8 inch-es dugókulcsos felfogatássa

Ütvecsavarozók akkufeszültség szerint csoportosítva 

Amíg a régebbi típusok rendre 12 V feszültséggel rendelkeztek, ma már kaphatóak ettől jóval nagyobbak is, akár 54V-os feszültséggel.  

Ahogy egy akkus ütvecsavarozó feszültsége nő, úgy fog maga a gép mérete is, és a teljesítménye is. A technológia fejlődésessel ma már vannak kínálatban olyan akkus ütvecsavarozó változatok, amelyek akár 1000 NM vagy még ennél is nagyobb nyomatékra is képesek.  

A leginkább jellemző akkus ütvecsavarozó feszültségek:  

 • 12V akkus ütvecsavarozó 
 • 18V akkus ütvecsavarozó  

Ütvecsavarozó kiválasztás szerszámfelfogatás alapján

Alap esetben 2 fő típust különítünk el. Vannak bitbefogásos ütvecsavarozók és vannak dugókulcsos (vagy krova fejes, ki, hogy hívja) változatok.  

De hogy ebben is tovább menjünk, a dugókulcsos ütvecsavarozóból is van 2 változat. A régebbi típusok úgynevezett golyóscsapággyal rendelkeznek. Ez gyors szerszám cserét biztosít, azonban megvan annak a lehetősége, hogy megszorul a fej, és rajta marad a csavaron.  

Ezzel ellentétben az újabb dugókulcsos ütvecsavarozók már rögíztűtüskés változatban készülnek. A dugókulcs ki van előre fúrva, és a furatba egy rögíztő tüskét kell elhelyezni, amely biztosítja a stabil rögzítést. Ennek köszönhetően nincs többé elfordulás, leesés. 

Ütvecsavarozók 1000Nm forgatónyomatékkal 

A kisebb ütvecsavarozók „csak” 150, 230 Nm teljesítménnyel képesek csavarozni! Bár azt megkell jegyezni, hogy a barkácsoláshoz, a kisebb szerkezeti összeszerelésekhez ez is teljesen elengedő.  

Vannak kínálatban olyan egykezes ütvecsavarozók, amelyek 1000 Nm forgatónyomaték vagy még ennél is nagyobb leadására is képesek.  

Sőt, a legújabb ütvecsavarozók, akár 2576 Nm-es csavarozásra is képesek. Bár ezek már speciálisabb felhasználásra készülnek. Ilyen erős gépeket jellemzően az autószerelők, autógumisok, a szendvicspanelesek és a szerkezetépítők használnak!

Ütvecsavarbehajtó

Az ütvecsavarbehajtó, más néven ütvecsavarozó, egy elektromos szerszám, amelyet a csavarok hatékony és gyors behajtására használnak. Az ütvecsavarbehajtók általában erős motorral és ütőmechanizmussal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a nagy nyomatékú csavarok hatékony behajtását.

Az ütvecsavarbehajtók előnyei közé tartozik:

 1. Gyors és hatékony munkavégzés: Az ütvecsavarbehajtók segítségével gyorsan és hatékonyan lehet csavarokat behajtani. Az erős motor és az ütőmechanizmus lehetővé teszi a gyors és erőteljes csavarozást.
 2. Nagy nyomaték: Az ütvecsavarbehajtók jellemzően magas nyomatékot képesek kifejteni, amelyekkel könnyen és hatékonyan lehet a legtöbb csavart beállítani. Ez különösen hasznos például építkezéseken vagy nagyobb fa- vagy fém szerelési munkáknál.
 3. Kényelem és kezelhetőség: Az ütvecsavarbehajtók általában ergonomikus kialakítással rendelkeznek, amelyek kényelmes fogást és kezelést biztosítanak a felhasználónak. Könnyűek és kompaktak, így könnyen hordozhatók és kezelhetők a munkaterületen.
 4. Sokoldalúság: Az ütvecsavarbehajtók többféle anyagon és feladaton használhatók, például fa, fém vagy műanyag csavarozására. Az ütvecsavarbehajtók általában állítható nyomatékkal rendelkeznek, ami lehetővé teszi a különböző méretű és típusú csavarokhoz való igazítást.
 5. Tartósság és megbízhatóság: Az ütvecsavarbehajtók általában tartós anyagokból készülnek, amelyek ellenállnak a kemény használatnak és az ütéseknek. Ez hosszú élettartamot és megbízható működést biztosít.

Az ütvecsavarbehajtókat általában építőipari projektekben, szerelési munkákban, bútorkészítésben, autóiparban és más ipari és barkácsolási feladatokban használják, ahol gyors és hatékony csavarozásra van szükség.

 

Ütvecsavarozó 220v

Az ütvecsavarozók általában elektromos szerszámok, amelyek 220 V-os hálózati árammal működnek. A 220 V-os ütvecsavarozókhoz szükség van egy elektromos aljzatra vagy hosszabbító kábelen keresztül lehet őket csatlakoztatni az áramforráshoz.

Fontos, hogy az ütvecsavarozó használatakor ügyeljen az elektromos biztonságra, és mindig ellenőrizze, hogy a szerszám megfelelően földelt-e, és megfelelően csatlakoztassa az áramforráshoz. Ügyeljen arra, hogy a használat során megfelelően védje a kábelét és a csatlakozásait, hogy elkerülje az esetleges sérüléseket vagy áramütést.

Amikor ütvecsavarozót vásárol, mindig olvassa el a gyártó utasításait és kövesse azokat a biztonságos használat érdekében. Fontos, hogy megfelelően válasszon egy minőségi ütvecsavarozót, amely megfelelő teljesítménnyel és funkcionalitással rendelkezik a szükséges munkákhoz.

Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés