Sarokcsiszolók

Miért Zákányszerszámház?

A sarokcsiszoló egy olyan gép, amivel lehet vágni, darabolni és csiszolni, akár durvább, akár finomabb felületeket is! A sarokcsiszoló egy rendkívül sokoldalú szerszámgép! Ráadásul a mai modern technológia fejlődésével csak egyre többféle vágó és csiszolótárcsát kapnak ezek az eszközök, így egyre több és több feladathoz használhatjuk őket.
A felhasználási területet a tárcsa határozza meg. Nagy előnye, hogy ugyanazzal a géppel vághatunk fémet, fát, műanyagot is. Csak a megfelelő tárcsát kell kiválasztanunk az adott anyaghoz!

Sarokcsiszoló felhasználási területei

A sarokcsiszoló ideális szerszám a különféle csiszolási, tisztítási, polírozási (megfelelő tárcsával és fordulatszámmal) és darabolási munkákhoz. Kiválóan alkalmas fém és fa megmunkálásához is. A sarokcsiszolóval vághatunk fémet, fát, sőt megfelel vágótárcsával például csempét is. Különféle tartozékok kaphatók, amelyekkel a sarokcsiszolót csiszolási, polírozási és darabolási munkákhoz egyaránt használhatjuk.

Miért „flex” egy sarokcsiszoló?

Magyarországon az első ismert sarokcsiszoló gyártó az észak-vesztfáliai Steinheimből érkező Flex nevű német cég volt. Régebben, amikor a piac egy adott ágát sokszor uralta egy vállalat, gyakran azonosították a gyártó termékét annak a márkájával. Így lett a Flex sarokcsiszolóból is csak simán: flex. Ma már rengeteg márka dobta piacra a saját sarokcsiszolóját, ennek ellenére ma is használatos ez a kifejezés.

Mi kell a sarokcsiszoló használatához?

Azon kívül, hogy megvan a sarokcsiszoló gépünk a munkához még kell néhány elengedhetetlen kellék. Fontos odafigyelni a megfelelő munkavédelemre, önmagunk és társaink, valamint a munkakörnyezet védelme érdekében! Használat előtt mindenképpen szerezzünk be egy védőszemüveget, és egy kesztyűt, ezzel védve a saját testi épségünket! 

Sarokcsiszolók csoportosítás méret szerint

Ha méret alapján akarunk választani, 2 fő típussal találkozhatunk.
A kisebb, egykezes gépek, jellemzően 125-ös tárcsamérettel. A nehezen hozzáférhető helyeken is jól használhatóak. Kis méretükből adódóan a súlyuk sem túl nagy, így a folyamatos munkavégzés sem olyan megterhelő. Otthoni és ipari környezetben egyaránt találkozhatunk ezekkel a sarokcsiszolókkal.
Vannak továbbá a nagyobb, kétkezes sarokcsiszolók. Itt már lényegesen nagyobb maga a gép méret is és a használható tárcsa átmér is. Nagyobb, komolyabb munkafolyamatokhoz szokták használni ezeket a gépeket.

Gyors tárcsacsere a sarokcsiszolóknál

A hagyományos, régebbi gépeknél (alaptartozék) speciális szerszámot kellett használnunk: egyikkel elfordulás ellen rögzítjük a hajtótengelyt, a másikkal a tárcsarögzítő anyát lehet meghúzni. Ezek után következtek azok a sarokcsiszológépek, ahol a hajtóműtengelyt a hajtómű házán lévő gombbal tudtuk rögzíteni. (Ebből következik az is, hogy használat közben tilos megnyomni.) Manapság már a legkorszerűbb gépek gyors, pár másodperces tárcsacserét biztosítanak. Szerszámra nincs is szükség, a rögzítőgomb benyomása után a rögzítő anyát elég kézzel meghúzni, és már mehet is a munka. Ezt a legnagyobb gyártók természetesen mind-mind bevezették, a Milwaukee FIXTEC-rendszernek hívja, míg a Metabonál a "Quick" nevet adták a funkciónak, ezzel is utalva a tárcsacsere gyorsaságára. Vagy a legújabb Bosch X-lock rendszer, amely 5x gyorsabb a hagyományos rögzítési megoldásoknál!

Fordulatszabályzós sarokcsiszoló

Egy átlagos sarokcsiszolót jellemzően fém vágásához, csiszolásához lehet használni, mivel ez esetben nem áll fent a komolyabb „megégés” veszélye. A gép maximális fordulatszámon pörög, ami kifejezetten hasznosnak számít a keményebb anyagok megmunkálása során.

A puhább anyagok esetében, mint amilyen a fa, nem feltétlenül jelent előnyt a magas fordulatszám. A fordulatszabályzós sarokcsiszolóval csökkenthető a vágó- vagy csiszolókorong sebessége, ami szebb, hatékonyabb megmunkálást tesz lehetővé. Tehát vágás közben nem ég meg az anyag. A hatalmas sebesség miatt viszont könnyen elkezdhet füstölni, továbbá égésnyomok is keletkezhetnek az anyagon, ami kimondottan kényelmetlen!

Alacsony fordulaton, a megfelelő tárcsával, akár polírozni is tudunk.

Lágyindítású sarokcsiszoló

Külön előnynek számít, hogyha egy sarokcsiszoló lágyindítással rendelkezik. Ez a technológia jelentősen kíméli magát a gépet és az elektromos hálózatot. Lágyindítás nélkül megtörténhet, hogy a hirtelen, magas áramfelvétel miatt lecsapódik a biztosíték. Régebbi rendszerek esetében akár kiéghet az olvadó biztosíték. Az alacsony áramfelvételnek köszönhetően a régebbi elektromos rendszereket is kíméljük!

Sarokcsiszoló típusai:

A sarokcsiszolók széles választékát kínáljuk, hogy minden ügyfelünk megtalálja a számára legmegfelelőbb eszközt. Az alábbiakban a leginkább elterjedt változatokat ismerheted meg:

Sarokcsiszoló kiválasztása

Milyen meghajtású legyen? Ha nem áll rendelkezésre megfelelő levegőellátás, akkor az elektromos áram általában sokkal inkább hozzáférhető, így leginkább az elektromos sarokcsiszológép az elterjedt. Az akkus gépek nagy előnye a mobilitás, és a halk működés.

Mennyit fogom használni? A hatékonyságot és az ergonómiát egyaránt figyelembe kell venni. A kisebb súlyú sarokcsiszolók hosszabb ideig történő használata csökkenti a fizikai megterhelését.
Mekkora anyagokhoz fogom használni? A hatékonyság maximalizálása érdekében nagyobb, akár 230-as tárcsával rendelkező sarokcsiszolók ajánlottak. Ha azonban a megmunkálandó alkatrészen sarkok, ívek vagy maga a hely nehezen hozzáférhető, sokkal hatékonyabb lehet egy hosszabb nyakrésszel rendelkező sarokcsiszoló, vagy esetleg egy kisebb gép. A szűk helyeken a nagyobb méretű sarokcsiszolók helyett inkább a kisebb változatokat érdemes használni.

Sarokcsiszoló fő szempontjai:

  • Teljesítmény
  • Tárcsa átmérő
  • Meghajtás

Makita nagy flex készleten!

Makita nagy flex esetében ma már az elektromos változatok mellett fellelhetőek az akkumulátoros típusok is. Sőt, egyre inkább „át is veszik a hatalmat”.

Az akkumulátorteljesítmény növekedésével ma már lehetséges az, hogy több órán keresztül lehet dolgozni egyetlen feltöltéssel.

Ugyanakkor a gyártók ma már ügyelnek a felhasználó igényekre és az akkus Makita nagy flexek egy része olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a lágyindítás, a szénkefe nélküli motor, a gyorsfék, a fordulatszám szabályzás stb.

Kell egy nagyflex, de mi is az?

A nagyflex azaz kétkezes sarokcsiszoló már jellemzően nagyobb 180 mm-es, de leginkább 230 mm-es tárcsaátmérőjű sarokcsiszoló. Ezek a gépek már kimondottan ipari munkára lettek tervezve. Használatunk megfelelő fizikai állapotot és szaktudást igényel. A méretük és az árukból adódóan ezek a nagyflexek otthoni környezetben nem igazán jellemzőek.

Akár egy vágással is átvágják a munkadarabot így időt lehet spórolni, míg a kisebb típusoknál forgatni kell a munkadarabot, akár többször is.

Kisflex minden háztartásba!

A sarokcsiszolók két nagy csoportba sorolhatók, a kis és nagy sarokcsiszolókra. A kicsi, azaz kisflex a 115 vagy 125mm tárcsaátmérőjű sarokcsiszoló. Itt számtalan olyan típussal találkozhatunk, amely extra funkciókat rejt, mint például a lágyindítás, gyorsfék, fordulatszámszabályzás stb.

Azt fontos megjegyezni egy kisflex estében, hogy ezekből a termékekből vannak gyengébb változatok 700-800 W teljesítményű motorral szerelt típusok is, de megtalálhatóak az erősebb 1200-1300 W teljesítményűek is.

Gyakori felhasználását a kis méret, a könnyű súly, és a széles tárcsakínálat biztosítja. Gondoljunk csak bele, nem mindegy, hogy napi több órában, folyamatos munkánál hány kilós kisflex gépet emelgetünk például.

Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés