Körfűrészek

Miért Zákányszerszámház?

Körfűrészek: tippek a vásárláshoz

A körfűrészek jelentősen megkönnyítik a fából, fémből vagy akár műanyagból készült munkadarabok feldolgozását és vágását. Gyorsak, hatékonyak és manapság már minden anyaghoz rendelkezésre állnak fűrészlapok. Nézzük, milyen körfűrész fajták vannak, és melyik mire jó! Akkus vagy kábeles körfűrészt válasszunk és mikor milyen fűrészlap a megfelelő? 

Milyen körfűrészek léteznek? 

Kézi körfűrészek: minden otthoni műhelyben helye van

Kompakt és könnyen hordozható szerszámgép, nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek az otthoni barkácsolók köreiben. Rendkívül precízen és gyorsan vág, ráadásul csatlakoztatható hozzá porszívó, ami a keletkezett por nagy részét képes elszívni. Ennek köszönhetően kevesebb a gond a takarítással, de ami talán még fontosabb, nem lélegzünk be annyi káros port. Ettől függetlenül maszk viselése ajánlott! 

A kézi körfűrészek 45 és 90 fokos szögben képesek vágni, de 90 fokos szögben nagyobb a maximális vágási mélység. Vezetősín használatával pedig még precízebben és gyorsabban dolgozhatunk. 

Bár ezeket a szerszámgépeket eredetileg fa vágására tervezték, a piaci igényekre reagálva és a technológia fejlődésével ma már rengeteg más anyag megmunkálására is alkalmasak megfelelő fűrészlap alkalmazásával. Mi mindent vághatunk a kézi körfűrésszel? 

 • Fát
 • Fémeket, többek között aluminiumot
 • Műanyagokat
 • Szendvicspanelt
 • Szálerősített betonlapokat stb.

Az ehhez szükséges fűrészlapokról később még szó lesz, ahogyan arról is, hogy akkus vagy elektromos kivitelt válasszunk. 

Kinek ajánljuk a kézi körfűrészeket? 

 • Otthoni barkácsoláshoz kötelező elem
 • Ácsoknak, asztalosoknak, egyéb fafeldolgozással foglalkozó szakembereknek

Merülő körfűrészek: profi faipari munkákhoz

A merülő körfűrészek nagyon hasonlítanak a kézi körfűrészekre. A legnagyobb különbség, hogy képesek akár a munkadarab közepétől kezdeni a vágást, nem muszáj a szélétől fűrészelni. Így gyönyörűen vágható ki például egy munkalapból a mosogatótál helye. 

Otthoni barkácscélokra kevésbé elterjedt, inkább professzionális faipari munkálatokra használják

Kinek ajánljuk a merülő fűrészeket? 

 • Otthoni, haladó szintű asztalosi munkára, ha már nem elegendő a sima kézi körfűrész
 • Szakembereknek: ácsoknak, asztalosoknak és egyéb professzionális faipari munkákhoz

Vezetékes vagy akkus körfűrészt válasszunk? 

Manapság már egyre elterjedtebbek az akkumulátorral rendelkező gépek, nem véletlenül. Ezek a gépek ugyanis az akkumulátor technológia fejlődésével ma már valós alternatívát jelentenek a hálózatra csatlakoztatott eszközökkel szemben. Bár az elektromos szerszámgépek jellemzően nagyobb vágási mélységet tudnak teljesíteni, manapság már akkus verzióból is találni nagy vágási mélységet tudó kézi körfűrészt, a Makita, Bosch, Milwaukee, Dewalt vagy Ztrust kínálatában.

Az akkus körfűrészek előnyei és hátrányai:

 • Előnyök: nagy mozgásszabadság, nincs szükség áramellátásra (kivéve, ha külső szívással üzemelnek) 
 • Hátrányok: Korlátozott használati idő, magasabb ár

Az elektromos körfűrészek előnyei és hátrányai: 

 • Előnyök: Állandó nagy teljesítmény, folyamatosan használatra kész
 • Hátrányai: Zavaró kábel, korlátozott mozgástér

Hogyan válasszuk ki a fűrészlapot? 

Mindenképpen a feldolgozandó anyagnak megfelelően válasszunk fűrészlapot. Bár már léteznek több anyag megmunkálására is alkalmas, úgynevezett multimaterial fűrészlapok, ezek élettartama jelentősen alacsonyabb,mint annak, amelyik csak egy fajta anyagra lett tervezve. Éppen ezért ilyet csak akkor válasszunk, ha egyszerre több fajta anyaggal is szeretnénk dolgozni..

Amennyiben csak fát vágunk, válasszunk speciálisan fa vágásához kifejlesztett sűrű fogazatú fűrészlapot, alumínium esetében pedig kifejezetten erre a célra kapható lapot válasszunk. 

Milyen körfűrészek vannak?

Körfűrészek számos típusban érhetők el, és a különböző típusok különböző célokat szolgálnak.

Ezek csak néhány példa a különböző körfűrész típusok közül. A megfelelő típus kiválasztása a konkrét munkafolyamatoktól, anyagtípustól és az elvégzendő feladatoktól függ.

Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés