Beton simítása: hasznos tippek és tanácsok

Beton simítása

Hogyan, mikor és milyen eszközökkel célszerű elvégezni a beton simítását? Útmutató az egyenletes, sima betonfelület megalapozásához.

Beton simítása: hasznos tippek és tanácsok 

A beton simítása napjainkban nem olyan egyértelmű mindenki számára. Habár még elő-előkerülnek a régi emlékképek, a nagyszülők vidéki házai előtt található sima, tiszta betonfelületek. Az eredmény szép látványt nyújt, de mi a titkos recept? Nézzük, mit érdemes tudni a beton simításáról 2021-ben és hogyan célszerű elkezdeni a munkát. Akár házilag is komoly hatást érhetünk el, ha betartjuk a szükséges lépéseket. 

A beton simításának alapjai

Az alapok elsajátításához először a betonozás folyamatával ajánlott megismerkedni. Egyszerűen megfogalmazva: tudni kell használni a sódert, a cementet és a vizet. Egészen pontosan megtanulni, hogyan keverjük őket. A családi házaknál, kertekben gyakori, hogy betonozásra van szükség. A könnyebb út, hogy kőművest hívunk. Dönthetünk azonban úgy is, hogy mi magunk látunk hozzá a feladathoz. Szakembert hívni ráadásul nem olcsó mulatság, gyakran pedig hosszú időt is vesz igénybe. Az egyszerűbb munkálatok házilag is elvégezhetőek, ha megismerjük a betonozás alapjait. 

Először is érdemes megvizsgálni, mire van szükség a betonhoz. Ahogyan már említettük, a következő elemekből tevődik össze:

  • Cement (zsákban): tévhit, hogy minél nagyobb az aránya, annál erősebb a beton. Sőt, több esetben porladni fog általa. Házi felhasználáshoz kerüljük a CEM I típusú-, illetve “R” jelölésű cementet. 
  • Sóder (ömlesztve): legnagyobb mennyiségben szükséges, akkor jó minőségű, ha a homok és a kavacs egyenlő arányban található meg benne. A homok legyen szürkés színű, folyami. A sárgás színű homok agyagtartalma magasabb, amely lényegesen rontja az elkészült beton minőségét.
  • Víz (pl. kerti csapból): a lényeg, hogy tiszta legyen. A kútból nyert vizet bátran felhasználhatjuk.

Az alapvető hozzávalók mellett használhatunk betonvasakat is a megerősítéshez. Betonkeverőre is szükség lesz az anyag összedolgozásához! Miután megismerkedtünk a betonozáshoz szükséges alapokkal, nézzük, mit is érdemes tudni magáról a simításról. Mindez különösen fontos akkor, ha a beton járdaként, autóútként funkcionál. A megfelelő használhathoz ugyanis minél simább felületre van szükség. Több módszert is alkalmazhatunk, kézzel és betonsimító gépekkel egyaránt dolgozhatunk. Nézzük, melyek a leghatékonyabb megoldások. 

 

 

Beton simítása 2

Betonsimítás kézi eszközökkel: tudnivalók és lépések

A beton simításához kéziszerszámmal is nekiláthatunk. Dolgozhatunk kőműveskanállal vagy egyéb eszközökkel, például kézi lehúzó lapokkal. Nem mindegy, hogy enyhébb vagy durvább betonon végezzük el a simítást. A sima betonfelület otthonunkban is fontos, ha a padlót szőnyeg vagy műanyag felületre szeretnénk. 

Kézi szerszámmal is változó tehát, mikor, milyen lépéseket szükséges betartani a beton simítása során. A fő szabályok a következők: 

  • A tömörítést követően egyenletesen szórjuk szét a cementport
  • A száraz felület nedvesítése
  • Simítás (pl. fasimító segítségével)

A megfelelő technikával és eszközökkel sima, egyenletes és külső szemmel is igényesnek látszó felületet kapunk. Dolgozhatunk azonban betonsimító gépekkel is, amelyek segítségével akár még jobb eredményeket kaphatunk. 

Tükörsima beton

Sima betonra lehet szükség lépcsők vagy sík padlók készítéséhez is, ugyanakkor a nagyobb egybefüggő betonfelületek esetében sem hátrány a sima felület. Rendszerint ilyen bevonat található parkolókban vagy ipari műhelyekben: a beton felület fényes és nagyon sima az érintésre. Ma már olcsón beszerezhetőek a rotoros betonsimítók, amiket korábban „helikopteres betonsimításnak” is hívtak. Használatukkal tükör sima betont csinálhatunk. Egyetlen hátrányként talán az jegyezhető meg, hogy csúszik, ha vizes. Betonozás után néhány órával érdemes ezt a folyamatot csinálni mikor már rá lehet lépni, de még nem kötött meg teljesen, tehát nem nevezhető öreg betonnak.

Betonsimító házilag

A legegyszerűbb kéziszerszám a beton simításához a kőműveskanál, ám ez elsősorban inkább a durvább felületeken érdemes használni. Ilyen lehet például egy habarcsba ágyazott lapburkolat.
Nagyobb területek simításához már inkább fa simítót, vagy nagyobb vízmértéket érdemes használni.

Betonsimító gépek használatának előnyei 

A rotoros betonsimító gépek kifejezetten erre a célra lettek kitalálva. Használatukkal a tökéletes eredmény szinte garantált. Szilárd felületeken egyenletes és sima betonra tehetünk szert. Több olyan előnye is van, amiért megéri beruházni egy-egy komolyabb gépre: 

  • Egyszerűen kezelhető
  • Gyorsan lehet velük dolgozni
  • Az eredmény önmagáért beszél

Ezekkel az eszközökkel elsősorban beltéri felületeket ajánlott simítani. Járófelületen sem használhatatlan, de ekkor számolni kell vele, hogy csúszósabb lesz a beton. 

A rotoros betonsimítók friss beton felületek simítására szolgálnak. Simítótányérral vagy simítólapáttal simíthatók, glettlapáttal glettelhetôk. Használatukkal egyenletes, sima és tömör felületet nyerünk. Célszerű tehát körülnézni a kínálatban. 

A benzinmotoros kivitelt elsősorban szabadtéri vagy jól szellőztethető csarnokok kivitelezési munkáira, míg az elektromos meghajtásút zárt helyiségekben történő munkavégzésre javasoljuk. Az elektromos meghajtású gépek egy- vagy háromfázisú meghajtásúak, illetve automatikus biztonsági leállító kapcsolóval vannak felszerelve. A HONDA benzinmotoros kivitelek szintén fel vannak szerelve biztonsági leállító kapcsolóval, az erőátvitel röpsúlyos tengelykapcsolón keresztül történik. 

 

 

Beton simítása 3

A megfelelő betonsimító eszköz kiválasztása

A megfelelő eszköz kiválasztásához elsőként tehát érdemes felmérni, milyen felületen szeretnénk dolgozni. Ezt követően megállapítani, hogy kézi szerszámmal vagy inkább betonsimító géppel simítanánk. Akár a tiszta emberi erő is megoldást jelenthet bizonyos esetekben. 

Amennyiben úgy döntünk, hogy célzottan, betonsimításra kifejlesztett eszközt szeretnénk, ajánlott megbízható gyártótól vásárolni. A Zákány Szerszámház kizárólag olyan termékeket árul, amelyekre igaz ez az állítás. Ráadásul részletes leírásokat, garanciális gyártmányokat biztosítunk.