Betonozás kisokos: hozzávalók, keverési arány, lépések

betonozás

A betonozás  lépésről lépésre. Milyen cementet és sódert válasszunk? A jó cement-sóder arány, a betonozás anyagszükségletének kiszámítása.

Betonozás lépésről lépésre

Családi ház körül gyakran előfordul, hogy valamilyen betonozott felületre van szükség. Kőművest hívni nem olcsó mulatság, ráadásul gyakran elképesztően hosszú időt kell várni, ha valóban jó szakembert szeretnénk. Az egyszerűbb betonozási munkálatok azonban házilag is elvégezhetőek, ha megismerjük a betonozás alapjait. 

A cikkből kiderül, hogy mire kell figyelni a betonozáshoz szükséges alapanyagok kiválasztásánál, mikor mennyi a helyes cement sóder arány, elvégzünk egy alap betonszükséglet számítást is, majd végigvesszük a betonozás lépéseit. 

A betonozás alapjai

A beton elkészítéséhez 3+1 anyag szükséges: 

  • Cement
  • Sóder (Homokos kavics) 
  • Víz
  • +1: betonvas, vagy betonháló a nagyobb ellenálló képességért.

Az évtizedekig tartós, jó minőségű betonhoz érdemes megfelelő minőségű alkotórészeket vásárolni, ezekről a következő pontban lesz szó. Ezen kívül a helyes cement sóder arány betartása is nagyon lényeges, melyet szintén érintünk a cikk későbbi részében. 

A betonozás folyamata leegyszerűsítve három lépésből áll. Ezek a lépések: 

  • Bedolgozás
  • Tömörítés
  • Utókezelés

Természetesen, mielőtt belevágnánk, betonkeverővel vagy kézzel össze kell keverni a betont, valamint el kell készíteni a zsaluzást, amely a helyén tartja és alakot ad a frissen kiöntött betonnak. 

A beton egyik legfontosabb tulajdonsága a szilárdsága, a cikkben C20/C25-ös minőségű beton készítéséről lesz szó. Ez megfelelő minőségű egy kerítés, vagy kerti épület alapjának, beltéri pincealjzatnak, kerti járdának vagy a födémre félbetonnak. 

Beton anyagszükséglet kalkulátor

A beton legfontosabb alkotórészeit bizonyára elég sokan ismerik, főleg azok, akik valaha az életükben vágtak már bele építkezésbe. De mi is igyekeztünk ezzel kapcsolatban hasznos információkat adni.

Milyen arányban kell hozzáadni az összetevőket ahhoz, hogy megkapjuk a szükséges mennyiségű betont? Ehhez először azt kell meghatározni, hogy alapmennyiségben milyen arányok szerint kell kikeverni. Azaz tisztában kell lenni azzal, hogy 1 köbméter betonhoz miből mennyit kell beletenni az összetevőiből:

•    víz 15-20%
•    cement 10-15%
•    szilárd adalékanyag, azaz kavics, kőtörmelék (sóder) 60-75%


Mennyi cement kell 1m3 betonhoz?

Nem mindegy, hogy miből mennyit teszünk bele. A beton összetétele ugyanis nagyban befolyásolja azt, hogy milyen szilárdságú, azaz mennyire strapabíró lesz a végeredmény. Éppen ezért az összetevők arányára általánosságban csak átlagmennyiségeket tudunk használni.
Alapesetben 1 m3 beton összetétele a következő arányú és mennyiségű alkotórészekből áll össze:
•    cement kb. 300 kg;
•    sóder kb. 1800 kg;
•    víz kb. 180 liter.

 

 

betonozas2

 

 

A betonozás összetevői

Ha tartós betont szeretnénk készíteni, nagyon nem mindegy, hogy milyen összetevőket választunk. Ebben a részben áttekintjük a legfontosabb  tudnivalókat. 

A sóder 

A sóder, azaz nyers homokos kavics a legnagyobb mennyiségben szükséges összetevő, melyet m3-ben, ömlesztve lehet kapni. A sóder akkor jó minőségű, ha a homok (<4mm szemcseméret) és a kavics (>4mm szemcseméret) körülbelül fele-fele arányban található benne. 40-60-as eloszlás még rendben van. 

Tipp: a homok és kavics arányát úgy ellenőrizhetjük, ha 10 kg sódert, melyet a halom több pontjából vettünk, egy 4 mm-es szitán lerostálunk. Ha a lerostált homok 4-6 kg között van, akkor megfelelő minőségű a sóder. 

Arra is figyeljünk, hogy a homok legyen szürkés színű, folyami homok. A sárgás színű homok agyagtartalma magasabb, amely lényegesen rontja az elkészült beton minőségét. A sóderben található kavicsok maximális mérete házilag történő betonkeveréshez 12-20 cm közötti beton elkészítésénél ideálisan maximum 16-24 mm.

A cement

A cement a beton kötőanyaga, mely 25 kg-os zsákokban kapható. Gyakran találkozunk azzal a tévhittel, hogy minél nagyobb a cement aránya, annál erősebb lesz a beton. A valóságban sajnos a túl sok cement hozzáadása azt eredményezi, hogy a beton porladni fog. 

A cement többféle szilárdságú és anyagösszetételű lehet. Az anyagösszetételt a következő jelölések jelzik: 

  • CEM I: Homogén cement, 95% tiszta portland cement
  • CEM II: Heterogén cement olyan anyagokkal, melyek a szilárdulást segítik
  • CEM III: heterogén cement kohósalakkal

Házi felhasználáshoz lehetőleg kerüljük a CEM I típusú cementet, illetve nem érdemes a gyorsan kötő “R” jelölésű cementtel sem kísérletezni, mert túl gyorsan szilárdul, és nem fogjuk tudni megfelelően bedolgozni és tömöríteni.

A víz

A felhasznált víz legyen tiszta, a kútból nyert vizet nyugodtan felhasználhatjuk beton készítéséhez. 

A beton megerősítése

Ha extra tartósságot és a húzó-, hajlító erőkkel szembeni nagyobb ellenállóképességet szeretnénk, akkor bordázott betonacélt vagy betonhálót fektethetünk a betonba. Így a rideg beton sokkal repedésbiztosabbá válik. 

Betonkeverés házilag 

A betonkeveréséhez tisztában kell lenni a helyes cement-sóder aránnyal, valamint fontos kiszámítani a beton anyagszükségletét is. Továbbá másképp keverhető kézzel és másképp betonkeverő géppel a beton.

 

 

betonozas3

 

 

A cement-sóder arány

Létezik egy általánosan elfogadott ökölszabály, miszerint 3 lapátnyi sóderhez 1 lapát cement szükséges. (Gyengébb minőségű betonnál elegendő a 4:1 arány is) Ehhez annyi vizet kell tölteni, hogy az elkészült alapanyag ne folyjon szét, de jól bedolgozható és simítható legyen. 

Ez a megközelítés abszolút működőképes, ugyanakkor nem túl gazdaságos. 

A cement sóder arány ennél pontosabban került meghatározásra a következő táblázatban, illetve itt megtalálható a beton keverési arány 1m3-re, és az is, hogy 1 m3 betonhoz miből mennyit kell vásárolni. 

 CementSóderVíz
Arány térfogat alapján130,7
Arány térfogat alapján1 kg4,5 kg0,6 kg (6dl)
Beton keverési arány 1m3 (1 vödör=10l)
Beton keverési arány 1m3 (1 vödör=10l)32 vödör cement95 vödör sóder21 vödör víz
Mennyit kell rendelni 1m3 betonhoz?~16 zsák cement~1m3 sóder~210 liter víz

Beton anyagszükséglet számítás

A beton anyagszükségletének kiszámításához nem kell mást tennünk, mint hogy kiszámoljuk mennyi betonra lesz szükség, majd a kapott eredménnyel felszorozzuk a táblázat utolsó sorában található mennyiségekkel. 

De hogyan számítsuk ki mennyi betonra lesz szükség? 

  1. Először is a szükséges beton szélességét, hosszúságát és a beton vastagságát kell összeszorozni. Például 5 méter hosszú, másfél méter széles, 20 cm vastagságú beton esetén: 

    5 x 1,5 x 0,2 = 1,5 m3 
     
  2. Figyelembe kell venni azt is, hogy a betont tömörítjük, és ezzel a keverés közben keletkezett légbuborékokat eltávolítjuk. A tömörítés miatt kb. 15%-ot rá kell számolni a fent kapott értékre. Tehát az előző példát folytatva: 

    0,9 x 1,15 = 1,725 m3

Ezt a kapott értéket (példánkban az 1,725 m3) kell megszorozni a táblázat utolsó sorában található mennyiségekkel. 

A betonozás lépései

A betonozás előkészületei közé tartozik a zsaluzás, a beton keverése. Ezután jön a bedolgozás, a beton tömörítése, melyre egy betontömörítő gép a legideálisabb, következik a simítás, majd végül fontos, hogy megfelelő figyelmet szenteljünk a beton utókezelésének is. 

A zsaluzás

Az otthoni beton készítéséhez általában elegendő a fa deszkákkal történő zsaluzás. A deszkák legyenek minimum 2,5 cm vastagságúak! 

A beton keverése

A betonkeverés házilag történhet kézzel, vagy betonkeverő géppel is. 

  • Kézi betonkeverésnél először tökéletesen össze kell keverni a sódert és a cementet, majd ezután lehet egyenletesen adagolni a vizet. Egyszerre inkább kevesebb vizet adjunk a keverékhez, mert pótolni még lehet, de kivenni már nem lehet belőle!
  • Betonkeverővel nem kell előre bekeverni a cementet és a sódert, a gép tökéletesen eldolgozza majd a keveréket. A lényeg, hogy az arányok stimmeljenek.
     

A bedolgozás

A bedolgozás során próbáljuk elkerülni, hogy a nagyobb kavicsok mind egy helyre kerüljenek, ugyanis ez ront a beton minőségén. 

A döngölés (tömörítés) 

A döngölés a betonozás egy nagyon fontos része, mert ezzel tudjuk a keveréskor keletkezett légbuborékokat eltávolítani, valamint oda is bedolgozni a betont, ahová magától nem folyna be. A tömörítés végezhető: 

  • Kézi döngöléssel: fadöngölővel, vasdoömgölővel, döngölő lemezzel
  • Gépi döngöléssel: motoros döngölővel, pl lehúzóléces lapvibrátorral vagy tűvibrátorral

A beton megerősítése

Amennyiben szeretnénk bordázott betonacéllal vagy betonhálóval megerősíteni a betont, akkor azt a következőképpen tehetjük meg: 

  1. Először is öntsünk ki egy réteg betont, melyet igazítsunk el egyenletesen
  2. Erre jöhet a vízszintes háló vagy betonvas
  3. Végezetül húzzunk rá újabb réteg betont

A gyorsabb munkavégzés érdekében, ha az anyagi keretünk engedi szerezzünk be egy betonvas kötöző gépet, amellyel lényegesen gyorsabb a megerősítésre szánt betonvas vagy betonháló rögzítése!

A beton elsimítása

Először is egyengessük ki a beton felületét kőműves kanállal, majd egy egyenes léccel símítsuk le. Ipari környezetben erre a célra gyakran használnak úgynevezett rotoros betonsimítót!

A beton utókezelése

Ahhoz, hogy a beton valóban tartós és repedésmentes legyen,  nagyon fontos odafigyelni a megfelelő utókezelésre. Ennek lényege, hogy a betonban lévő víz a szilárdulás után nem párologhat el! A betont emiatt szükséges locsolni, illetve letakarni valamilyen a nedvességet megőrző anyaggal, például fóliával.

Pár tipp a betonozáshoz

Végül szeretnénk megosztani pár hasznos tanácsot kezdő betonozóknak: 

  • Akkor betonozzunk, ha az éjszakai hőmérséklet már nem süllyed 5°C alá. Az ideális hőmérséklet 6-35°C közt van
  • Nem szabad úgy betonozni, hogy először elkészítjük az alsó réteget, majd száradás után a következőt! Ugyanis csak a nedves betonrétegek fognak egymással kötni
  • A friss beton maró hatású, ezért kizárólag gumikesztyűben és gumicsizmában dolgozzunk!