Vakolás: Menete, házilag történő készítése (lépésről lépésre)

vakolás

A vakolás egy viszonylag egyszerű folyamat – azonban fontos tudni, hogy miként fest a menete, és hogyan készíthető el házilag. A cikkből kiderül!

A vakolás egy viszonylag egyszerű folyamat.

Azonban – mint minden más kőműves feladatnál – itt is nagy jelentősége van a tapasztalatnak, hiszen egy gyakorlott mester sokkal szebb munkát képes kiadni a kezei közül, mint egy nem hozzáértő.

Ám nem minden esetben van lehetőség szakember bevonására, ugyanis ahhoz több feltételnek is teljesülnie kell.

Ebben az esetben a vakolás házilag is kivitelezhető.

De vajon mik azok a feltételek, amelyek meghatározzák, hogy házilag vagy szakember közreműködésével érdemes-e nekiállni a fal vakolásának?

Vakolás házilag vagy szakemberrel?

 

 

vakolashazilag2

 

A fal vakolás első lépése arról szól, hogy eldöntsük: szakemberre van szükségünk, vagy a vakolás, vakolat javítás házilag is kivitelezhető?

Szakember:

Nagyon sokan esnek bele abba a hibába, hogy saját maguk kezdenek bele a vakolásba, majd mikor a végeredmény nem úgy fest, ahogy elképzelték, szakember segítségét kérik.

Ez több szempontból is problémás. Az egyik ok nem más, mint az, hogy egy szakember nem szívesen dolgozik más után. Sokkal jobban járunk, ha nem az elrontott vakolat rendberakásához hívjuk ki, hanem már alapból vele kezdjük el az építkezést.

A másik fontos szempont pedig az, hogy hiába dolgozik valaki házilag a saját vakolatán – ha az végül nem úgy sikerül, ahogy szeretné, rengeteg ideje és energiája vész kárba. Ekkor ugyanis a szakember általában nem kijavítja, hanem teljesen leveri az elkészült munkát, – az egyenetlen fal vakolása ugyanis jóval nehezebb, mint újrakezdeni a folyamatot – így minden idő, amit beleöltünk, elveszik.

A harmadik, talán legfontosabb eset, amikor szakember bevonására van szükség, ha a fal nagyon rossz állapotban van. Ekkor nem érdemes házilag vakolni, hiszen gyakorlati szaktudásra lesz szükség ahhoz, hogy egy szép, minőségi végeredményt hozzunk ki – erre pedig csak egy szakember lesz képes. A szakemberek, vagy a kimondottan erre a munkafolyamatra szakosodott cégek gyakran használnak vakológépeket, amelyekkel nagy felületet, rövid idő alatt tudnak levakolni!

Vakolás házilag:

Manapság rendkívül nehéz szakembert találni, pláne akkor, ha a szakember tényleg ügyes.

Ennek több oka is van, de a végeredmény ugyanaz: csak olyan munkát fognak bevállalni, ami nekik is megéri.

Amikor csak egy kisebb felújításról van szó, a szakember inkább egy olyan projektbe öli az idejét, ami sokkal nagyobb összeget jelent számára – a felújítást tehát hátrébb fogja sorolni.

Amennyiben vakolat javítás a cél, akkor jobb, ha a vakolás házilag történik.

Ahhoz azonban, hogy otthon, egyedül álljunk neki, ismernünk kell a vakolás menetét.

Vakolás menete, lépésről lépésre

1. lépés: Fal felmérése

A fal – tehát az alap, amire felkerül a vakolat – rendkívül fontos tényező.

Éppen ezért mindig, minden esetben azzal kell kezdeni a munkálatokat, hogy alaposan felmérjük.

Amiket figyelnünk kell:

A fal víztartalma: száraz vagy nedves?

A fal állapota: laza szerkezetű és mállik, vagy viszonylag szilárd és egyben van?

A fal egyenletessége: egyenetlen vagy egyenletes?

Ha a fal nedves, akkor meg kell várnunk, míg teljesen megszárad.

Amennyiben az állapotával vagy az egyenletességével van probléma, akkor olyan állapotba kell hoznunk, hogy arra nyugodtan feltehessük a vakolatot.

Erről szól a következő lépés.

2. lépés: Fal előkészítése

A fal előkészítése az állapotának feljavítását jelenti, de emellett fontos az is, hogy ne nehezítse kosz vagy por a vakolást.

Éppen ezért hiába tökéletes a fal állapota, ha poros – ekkor ugyanis nem fog megfelelően tapadni a habarcs.

A vakolási munkálatok előtt tehát le kell portalanítani, vagy vakolaterősítő hálót kell rá felrakni.

3. lépés: A fal melletti területek védelme

A vakolás – a festéshez hasonlóan – foltokat hagyhat, amelyeket mindenképpen szeretnénk elkerülni minden olyan területen, ami nem a fal.

Éppen ezért, ahogy a festésnél leragasztjuk a küszöböket és letakarjuk a bútorokat, úgy itt is érdemes az ajtó- és ablakfélfákat, a villanykapcsolókat és a konnektorokat leragasztani, illetve lefóliázni.

Erre azért van szükség, mert a következő lépés a fal előfröcskölése lesz, ami nagy veszélyt jelent a korábban említett tárgyakra.

4. lépés: Fal előfröcskölése

Míg a festésnél több réteget kenünk fel, úgy a vakolásnál előfröcskölést – úgynevezett gúzolást – alkalmazunk annak érdekében, hogy a felesleges port vagy egyéb oda nem illő részecskéket megkössük.

Az előfröcskölés után egyenletessé válik a fal, így a vakolatréteget már úgy tudjuk felvinni, hogy az egyenletesen tapadjon meg a fal minden pontjában.

Az előfröcsköléshez használt anyagot és szerszámokat az építőanyag- és szerszám kereskedésekben lehet beszerezni.

A fröcskölést követően 24 órát kell várni, mielőtt nekilátunk a vakolásnak.

5. lépés: Vakolat készítése

Ez lesz a legnehezebb, ezáltal a legkönnyebben elrontható lépés.

Maga a habarcs, amit a falra viszünk szintén megvásárolható – de akár házilag is legyártható.

A vakolat készítésekor egy függőleges vezetősávot kell felvinnünk a falra, amely a vakolat egyenletességéért fog felelni.

A vezetősávokat kétméterenként kell felvinni a falra – a sarkakhoz is!

Minden vezetősávnak legalább 15-25 centiméter szélességűnek kell lennie, a végleges vakolat szintjében.

Nagyon fontos, hogy a vezetősávok megfelelően legyenek kialakítva, ezért többször is érdemes őket lemérni!

Amint ezzel megvagyunk, 1-2 óra várakozás után (ennyi időre van szüksége legalább a vezetősávoknak) egy kőműves serpenyő segítségével fel kell vinnünk a habarcsot, majd egy lehúzóléc vagy egyenes deszka segítségével el kell oszlatnunk.

Ez több lépésben fog megtörténni, hiszen az első lehúzás során sosem lesz tökéletes a felcsapkodott habarcs, ezért be kell tömni a hézagokat, lyukakat – ekkor azonban már a csapkodás helyett a kenés javasolt.

Hasznos tippek a vakolat készítéséhez

Nagy hőségben vagy hidegben nem szabad vakolni, hiszen a fagypont közelében a nedves fal könnyen megfagyhat, a kánikulában pedig a gyors száradásnak köszönhetően megrepedezhet a vakolat.

Amennyiben a vakolás házilag történik, az eredmény biztosan nem lesz tökéletes. Érdemes tehát azokkal a falakkal kezdeni, amelyek kevésbé fontosak és nem látszanak, hiszen mire a fontosabb falakhoz érünk, már jóval ügyesebben fogjuk elvégezni a vakolat készítést.

Nagyobb falfelületek nagyobb anyagfelhordást követelnek meg, így ezeken az esetekben gyakran használnak az anyag folyamatos bekeverésére betonkeverőt, vagy habarcskeverő gépet!

Érdemes lehet olyan ismerősöket is bevonni a folyamatba, akik már csináltak korábban hasonlót, vagy ha nincs ilyen ismeretségünk, akkor érdemes lehet a vakolás megkezdése előtt 1-2 videót megnézni a folyamatról és a technikákról – ez a kézi vakolásnál különösen fontos.

A vakoláshoz szükséges szerszámok és eszközök

 

 

vakolashazilag3

 

A vakoláshoz viszonylag kevés anyagra van szükségünk:

  • Homok
  • Cement
  • Mészhidrát
  • Víz

Amennyiben az előfröcsköléshez és a vakolathoz használt anyagot készen vesszük meg, akkor abban az esetben csak vízre lesz szükségünk.

Ekkor már csak a vakolat készítéséhez szükséges eszközökkel kell rendelkeznünk:

Ahhoz, hogy a vakolat jól sikerüljön, minőségi alapanyagokra és szerszámokra van szükség.