Fúrók, Fúrógépek

A fúrógép a barkácsolás során az egyik leggyakrabban használt eszköz. Emellett bátran állítható, hogy mostanra a nagyobb ipari munkák elengedhetetlen alkatrésze is. Segítségével bármilyen típusú anyagba készíthetünk kisebb, nagyobb lyukat vagy lyukakat. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb forgó mozgást igénylő teendő elvégezhető vele, melyeket alább részletezünk. 

Mire jó a fúrógép?

A többség értelemszerűen fúrásra használja, melynek során egy tömény anyagba készítünk furatot. Ez az anyag lehet fa, beton, tégla vagy akár beton is. Gyakori az is, hogy a munkacél azonban egy menet kialakítása vagy éppen a csiszolás. Utóbbi nagyobb forgási sebességet követel meg, így ha ilyen munkához választanánk eszközt, akkor kizárólag fordulat szabályozósat vásároljunk (mostanra a gépek többsége már ilyen). Ezek mellett egy fúrógéppel a dörzsárazási és polírozási munkálatok is megvalósíthatóak. A fenti céloknak megfelelően a gépek típusa is eltérő. Kijelenthetjük, hogy nincs olyan az eszköz, amely az összes feladatot hasonló hatékonysággal és precizitással látná el.

Fúrógép típusok:

Elektormos fúrók

A leggyakrabban használt típus, amelynek elsősorban kényelmi okai vannak, hiszen ezek használatával könnyedén, áramforrás nélkül is dolgozhatunk. 

Akkumulátoros fúrók

Egyre inkább használt fúrótípus, amelynek elsősorban kényelmi okai vannak, hiszen ezek használatával könnyedén, áramforrás nélkül is dolgozhatunk. Ugyanakkor hatalmas előny, hogy olyan munkafolyamatokban is tudjuk használni, ahol nincs áramforrás (pl. kültéri munkálatok)

Pneumatikus és hidraulikus fúrók

Az ilyen típusú gépek, a levegő és a víz energiáját használják fel. Jellemzően ezekkel a fúrókkal a nagyobb, ipari beruházások során találkozhatunk. 

Gyémántfúró

Ha keményebb anyagot, mint például gránitot, porcelánt vagy márványt szeretnénk fúrni, akkor a gyémántfúró választását érdemes megfontolni.

Mágnestalpas fúró

Amennyiben olyan ipari munkához keresünk eszközt, amely a pontos, precíz, olykor fej feletti munkavégzést is megköveteli, akkor a mágnestalpas fúró jöhet szóba.

Oszlopos fúrógép

Ha az elsődleges szempont a tized milliméteres pontos furat készítése - amely a kézi gépekkel meglehetősen nehézkes - , akkor az oszlopos fúrógép lehet az ideális választás.

Mi alapján válasszunk fúrógépet?

Egyre több a gyártócég és egyre nagyobb a kínálat, így sok esetben nehézkes lehet a fúrógépek közötti választás. Az alábbi kérdések megválaszolásával azonban megkönnyíthetjük a dolgunkat:

  • Milyen gyakorisággal fogjuk használni a gépet?
  • Milyen anyagot/felületet szeretnénk fúrni?
  • Otthoni, ház körüli használatra vagy professzionális, szakmai munkálatokhoz vásárolunk?
  • Mekkora minimális nyomatékra van szükségünk?
  • Akkumulátoros/kompakt eszközzel szeretnénk dolgozni vagy áramkörhöz tudjuk/akarjuk csatlakoztatni? (Az utóbbi jellemzően nagyobb teljesítményt kölcsönöz.)