Fúrók, Fúrógépek

Miért Zákányszerszámház?

A fúrógép a barkácsolás során az egyik leggyakrabban használt eszköz. Emellett bátran állítható, hogy mostanra a nagyobb ipari munkák elengedhetetlen kelléke is. Segítségével bármilyen típusú anyagba készíthetünk kisebb, nagyobb furatokat. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb forgó mozgást igénylő teendő elvégezhető vele, melyeket alább részletezünk.

Mire jó a fúrógép?

A többség értelemszerűen fúrásra használja, melynek során egy tömör anyagba készítünk furatot. Ez az anyag lehet fa, beton, tégla vagy akár beton is. Gyakori az is, hogy a munkacél azonban egy menet kialakítása vagy éppen a csiszolási feladat. Utóbbi nagyobb forgási sebességet követel meg, így, ha ilyen munkához választanánk eszközt, akkor kizárólag olyan fúrógépet vásároljunk, ahol a fordulatszám szabályozható (mostanra a gépek többsége már ilyen). Ezek mellett egy fúrógéppel a dörzsárazási és polírozási munkálatok is megvalósíthatóak. A fenti céloknak megfelelően a gépek típusa is eltérő. Kijelenthetjük, hogy nincs olyan az eszköz, amely az összes feladatot hasonló hatékonysággal és precizitással látná el.

Akkus fúrógépek térhódítása

Régebben még csak a hálózatról működtethető fúrógépek voltak kínálatban. Szerkezeti felépítésük is egyszerűbb volt, hiszen volt egy motor, amelyet elektromos áram működtetett. Felhasználása ezáltal valamilyen szinten korlátozódik.  Az akkumulátoros fúrógépeknél már nincs ilyen probléma. Ez a leggyakrabban használt típus, amelynek elsősorban kényelmi okai vannak, hiszen ezek használatával könnyedén, áramforrás nélkül is. dolgozhatunk. Ugyanakkor hatalmas előny, hogy olyan munkafolyamatokban is tudjuk használni, ahol nincs áramforrás (pl. kültéri munkálatok).

Fúrógép típusok:

Fúrócsavarozók, marokcsavarozók, csavarbehajtók

Elsősorban csavarok behajtásához használható – fába, műanyagba vagy éppen puhább fémekbe. Egyes típusok gyorstokmánnyal szereltek, A fúrócsavarozók a leginkább elterjedt gépek, ami az otthoni használatot illeti.

Fúrógépek, kézi fúrók, pisztolyfúrók

Egyre inkább használt fúrótípus, amelynek elsősorban kényelmi okai vannak, hiszen ezek használatával könnyedén fúrhatunk keményebb felületekbe is. A komolyabb gépeken már a fordulatszám is állítható.

Ütve fúrók

Amennyiben különböző falazatok fúrását, horgonyok vagy dűbelek rögzítését, illetve a csavarbehajtást is egyetlen géppel szeretnénk megoldani akkor egy ütve fúró vásárlásában is gondolkozhatunk, hiszen ezek az eszközök általában lehetővé teszik a fúró, csavarozó és ütve fúró módok közötti választást. Az ütve fúrók nagy nyomaték leadására képesek.

Akkus ütve fúrók

Az akkus ütve fúrók remekül alkalmazhatóak falazat fúráskor is. Minőségi munkavégzés, hordozhatósággal párosítva. Alapfelépítése egyező a hagyományos ütve fúró gépekkel, azzal a nagy különbséggel, hogy akkumulátorról üzemelnek, így bármilyen kültéri, beltéri munkára egyaránt jól használhatóak, áramforrás nélkül.

Menetfúró gépek

Precízen megtervezett és kialakított felépítésüknek köszönhetően elsősorban menetek gyors és megszakításmentes fúrására, tisztitására használt gép. Elengedhetetlen funkció a forgásirány változtathatósága.

Oszlopos fúrógép, fúró marógép, radiálfúró

Ha az elsődleges szempont a tized milliméteres pontos, pontos szögben történő, vagy akár nagy furatátmérők készítése - amely a kézi gépekkel meglehetősen nehézkes -, akkor az oszlopos fúrógép lehet az ideális választás.

Mágnestalpas fúrógép

Amennyiben olyan ipari munkához keresünk eszközt, amely a pontos, precíz, olykor fej feletti munkavégzést is megköveteli, akkor a mágnestalpas fúró jöhet szóba. Mágnes talpas gépet akkor használunk, ha nagy átmérőjű furatot akarunk készíteni, olyan helyen, ahol azt oszlopos géppel nem lehet elvégezni, pl. szerkezet építőknek ideális választás.

Sarokfúrók, kanyarfúrók

Kialakításukból adódóan derékszögű fúrást, csavarozást tesznek lehetővé. Jellemzen nehezen hozzáférhető helyeken használhatjuk.

Gyémántfúró

Ha keményebb anyagot, mint például gránitot, vasaltbetont, porcelánt vagy márványt szeretnénk gyorsan és hatékonyan fúrni, ugyanakkor a precizitásról sem mondunk le, akkor a gyémántfúrót kell választani.

Mi alapján válasszunk fúrógépet?

Egyre több a gyártócég és egyre nagyobb a kínálat, így sok esetben nehézkes lehet a fúrógépek közötti választás. Az alábbi kérdések megválaszolásával azonban megkönnyíthetjük a dolgunkat:

  • Milyen gyakorisággal fogjuk használni a gépet?
  • Milyen anyagot/felületet szeretnénk fúrni?
  • Otthoni, ház körüli használatra vagy professzionális, szakmai munkálatokhoz vásároljunk?
  • Mekkora minimális nyomatékra van szükségünk?
  • Akkumulátoros/kompakt eszközzel szeretnénk dolgozni vagy áramkörhöz tudjuk/akarjuk csatlakoztatni? (Az utóbbi jellemzően nagyobb teljesítményt kölcsönöz.)
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés
Betöltés