A glettelés lépései különböző felületeken

A gletteles menete falnál, gipszkartonnál

A glettelés menete, repedések, lyukak, mélyebben elhelyezkedő felületek javítása, gipszkarton glettelés, fal telibe glettelés, glettelés csiszolása. Szükséges szerszámok

Festés előtt kihagyhatatlan lépés a glettelés, amellyel javíthatóak a falon található repedések, mélyedések és kisebb falhibák. Elvégzéséhez szükség van némi szakértelemre és ügyességre, de nem muszáj szakembert hívni: a glettelés házilag is elvégezhető. A cikkből kiderül, mi a glettelés menete, hogyan kell javítani a lyukakat, repedéseket és a lemálló, öreg festést. Szó lesz arról is, hogy mire kell figyelni teljes falfelület, valamint gipszkarton glettelésénél.

 

A glettelés menete eltérő attól függően, hogy mit szeretnénk javítani

 

 

Mire van szükség a glettelés elvégzéséhez? 

A munka elkezdése előtt érdemes megbizonyosodni arról, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre áll. Az alábbi listában összegyűjtöttük a gletteléshez szükséges anyagokat, eszközöket.

Mi kell a gletteléshez? 

 • Takarófólia
 • Glettanyag
 • Ha szükséges, üvegszálas hézagerősítő szalag, gipszkartonnál papírszalag
 • Víz
 • Vödör, amiben az anyagot összekeverjük 
 • Keverő vagy keverőgép
 • Spatula
 • Glettvas
 • Komolyabb egyenetlenségeknél “H” léc vagy fogantyús vakolat felhordó lap
 • Simítólap, szükség esetén sarok simítókanál
 • Csiszolóvászon
 • Kézi csiszoló vagy nagyobb felületen csiszológép

Mennyi glettanyagot vásároljunk a glettelés elvégzéséhez? 

A szükséges anyag mennyisége a javítandó felület nagyságától függ, első lépésben tehát ezt kell kiszámolni. Ezután azt kell megnézni, hogy várhatóan milyen vastag rétegben kell felhordani majd az anyagot. A szükséges anyag mennyiségénél a következő ökölszabállyal lehet számolni:

 • 1 kg anyag 1m2 falfelület 1 mm-es besimítására elegendő.

A szükséges anyagmennyiség kiszámításánál mindig érdemes ráhagyással számolni, így nem ér olyan kellemetlenség, hogy a munka közepén barkácsáruházba kell szaladgálni.

A glettelés előkészületei

Mielőtt belevágnánk a munkába, takarófóliával borítsuk be a bútorokat és azokat a felületeket, amelyeket nem szeretnénk összepiszkolni. A kábeldobozokat borítsuk be bandázs fóliával. Ezeket a lépéseket nem érdemes kihagyni, ugyanis így nem kevés extra takarítással kíméljük meg magunkat. 

A glettanyag bekeverése

Töltsünk vizet egy vödörbe és szórjuk bele a glettanyagot. Annyi glettanyagot töltsünk bele, hogy a víz már ne lepje el azt, a teteje még éppen kilátszódjon. A keverék sűrűsége akkor megfelelő, ha a massza bedolgozható, de még fent marad a lefelé fordított spaklin. Ennél a lépésnél három fontos dologgal kell tisztában lenni: 

 • Mindig a vízbe töltsük a glettanyagot és sosem fordítva, mert így nem működőképes a dolog
 • Ha túl híg a massza, további por hozzáadásával még sűríthetjük, de a túl sűrű keverék már nem higítható. Ha nem lehet bedolgozni, akkor sajnos önthetjük ki. 
 • A bedolgozási idő körülbelül 60 perc, az anyag utána elkezd megkötni. Ezért mindig csak annyit keverjünk ki egyszerre, amennyit 60 perc alatt el tudunk használni!

Tipp: a glettanyag bekeverését jelentősen megkönnyíti, ha nem kézzel, hanem keverőgéppel végezzük. A Zákány Szerszámház kínálatában a keverőgépek széles választéka megtalálható: 

Ugrás a keverőgépekhez

 

a glett keverése sokkal egyszerűbb keverőgéppel

 

A glettelés menete

A glettelés menete és fogásai attól függően eltérhetnek, hogy milyen falfelülettel van dolgunk. A következőkben az alábbi esetekről lesz szó: 

 • Repedések, lyukak javítása
 • Málló, öreg festés etávolítása és a fal felületének kisimítása
 • Teljes fal átglettelése
 • Gipszkarton glettelése

Ha a fal vakolatlan, tehát nyers tégla, beton vagy pórusbeton felületről van szó, a glettelést bízzuk szakemberre! 

Kisebb repedések, lyukak, leppattant falsarok glettelése

Először is nézzük meg a javítandó repedéseket, lyukakat! Ha van körülöttük málló rész, azt távolítsuk el, a repedéseket kissé szélesítsük ki, mélyítsük, hogy könnyebben kitölthető legyen az anyaggal. Ezután nedvesítsük be a réseket, majd szikkadás után a spatulával nyomkodjuk be a glettkeveréket, és simítsuk úgy el, hogy a fal síkjába kerüljön. 

Ha nagyobb, mélyebb repedésekkel van dolgunk, akkor érdemes a glettbe üvegszálas hézagerősítő szalagot simítani, amely segít megelőzni a repedés újbóli kialakulását. A szalagra a glettanyag meghúzása után két oldalról a közepe felé haladva vigyünk fel további masszát és tüntessük el. 

Lyukak glettelése

A kisebb lyukakat töltsük fel a glettkeverékkel, majd az anyag meghúzása után dolgozzuk síkba. Ha a lyukak vagy a hézagok nagyok, akkor tömködjünk törmeléket vagy hézagerősítő szalagot a mélyedésbe. Így egyrészt kevesebb anyagra lesz szükség, másrészt pedig kevésbé fog a glett összezsugorodni

A fal sarkainak glettelése

A fal gyakori sérülése, hogy a sarkoknál lepattan egy darab. Ilyenkor először az egyik oldalról pótoljuk a hiányzó részeket, majd ha ezzel elkészültünk, jöhet a szomszédos felület. Az éleket ellenállóbbá tehetjük, ha hézagerősítő szalagot vagy valamilyen élvédő idomot alkalmazunk. Ezekre simítsunk anyagot, míg teljesen eltüntettük őket. 

A csiszolás

Bár a glett jó esetben pár óra alatt megszárad, csiszolás előtt érdemes 24 órát várni. A csiszoláskor figyeljünk, hogy ne sértsük fel a hézagolószalagot vagy élvédőket. Kisebb felület esetén elegendő kézi csiszolót és finom szemcséjű csiszolóvásznat használni, mellyel simára tudjuk csiszolni a falat. Nagy felület esetén jelentősen meggyorsíthatjuk a munkát kézi csiszológép használatával. A csiszolás közben folyamatosan gondoskodjunk a keletkezett por elszívásáról. 

A Zákány Szerszámház kínálatában a kézi csiszológépek széles választéka elérhető. 

Ugrás a kézi csiszológépekhez

Tipp: Kisebb felületeknél a csiszolás elkerülhető, ha a meghúzott, síkba dolgozott falfelületet nedves szivaccsal áttöröljük, majd egy kis idő elteltével simítólappal elsimítjuk. A kapott felület szép sima lesz. 

 

a glettelés célja, hogy átmenet nélül összedolgozzuk a felületeket

 

Régi, málló festék eltávolítása és a teljes falfelület elsimítása

Ha a falfelületen láthatóan nagyon régi festés van, akkor muszáj az egész festést eltávolítani. Frissebb festés esetében az előnedvesítéskor láthatóvá válik, ha a festés leválik. A málló területeket egy spatulával le kell szedni.

Nagyobb foltok, mélyebben elhelyezkedő területek javítása

A javítandó részt az előző pontban ismertetett módon nedvesítsük be, majd hagyjuk kiszikkadni. Ezután egy nagyobb glettvasra hordjunk fel glettanyagot, majd a mélyedést a szélek felé haladva töltsük fel, Az eszközt 20-30 fokos szögben kell tartsuk és a nedves részektől a száraz rész felé haladjunk, majd keresztben is ismételjük meg. 

Ebben az esetben is alkalmazható a fenti tipp: az anyag meghúzása után nedves szivaccsal töröljük át és használjunk simítólapot. A sarkokban simítólapát használata javasolt. 

 

A gipszkarton glettelésénél elkerülhetetlen a csiszolás

 

A teljes falfelület telibe glettelése

Ez meglehetősen fárasztó és embert próbáló feladat, sokan inkább szakembert hívnak az elvégzéséhez. Ha mégis vállalkozunk a munkára, akkor alulról felfelé haladva hozzuk síkba a falfelületet. Először nagyjából hordjuk fel az anyagot, majd simítsuk szépen el. Az anyag meghúzása után is itt alkalmazhatjuk a szivacsos és simítólapos módszert. 

Itt nagyon fontos, hogy egyszerre akkora felületen végezzük el a lépéseket, amellyel egy óra alatt (bedolgozási idő) képesek leszünk végezni. 

Ellenőrzés

A fal teljes glettelésnél rendkívül fontos az ellenőrzés, melyet súrlófényben vagy egyenes léc éle mentén végezhetünk. A jelentősebb mélyedéseket az előbbiekben ismertetett módon tudjuk javítani. 

Közepesen strukturált tapétához és matt felületekhez elegendő, ha a javított felületek közt fokozatmentes átmenetet hozunk létre. Ugyanakkor finom tapétához és nagy értékű sima bevonatokhoz speciális, különlegesen finom glettanyag, valamint egészen precíz munka szükséges.

Sok sikert kívánunk a munkához! 

A gletteles menete falnál, gipszkartonnál