A beton kerítés telepítése

Egyedi beton kerítések egyszerűen házilag

Hogy készül a beton kerítés? Milyen lehetőségek közül választhatunk? A telepítés lépései, legfontosabb  tudnivalók, szükséges eszközök és szerszámok

Amikor a kerítésre gondolunk, elsősorban egy olyan építmény jut eszünkbe, amely elhatárolja a telkünket és megvéd a betolakodók ellen. Azonban ennél több funkciója is van: megóv a kíváncsi tekintetektől, lehet hangsztigetelő funkciója és kiegészíti a ház megjelenését is. Ezeket a funkciókat tökéletesen ellátja a méltán egyre népszerűbb beton kerítés. 

A cikkben arról lesz szó, hogy pontosan mi is az a beton kerítés, mik az előnyei és milyen korszerű lehetőségek közül választhatunk. A vállalkozó kedvűek pedig azt is megtudhatják, hogy hogyan kell elkészíteni el a saját beton kerítésüket, ezzel megtakarítva egy jelentős összeget.

Mi az a beton kerítés?

A beton kerítés hornyolt (azaz nútolt) betonoszlopokból és az ezek közé rögzített beton kerítéspanelekből áll. A betonoszlopok földbe ásott és betonnal kiöntött gödrökbe vannak rögzítve, így biztosítva rendkívül stabil szerkezetet. Mind az oszlopokat, mind a paneleket készen lehet rendelni, a helyszínen csak telepíteni kell a beton kerítést.

A beton kerítés előnyei: 

  • Felépítése rendkívül gyors, akár nagy területre telepítve is
  • Időtálló
  • Gondozásmentes, akár 2 évtizedig sem kell hozzányúlni
  • Dekoratív, hiszen számos stílusú, kivitelezésű panel elérhető

 

 

betonkerites2

 

 

Milyen lehetőségeink vannak beton kerítés telepítésekor?

Manapság már különböző kivitelű és stílusú betonpanelek között választhatunk, a modern rendszerek segítségével pedig akár 2-3 méter magas kerítés is építhető. Lássuk, mik a lehetőségek!

Mintázat

A beton kerítés elemek ma már ezernyi nyomott mintázatban elérhetőek: téglafalat, kőfalat de akár deszkát, fonott falécet formázó minták közül válogathatunk. Ugyanakkor vegyük figyelembe, hogy a panelek általában csak egy oldalon mintázottak, és bár elérhetőek a mindkét oldalon mintás panelek, ezek ára igen borsos. 

Amennyiben fontos a kertbe a dekoratív, szép háttér, akkor célszerű a betonpanelek dombornyomott oldalát a kert belső oldala felé telepíteni, vagy a sima felületet dísznövényekkel, sövénnyel takarni, esetleg megfesteni. A kerítés monotonitását úgy is megtörhetjük, ha csak a felső részre választunk mindkét oldalon dombornyomott mintás, vagy áttört mintázatú elemeket, vagy koszorús záróelemeket.

Szín

A beton kerítés elemek alapból szürke színűek, de ma már rengeteg anyagában színezett termék közül választhatunk. A legelterjedtebb színek a barna, sárga, vörös és az antracit. Az anyagában színezett kerítéselemek nagy előnye, hogy nem kell bajlódni a festéssel, áruk ugyanakkor magasabb. A színezés egyébként utólag is megoldható, mindössze homlokzati, vagy betonfesték szükséges hozzá. 

Hogyan készül a beton kerítés?

A beton kerítéshez sávalap elkészítése nem szükséges, csupán a nútolt oszlopoknak kell gödröt ásni. Ezekbe kerülnek majd a betonoszlopok, melyeket betonba rögzítenek. Majd a rögzített paneleket az oszlopok közé csúsztatják, és valamilyen építőipari ragasztóval, például cementhabarccsal rögzítik. 

A legtöbb kereskedés vállalja a helyszíni felmérést, szaktanácsadást és a szállítást is, valamint a legtöbb esetben van lehetőség a kerítés kivitelezésére is. Legyünk körültekintőek a kereskedés kiválasztásakor! Csak olyan céget válasszunk, aki garanciát vállal! 

Dönthetünk úgy is, hogy magunk telepítjük a beton kerítést, ezzel nem kevés pénzt spórolva meg.

A beton kerítés telepítésének lépései

Ez a részt nem csak azoknak érdemes elolvasni, akik maguk szeretnék kivitelezni a beton kerítést, hanem azoknak is, akik vállalkozót bíznak meg a feladattal. Sosem baj, ha tisztában vagyunk a folyamattal, és így ellenőrizni tudjuk a kivitelező munkáját.

Mi szükséges a beton kerítés telepítéséhez?

Tekintettel arra, hogy a betonoszlopok súlya meghaladhatja a 100 kg-ot, a paneleké pedig a 80 kg-ot, először is szükség lesz pár megtermett és jó erőben lévő munkásemberre. Készüljünk fel arra, hogy a paneleket felülről kell belecsúsztatni az oszlopok közti részbe, tehát akár 2,5-3 méter magasságba is meg kell emelni őket! 

Ezen kívül pedig nem árt, ha a megfelelő gépek is a birtokunkban vannak. Jó szolgálatot tesz majd a betonkeverő, a földfúró vagy egy sarokcsiszoló gyémánttárcsával betonoszlop vágásához. A Zákány Szerszámház kínálatában ezek az eszközök elérhetőek, a cikk végén összegyűjtöttük a rájuk mutató hivatkozásokat is. 

 

 

betonkerites3

 

 

A beton kerítés telepítése lépésről lépésre

A nyomvonal kijelölése

Az első lépés a nyomvonal kijelölése. Ilyenkor kell kijelölni a kerítés teljes vonalát és pontosan meghatározni az oszlopok távolságát. Lejtős terep esetén a talajt lépcsőzetesen kell kialakítani. 

A pontalap kialakítása

A kerítés alá nem szükséges sávalapot készíteni, elegendő a betonoszlopok alá alapozni. Mindig a kerítés gyártójának az előírásait kell követni, de jellemzően 70-80 cm mély és 30-35 cm átmérőjű gödröt kell ásni, amelynek az aljába betont kell önteni. Ilyenkor jön jól, ha rendelkezünk földfúróval és betonkeverővel.

Az oszlopok beállítása

Az oszlopokat az alapozott gödrökbe kell helyezni, és pontosan be kell állítani, hogy függőlegesek legyenek, valamint a magasságuk is pontos legyen. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha az oszlop csúcsainak a síkjában zsinórt feszítünk ki. A mélyedésbe annyi betont kell önteni, hogy az oszlop teteje a kívánt magasságba kerüljön. 

Ha az oszlop megfelelő pozícióban van, földnedves betonnal kell feltölteni az alapgödröt. Ha túl nedves betont használunk, akkor az oszlop elmozdulhat. Ahogyan oszlopról oszlopra haladunk, mindig használjunk távolságtartó léceket. 

A beton kerítés elemek elhelyezése

A kerítéselemek elhelyezése előtt várni kell egy napot az oszlopokat tartó beton teljes szilárdulásáig. Ha ez megvan, a panelek elhelyezése az oszlopok hornyolt kialakításának köszönhetően már nem túl bonyolult feladat. Az elemeket egymás után, egymásra helyezve kell az oszlopok közé csúsztatni. A nútok mindig szélesebbek, mint a panelek, ami azért szükséges, hogy a paneleket könnyen tudjuk az oszlopok közé ereszteni

A kerítés rögzítése

Ugyanakkor éppen ezért a nútok és a panelek közt minimális rés fog maradni, amit ki kell ékelni, majd rögzíteni kell valamilyen építési ragasztóval. Erre a célra általában cementhabarcsot szoktak használni, a panelek közti rést pedig fugával szokták kitölteni. Amennyiben ez a lépés kimarad, akkor a panelek a széllökések miatt az oszlopnak ütődhetnek, ami a kerítés károsodásához vezethet. 

A beton kerítés telepítése nem tartozik a legkönnyebb feladatok közé, ezért csak tapasztalattal rendelkező, haladó barkácsolók kezdjenek bele! De ha egyszer készen van, a befektetett munka meghálálja magát: a kerítés hosszú-hosszú ideig szolgál majd minket. Jó munkát! 

Beton kerítés fedlap ötletek

Beton fedlap: Ha kiszámoljuk az adott beton fedlap térfogatát és tudjuk a standard keverési arányokat, akkor világossá válhat, A cement zsákonkénti ára is drágább 1.500 ft-nál és egyéb összetevőket, adalékokat még nem is számoltunk bele. Egy megfelelően vasalt, megfelelő összetételű beton fedlap elkészítése kb. 5-6.000 Ft. Az elkészült fedlapokat továbbá ugyanúgy kell felületkezeni, festeni.

XPS polisztirol fedlap: Teljesen megfelel a vele szemben támasztott kritériumok 99%-nak. A zárt cellaszerkezete miatt nem szívja magába a vizet. Nem reagál anyagmozgással a téli-nyári hőingadozásra sem. 

Beton kerítés fedlap kiválasztás szempontok:

Méret:  

A beton fedlapok előre legyártott sablonokkal készülnek éppen emiatt nem lehet külön ívet, letörést, vagy egyedi domború hatást készíteni belőle. Ugyanez igaz a méretekre is, nagyjából három-négy féle szélesség, vastagság közül tudunk választani.  

Az XPS kerítés fedlapot számítógép vezérlésű vágógépekkel gyártják, olyan formára és méretre, amilyenre a vevő megálmodja.

Javíthatóság:  

Ha megsérül a beton fedlap, akkor elég körülményes javítani.

XPS fedlapokat polisztirol ragasztóval néhány perc alatt helyre lehet hozni, akár szakember nélkül is.