Így válaszd ki a legjobb szivattyút! Szivattyú kisokos

szivattyu-kisokos

Nem mindegy, hogy locsoláshoz, öntözőrendszerhez, vagy a házi vízellátásához kellene szivattyú, éppen ezért most összefoglaljuk, melyik esetben mi a legjobb választás!

Milyen szivattyút válasszak?

Víztelenítéshez válaszd a búvárszivattyút vagy a szennyvízszivattyút, adott esetben a mélykúti szivattyút. Öntözéshez válaszd a kerti szivattyút. Házad vízellátásához válaszd a házi vízművet.

Hogyan válasszak szivattyút?

Az alábbi kérdések segíthetnek közelebb kerülni a választáshoz:

  • Mire szeretnénk használni a szivattyút?
  • Milyen a szivattyúzni kívánt folyadék típusa?
  • Mekkora távolságon kell mozgatni a folyadékot?
  • Mekkora mennyiségű folyadékot kell akarunk eljuttatni egyik helyről a másikra adott időkereten belül?

Mi alapján válasszak szivattyút?

Szivattyú kiválasztása során számos tényezőt kell figyelembe venni annak érdekében, hogy megfelelően működjön és teljesítse a tervezett feladatot. Az alábbiakban néhány fontos szempontot sorolok fel, amelyeket figyelembe kell venni:

  • Felhasználási terület: Először is, határozza meg, milyen célra szeretné használni a szivattyút. Például ivóvíz szállítására, ház vízellátására, medence töltésére, öntözésre vagy ipari alkalmazásokhoz.
  • Teljesítményigény: Az általános szabály, hogy minél nagyobb a szükséges vízszállítási mennyiség és nyomás, annál erősebb szivattyúra lesz szükség. Képzelje el, hogy milyen gyorsan és hatékonyan kell a vizet mozgatni, és ebből határozza meg a szükséges teljesítményt.
  • Vízforrás: Fontos megérteni, hogy a vízforrás milyen mélységben van (pl. felszíni vagy mélyvíz), és milyen távolságra van a szivattyútól. Ez meghatározhatja a szivattyú típusát és méretét.
  • Elektromos csatlakozás: Győződjön meg róla, hogy van-e megfelelő elektromos csatlakozási lehetőség a szivattyú számára. A szükséges elektromos teljesítmény azonosítása is fontos.
  • Tartósság és karbantarthatóság: Az Ön igényeitől függően válasszon olyan szivattyút, amely hosszú élettartammal rendelkezik és könnyen karbantartható.
  • Energiahatékonyság: Ha fontos szempont az energiahatékonyság, akkor keresse a korszerű és energiatakarékos szivattyúkat.
  • Kiegészítő funkciók: Nézze meg, hogy a szivattyú rendelkezik-e olyan funkciókkal, mint a túlmelegedés elleni védelem vagy a vízszintszabályozás.
  • Méret és telepítési hely: Az Ön rendelkezésre álló helyének megfelelő méretű szivattyút válasszon, és gondolja át a telepítés helyét.
  • Költség: Az ár is fontos tényező lehet. Tegye fel magának a kérdést, hogy mennyit szeretne és tud költeni a szivattyúra, és keressen olyan modellt, amely belefér a költségvetésébe.

Leggyakoribb otthoni szivattyú típusok

Kerti szivattyúk, önfelszívó szivattyúk

Ezek a szivattyúk ideálisak kerti locsoláshoz, öntözéshez és vízmozgatáshoz. Számos kerti munka esetén nagy segítséget jelentenek, és könnyedén megoldják a vízszállítással kapcsolatos feladatokat.

Házi vízellátók, hidroforok

A házi vízellátó szivattyúk széles körben használatosak a házi vízellátási rendszerekben, például a kerti locsolás, a medencefeltöltés, a háztartási vízellátás vagy az esővízgyűjtés során. Segítenek hatékonyabban kihasználni a rendelkezésre álló vizet és javítják a vízellátás teljesítményét otthonunkban. Gyarkan nevezik a házi vízellátó szivattyúkat "hidrofornak".

Medence szivattyúk, vízforgatók

A medence szivattyúk elengedhetetlenek a medence vízellátási és tisztítási folyamatában. Az optimális szivattyú kiválasztása és rendszeres karbantartása biztosítja a medence vízminőségének fenntartását és a kellemes fürdőzési élményt.

Mélykúti szivattyúk, Csőszivattyúk

A csőbúvárszivattyúk hatékonyan szivattyúzzák a vizet mélyebb helyeken, és széles körben használják vízellátó hálózatokban, házi vízellátásra, öntözőrendszerekhez, háztartásban, iparban és a mezőgazdaságban is.

Búvárszivattyúk úszókapcsolóval

A búvárszivattyúk szennyezett vízre történő szivattyúzásra is alkalmazhatók, és kiválóan használhatók olyan helyzetekben, ahol a vízben jelentős mennyiségű szilárd részecske vagy szennyeződés van jelen. Gyakran használatosan például tárolók, vízgyűjtőmedencék vagy elárasztott pincék kiszivattyúzására, üresre szivattyúzására, tiszta és szennyezett víz keringetésére. Továbbá kerti öntözésre is gyakran használatosak például ciszternából.

 

hazivizmu-szivattyublog

 

Kerti öntöző rendszer szivattyú használatával

Egy kerti öntözőrendszer kialakítása és telepítése előtt számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen tényező többek közt az öntözőrendszer vízigénye, vagy a betáplálási nyomás értéke és a csővezeték vesztesége, melyek együttesen határozzák meg azt, hogy milyen kerti szivattyúra lesz szükség az öntözőrendszer kiépítéséhez. A kerti önfelszívó szivattyúkat korábban gyakran alkalmazták fúrott kutakhoz!
Szintén fontos szempont, hogy az ásott vagy fúrt kút, ahonnan a vizet szeretné kinyerni, alkalmas-e egyáltalán az öntözendő terület vízellátására. Ezt az öntözendő terület, az ültetett növényzet, a tereptárgyak elhelyezkedése, valamint az alkalmazandó szórófejek típusának pontos ismeretében lehet eldönteni. Ezek a tényezők határozzák meg ugyanis meghatározni az öntözőrendszer vízigényét. A rendszer betáplálási pontján szükséges nyomás pontos ismerete is nagyon fontos a szórófejek megfelelő működésének biztosításához. Továbbá a csővezetékek átmérője és az áramló víz mennyisége által okozott nyomásveszteséggel is számolni kell.

Vízellátás házi vízmű használatával

Az úgynevezett házi vízmű vagy házi vízellátó berendezések elsősorban vízellátásra, automatikus öntözőrendszerek táplálására és kisebb-nagyobb házak vízellátási igényének kiszolgálásra lettek kifejlesztve. Alkalmasak kémiailag nem agresszív és lebegőanyagoktól mentes víz szállítására.

Ha arra van szükség, hogy a szivattyú a vízfelhasználásának megfelelően kapcsoljon be, -és ki, házi vízellátóra, vagy automata szivattyúra lesz szükség.

Szivattyúhoz kapcsolódó nélkülözhetetlen tartozékok

Nyomáskapcsoló

A nyomáskapcsolók a szivattyúk automatikus működtetéséhez szükséges a nyomástartomány függvényében állítható eszközök.

Áramláskapcsoló

Az áramláskapcsolók elsősorban olyan helyeken alkalmazhatóak jól szivattyúk vezérlésére, ahol a szivattyú beindítása után folyamatos a vízkivétel (például automata öntözőrendszerek), és beépített szárazon futás elleni védelemmel vannak ellátva. Kiviteltől függően fix vagy állítható indítási nyomással üzemelnek.

Centrifugál szivattyú, ha nagyobb vízmennyiséget kell továbbítani

A centrifugál szivattyúk kiváló választások, ha nagyobb vízmennyiséget kell továbbítani, különösen olyan alkalmazásokban, ahol a vízszállítás fontos, mint például ipari folyamatok, öntözés, tűzoltás, vízellátás vagy szennyvízszállítás.

A centrifugál szivattyúk olyan hidraulikus eszközök, amelyek a következő előnyökkel rendelkeznek:

  • Nagy vízszállítás: A centrifugál szivattyúk nagy vízmennyiségek továbbítására képesek. Különböző teljesítményű modellek közül választhat, amelyek kielégítik a konkrét igényeket.
  • Jó vízszintszabályozás: A centrifugál szivattyúk általában képesek változó vízszintszabályozásra, ami azt jelenti, hogy a szivattyú által kinyert vízmennyiség könnyen szabályozható az aktuális igények szerint.
  • Egyszerű működtetés: A centrifugál szivattyúk egyszerűen működtethetők és karbantarthatók. Rendkívül elterjedt és jól ismert technológia, ami könnyen hozzáférhető alkatrészeket is jelent.
  • Széles alkalmazási terület: Ezek a szivattyúk számos alkalmazási területen használhatók, beleértve az ipari, mezőgazdasági, vízellátási és szennyvízkezelési rendszereket is.
  • Magas hatékonyság: A centrifugál szivattyúk általában hatékonyak, ami csökkenti a működési költségeket és az energiafelhasználást.
  • Könnyen illeszthető rendszerekbe: Könnyen integrálhatók olyan rendszerekbe, amelyek a vízkezelés vagy vízellátás részét képezik.

Csőbúvárszivattyú, ha a vízszint nagyon mélyen van

Ha a vízszint nagyon mélyen van, például mélyfúrt kútban vagy mélyebb vízforrásban, akkor a csőbúvárszivattyúk lehetnek hatékony megoldások a víz kinyerésére. A csőbúvárszivattyúk olyan típusú szivattyúk, amelyeket a vízbe helyeznek, közvetlenül a vízforrásba vagy kútba, és az alábbi előnyökkel rendelkeznek:

  • Mély vízszint kezelése: A csőbúvárszivattyúk alkalmasak mély vízforrásokból, például mélyfúrt kutakból vagy mélyebben fekvő víztározókból való vízszállításra. Ezek a szivattyúk képesek eljutni a vízforrás mélyéig, és hatékonyan kinyerni a vizet.
  • Nagy teljesítmény: Csőbúvárszivattyúk nagy teljesítményt képesek nyújtani, így alkalmasak akár nagy mennyiségű víz szállítására is.
  • Vízminőség megőrzése: Mivel a szivattyú a vízforrásban helyezkedik el, minimális lehetőség van a víz szennyeződésére vagy szennyező anyagok bekerülésére a vízbe.
  • Csendes működés: Ezek a szivattyúk általában csendesek működnek, mivel a víz alatt vannak, így nem okoznak zajt a felszínen.
  • Nagy nyomás: Csőbúvárszivattyúk képesek magas nyomást generálni, ami fontos lehet bizonyos alkalmazásokban, például házi vízellátási rendszerekben vagy öntözési rendszerekben.
  • Korrózióállóság: Ezek a szivattyúk általában korrózióálló anyagokból készülnek, hogy ellenálljanak a vízben található vegyszereknek és környezeti hatásoknak.

Csőbúvárszivattyú típusok

Csőbúvárszivattyúk csatlakozási típusai általában a szivattyú átmérőjétől függenek. A leggyakoribb csőbúvárszivattyú átmérők 1 col, 2 col, 3 col és 4 col. Ezek a méretek a szivattyútest átmérőjét jelentik. A különböző méretű szivattyúkhoz különböző csatlakozási típusok tartoznak. Az alábbiakban ismertetem ezeket a típusokat:

1 colos Csőbúvárszivattyú:

  • Általában a legkisebb típusú csőbúvárszivattyúkhoz tartozik.
  • A csatlakozási méret általában 1 col (25,4 mm) átmérőjű.
  • Általában kis méretű kutakhoz használják.

2 colos Csőbúvárszivattyú:

  • Kicsit nagyobb teljesítményű, mint a 1 colos verzió.
  • A csatlakozási méret általában 2 col (50,8 mm) átmérőjű.
  • Gyakran használják közepes méretű kutakhoz.

3 colos Csőbúvárszivattyú:

  • Nagyobb teljesítményű, mint az előző két típus.
  • A csatlakozási méret általában 3 col (76,2 mm) átmérőjű.
  • Alkalmas közepes és nagy méretű kutakhoz, és vízforgatási rendszerekhez.

4 colos Csőbúvárszivattyú:

  • Ez a legnagyobb méretű csőbúvárszivattyú típus.
  • A csatlakozási méret általában 4 col (101,6 mm) átmérőjű.
  • Erőteljes teljesítményű, általában ipari vízforgatási rendszerek, és mély kutakhoz használják.

A csőbúvárszivattyúk csatlakozási típusa a szivattyú testéhez rögzített csőcsatlakozó méretét jelenti, és ez határozza meg, milyen méretű csövekkel és csatlakozókkal kell használni a szivattyú telepítéséhez és a vízszállításhoz.

Kerti önfelszívó szivattyú szakszerű beüzemelése

A kerti szivattyú önmagában nem képes a víz felszívására. Az első beüzemelésnél a szívócsővel együtt a szivattyú házat is fel kell tölteni vízzel. A szívócső végére pedig lábszelepet (visszacsapószelep) kell felszerelni. A szívócső fontos, hogy keményfalú cső legyen. Horganycső, KPE cső, bordázott gégecső.

Fontos, hogy ha nem szeretne minden beindítás alkalmával a szivattyú feltöltésével vesződni, akkor egy visszacsapó szelepet kell szerelni a szívócső végére, ami a szivattyú leállításakor sem engedi a vizet visszafelé áramolni. Ugyanis amikor leállítja a szivattyút, a szívócsőben lévő víz visszafolyik a ciszternába/kútba/tóba, és a csövekben a víz helyére levegő kerül. Így a legközelebbi beindítás alkalmával a víznek ismét el kell érnie a szivattyút, addig azonban levegőt fog felszívni a szivattyú. Ezáltal a vízszállítás vagy nagyon gyenge lesz, vagy szélsőséges esetben le is áll, ráadásul ez a szivattyúnak sem tesz jót.

Hogyan válasszunk ásott kút szivattyút?

Fontos szempont, hogy mekkora a vízigényünk, tehát csak kézi öntözésre szeretnénk a kút vizét használni, vagy esetleg automata öntözőrendszert szeretnénk vele működtetni.

Az emelési magasság és a vízszállítási képesség is döntő lehet az ásottkút szivattyú kiválasztásánál.

 

 

szivattyu-jelleggorbe

 

 

Szivattyú jelleggörbe

A szivattyúk hidraulikai teljesítményét az ún. szivattyú jelleggörbe írja le. A jelleggörbét egy koordinátarendszer 'pozitív x' és 'pozitív y' tengelyének negyedén értelmezzük.

A függőleges tengelyen a nyomásképesség (szaknyelven a emelőmagasság) szerepel 'méter vízoszlopban' [m vo.] vagy bar [bar] mértékegységben kifejezve. A nyomómagasság vagy  emelőmagasság jele: H.

A vízszintes tengelyen a folyadékszállító kapacitást szerepeltetjük, általában [m3/h] vagy [l/min] esetleg [l/s] mértékegységben kifejezve. A térfogatáram jele: Q.

A szivattyú jelleggörbe pedig egy olyan görbe, amely a Q (szállítókapcitás) és H (emelőmagasság) közötti összefüggést mutatja meg.

Szivattyú munkapont

A csővezetéki jelleggörbe és a szivattyú jelleggörbe metszéspontját nevezzük munkapontnak.

Egy adott szivattyú és egy adott csővezeték esetén a szivattyú csak és kizárólag ezen a bizonyos kitüntetett ponton lesz képes üzemelni. Ha a munkapontot levetítjük a vízszintes tengelyre megkapjuk, hogy mekkora lesz a szállított üzemi folyadékmennyiség, ha a munkapontot a függőleges tengelyre vetítjük megkapjuk mekkora lesz az üzemi nyomás adott szállítókapacitás mellett.

Szivattyúk széles választéka a Zákány Szerszámháznál!

Nálunk garantáltan megtalálod a számodra szükséges eszközt, legyen szó átemelő szivattyúról, centrifugál- vagy kerti szivattyúról. Termékpalettánk széleskörű, így gyakorlatilag minden felmerülő igényre, kérésre választ tudunk adni.