A csempevágó használata - így csinálja helyesen!

A csempevágó használata elengedhetetlen a csempe és járólap lerakásához

A csempevágó használatának lépései. Kézi és elektromos csempevágó előnyök, hátrányok. A vásárlási szempontok. A csempevágó karbantartása.

Ha valaki magának szeretné lerakni a járólapot vagy a csempét, akkor bizony nem kerülheti el a csempevágó használatát. A lapok szabását sokan megpróbálják üvegvágóval végezni, ám ha igazán pontos és szép eredményt szeretnénk elérni, akkor mindenképpen érdemes beszerezni egy kifejezetten erre a célra készült csempevágót. A cikkben arról lesz szó, hogy milyen csempevágók léteznek, mire kell figyelni a csempevágó kiválasztásánál és hogyan kell használni az eszközt.

A csempevágók fajtái 

A csempéket kétféleképpen lehet elvágni. Az egyik lehetőség, hogy egy mély karcolást ejtünk rajta majd eltörjük, a másik lehetőség, hogy egy mozdulattal átvágjuk azt. A kézi csempevágóval az első módszer alkalmazása lehetséges, a csempék teljes átvágásához elektromos csempevágó szükséges. 

A kézi csempevágó otthoni célokra (1-1 helyiség burkolásához, vagy javításokhoz) tökéletesen elegendő, elektromos csempevágóra inkább professzionális felhasználásnál van szükség. Ugyanakkor manuális csempevágóból is létezik profi, szakembereknek szánt modell.

A kézi csempevágó működése

A kézi csempevágók egy vágókerékkel rendelkeznek, amely mély karcolást ejt a lapokon és így egy törésvonal keletkezik. Ezután a lapot még el kell törni. 

A kézi csempevágó előnyei: 

  • Nem szükséges hozzá áram
  • Mobil, bárhol bevethető
  • Olcsóbb
  • Kisebb a súlya

A kézi csempevágó hátrányai: 

  • Csak korlátozottan alkalmas nagyobb és vastagabb lapok vágására
  • A munka fárasztóbb és időigényesebb
  • Gyakorlás szükséges hozzá
  • Nagyobb az esély, hogy az élek nem lesznek tökéletesek

A kézi csempevágók ára széles skálán mozog, attól függően, hogy barkács-, félprofi vagy professzionális felhasználásra szánták őket. Ha igazán szép burkolatot szeretnénk készíteni, érdemes inkább egy márkás, és nem a legkedvezőbb árú termékeket választani. 

A csempevágó kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy mekkora burkolólapokkal fogunk dolgozni! A mai modern burkolólapok sokszor nagy felületűek, és nem férnek bele minden eszközbe. 

Az elektromos csempevágó működése

Az elektromos csempevágó működése nagyon hasonlít a körfűrészéhez, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a fűrészlapot a burkolólap felett vezetik, nem pedig fordítva. Elektromos csempevágóval a nagyobb felületű lapokat is jól lehet vágni.

Az elektromos csempevágók ugyanakkor már professzionális felhasználásra szánt eszközök, ennek megfelelően áruk is lényegesen magasabb. Ugyanakkor egy teljes családi ház burkolásánál érdemes inkább elektromos eszközt választani, mivel nem csak rengeteg időt, de nem kevés energiát is megspórolhatunk vele! 

Az elektromos csempevágó előnyei:

  • Tökéletes éleket lehet vele vágni
  • Keményebb és nagyobb lapok vágására is alkalmas

Az elektromos csempevágó hátrányai: 

  • Áram szükséges hozzá
  • Drágább
  • Hangosabb
  • Nagyobb méret és tömeg

 

 

csempevago3

 

Mire figyeljen a csempevágó kiválasztásánál? 

Mivel a piacon sok különböző csempevágó van, összeszedtük a vásárláskor legfontosabb szempontokat. Így könnyebb eldönteni, hogy melyik a legjobb csempevágó a számunkra.

  • Maximális vágási vastagság: ez az érték a csempe maximális vastagságát jelzi. Magáncélra általában elegendő a 10mm, professzionális használatra inkább a 30mm körüli érték felel meg
  • Maximális vágási hossz: azt mutatja, hogy milyen szélességű csempét képes vágni az eszköz. Érdemes vásárlás előtt átgondolni, hogy maximum mekkora lapot fogunk vágni a csempevágóval!
  • Van-e szögütköző a diagonális vágáshoz? 
  • Van-e törőeszköz a csempevágón? Ez főleg akkor lényeges, ha még kevés tapasztalattal rendelkezünk a csempevágásban
  • Milyen anyagból van a vágókerék? Érdemes minél keményebb, például titánium bevonatú vágókerékkel ellátott készüléket választani

A csempevágó használata lépésről lépésre

A csempevágó használata könnyen elsajátítható, nincs szükség semmilyen különleges képzésre. Nem kell megijedni a kézi vágástól, kis tapasztalattal gyorsan tanulható!

Lássuk tehát a csempevágás menetét! 

A lapok pontos kimérése és bejelölése

Mielőtt belevágnánk a folyamatba, fektessük le az összes olyan lapot, amely nem igényel vágást. Ezután vegyünk a kezünkbe ceruzát és vonalzót, mérjük ki, majd rajzoljuk be a törésvonalat. A jelölést a csempe mázzal bevont felületén végezzük. A tartósabb jelölsé érdekében használjunk jelölőfilcet!

Világos és érdes felületű lapok esetén elegendő a sima ceruza, sötét és érdes lapoknál a sárga ceruza a leglátványosabb. Ha a lap felülete sima, használjunk speciális jelölő filcet!

A csempevágó beállítása és vágás

  • A csempét fektessük az ütközőkhöz, és ügyeljünk arra, hogy az előzetesen berajzolt vonal a vágóél alá kerüljön. 
  • Ezután a csempét jó szorosan rögzítve a vonal mentén vágjuk végig a felületet a vágókerékkel. Ezt a csempevágón található kar előre tolásával, majd hátrahúzásával tudjuk megtenni. 
  • Figyeljünk arra, hogy a vágást mindig egyenletes erőkifejtéssel végezzük!

A nyomásnak nem szabad túl erősnek lennie, különben a csempe elrepedhet. A túl alacsony erőkifejtés ugyanakkor nem hoz létre olyan mély karcolást, amely elegendő a csempe eltöréséhez. 

Mivel a szükséges nyomóerő a burkolólap típusától is függ, mindig gyakoroljunk előzetesen egy törött vagy hulladék darabon! Előfordulhat az is, hogy a vágókereket bizonyos típusoknál többször át kell majd vezetni a vonalon, hogy megfelelő mélységű vágást kapjunk. 

A csempe megtörése

Ha a karcolás helyesen történt, akkor létrejön a kívánt törésvonal. Ha a vágás elég mély, akkor a lapokat viszonylag könnyen el lehet törni anélkül, hogy összetörnének, vagy rossz helyen repednének be. 

 

 

csempevago4

 

A csempevágó karbantartása

Mint minden szerszám esetében, a csempevágó élettartamát is jelentősen megnöveli a megfelelő karbantartás. A szerszámot célszerű minden használat után megtisztítani, és mindenképpen olvassuk el az adott modell kezelési útmutatóját is, mert lehetséges, hogy az adott modell speciális kezelést igényel. Ha a készüléket csak ritkán használjuk, akkor a vezetősíneket és a fúrórészt olajozzuk be és kezeljük le! 

A csempevágó tisztítása: 

Távolítsuk el a nagyobb törmelékdarabokat, figyelve, hogy nehogy megsértsük magunkat egy élesebb szilánkkal!

A többi maradványt porszívó segítségével távolítsuk el!

A nehezen hozzáférhető területeket sűrített levegős készülékkel tisztítsuk meg!

Végül mikroszálas kendővel takarítsuk le a vágót és a vezetősínt!

Ha vizes csempevágó ról van szó, külön tisztítsuk meg a víztartályt!

Balesetvédelem

Sajnos a csempevágás során is előfordulhatnak kisebb-nagyobb balesetek. Hogy ezt elkerüljük, érdemes betartani az alábbi szabályokat: 

  • A készülék használata közben viseljünk védőszemüveget és védőkesztyűt! Ezek védelmet nyújtanak a portól és a szilánkoktól! 
  • A stabilitás és a nagyobb pontosság érdekében a  csempevágót csak sima, vízszintes, tiszta felületen használjuk!
  • Kerüljük a csempevágó használatát, ha gyermekek vannak a közelben, különös tekintettel az elektromos csempevágóra!

Sok sikert kívánunk a csempevágáshoz!