Csempe fúrás lépései

Csempe fúrás lépésie

Gyakran előfordul az a tény, miszerint egy már korábban elkészült és csempézett felületre szeretnénk valamilyen tárolót, vagy éppen dekorációs elemet rögzíteni.

Csempe fúrás otthoni okai:

Új konyha és fürdőszoba tulajdonosok gyakran kerülendő esete a csempe fúrása. És nem ok nélkül. A nem szakszerűen elvégzett csempe fúrás számtalan hátránnyal járhat! De ezekről majd a későbbiekben!
Elsőkörben vegyünk azt végig, hogy melyek azok az esetek a mindennapokban, amikor szükség lehet a csempe fúrásra!

Elkészült az áhított csempeburkolat, de fel kell fúrni a konyhába:

  • a mágneses késtartót,
  • az akasztó rudat,
  • a fogast, stb…,

Kész az új fürdőszoba, de hiányzik belőle:

  • a törölközőtartó,
  • a wc papír tartó,
  • a zuhanykabin polcai,
  • a tükör
  • fali polcok, stb…

Otthoni csempe fúrás lépései:

Pontosan ki kell jelölni, hová akarunk fúrni! Ismerni kell hozzá a felfúrandó tárgy méreteit, a rögzítések helyét, továbbá a jelöléshez elengedhetetlen a vízmérték, a mérőszalag és valami jelölő toll, vagy filc, ami jól láthatóan fog a fúrni kívánt csempére.

Amikor jónak érezzük a furat helyét ellenőrizzük le még egyszer! Nézzük meg ismételten a távolságot, a vízszintet is egyaránt! Senki sem szeretne felesleges furatokat a csempébe, akár új, akár régi.

A leendő furat helyét gondosan elő kell készíteni! Erre azért van szükség, hogy a fúró ne csússzon el. Az esetleges elcsúszás könnyen kárt tehet a csempében! Ezért is rendkívül fontos lépés ez, hiszen ezen múlhat a pontos furat fúrás, ne hagyd ki soha! Sok helyen a pontozós megoldás javasolják! Régóta használt, jól megszokott megoldás ez.

Célszerű a pontozást is óvatosan végezni, mert egy-egy nagyobb ütés hatására repedhet a csempe felülete! Napjainkban inkább egy akkus fúróval, alacsony fordulaton “előfuratot” fúrunk egy vékony, a csempe fúráshoz megfelelő csempefúrószárral.

Speciális fúróval kell a csempe fúrását végezni, mert csak ez a típus tudja átfúrni a csempét. Nem biztos, hogy ez az otthoni barkács készletben is előfordul, éppen ezért a fúrás előtt mindenképpen nézzük meg a fúrószár típusát is!

Az előzőleg jelölésként kifúrt pici furatot fúrjuk át a szükséges vastagságú fúrószárral! Lassan, óvatosan kezdjünk fúrni, az ütvefúrót mellőzve legalább addig, míg áthalad a csempén. Ez is egy fontos dolog, komolyan kell venni! Az ütvefúró funkció könnyen kárt tehet a csempében! Az ütés hatására a csempe repedezhet, törhet!

Figyeljünk arra is, hogy a tipli hosszánál csak picit fúrjunk mélyebb furatot. Erre azért van szükség, hogy a tipli is megfelelő pozíciót tudjon felvenni a furatban, mert csak úgy tudunk vele a későbbiekben jól rögzíteni!

Ha mindent jól csináltunk akkor el is készült a csempébe a furat.

 

 

Csempe fúrás lépésie

 

A hatékony csempe fúráshoz ismerünk kell a csempét!

Csempe felépítése

A mázas kerámia, vagy ahogy sokkal többen ismerik, a csempe egy vékonyabb és puhább kerámia hordozó anyagra égetett, kő kemény zománcréteggel ellátott burkolólap. A hordozó anyag vastagsága 6-8 milliméter közötti, keménysége 5-6 között mozog a Moh’s skálán.  
A nehézséget a csempe fúrásánál a zománcréteg jelenti, melyet mindenképpen át kell tudni fúrni ahhoz, hogy furatot fúrhassunk bele. A zománcréteg 1 milliméter vastagságú, azonban a keménysége 8-9 közötti. 

Greslap felépítése

A greslapok vastagsága általában 8-12mm között mozog. Teljes keresztmetszetükben azonos keménységűek. A matt greslapok felületi keménysége elérheti a 8-9-es értéket is a Moh's skála szerint, míg az anyaguk 7-8-as keménység között van.

Csempe fúrása a sarkokon, és a fugában

A csempe közötti fugák, és csempe sarkok a kényes területek a csempe fúrást illetően. De nem kell ettől sem megijedni! Szakszerűen kivitelezve lehet ide is furatot fúrni, ha a csempe jól van felragasztva, a fugázás is megtörtént és ki van száradva a felület. Tehát ha frissen burkolt felületről beszélünk, célszerű várni 3-5 napot, hogy biztosan megkössön minden anyag! Itt még inkább érvényes a korábban kifejtett „előfúrás alacsony fordulattal szabály”.

Tipp: Csempe fúrása előtt mindig körültekintően nézzük át, a furatok leendő helyét, nehogy víz, vagy villanyvezetéket fúrjunk át. Számtalan mérőműszer áll ehhez rendelkezésre, melyeket nálunk azonnal meg is tudtok vásárolni ide kattintva!

Mivel tudod kifúrni a csempét és a greslapot?

Amikkel biztosan nem lősz mellé, azok a gyémánt fúrószárak. Az ipari gyémánt bevonattal ellátott fúrószárak ára ugyan valamelyest magasabb, mint egy régebbi vidia fúrószáré, de megéri a befektetést. A hő a gyémánt fúrónak sem tesz jót, ha nem gondoskodsz a hűtésről, hamar megadja magát. 

A kerámia fúrás az, ahol a fúróhegyen nem, hogy nem érdemes, de nem is lehet spórolni. Az egyszerűbb fúróhegyekből egy furat kifúrására akár több fúrószárat is elhasználhatsz, míg egy 3-5x drágább gyémánt fúrószárral akár 10-15 furatot is kifúrhatsz. Célszerű tehát hosszútávon gondolkodni!  Széles tartozék kínálatunk számtalan csempe fúrásra alkalmas fúrószárat találsz! A kínálatot megtekintheted ide kattintva!

A csempefúrók

Ezek egy lapos, hegyes éllel rendelkeznek és nincs rajtuk horony. Nem hasonlítanak a hagyományos fúrószárakhoz, inkább egy kis lándzsára emlékeztetnek.
A puhább csempék és mázas kerámiák fúrására alkalmasak, de keményebb anyagok, greslapok már el fogják égetni őket. Hűteni érdemes őket, de szárazon is használhatók.
A felforrósodott fúrót vízbe mártani azonban nem szabad, könnyen tönkre teheti.  
Mindig tartsd nedvesen a furatot, hogy a keletkező hőt a víz elvezesse. 10 mm alatti furatokat, puhább anyagokat bátran fúrhatunk vele, de nagyobb furatokhoz, vastag gres lapokhoz nem lesznek jók.

Vizes gyémántfúrók

Manapság ezek a fúrók jelentik a tökéletes megoldást. Egy kicsi, középen üreges csőre hasonlítanak, aminek a végét mintha belemártották volna valami durva porszerű anyagba. A valóságban is valami hasonló történt velük, a porszerű anyag pedig nem más, mint apró ipari gyémánt kristályok sokasága.  
Ezekkel nagyon jó eredményt érhetsz el, ugyanis a rengeteg kis  ipari gyémánt kristály rendkívül nagy hatékonysággal fogja kifúrni a furatot a legkeményebb greslap anyagából is.
Ezekkel a fúrókkal alacsony fordulaton lehet csak dolgozni! Ajánlatos állítható fordulatszámos gépet használni! A hűtés szintén nagyon fontos, erre a gyártók mindig pontos leírás adnak!
Megéri beruházni, mert gyorsan és sok furatot ki tudsz vele fúrni.

Gyémántfúrók száraz fúráshoz

A száraz gyémántfúrók a vizes gyémántfúrók továbbfejlesztett változatai! A csempék és greslapok fúrására leginkább bevált fúróhegyek ezek.
A korábbihoz hasonlóan ezek is csőszerűek, és a végük ugyancsak apró gyémánt szemcséket tartalmaz, azonban itt a cső falvastagsága szemmel láthatóan nagyobb. Ez a megnövelt falvastagság magát a hűtést és a keletkező hő elvezetését szolgálja. 

Itt már a gyártók magasabb fordulatot is megengednek, azonban a tapasztalat itt is az, hogy nem érdemes sietni. Lassan járj, tovább érsz! Ahogy a mondás is tartja. Ha nem erőlteted eszméletlenül a fúrást és nem hevíted fel túlságosan a fúróhegyet, akkor egy nagyon tartós és praktikus eszközöd lesz, amivel sok furatot ki tudsz majd fúrni a későbbiekben is!

Csempe fúrás közben elkövethető hibák: 

Ütvefúró használata: Szerkezeti felépítése miatt az ütvefúró úgy működik, hogy ütési energiát használ a fúrás közben. Jelen esetben ez semmiképpen nem jó, hiszen az ütések hatására a fúrni kíván csempe elrepedhet, eltörhet!

Nem megfelelő fúrószár: A korábbiakban már kifejtettük, de nem győzzük eléggé hangsúlyozni! Csempe vagy greslap fúrást csak a kimondottan erre a célra kifejlesztett gyémánt és wolfran szemcsés fúrószárakkal tudjuk elvégezni! Ellenkező esetben elégetjük a fúrószárat úgy, hogy a kívánt furatot el sem tudtuk készíteni! 

Magas fordulatszám: Mint minden kemény anyag fúrása, a csempe fúrás is hőtermelődéssel jár! Minél magasabb a fordulatszám, annál gyorsabban forog a fúrószár, aminek köszönhetően a hőtermelés is megnő! Ha túllépünk egy bizonyos szinten, már nem lesz hatékony a fúrásunk, csak hőt fogunk termelni, aminek következtében a fúrószár károsul.