Ütvefúró, a sokoldalú: mire használja?

Az ütvefúró-csavarozó tökéletes fa fém tégla fúrására, de a betonhoz nem ajánlott

Mire jó az ütvefúró? Hogyan használjuk fához, fémhez, falazathoz? Miért érdemes betonhoz inkább fúrókalapácsot választani? Vásárlási és használati tanácsok


Az ütvefúrónak ott a helye a szerszámosládában. Rendkívül sokmindenre bevethető, főleg, ha két sebességfokozatú modellt választunk. Képes fúrni, és ütvefúrni, sőt csavarozni is. De milyen anyagokkal képes elbánni? Mire figyeljen a vásárláskor? Mikor célszerűbb inkább fúrókalapácsot választani helyette? A bejegyzésben körbejártuk a témát. 

 

Mire való az ütvefúró? 

Ahogy már említettük, az ütvefúró képes simán fúrni, ütvefúrni, és simán csavarozni. Ütvecsavarozásra azonban nem alkalmas. Kiválóan alkalmazható fához, fémhez, sőt a legtöbb falazathoz is - nem probléma számára a tégla, ytong, de a kő, akár gránit, márvány fúrása sem. 

Beton fúrásához azonban nem igazán megfelelő, bár a puhább betonnal elboldogul, ha muszáj. A kemény betonhoz inkább fúrókalapácsot ajánlunk. Ennek az oka az ütvefúró működésében keresendő.

 

 

ütvefuro-1

 

 

Hogy működik az ütvefúró? 

Az ütvefúróba épített ütőmű két, egymásra néző körmös tárcsából áll, melyek egymáson forognak. Ez a forgás hozza létre az 1-3 mm előre-hátra történő elmozdulással járó ütéseket. Az ütőmű közvetlenül a tokmány mögött helyezkedik el, és ennek adja át ütési energiáját. 

A technológiának a következő következményei vannak: 

Az ütési energia mértéke egyenesen arányos a fordulatszámmal

Betonnál a nagy fordulatszám viszont óriási hőtermeléssel jár

A túlzott hőtermelésnek köszönhetően a betonfúró hegye túlmelegszik, kiolvadhat a keményfém, és a betonfúró tönkremegy

Többszöri betonfúrásnál a racsni elkopik, és csökken a fúró teljesítménye

Miben más a fúrókalapács? 

A fúrókalapácsnak eltérő a működési elve. Ez a szerszámgéz ugyanis pneumatikus, azaz levegős rendszerrel van ellátva. Az ütőműt egy légdugattyú kalapálja, mely az ütési energiát közvetlenül a fúrószárnak adja tovább, tehát nem a tokmányt kalapálja, hanem magát a fúrószárat. 

A másik nagy különbség a tokmány technológiájából adódik. A fúrókalapács ugyanis úgynevezett SDS befogással készül, nem oldalról fogja a fúrószárat, hanem csak megvezeti. Így a fúrószár képes tengelyirányban szabadon mozogni. 

Ebből adódóan a fúrókalapács tökéletes a beton fúrására, még egy olcsóbb fúrókalapács is jobban teljesít ezen a téren, mint egy drága és jó minőségű ütvefúró. Fontos tudnivaló, hogy a fúrókalapácsoknak vésés funkciója is van! 

Tehát a lényeg: ha gyakran szeretné beton fúrására használni a szerszámot, akkor válasszon inkább fúrókalapácsot! 
 

 

 

ütvefuro-3

 

 

Ütvefúró vagy fúrókalapács

Adott a feladat: lyukat kell fúrni, legyen az beton, tégla, ytong stb.

A hagyományos ütvefúró gépnél az ütő mozgást egy körmöstárcsás ütőmű állítja elő, ilyenkor a tokmánynak kb. 3mm mozgása van előre-hátra. Minél nagyobb az ütvefúró fordulatszáma, annál jobban pörög a fúrógép, és annál nagyobb az ütésszám és egyben az ütési energia is. Az ütvefúró tökéletes falazat, Ytong, tégla és fa fúrására.

A fúrókalapácsban pneumatikus, azaz levegős rendszer végzi a munkát. Egy légdugattyús ütőmű felel az óriási teljesítményért, méghozzá a fúrószár forgásától függetlenül. A dugattyú közvetlenül az ütőmű végét kalapálja, eközben pedig a fúrószár tengelyirányban szabadon mozoghat, így az ütőmű energiája közvetlen a fúrószárnak adódik át, ezzel is növelve az ütési energiát.

Az egyik legfontosabb különbség, hogy az ütvefúrógépek nem a hagyományos tokmánnyal, hanem SDS befogással készülnek. Ez a megoldás nem oldalról tartja a fúrószárat, hanem megvezeti azt, miközben a szár tengelyirányban szabadon mozoghat, és hornyok segítségével biztosítja a nyomaték átadását.

Biztosan nem tudjuk tehát kijelenteni, hogy melyik a jobb. Azt tudjuk csak leszögezni, minden feladatnak megvan a maga szerszáma. Arra a kérdésre tehát, hogy ütvefúró vagy fúrókalapács az alábbit válaszoljuk: Attol függ mire akarod használni!

Mire és hogyan használjuk az ütvefúrót? 

Ahogy említettük, az ütvefúró tökéletes fém, fa, de tégla, ytong, kő megmunkálásához. Ebben a részben végigvesszük, hogy melyik anyagnál mire figyeljen, és mit tegyen ha véletlenül mégis muszáj betont fúrnia. 

Az ütvefúró használata fához

Fa fúrásához mindig kapcsoljuk ki az ütvefúró funkciót, tehát sima fúró üzemmódban fúrjuk a fát. Válasszunk kifejezetten fához való fúrószárat, melyek hosszú, központosító csúccsal és két elővágó éllel rendelkeznek. Ezek a fúrószárak precíz fúrást tesznek lehetővé fában. 

Az ütvefúró használata fémhez

Hasonlóan a fához, fém fúrásánál  is kapcsoljuk ki az ütvefúró funkciót, máskülönben tönkremegy a szerszám. A részlegesen csiszolt hegyű fúrószárak színesfémek fúrásához alkalmasak, rozsdamentes acél fúrásához kobaltötvözet gyorsacél (HSS-E) vagy titánium bevonatú fúrószár a megfelelő. 

Az ütvefúró használata téglához, ytonghoz vagy kőhöz

Ebben az esetben már szükséges az ütvefúró üzemmód. Téglát, ytongot vídialapkás fúrószárral kell fúrni, nagyon kemény kő, például gránit vagy márvány esetén a Bosch kifejezetten ilyen célra kifejlesztett gyémánt fúrószárat alkalmazzunk. Érdemes porfogót is használni, főleg, ha lakásban, vagy más tiszta helyen fúrunk.

Mit tegyünk ha muszáj betont fúrni? 

Puhább betonnál alkalmanként használhatjuk az ütvefúrót is beton fúrására. Mire figyeljünk? 

  • Vásároljunk mindig jó minőségű betonfúró készletet
  • Ha elakadnánk betonkavicsban, vagy betonvasban, ne erőltessük, inkább tegyük a következőket: 
    • A betonkavicsot pontozóval és kalapáccsal törjük szét és csak ezután folytassuk
    • A betonvas esetén váltsunk HSS-G fémfúróra, vagy kezdjünk kicsit odébb új furatot

Figyelem! Ha a betonfúró füstölni kezd, akkor már késő, valószínűleg tönkre is ment! 

Mégegyszer kiemelnénk, hogy beton fúrására inkább a kalapácsfúró alkalmas! 

Betonfúrás

Beton, betonfalazat fúrásához általában tompa, de igen kemény élű fúrófejet kell használnunk. A fa és fém fúrásához való, élezett edzett-acél fúrófejek beton fúrásra nem alkalmasak, mert élük pillanatok alatt használhatatlanul elkopna a beton anyagban. Betonfúrásra elsősorban a különböző keményfém-lapkás fúrófejek alkalmasak, amelyeknek rendszerint nincs éle. Hatékony betonfúrás csak úgy valósulhat meg, ha a fúrófej egyben kalapáló mozgást is végez.

Ha jó minőségű ütvefúró géppel rendelkezünk, akkor azt alkalomszerűen használhatjuk betonfúrásra is.  A klasszikus ütvefúró gépeknél ezt az ütő mozgást egy ún. körmöstárcsás ütőmű hozza létre. Minél nagyobb fordulatszámon pörög a gép, annál nagyobb az ütésszám és ezzel az ütési energia is. Az ütvefúrók azonban sohasem lesznek a betonfúrás ideális eszközei. A hatékony fúráshoz szükséges magas fordulatszám nagyon felmelegíti a fúróhegyet.

A betonfúrás igazi eszköze a fúrókalapács!  

Egy közepes minőségű, olcsóbb fúrókalapáccsal is jobban tudunk a betont fúrni, mint egy kiváló minőségű ütvefúróval! Szerkezeti sajátossága a fúrókalapácsnak az, hogy a tokmány - és ezzel a fúrószár ütő mozgását egy pneumatikus ütőmű állítja elő. Ennek köszönhetően kis fordulatszámon is nagy ütési energiával dolgozhatunk, tehát nagy fúrási teljesítményünk lesz. Továbbá a kis fordulatszám (5-600/perc) miatt a fúróhegy nem forrósodik fel túlságosan, a keményfém lapka nem olvad ki.  

Nagyobb furatok készítése betonba

Nagy furatátmérőknél inkább a rezgésmentes technológiákat érdemes használni. A gyémántszerszámos fúrási technológia a legfejlettebb és legjobb módja a beton és vasbeton szerkezetek megmunkálásának. A fúrást ebben az esetben egy speciális, gyémántszemcsés szerszámmal végezzük, ütés nélkül. A gyémántszemcsés szerszámok a szerkezetekben található vasalást is elforgácsolják. Mivel ez a beton fúrási technika annyira precíz és kifinomult, hogy utólagosan javításra, korrekcióra nincs szükség. 8 mm átmérő fölött szinte bármilyen átmérővel készíthető furat betonba, vasbetonba egyaránt.

Mire figyeljünk az ütvefúró vásárlásánál? 

Vezetékes vagy akkus ütvefúró legyen? 

Manapság már szinte egyeduralmat élveznek az akkumulátorral ellátott, vezeték nélküli modellek. Érdemes olyan szerszámgépet választanunk, amihez eleve két akkumulátor jár, illetve ha nem tartozék az akkumulátor, akkor vásároljunk mindenképpen egy plusz akkumulátort is. 

Azt, hogy az akkumulátor meddig bírja, a kapacitása határozza meg. Ennek a mértékegysége az Ah. Tehát egy 18 V-os akkumulátor, amely 4 Ah-s sokkal tovább fogja bírni, mint egy 18 V-os 2 Ah-s akkumulátor. 

Egy vagy két sebességfokozatú ütvefúrót válasszunk? 

Először is gondoljuk át, hogy mire szeretnénk használni a szerszámgépet. Ha csak ritkán, évente mindössze pár alkalommal néhány lyukat szeretnénk fúrni a falba, akkor elegendő egy sebességfokozatú ütvefúrót választani. De ha több fajta anyaggal, fémmel és fával is dolgoznánk, akkor jobb választás a két sebességfokozatú szerszámgép, ahol a fordulatszámot az anyaghoz és készítendő furathoz tudjuk igazítani. 

A teljesítmény

A szükséges teljesítmény, melynek a mértékegysége a Watt (W) eltérő lehet a különböző felhasználási céloknak megfelelően. A háztartásban vagy kertben elvégzett munkához elegendő körülbelül 500W-os teljesítményű szerszámot választani, professzionális felhasználásra ennél nagyobb teljesítmény szükséges.

A fúrótokmány

A fúrótokmánynak két típusa van: a klasszikus kulcsos fúrótokmány, melynek fogazott a pereme, és a gyorskioldású fúrótokmány. A klasszikus fúrótokmány esetében kulcs segítségével tudjuk megszorítani a fúrófejet helyén tartó három pofát. A gyorskioldású fúrótokmány sokkal könnyebben használható. 

A maximális furatátmérő

Alapszintű használathoz, például képek, polcok rögzítéséhez elegendő a kisebb furatátmérő. Ugyanakkor ha ennél nagyobb ház körüli, vagy kerti használathoz már érdemesebb nagy furatátmérővel rendelkező szerszámgépet választani. 

A márka

Bár vonzó lehet olcsóbb, kevésbé ismert gyártók készülékeit választani, nem biztos, hogy ez a helyes döntés. Az ismert márkák több tőkét fektetnek a gyártásba, tesztelésbe, ezáltal sokkal jobb minőségű szerszámgépeket gyártanak. További előny, hogy könnyen érvényesíthető a garancia, és megfelelő az alkatrész-ellátás is. 

Reméljük segítettünk kiválasztani, hogy milyen irányba induljon el az ütvefúró vásárlásánál! 

 

Ha további kérdéseid vannak nyugodtan vedd fel a kapcsolatot szakértő ügyfélszolgálatunkkal
Mindenben segítünk!