Szobafestés házilag: szükséges lépések és gyakori hibák

Szobafestés házilag

A szobafestés házilag is megtanulható és látványos eredményt kaphatunk, ha betartjuk a szükséges lépéseket. Érdemes azonban figyelni a gyakori hibákra is.

A festés házilag való elvégzése az egyik legnépszerűbb otthoni munka. Időről időre pedig aktuálissá válik. Lehetséges, hogy “lelaktuk” a szobát vagy egyszerűen változatosságra vágyunk. Fontos, hogy a megfelelő technikával, a legjobb eszközökkel és a tipikus buktatók elkerülésével dolgozzunk. Laikusként talán nem vagyunk biztosak benne, hogyan is vágjunk bele a szobafestésbe. Ehhez nyújtunk némi útmutatást ebben a cikkben. 

Festés házilag, otthonról? Így álljunk neki!

A szobafestés látványos. Ebből az okból kifolyólag érthető, ha valaki úgy dönt, maga szeretné elkészíteni otthonában. Ugyanakkor a rizikó is magasabb: ha hibázunk, azt nehezen magyarázzuk ki később vendégeink előtt. Nem kell megijedni, ha betartjuk a szükséges lépéseket, aligha rontjuk el. A fal szép színe és a letisztult eredmény pedig később végig ott leszünk előttünk. Érdemes ezért rászánni az időt és házilag elvégezni a festést, ahelyett, hogy szakembert hívunk.

Természetesen szükség lesz egy-egy megelőző lépésre, mielőtt nekilátunk a festésnek. Először is vigyük ki a bútorokat az adott szobából vagy helyezzük el őket középre, ahol nem zavarnak minket a jövés-menésben. Tervezzük meg az egész folyamatot, ami valószínűleg nem csupán egy pár órát vesz majd igénybe. Ha tudatosak és precízek vagyunk, akár még valami nagyon esztétikus végeredményre is szert tehetünk. 

 

Szobafestés 2

Festés házilag, lépésről lépésre

A festés tehát nem ördögtől való munka. Akár házilag, külső segítség bevonása nélkül is elvégezhetjük. Nézzük a legfontosabb lépéseket, amelyeket célszerű követni:

  • Előkészületek és ellenőrzés. Minden esetben mérjük le a falak felületének állapotát. Ha sok réteg található az előző festésen, ajánlott lekaparni, eltávolítani. A festéshez készítsük elő a falat. Minden esetben a mennyezettel kezdjünk, távolítsuk el a port a felületekről. A szennyeződéseket és foltokat tiszta vízzel öblíthetjük. A megóvni kívánt tárgyakat a korábban említettek szerint távolítsuk el vagy takarjuk le. Érdemes védőruhát is beszerezni. Számoljunk vele, hogy az előkészületi munkák több időt vehetnek igénybe a festésnél is. Ne kapkodjunk. 
  • A glettelés. Festés előtt fontos lépés a glettelés, amellyel javíthatóak a különböző falhibák. Elvégzéséhez szükség lehet némi szakértelemre és ügyességre, de házilag szintén elvégezhető folyamat. Öntsünk vizet egy vödörbe és szórjuk bele a glettanyagot. A víz ne lepje el, a teteje pedig éppen csak látszódjon ki. A keverék sűrűsége akkor megfelelő, ha a massza bedolgozható, de még fent marad a lefelé fordított spaklin. A glettanyag bekeverését megkönnyíti, ha nem kézzel, hanem keverőgéppel dolgozunk. A glettelésről részleten olvashatsz az alábbi blogunkban: "Glettelés".
  • Megfelelő anyagok és eszközök, a szín kiválasztása. Nagyon fontos része a folyamatnak, hiszen a színválasztás és az eszközök határozzák meg végső soron magát a látványt. Éppen ezért ne találomra tegyük le szavazatunkat az adott szín mellett, hanem gondolkozzunk és ötleteljünk. Vigyük haza a lehető legtöbb színmintát. Lehetséges, hogy több nap után jut eszünkbe a legjobb variáció. Nem mindegy az sem, az árnyalat mennyire erős és milyen hatást kelt. Miután megtaláltuk a megoldást, szerezzük be a festéket. Inkább többet, mint kevesebbet. Legyen tartalék és ne fogyjunk ki munka közben. A hozzávaló eszközöket és szerszámokat véssük papírra (szükséges lehet az alapokon kívül a létra, higító, takarófólia, ecsetek stb.). Akkumulátoros fúrócsavarozóba vagy rendes fúróba is be lehet forgatni egy keverőszárat, amivel összekeverhetjük a festéket. Ez nem feltétlenül ajánlott, mivel a keverőgép speciálisan erre lett kifejlesztve és a megfelelő fordulaton működik.
  • Mélyalapozás és festés. Üres vödörbe öntsünk valamennyi adagot a snájdoláshoz. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi is az a snájdolás? Röviden annyit jelent, hogy az egyenes szegélyvonalak, faltalálkozások ecsettel történő meghúzása, mefestése. Érdemes akár többen együtt dolgozni. Felülről lefelé haladjunk. A snájdolást követően mindig a hengerrel fejezzük be a mélyalapozást. Amikor elérkezünk a ponthoz, hogy elkezdjük a festést, indulhat a munka élesben. A festéket kétfelé célszerű önteni, megfelezve a vödröt. Ne hígítsuk a festéket, ha azt a gyártó nem írja elő. Ne feledjük: először snájdolunk, majd hengerelünk. A sarkokat ecsettel mázoljuk be, a nagyobb felületeknél festőhengert célszerű használni. Ne hagyjuk, hogy csöpögjön, kis idővel megtanulhatjuk helyesen kezelni. Esetenként megismételhetjük a festést, de várjuk meg az anyag száradását. 

Falfestés házilag

Kezdjük a munkát a sjándolással. A sarkokban és a széleken, dolgozzunk ecsettel.  Ezután jöhet a henger és a többi falfelület. Ne vigyünk fel túl sok festéket, mert ez lepereg, lepattog. Kenjünk inkább három vékony réteget, a megfelelő fedésért. Mindig várjuk meg a rétegek száradását, illetve kövessük a festék használati utasítását a száradási, felhordási időt illetően. Tökéletes fedésre törekedjünk.

Mi is az a snájdolás?

A festés is egy szakma, tartja a mondás, ezért nem árt néhány alapfogalmat is megtanulnunk, amit festőmesterektől hallhatunk, de bárki kamatoztathatja, ha saját maga kezd felújításba. Az egyik ilyen alapfogalom a snájdolás.
A snájdolás tulajdonképpen az ecsettel végzett egyenes vonalvezetést jelent, amit szegélyeknél, kereteknél vagy oldalfalak találkozásánál végezhetünk. Leegyszerűsítve azoknak a sarkoknak, éleknek a befestése ecsettel, amit festőhengerrel nem tudnánk.

Gyakori hibák a festés során

A festés során felmerülő gyakori hibákkal érdemes külön pontban foglalkozni. Ezek a buktatók ugyanis komoly kellemetlenségeket okozhatnak. A szükséges lépések betartása mellett tehát egyéb tényezőkre is figyelni kell. Gyakori hibák a következők: 

 

  • Kapkodás. Túl gyorsan túl akarunk lenni rajta, nem gondoljuk át, milyen színt szeretnénk és hasonlók. Amennyiben házilag festünk, szánjuk rá az időt. Elvégre a mi otthonunkról van szó. 
  • Nem tudjuk, mennyi festék szükséges. Mint ahogyan azt már szintén említettük, inkább vegyünk sokat, mint keveset. Nagyon kellemetlen, ha elfogy a festék, miközben még csak a fél szobával végeztünk. Egy kis tartalék pedig hasznos lehet a későbbi javítások során is. 
  • Rossz festési technika. Ne tetszés szerint induljunk el, hanem mindig a sarkokból, a fal széléről, a helyes praktika szerint. Ne vigyünk fel túl sok festéket, olvassuk el a használati utasítást az adott festékhez. 

 

Természetesen előfordulhat, hogy a festés nem lesz százalékos, de emiatt sem kell aggódni. Ha betartjuk az utasításokat, egyenletesen és kimérten dolgozunk, látványos eredményt fogunk kapni. Törekedjünk a tőlünk telhető legjobb teljesítményre, legközelebb pedig még profibbak, tapasztaltabbak leszünk.

 

 

Szobafestés 3

 

Minőségi eszközök beszerzése szobafestéshez

 

Ahhoz, hogy igényes és szép munkát adjunk ki a kezünkből, minőségi eszközökre lesz szükség. Szerezzünk be például maszkot, glettvasat, létrát és hengert a festék mellett. A takarófóliák, festőszalagok szintén elengedhetetlenek. A gyártók manapság olyan termékeket dobnak piacra, amelyek használatát gyorsan és egyszerűen meg lehet tanulni. A Zákány Szerszámház pedig biztosítja számodra a kiváló, megbízható minőséget.

Áruházunkban bő a választék, továbbá jó áron, megbízható eszközök kaphatóak a festéshez. A termékleírásnál pedig minden fontos információt megtalálhatsz. Amennyiben valami nem érthető vagy egyértelmű, még mindig bátran keresheted kollégáinkat. A rendeléshez a lépések a következők:

  • a webáruház meglátogatása
  • információszerzés a termékekről
  • az ideális festőszerszám kiválasztása
  • az áru megrendelése