Szobafestés házilag: szükséges lépések és gyakori hibák

Szobafestés házilag

A szobafestés házilag is megtanulható és látványos eredményt kaphatunk, ha betartjuk a szükséges lépéseket. Érdemes azonban figyelni a gyakori hibákra is.

A festés házilag való elvégzése az egyik legnépszerűbb otthoni munka. Időről időre pedig aktuálissá válik. Lehetséges, hogy “lelaktuk” a szobát vagy egyszerűen változatosságra vágyunk. Fontos, hogy a megfelelő technikával, a legjobb eszközökkel és a tipikus buktatók elkerülésével dolgozzunk. Laikusként talán nem vagyunk biztosak benne, hogyan is vágjunk bele a szobafestésbe. Ehhez nyújtunk némi útmutatást ebben a cikkben. 

Festés házilag, otthonról? Így álljunk neki!

A szobafestés látványos. Ebből az okból kifolyólag érthető, ha valaki úgy dönt, maga szeretné elkészíteni otthonában. Ugyanakkor a rizikó is magasabb: ha hibázunk, azt nehezen magyarázzuk ki később vendégeink előtt. Nem kell megijedni, ha betartjuk a szükséges lépéseket, aligha rontjuk el. A fal szép színe és a letisztult eredmény pedig később végig ott leszünk előttünk. Érdemes ezért rászánni az időt és házilag elvégezni a festést, ahelyett, hogy szakembert hívunk.

Természetesen szükség lesz egy-egy megelőző lépésre, mielőtt nekilátunk a festésnek. Először is vigyük ki a bútorokat az adott szobából vagy helyezzük el őket középre, ahol nem zavarnak minket a jövés-menésben. Tervezzük meg az egész folyamatot, ami valószínűleg nem csupán egy pár órát vesz majd igénybe. Ha tudatosak és precízek vagyunk, akár még valami nagyon esztétikus végeredményre is szert tehetünk. 

Falfestés

Festés házilag, lépésről lépésre

A festés tehát nem ördögtől való munka. Akár házilag, külső segítség bevonása nélkül is elvégezhetjük. Nézzük a legfontosabb lépéseket, amelyeket célszerű követni:

 • Előkészületek és ellenőrzés. Minden esetben mérjük le a falak felületének állapotát. Ha sok réteg található az előző festésen, ajánlott lekaparni, eltávolítani. A festéshez készítsük elő a falat. Minden esetben a mennyezettel kezdjünk, távolítsuk el a port a felületekről. A szennyeződéseket és foltokat tiszta vízzel öblíthetjük. A megóvni kívánt tárgyakat a korábban említettek szerint távolítsuk el vagy takarjuk le. Érdemes védőruhát is beszerezni. Számoljunk vele, hogy az előkészületi munkák több időt vehetnek igénybe a festésnél is. Ne kapkodjunk. 
 • A glettelés. Festés előtt fontos lépés a glettelés, amellyel javíthatóak a különböző falhibák. Elvégzéséhez szükség lehet némi szakértelemre és ügyességre, de házilag szintén elvégezhető folyamat. Öntsünk vizet egy vödörbe és szórjuk bele a glettanyagot. A víz ne lepje el, a teteje pedig éppen csak látszódjon ki. A keverék sűrűsége akkor megfelelő, ha a massza bedolgozható, de még fent marad a lefelé fordított spaklin. A glettanyag bekeverését megkönnyíti, ha nem kézzel, hanem keverőgéppel dolgozunk. A glettelésről részleten olvashatsz az alábbi blogunkban: "Glettelés".
 • Megfelelő anyagok és eszközök, a szín kiválasztása. Nagyon fontos része a folyamatnak, hiszen a színválasztás és az eszközök határozzák meg végső soron magát a látványt. Éppen ezért ne találomra tegyük le szavazatunkat az adott szín mellett, hanem gondolkozzunk és ötleteljünk. Vigyük haza a lehető legtöbb színmintát. Lehetséges, hogy több nap után jut eszünkbe a legjobb variáció. Nem mindegy az sem, az árnyalat mennyire erős és milyen hatást kelt. Miután megtaláltuk a megoldást, szerezzük be a festéket. Inkább többet, mint kevesebbet. Legyen tartalék és ne fogyjunk ki munka közben. A hozzávaló eszközöket és szerszámokat véssük papírra (szükséges lehet az alapokon kívül a létra, higító, takarófólia, ecsetek stb.). Akkumulátoros fúrócsavarozóba vagy rendes fúróba is be lehet forgatni egy keverőszárat, amivel összekeverhetjük a festéket. Ez nem feltétlenül ajánlott, mivel a keverőgép speciálisan erre lett kifejlesztve és a megfelelő fordulaton működik.
 • Mélyalapozás és festés. Üres vödörbe öntsünk valamennyi adagot a snájdoláshoz. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi is az a snájdolás? Röviden annyit jelent, hogy az egyenes szegélyvonalak, faltalálkozások ecsettel történő meghúzása, mefestése. Érdemes akár többen együtt dolgozni. Felülről lefelé haladjunk. A snájdolást követően mindig a hengerrel fejezzük be a mélyalapozást. Amikor elérkezünk a ponthoz, hogy elkezdjük a festést, indulhat a munka élesben. A festéket kétfelé célszerű önteni, megfelezve a vödröt. Ne hígítsuk a festéket, ha azt a gyártó nem írja elő. Ne feledjük: először snájdolunk, majd hengerelünk. A sarkokat ecsettel mázoljuk be, a nagyobb felületeknél festőhengert célszerű használni. Ne hagyjuk, hogy csöpögjön, kis idővel megtanulhatjuk helyesen kezelni. Esetenként megismételhetjük a festést, de várjuk meg az anyag száradását. 

Falfestés házilag

Kezdjük a munkát a sjándolással. A sarkokban és a széleken, dolgozzunk ecsettel.  Ezután jöhet a henger és a többi falfelület. Ne vigyünk fel túl sok festéket, mert ez lepereg, lepattog. Kenjünk inkább három vékony réteget, a megfelelő fedésért. Mindig várjuk meg a rétegek száradását, illetve kövessük a festék használati utasítását a száradási, felhordási időt illetően. Tökéletes fedésre törekedjünk.

Mi is az a snájdolás?

A festés is egy szakma, tartja a mondás, ezért nem árt néhány alapfogalmat is megtanulnunk, amit festőmesterektől hallhatunk, de bárki kamatoztathatja, ha saját maga kezd felújításba. Az egyik ilyen alapfogalom a snájdolás.
A snájdolás tulajdonképpen az ecsettel végzett egyenes vonalvezetést jelent, amit szegélyeknél, kereteknél vagy oldalfalak találkozásánál végezhetünk. Leegyszerűsítve azoknak a sarkoknak, éleknek a befestése ecsettel, amit festőhengerrel nem tudnánk.

Gyakori hibák a festés során

A festés során felmerülő gyakori hibákkal érdemes külön pontban foglalkozni. Ezek a buktatók ugyanis komoly kellemetlenségeket okozhatnak. A szükséges lépések betartása mellett tehát egyéb tényezőkre is figyelni kell. Gyakori hibák a következők: 

 

 • Kapkodás. Túl gyorsan túl akarunk lenni rajta, nem gondoljuk át, milyen színt szeretnénk és hasonlók. Amennyiben házilag festünk, szánjuk rá az időt. Elvégre a mi otthonunkról van szó. 
 • Nem tudjuk, mennyi festék szükséges. Mint ahogyan azt már szintén említettük, inkább vegyünk sokat, mint keveset. Nagyon kellemetlen, ha elfogy a festék, miközben még csak a fél szobával végeztünk. Egy kis tartalék pedig hasznos lehet a későbbi javítások során is. 
 • Rossz festési technika. Ne tetszés szerint induljunk el, hanem mindig a sarkokból, a fal széléről, a helyes praktika szerint. Ne vigyünk fel túl sok festéket, olvassuk el a használati utasítást az adott festékhez. 

 

Természetesen előfordulhat, hogy a festés nem lesz százalékos, de emiatt sem kell aggódni. Ha betartjuk az utasításokat, egyenletesen és kimérten dolgozunk, látványos eredményt fogunk kapni. Törekedjünk a tőlünk telhető legjobb teljesítményre, legközelebb pedig még profibbak, tapasztaltabbak leszünk.

 

festés lépései

 

Minőségi eszközök beszerzése szobafestéshez

 

Ahhoz, hogy igényes és szép munkát adjunk ki a kezünkből, minőségi eszközökre lesz szükség. Szerezzünk be például maszkot, glettvasat, létrát és hengert a festék mellett. A takarófóliák, festőszalagok szintén elengedhetetlenek. A gyártók manapság olyan termékeket dobnak piacra, amelyek használatát gyorsan és egyszerűen meg lehet tanulni. A Zákány Szerszámház pedig biztosítja számodra a kiváló, megbízható minőséget.

Áruházunkban bő a választék, továbbá jó áron, megbízható eszközök kaphatóak a festéshez. A termékleírásnál pedig minden fontos információt megtalálhatsz. Amennyiben valami nem érthető vagy egyértelmű, még mindig bátran keresheted kollégáinkat. A rendeléshez a lépések a következők:

 • a webáruház meglátogatása
 • információszerzés a termékekről
 • az ideális festőszerszám kiválasztása
 • az áru megrendelése

A regisztráltak akár hírlevélen keresztül juthatnak bővebb információkhoz az aktualitásokról, illetve időnként kedvezményekre tehetnek szert. A “belépés” menete egyszerű és gyors, ezért ajánlott elvégezni. Lépj velünk kapcsolatba vagy nézz utána a legfontosabb tudnivalóknak.

Szobafestés házilag