Fürdőszoba csempézés szakszerűen! Tippek, tanácsok, buktatók!

furdoszoba-csempezes-1

A fürdőszoba egy meghatározó helyiség a mai modern lakásokban. Ma már számtalan méretű és színű csempét kapni a szakáruházakban, így mindenki a saját kedvére szabhatja a megjelenést. Azzal azonban tisztában kell lenni mindenkinek, hogy egy szép, modern fürdőszobához elengedhetetlen az, hogy a falicsempe, vagy éppen a padlólap (járólapként is szokták hívni) szakszerűen és szépen legyen elhelyezve.

Ebben a kis rögtönzött fürdőszoba csempézési segédletünkben igyekszünk Neked minden szükséges információt átadni, hogy te is tökéletesen meg tudd valósítani az eltervezett csempézést.

Fürdőszoba csempézés lépései:

Kezdjük is az elején. Jöhetnek a lépések.

1 lépés mérés - tervezés

A fürdőszoba csempézése előtt alaposan fel kell mérnünk a helyiséget. Készítsünk tervrajzot, pontos méretekkel. Meg kell állapodnunk abban is, hogy például milyen magasra szeretnénk a csempézést: Teljes falon, vagy csak 140 cm magasan? Ha ezek a méretek megvannak akkor jöhet a négyzetméter kalkuláció. Ma már a legtöbb fürdőszobai csempénél meg van adva a kiadási négyzetméter, azaz, hogy egy doboz hány négyzetméterre elég. Ha nem vagyunk biztosak a számításban, nyugodtan kérjünk segítéséget az eladóktól, vagy nézzünk utána az interneten.

A pontos méréshez, tervezéshez elengedhetetlenek a pontos számok. Használjunk mérőműszereket, hiszen így időt is sokat spórolhatunk, valamint a méréseink is pontosak lesznek. Lézeres távolságmérővel például kiválóan tudunk távolságokat mérni, négyzetmétert számolni, adatokat tárolni.

2 lépés fal előkészítés

Ügyeljünk a csempézendő falállapotára. Amennyiben korábbi anyagok vakolat található rajta, azt távolítsuk el. Az egyenletes csemperagasztó felhordás jobb rögzítést fog biztosítani. Abban az esetben, ha régebbi „girbe-görbe” a fal, célszerű elgondolkodni azon, hogyan tudjuk egyenesbe hozni azt. Manapság erre a leginkább elterjedt megoldás a gipszkartonozás fürdőszoba csempézés előtt.

Az semmiképpen nem jómegoldás, hogyha oda, ahol nagyobb a hézag több csemperagasztót teszünk! Költségekben sem jó, hiszen így a szükséglettől lényegesen több ragasztót kell megvásárolnunk.

3 lépés csempézés

 

 

 

Fürdőszoba csempézés

 

 

Ha már megvannak a méretek, megvásároltunk minden szükséges hozzávót (erről majd a későbbiekben részletesen is olvashatsz) kezdődhet a csempézés. Minden esetben lentről felfelé csempézzünk, és a saroktól kifelé. A régi tévhitekkel ellentétben a fürdőszoba csempézés igenis könnyedén kivitelezhető dolog, ha azt precizitással végezzük és a megfelelő szerszámokkal.  

Csemperagasztót tekintve keverjünk mindig homogén, jól kenhető, de ugyanakkor nem híg anyagot. Tanácsként megjegyeznénk, hogy nem szabad sosem túl sok anyagot bekeverni, hiszen az anyag szárad a levegőn, főleg például, ha meleg van. Ehhez ajánljuk a kézi keverőgépeket.

Fürdőszoba csempézésközben ma már nem kell a régebbi fugakeresztekkel bajlódnunk. Ma már a modern technológia olyan újdonságokat biztosít nekünk, mint a lapszintező készlet, amellyel pontos illesztéseket, egyenlő távolságokat érhetünk el.

Biztosan lesz olyan amikor a csempét vágni kell. Persze ettől sokan megijednek. Pedig nem kellene. Ma már számtalan olyan kézi csempevágót vásárolhatunk, amelyekkel játszi könnyedséggel tudjuk a kívánt méretet elérni.

Időnként azonban célszerű így is a szintet ellenőrizni, nem csúsztunk-e el valami oknál fogva. Ehhez lehet jó választás például egy vonallézer, vagy aki komolyabban be akar ruházni, akkor egy forgólézer!

Felrakás előtt kenjünk egyenlő, kb 0,5 cm rétegű ragasztót a csempére is és a falra is. Ez a jó megoldás. A régen használd „pogácsázás” azaz csak pár pontos ragasztózás nem jó, hiszen nem biztosít egységes, erős tartást. Senki nem akarja megkockáztatni azt, hogy visszahulljon a falról a felhelyezett csempe, hiszen azzal több kárt csinálnánk, mint hasznot. A ragasztót is alaposan keverjük át. Ha darabos részt találunk benne, azt távolítsuk el. ne kapkodjunk, tartja is a mondás, jó munkához idő kell! Hagyjunk megfelelőidőt a száradásra. Pár napig is hagyhatjuk akár.

4 lépés fugázás

Természetesen számos kivitelben létezik fuga is: nemcsak a szín vagy az állag, de a fugázás száradási ideje is eltérő lehet. Általánosságban azt lehet mondani, hogy az első és legfontosabb kérdés, hogy szükség lesz-e fagyálló fugára? Amennyiben igen, akkor mindenképp kültéri flexibilis fugát érdemes választani! Amit sokan elfelejtenek, hogy nemcsak a fugázás utáni takarítás fontos, hanem a munkálatok elején célszerű megtisztítani, nedves szivaccsal áttörölni a felületet.

Következő lépés a fugaanyag bekeverése, amit egy kézi keverőgéppel könnyedén lehet tenni, ebben az esetben egy sűrű, tejfölszerű állagra kell törekedni. Amíg a habarcsnál lehet használni a kicsit lazább szerkezetű anyagot is, itt mindenképp törekedjünk az ideális állagra! Ez elengedhetetlen a tartós fugázáshoz.

legkönnyebben egy fugázógumival tudjuk felvinni a kívánt felületre a bekevert fugázó anyagot.  átlósan, vagy akár vízszintesen húzva töltsük fel a fugahézagokat! Akkor érjük el a kívánt hatást, amikor már több fuga nem marad meg a résekben. Ha már megkötött az anyag, de még kicsit nedves, akkor jöhet a visszamosás fázisa. Ezt vizes szivaccsal célszerű csinálni. A fuga mélységét a „visszamosás” intenzitásával tudjuk kialakítani, itt körkörös mozdulatokkal dolgozzunk, ha van rá mód.

 

 

 

Fürdőszoba csempézés 3

 

 

Fürdőszoba csempézés eszközei

Mindenkinek megvannak a jól bevált barkács eszközei, amelyekkel szeret dolgozni. Kinek egy spakni, kinek egy gumikalapács. Vannak olyan kimondottan célszerszámok, amelyek azonban elengedhetetlenek a fürdőszoba csempézés során. Ilyenek például:

Fürdőszoba csempézés hibái

Akaratlanul is, de képesek vagyunk hibákat ejteni a fürdőszoba csempézésközben. Azt, hogy ezt mi okozhatja azt ne feszegessük, hiszen számos tényezőn múlhat a siker. Olyan kis apróságok, mint a fáradtság, vagy például az elfogyó anyag miatti munkamegszakítás komolyan rá nyomhatják a bélyegeket a végső képre. Vegyük végig ezeket pontoka szedve:

  •     Pontatlan mérés és számítások
  •     Hiányos, vagy el sem végzett előkészület
  •     Nem megfelelő szerszámok használata
  •     Nem megfelelő állagú anyagok használata

Ahhoz, hogy a fürdőszoba csempézés valóban egy hosszú távú, remek befektetés legyen, minőségi alapanyagokra és szerszámokra van szükség.

Amennyiben fürdőszoba csempézés előtt állsz, és valóban minőségi eszközökkel és alapanyagokkal szeretnél dolgozni, nézz szét a Zákány Szerszámház kínálatában!