Konyhapult beépítése házilag

Konyhapult házilag is elkészíthető

A konyhapult cseréje vagy beépítése házilag. A munkalap anyaga. A konyhapult magassága, méretek. A beépítés lépései. Milyen szerszámok szükségesek hozzá?

A konyhabútor manapság nem csak funkcionális célokat szolgál, hanem a ház vagy lakás egyik fő látványeleme. A bútor leghangsúlyosabb része pedig a konyhapult, amely nagy, egybefüggő felületével meghatározza a konyhabútor stílusát. Manapság már ezernyi anyagú, felületű, mintázatú konyhapult közül választhatunk, melyet a vállalkozókedvűek maguk is beépíthetnek.  

A bejegyzésben végigvesszük a választható anyagokat, a konyhapult beépítésének lépéseit, de szó lesz az az optimális konyhapult magasságról és méretekről, valamint a szükséges szerszámokról is. 

 

 

konyhapult3

 

Konyhapult munkalap - Melyiket válasszuk?

Laminált, fa, természetes vagy műkő: nem egyszerű feladat a megfelelő anyagú konyhapult kiválasztása. A konyhapult felújításánál még szóba jöhet a csempézés is, ami remek választás mediterrán stílusú otthonokba. Lássuk a különböző anyagokat! 

Laminált konyhapult

A laminált konyhapult manapság a legnépszerűbb, és nem csak kedvező ára miatt. A pozdorja alapra ragasztott mintás laminált felület jól bírja a konyhai igénybevételt, a kiömlött étel nem hagy rajta foltot, könnyen tisztítható. További előnye, hogy manapság már szinte végtelen szín és mintázat közül választhatunk. Hátránya, hogy nem lehet javítani, ha sérül, és nagyobb a nedvszívóképessége, ami miatt könnyen eldeformálódhat. Forró edényeket nem szabad rárakni, mert felpattanhat. Ugyanakkor házilag történő beépítésre a legoptimálisabb választás.

Természetes kő konyhapult

A gránit, kvarc vagy márvány konyhapult modern és elegáns kinézetet nyújt, kemény, ellenálló és akár a magas hőmérsékletet is bírja. Ápolása nem bonyolult, hátránya viszont, hogy ára meglehetősen borsos, és beszerelését szakembernek kell végeznie.

Műkő azaz műgyanta konyhapult

Az alumínium-hidroxid granulátumból és hibrid gyantából készült műkő konyhapult egyre népszerűbb, mivel könnyen formázható, jó kopásállóságú, hegesztési- és vágási nyom nélkül illeszthető anyag. Sérülés vagy vágásnyom esetén saját anyagával javítható, élettartama hosszú, könnyű tisztán tartani. A szín és mintaválaszték rendkívül széles, ár fekvése ugyanakkor magasabb.

Fa konyhapult

A rusztikus, vidékies stílus kedvelőinek jó választás lehet a természetes fa munkalap, amelyet a hagyományos módszerekkel tudunk szabni és házilag belevágható a mosogató és a tűzhely főzőlapja. Bár felülete a vágódeszkáéhoz hasonlít, vágni nem szabad rajta, mert a vágásnyomokat és az ételek okozta elszíneződéseket nem lehet többé eltüntetni róla. Hátránya, hogy gondos tisztítást és rendszeres ápolást igényel.

Csempe, kerámia konyhapult

Magyarországon ritkán alkalmazzák, pedig olcsó és látványos konyhapult burkolási módszer. Hatalmas előnye, hogy a burkolatot a falra is felfuttathatjuk, így még egységesebb képet adhatunk a konyhának. Az egyszerűbb vagy olcsóbb csempéket kombinálhatjuk drágább vagy egyedi csempékkel, így nem csak egyedi megjelenést adhatunk a helyiségnek, de a pénztárcánkat is kíméljük. Régi konyhapult felújítására kiváló választás.

Konyhapult vágása? Mit mivel, szakszerűen!

A fa alapú konyhapultokat kiválóan vághatjuk körfűrészekkel, szúrófűrészekkel (manapság dekopírfűrészként hívjuk), illetve merülőfűrszekkel is. A megfelelő vágáshoz fontos a fűrészlap kiválasztás. A rossz paraméterekkel rendelkező fűrészlap onnan ismerszik meg, hogy a vágás nem lesz szép, roncsolja az anyagot.

A keményebb összetételű konyhapultok (Csempe, kerámia, természtes kő) vágása már komolyabb dolog. Vannak kimondottan erre a célra készített gépek, ezek a gyémántvágó gépek. Ezeket a gépeket a gyártók úgy alkották meg, hogy alacsonyabb fordulatszámon, ugyanakkor nagy erővel képesek dolgozni. A jó vágáshoz szükség van még a megfelelő gyémánt vágótárcsára.

 

 

konyhapult2

 

A konyhapult magassága, méretei

Ha kiválasztottuk a megfelelő anyagot, akkor elkezdhetjük a konyhabútor tervezését. Itt gyakori kérdés, hogy mekkora legyen a konyhapult magassága és egyéb méretei. Sokan rávágják, hogy a szokásos magasság 90 cm, de mi azt javasoljuk, hogy vegyük figyelembe a lakók magasságát. Ha 190 cm magas személy használná a konyhapultot, ő biztosan görnyedni fog, egy 160 cm-nél alacsonyabb háziasszony pedig nem éri majd fel a munkalapot. 

Ami a konyhapult mélységét illeti, ez eléggé kötött érték: 60 cm a szükséges mélység, mivel a háztartási gépek mélysége is ekkora. 

Konyhapult házilag: a beépítés lépései

Fa vagy laminált konyhapult beépítését házilag is végezhetjük, de ha csempézett pultot akarunk, egy kis ügyességgel ez is megoldható. Hogyan kezdjünk bele? 

A konyhapultot célszerű minél nagyobb darabokból összeállítani, természetesen a lehetőségekhez képest. A sarokban történő befordításhoz elkerülhetetlen lesz, hogy több darabból álljon a munkalap. Mindenképpen gondoljuk át, hogy az illesztések hová kerüljenek, közvetlenül a főzőlap mellé és a mosogató mellé ne tervezzünk illesztést.

Konyapult világítás

Amikor a konyhában uralkodó fényviszonyokat szeretnénk közel optimálisra hangolni, akkor a praktikum szempontjait nem hagyhatjuk figyelmen kívül. A konyha alapvetően a főzés helye, nappali és esti fényviszonyok között egyaránt.  

Ennek szellemében kulcsfontosságú kellően megvilágítani magát a munkafelületet, ami az esetek döntő többségében a konyhapult. Erre a célra manapság leginkább LED világítást használják. Kiépítése olcsó, ugyanakkor a változtatható LED színek kellemes komfortérzetet adhatnak. Ugyanakkor kiválóan alkalmas lehet egy-egy korszerű mennyezeti lámpa vagy akár a bútor megvilágító lámpa is.

Leginkább elterjedt konyhapult világítások

  •     Hagyományos fénycsöves világítás
  •     Konyhapult világítás LED technológiával
  •     Konyhapultba épített spot lámpák
  •     Mennyezeti lámpák

Konyhapult munkalap

Bár a választás gondja a miénk, nem mindegy, hogy milyen felületi borítása (vagy borításai – merthogy nem kell feltétlenül egy fajtához ragaszkodnunk) van a konyhapultjainknak. Ha tudjuk mik az igényeink és prioritásaink, a választás már sokkal könnyebb. Az alábbiakban – a legnépszerűbb opciókat számba véve és persze a teljesség igénye nélkül – ehhez szolgálunk némi segítséggel.
Felsorolom neked, melyek a legelterjedtebb konyhapult munkalap típusok:
•    Laminált burkolat
•    Kemény, műkő-felületek
•    Természetes kő (gránit, márvány)
•    Kerámia, csempe
•    Természetes fa
•    Fém
•    Üveg konyhapult

Konyhapult ötletek  – Melyik Stílus passzol hozzám?

A lakásunkban - bármekkora legyen is az – számos kimutatás szerint a konyhában töltjük a legtöbb időt, ezért a funkcionalitáson és hatékonyságon túl az esztétikusságra igencsak nagy hangsúlyt kell fektetnünk! A konyhapult sokszor a lakás legfőbb látványeleme, a konyha egyik leghangsúlyosabb design eleme, pedig a munkafelületek és a konyhapultok burkolata. Konyhapult ötletek tekintetében engedjük szabadra a fantáiánkat, variáljunk színeket és a megfelelő összhatásra törekedjünk!

Klasszikus konyhák  

A hagyományos családi értékeket képviselők előszeretettel döntenek egy klasszikus konyhapult beépítése mellett. Amennyiben arra törekszünk, hogy a béke, nyugalom és harmónia szigeteként is funkcionáljon konyhánk, figyelnünk kell a színekre is.

Modern konyhák

A modern konyhák mutatósak, ugyanakkor használatuk rendkívül praktikus. Törekedni kell a szimmetriára és funkcionalitásra. Elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretik a letisztult, határozott formákat és a jellegzetes színeket. Egy modern konyhapult stílus garancia arra, hogy a legforgalmasabb része a lakásnak a konyha lesz.

Magasfényű konyhák

A Magasfényű konyhabútorok a modernséget sugallják. A letisztultság az eleganciával párosul. Egyfajta inspirációként hatnak a konyhában tartózkodó családtagokra, vendégekre. Ma már a színek variálásában csak az képzelet szab határt. A megfelel harmónia elérése érdemes a fal és a kiegészítők színét is kiválasztani a konyhapult színeivel együtt.

Rusztikus konyhák

Régi idők hangulata, a nagymama pogácsája és az otthon melege jut eszünkbe a rusztikus konyhák képeit nézve. A természetes színek és az időtálló design mellett, ezek a konyhák is praktikusan, a legmodernebb felszereltséggel készülhetnek el.

A szükséges szerszámok

Mielőtt belevágnánk, bizonyosodjunk meg róla, hogy minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll. A következő szerszámokra szükség lehet: 

A fenti szerszámok széles választéka megtalálható a Zákány Szerszámház kínálatában.