Gipszkartonozás: A gipszkarton szerelés menete (lépésről lépésre)

gipszkartonozás

A gipszkartonozás szó hallatán sokan megriadnak, pedig a folyamat nem olyan bonyolult – egyes esetekben akár otthon, házilag is elvégezhető a folyamat!

A gipszkarton egy viszonylag modern burkolási megoldás, amelynek számtalan pozitív tulajdonsága van:

  • Olcsó
  • Egyszerű vele dolgozni
  • Nagyon kevés szeméttel és törmelékkel jár a vele való munka
  • Könnyen módosítható és leszerelhető
  • Képes elrejteni az elektromos szerelvényeket, hő- és hangszigetelő anyagokat

Az egyik legfőbb előnye azonban nem más, mint az, hogy a gipszkartonozás – a folyamat egyszerűségéből kifolyólag – akár otthon, szakember bevonása nélkül is megvalósítható.

Amennyiben a gipszkartonozás házilag történik, nagyon fontos, hogy a kivitelező képben legyen a gipszkartonozás szabályaival és a gipszkarton szerelés menetével, ellenkező esetben ugyanis jóval drágább lesz, mint ha azt egy szakember készítette volna el.

Az alábbiakban ehhez nyújtunk segítséget!

A gipszkartonozás szabályai

Mint minden építési folyamatot, úgy a gipszkarton szerelést is gondos és precíz tervezés előzi meg.

A tervezés során nagyon fontos szemmel tartani, hogy végül mit szeretnénk az elkészült burkolatba fúrni, vagy mit szeretnénk ráakasztani.

A gipszkarton ugyanis falra, illetve mennyezetre is szerelhető, főleg belső falakhoz és álmennyezetekhez használják. 

Emellett vakoláshoz is használható, aminek 2-3 centiméteres vastagsága lesz. Ahhoz viszont, hogy ez tartós megoldás legyen, fontos, hogy az elkészült táblákat bandázsoljuk is, amit aztán glettelés követ. 

Fontos azonban kiemelni, hogy a ragasztópisztolyos megoldás csak és kizárólag függőleges falaknál működik, ezért mennyezetre tilos ezt a fajta módszert alkalmazni – mindenképp tartószerkezetre és a gipszkarton elemek rögzítésére, felfúrására lesz szükség.

Maga a gipszkarton akár vályogházakhoz is használható, de csak akkor, ha a fal nem vizesedik – ellenkező esetben ugyanis csak elrejtjük a problémát, ami így láthatatlanul fog még több gondot okozni a jövőben.

Ahhoz pedig, hogy a gipszkartonozás valóban megfelelően sikerüljön, maradéktalanul végig kell menni a gipszkarton szerelés menetén is!

Gipszkarton szerelés

A gipszkarton szerelése ma már akár házilag is megoldható feladat. Persze alapos tervezés kell hozzá, de a megfelelő előkészületekkel szinte bárki fel tudja szerelni a rögzítő elemeket és gipszkarton lapokat akár a falra, akár a mennyezetre. Érdemes betartani a gipszkartonozás szabályait annak érdekében, hogy tartós megoldást tudjunk létrehozni.

•    Váz előkészítése
•    Vázszerkezet összeállítása
•    Gipszkarton lapok méretre vágása
•    Gipszkarton lapok rögzítése
•    Befejezés: élvédők, hézagkitöltés, glettelés

Gipszkarton felrakása

A méretre vágott gipszkartonlapokat speciálisan erre a célra kifejlesztett gipszkartoncsavarokkal erősítjük rá a tartószerkezetre. Ezekkel a csavarokkal a gipszkarton szerelés faszerkezetre és fémvázra egyaránt lehetséges.
Erősen ajánlott a csavarozást mindig a lap oldalának közepénél kezdeni és a szélei felé haladva folytatni. Továbbá ügyeljünk rá, hogy rögzítés közben a gipszkartonlap ne szakadjon át, a csavar feje pedig pontosan a lap síkjába kerüljön.

Gipszkarton szerelés menete (lépésről lépésre)

 

 

gipszkartonszerelese

 

1. lépés: A gipszkarton vázszerkezet elkészítése

A gipszkartont általában – a mennyezeten mindig – egy erre a célra szolgáló gipszkarton vázszerkezetre rögzítjük, ami készülhet fából, illetve fémből is.

A fém felépítése bár jóval nehezebb, de sokkal stabilabb megoldást nyújt, mint a fa változat.

A fémszerkezet kialakítása a különböző gipszkarton profilok szerelését is magában foglalja.

A pontos méretekhez és a valóban egyenes vázszerkezethez egy távolságmérő és egy vonallézer használata sem árt! Mivel ezekre a későbbiekben nicns szükség, érdemes felmérni a környező szerszámkereskedéseket, lehet- bérelni valahol.

2. lépés: A gipszkarton profilok felrakása, szerelése

A következő lépésünk a vázszerkezet felhelyezése. Ebben a munkafolyamatban elenedhetetlen egy ütvefúró, vagy beton falak esetében fúrókalapács megléte!

A gipszkarton profilok szerelésékor a lyukak nyújtják a fő útmutatást – azok adják ugyanis az aljzathoz, falhoz vagy mennyezethez történő fő rögzítési pontokat.

Amennyiben a gipszkarton vázszerkezete a helyére került, nincs más hátra, mint a gipszkarton vágása és méretre szabása.

3. lépés: Gipszkarton vágása

A gipszkarton vágása több módon is megoldható, például egy apró vágással egy vonalzó mentén, vagy akár egy direkt erre a célra kifejlesztett gipszkarton vágó géppel

Bár mindkét megoldás hatékony, az utóbbi jóval precízebb gipszkarton lapokat fog eredményezni.

Azonban akkor sincs okunk aggodalomra, ha a vágás nem lett szép, ugyanis ma már rengeteg olyan gyalugép létezik, ami képes kijavítani a hibát, és milliméter pontosságú éleket tud kialakítani.

Amennyiben ezzel is kész vagyunk, már csak fel kell raknunk az elkészült gipszkartont a korábban elkészült vázszerkezetre.

4. lépés: A gipszkarton felrakása

A gipszkarton felrakása csavarokkal történik, legyen szó akár fa- vagy fémszerkezetről. Az egységes, egyforma és gyors csavarozáshoz egy gipszakrton csavarbehajtó a legjobb választás!

A faszerkezet esetében magától értetődő, hogy jóval nagyobb csavarra lesz szükségünk – érdemes kétszer akkorát használni, mint a fémváz esetében. A csavarokkal középről érdemes a gipszkarton széle felé haladni, ezzel ugyanis elkerülhető a gipszkarton szakadása.

Fontos még, hogy a csavarok egymástól legalább 15-25 cm-re legyenek, a gipszkarton legszélét pedig érdemes szabadon hagyni, és jó pár centiméterrel beljebb tenni a legszélső csavart, mint ahol a gipszkarton széle található.

Ebben a lépésben kerül sor a szigetelésre is, ami hő- vagy hangszigetelés is lehet. Ebben a lépésben tehát már felkerült a gipszkarton, de még nincs vége a folyamatnak, ugyanis az utómunka még csak most kezdődik.

5. lépés: A gipszkarton rendszer utolsó simításai

Utómunka alatt a csiszolást, a festést, az élvédők felhelyezését és az oda nem illő részek (például csavarfejek) eltüntetését értjük.

Először a hézagok kitöltését érdemes elvégezni.

Ez után következnek az élvédők, majd ismét a glettelés jön.

Végül pedig – a száradást követően – a kiugró részek csiszolása, majd a gipszkarton festése is elvégezhető. Csiszoláshoz ideális váalsztás egy falcsiszoló zsiráf, amely viszonylag kedvező áron megvásárolható, viszont hatalmas segítséget tud nyujtani a csiszolásban! Akár több munkaórát is spórolhatunk!

Gipszkarton glettelése

Másnéven hézagolás. A szárazépítési technológia utolsó munkafázisa, amely azonban nagy jelentőséggel bír az elkészült szerkezetek épületfizikai (statikai, akusztikai, tűzvédelmi) és esztétikai (síkbeliség) tulajdonságait illetően.
A hézagolást csak a gipszkarton borítás készre szerelése után szabad megkezdeni. A válaszfalak felületének végleges kialakítása előtt a szerkezeteket mindkét oldalról készre kell szerelni. A Rigips építőlemezek szakszerű rögzítése (csavarozása) alapkövetelmény.
Csiszolás: A hézagolás felületének véglegesítése. Ezt a műveletet speciális csiszológéppel, vagy kézi csiszolórács segítségével tudjuk hatékonyan elvégezni. A csiszolás során ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg se a hézagerősítő szalagot, se az egymáshoz csatlakozó gipszkarton építőlemezek kartonbevonatát.

A gipszkartonozáshoz szükséges eszközök

  • Vízmérték
  • Mérőszalag
  • Rögzítők és csavarok
  • Lemezvágó olló
  • Spakli vagy glettvas
  • Gumikalapács
  • Gipszkarton lapok
  • Snitzer
  • Gipszkarton fűrész
  • Gipszkarton gyalu
  • Körkivágó

Ahhoz, hogy a gipszkartonozás hosszú távon is tartós legyen, minőségi alapanyagokra van szükség.

Amennyiben gipszkarton szerelés előtt áll, és valóban minőségi eszközökkel és alapanyagokkal szeretne dolgozni, nézzen szét a Zákány Szerszámház kínálatában!