Térkövezés házilag! Térkő lerakás kisokos

terkovezes hazilag

Szakszerű térkő lerakás házilag, Tippek, tanácsok, rétegrend, kalkulátor, kapcsolódó szerszámgépek! Térkő lerakás cikkünkből kiderül hogyan csináld helyesen! 

Térkövezés kalkulátor

Egy papírra, egy mérőszalagra, és egykis számolásra van szükség. Döntsük el, hova szeretnénk térkövet tenni, milyen méretben. Ha megvan az alap elképzelés akkor mérjük le pontosan és rajzoljuk meg a tervet. Ilyenkr jöhet jól egy lézeres távolságmérő, hogy biztos ne mérjünk rosszul!

Erre azért van szükség, hogy a pontos méretek tudatában ki tudjuk számolni a négyzetmétert is, valamint a körvonalat is a szegélykő miatt. A legtöbb esetben a szegélykövek 1 méretes lapokban kaphatóak, de célszerű ezt is leegyeztetni a vásárlás előtt.

Térkövezés házilag, térkő lerakás házilag  

Vannak olyanok, akik szerint a térkő lerakása házilag nem egy könnyedén kivitelezhető dolog. Pedig, ha nem áll tőlünk távol a kétkezi munka, és követjük a lépéseket, akkor viszonylag gyorsan el tudjuk végezni a kitűzött feladatot. Mint minden munkához, a házilag történő térkövezéshez is megvannak a célszerszámok, amelyek igencsak megkönnyítik a munkát. Cikkünk végig vezet a „térkő lerakása házilag” folyamatán.  

Legfontosabb lépés a térkő lerakása előtt!

A térkő lerakása sokak szerint a földmunkával kezdődik, holott még mielőtt megejtenénk az első ásónyomot, rendkívül fontos, hogy kiválasszuk a számunkra megfelelő változatot. Ez nemcsak azért lényeges, mert többféle színben és formában kaphatók ma már ezek a burkolóanyagok, hanem azért is, mert minden méretnek megvan a maga funkciója. A szimpla garázsbeállókhoz, feljárókhoz vagy járdákhoz például bőven elegendő, ha 6 centiméteres térkővel dolgozunk, lévén nagy súlyt ezeknek nem kell elviselniük. Amennyiben azonban gyakori, esetleg állandó forgalmat és nagyobb súlyt hordana a térkövezett felület, akkor a 6 centiméteres helyet sokkal szerencsésebb inkább a 8 centiméteres vastagságú változat mellett dönteni.

Térkövezés menete

Vannak olyan lépések a térkövezés menetében, amelyeket nem hagyhatunk ki, vagy cserélhetünk össze! Ehhez persze nagyon fontos, hogy megfogadjunk néhány jó tanácsot, mindemellett pedig betartsuk a sorrendhasználat elvét, hiszen a térkövezés tipikusan olyan munkafolyamat, amivel csak és kizárólag lépésről- lépésre lehet haladni.

Térkövezés menete - alapozás

Ha kiválasztottuk a megfelelő térkövet, következhet a földmunka, ami alighanem a folyamat legnehezebb része lesz, hiszen szükség van egy nagy teherbírással és megfelelő vízelvezetéssel rendelkező fagyálló aljzat kialakítására. Ehhez elengedhetetlen, hogy kisebb beállók esetén legalább 15-, nagyobb súlyt elviselő felületeknél viszont legalább 20 centiméter mélyen kiszedjük az adott talajt, és gondoskodjunk hozzá a szükséges vízelvezetésről. Ehhez elengedhetetlen, hogy a tervezett szélességhez mérten kb. 30 centiméterrel szélesebb alapot ássunk, és megfelelő lejtést helyezzünk el úgy, hogy a víz a külső irányba folyhasson, ezáltal minket a nedvességtől.

Térkövezés menete - szegélykő lerakása

A szegélyköveket még a térkövezés elején, betonnal két oldalról, ferdén a szegély elemek feléig felhúzva kell lerakni, lerögzíteni. A szegélykövek olyan magasak legyenek, hogy a kész térkő burkolat szintje alatt legyenek, nagyjából 1 cm-rel.  Figyeljünk itt a megfelelő függőleges rögzítésre, és minden egyes elemet ellenőrizzünk vízmértékkel is! A szegély, vagyis a megfelelően lebetonozott szegélykő fogja egyben tartani a burkolatot, és megakadályozza majd a térkövek oldalirányú elmozdulását, szétcsúszását. A szegélyköveket a burkolat végső magasságának a függvényében, a megfelelő lejtést is bekalkulálva kell egyenletes magasságban lerakni a térkő burkolat szélén betonba ágyazva. Szegélykő lerakásakor érdemes arra is figyelni, hogy minél kevesebb vágással tudjuk majd megoldani a térkövek lerakását. Célszerű úgy kalkulálni a keresztbe futó térkő sorok hosszát, hogy a kötésben futó soroknál minden második sorhoz pontosan egész számú térkőre legyen szükség.

Térkövezés menete - fagyvédő és teherhordó réteg lerakás

A térkövezésre is igaz az, hogy a leglényegesebb munkálatok a legkevésbé látszanak, éppen ebből következik az is, hogy a térkő lerakása előtt nagyon fontos a megfelelő fagyvédő és teherhordó réteg kialakítása, amennyiben ugyanis ezt elmulasztjuk, később könnyedén kárba veszhet a munkánk.

Ezzel kapcsolatban aranyszabály, hogy kisebb teherbírású térkövezett felület esetében legalább 15 centiméter, nagyobb teherbírást követelő hely esetében azonban legalább 20 centiméternyi teherhordó réteget alakítsunk ki, méghozzá zúzott kő, földneves beton vagy egyéb ömlesztett anyag ledöngölésével!  

Térkövezés menete - ágyazat kialakítása

A teherhordó réteg bedöngölését követően a lerakás előtt nagyon fontos megfelelő ágyazatot készíteni a térköveknek, amelyek csak így állhatnak elég masszívan, vízszintesen. Az ágyazat kapcsán a legjobb a megfelelő minőségű homok, amiből legalább 2-4 centiméteres réteget húzunk a teherhordó rétegre, ügyelve arra, hogy a felszínt amennyire csak lehet, vízmértékkel és lehúzó léccel egyenletessé tegyük. A térkő súlyával tömörül majd ez a homokréteg, tehát nem szabad túl vastag ágyazatot hagyni, mert abban az esetben a végső felület könnyen elkezdhet süllyedni bizonyos pontokon.

Építőipari gépek megtekintése ide kattintva>>

Térkövezés menete - térkő lerakása

A megfelelő ágyazat kialakításával fokozatosan, nagyjából négyzetméterenként haladva megkezdődhet a térkő lerakása is. Ezt, ha tudjuk akkor a legmélyebb pontról, de mindig szélről indítsuk meg, és a megfelelő kivitelezés, vízszintesség miatt használjunk léceket vagy zsinórokat és vízmértéket is az egyenes vonalak, a megfelelő szélek, illetve a döntés érdekében. A térkövek között pár mm-es hézagokat hagyjunk! Ha színes térkövekkel dolgozunk, akkor jó előre számoljuk ki a megfelelő minták. Az is egy támpont lehet, ha előre lehelyezzük ezeket az eltérő színű darabokat.

Térkövezés menete - fugázás

A térkövezés egyik befejező lépése a fugázás, amit a lehető legfinomabb homokkal végzünk el. Ha nagyobb térközöket hagytunk, elegendő csak leszórni a homokot, és addig söprögetni, amíg magától ki nem telítődnek a rések, de kisebb hézagoknál gyakran kézzel is rá kell segíteni a telítést. Ez egy rendkívül fontos lépése a szép összkép kialakításának!

Térkövezés menete - döngölés

A fugázást követően elengedhetetlen a lerakott térkő döngölése, amit otthoni körülmények között és kisebb felületeknél akár egy könnyebb farönkkel is elvégezhetünk, de van hozzá célszerszám is, amit Lapvibrátornak hívnak. A térkövezett felületet mindig a szélektől a középrész felé haladva döngöljük, és addig végezzük a teendőt, amíg a burkolat megfelelő szilárdsággal nem rendelkezik. Döngöléskor a fugában lévő homok még jobban összetömörödik, ezért még egyszer érdemes átsöpörni a felületet többször is. Ezután az esetleges fugaréseket még egyszer feltölthetjük, majd a felület a lesöprést követően használatba vehető.

 

 

Térkövezés házilag

 

 

Térkövezés rétegrend

A térkövezési rétegrend ismerete azért nagyon fontos, mert ez alapján látni fogjuk, hogy milyen alapanyagokra lesz szükségünk. Az ideális rétegrend a következő:

  •     kavicsréteg tömörítve – 15-30 cm
  •     homok – 2-5 cm
  •     térkő – 4-8 cm

Többen a kavics- és a homokréteg közé betonréteget is tesznek. Ennek az az előnye valóban megvan, hogy kevésbé süllyed, gyomosodik, valamint egyenlő mértékben oszlik el rajta a terhelés. Mennyiben mi földre szeretnénk a térkövet lerakni, de fontos a későbbi gyomosodás megelőzése akkor használjuk az erre a célra kifejlesztett geotextíliát, amit szintén a kavicsréteg és a homok közé kell tenni.

 

 

Térkövezés házilag retegrend

 

 

Térkő vágás  

Csinálhatjuk többféle géppel is. Otthoni környezetben a legtöbben ezt egy olyan szerszámgéppel oldják meg, amely a legtöbb háztartásban megtalálható. Ez pedig nem más, mint a sarokcsiszoló, vagy népies nevén a kisflex, nagyflex. A térkő vágása sarokcsiszolóval megoldható, azonban a kimondottan térkővágásra alkalmas gyémánt korongra lesz szükség. A szárazon vágó, gyémánttárcsával felszerelt kézi sarokcsiszoló nagyon gyorsan és viszonylag pontosan dolgozik.

Térkövet vághatunk még kézi kőroppantó gépekkel, és kimondottan kőzet és téglavágó gépekkel. Amennyiben kis kivitelben, egyszeri alkalommal van szükség pár térkő elvágására, akkor nyugodtan választhatjuk a sarokcsiszoló + gyémánttárcsa kombináció. 

Ha komolyabb szintre akarod emelni a térkő vágást, akkor használd az általunk kifejlesztett és forgalomba hozott ZIVtec tégla és kőzetvágó gépeket, amellyel a térkő vágás gyerekjáték. Igaz az áruk elsőre borsosnak tűnhet, azonban, ha annyira megszeretted a térkövezést, hogy a későbbiekben is szeretnél ilyet csinálni, vagy netán ez a munkád, akkor ez egy garantáltan megtérülő beruházás lesz. A burkolóköveket a legtisztábban és a legpontosabban egy vízhűtésű vágópadon vághatjuk el.  

Térkövezés szerszámai

Földmunkálatokhoz olyan eszközökre lesz szükség, mint azt csákány, ásó, lapát, talicska. Szükségünk lesz még pár lécre, vízmértékre, és egy seprűre is.

A megfelelő talajtömörítéshez használjunk fa döngölőt, vagy a kimondottan talajtömörítésre kifejlesztett döngölőbékát, lapvibrátort. Lapvibrátort azért célszerűbb használni, mivel nagyobb erővel képes döngölni és a nyomást eleve nagyobb felületen és éppen ezért egyenletesebben tudja elosztani, kiegyenlítve a lerakás után maradt utolsó egyenetlenségeket is.

A lerakási fázis során a térköveket egyenként ütögetjük a homokágyazatba, amihez gumikalapácsot kell használni.

A hézagoló anyag (homok) bedolgozásához durva seprűre, valamint locsolótömlőre van szükség, amelyekkel az anyagot a hézagokba mossuk.