Öntözőrendszer házilag

Öntözőrendszer házilag

Az öntözőrendszer házilag történő kialakítása kiváló lehetőség a kert gondozásának könnyebbé és hatékonyabbá tételére.

Öntözőrendszer tervezés

Egy öntözőrendszer tervezése során fontos figyelembe venni a terep adottságait, azt, hogy milyen növényeket szeretnénk öntözni, vagy csak füvesítés a cél. Fontos kitérni a vízellátásra is, valamint az anyagi költségkeret is befolyásoló tényező lehet. Van pár lépés, amin, ha végig megyünk, akkor a siker garantált – már ami a tervezést illeti.

Terepfelmérés

Első lépésként alaposan fel kell mérni a kertet vagy a területet, ahol az öntözőrendszer telepítésre kerül. Jelöljük meg a különböző területeket, az esetleges domborzati változásokat, valamint az olyan akadályokat, mint az épületek vagy a kerítés például. Határozzuk meg a különböző növények vízigényét és eloszlását a területen. Készítsünk listát a különböző növényekről és azok vízigényéről, hogy ezek alapján tervezhessük az öntözőrendszer elosztását.

Vízellátás forrása

Az öntözőrendszer működtetéséhez szükség lesz egy megfelelő vízellátási forrásra, például egy kerti csapra vagy egy gyújtó tartályra. Sok esetben, azzal is sokat spórolhatunk a későbbi költségeken, ha van működő fúrott kút, a mire a rendszer ráköthető! Ezek után határozzuk meg azt, hogy honnan fogjuk ellátni vízzel az öntözőrendszert, és milyen nyomás és mennyiség áll majd a rendelkezésre. Alacsony nyomású rendszereknél a nagy távolság szokott problémát okozni.

Öntözőfejek, csőrendszerek és a fúvókák kiválasztása

Válasszuk ki az öntözőfejeket és fúvókákat a növények és a terület igényeinek megfelelően. Fontoljuk meg az öntözőfejek típusát, hatótávolságát, vízkibocsátását és az öntözési módot. Manapság a leginkább elterjedt típusok az esőztető fejek és az úgynevezett „csepegtetős” rendszerek. Használjunk megfelelő méretű és típusú csöveket, valamint szerelvényeket a rendszer hatékony működtetéséhez.

Öntözőrendszer telepítés lépései

  1. Tervezés: Határozzuk meg, melyik részeire kívánunk öntözőrendszert telepíteni a kertnek. Fontoljuk meg a növények elhelyezkedését, a talaj típusát, a vízigényüket és a terület topográfiáját.
  2. Vízkészlet: Az öntözőrendszer működéséhez szükség lesz egy vízkészletre, például egy kerti csapra vagy egy tartályra. Bizonyosodjunk meg róla, hogy elegendő víznyomás áll rendelkezésre az öntözőrendszer működtetéséhez.
  3. Csőrendszer kiépítése: Telepítsünk csőrendszert a kert különböző részeire, ahol az öntözőfejek elhelyezkednek majd. Ne használjunk régi vascsöveket és szerelvényeket, így megakadályozzuk a szivárgást és a rozsdásodás okozta károkat.
  4. Öntözőfejek kiválasztása és telepítése: Válasszunk olyan öntözőfejeket, amelyek megfelelnek a kert igényeinek és a terület különböző részeinek. Telepítsük őket a csőrendszerre, figyelembe véve a növények elhelyezkedését és a vízellátás szükségleteit.
  5. Vízvezetékrendszer beállítása: Állítsuk be az öntözőrendszer működését, beleértve az öntözési időt és gyakoriságot. Használjunk időzítőt vagy szabályozó szelepet, hogy automatizáljuk az öntözést, és biztosítsuk a megfelelő vízmennyiséget minden területen.
  6. Tesztelés és finomhangolás: Ellenőrizzük az öntözőrendszer működését, és finom hangoljuk az öntözési beállításokat szükség szerint. Győződjünk meg róla, hogy minden terület megkapja a szükséges mennyiségű vizet, és javítsuk ki az esetleges problémákat.

 

Öntözőrendszer locsolás

 

 

Öntözőrendszer téliesítése

A talaj összetételétől függően a fagyhatár nagyjából 50-100 cm mélyen van, az öntözőrendszer elemei viszont 25-30 cm mélységben helyezkednek el. Ha tehát nem gondoskodsz a téliesítésről, akkor a fagy jelentős károkat tud tenni bennük.

A téli időszakban nagy esély van rá, hogy a kinti hőmérséklet jóval 0 Celsius fok alá süllyed. Ilyenkor az öntözőrendszer egyes részeiben, például a csövekben vagy a szórófejekben lévő víz megfagy. Ez azt jelenti, hogy nagyobb lesz a térfogata, a halmazállapota pedig szilárddá válik, aminek következtében sérüléseket okozhat az alkatrészekben. Például mert a jég kialakulásának következtében az elemek megrepednek, vagy rosszabb esetben akár el is törnek. Szerencsére a mai rendszereknél használt KPE csövek már elég jól bírják a strapát, ha lehet így fogalmazni

Ahhoz, hogy ezt el tudjuk kerülni nagyon fontos, hogy még a fagyveszély beállta előtt víztelenítsük a rendszert. Érdemes már a hidegebb őszi hónapok során megejteni ezt a műveletet, mert már a talajmenti fagyok kialakulása is komoly veszélyt jelenthet.

Öntöző szórófej típusok

Az öntözőfejek különböző típusokban és funkciókban érhetők el, amelyek lehetővé teszik a különböző kertek és növények számára optimális öntözést. Néhány közülük:

  1. Rotációs öntözőfejek: Ezek a fejek forgó mozgást végeznek, ami lehetővé teszi a víz egyenletes elosztását a környezetükben. Általában nagyobb területeket öntöznek be, és nagy hatótávolsággal rendelkeznek.
  2. Hagyományos szórófejek: Ezek a fejek vízsugarat bocsátanak ki különböző szögben és irányokban. Alkalmasak kisebb területek vagy nehezen megközelíthető területek öntözésére, és lehetővé teszik az öntözési mintázatok testreszabását.
  3. Permetezőfejek: Ezek a fejek finom permetezést biztosítanak, amely ideális a zöldségek, virágok és más érzékeny növények öntözésére. Segítségükkel könnyen szabályozhatjuk a vízkibocsátást, hogy megfeleljen a növények igényeinek.
  4. Esőztető fejek: Ezek a fejek olyan vízsugarat bocsátanak ki, amely hasonlóan viselkedik, mint az eső. Gyengéden és egyenletesen öntözik a kertet, amely ideális lehet a gyengébb növények számára, vagy ha el szeretnénk kerülni a talaj felverését.

Öntözőrendszer időzítő

Az öntözőrendszer időzítő, más néven öntözővezérlő, egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a kert öntözési rendszerének automatizálását és programozását. Ezek az eszközök lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy beállítsák az öntözés gyakoriságát, időtartamát és intenzitását, így hatékonyan és hatékonyan gondoskodhatnak a növények megfelelő öntözéséről.

Néhány modern időzítő akár okos funkciókkal is rendelkezhet, amelyek lehetővé teszik a távvezérlést és a telefonos alkalmazásokon keresztüli programozást. Ez a rugalmasság és automatizáltság nagyban megkönnyíti a kert gondozását és optimalizálja a vízfogyasztást.

 

Öntöző szivattyú kiválasztás

Az öntözőrendszer szivattyújának kiválasztása függ a kert méretétől, a vízfelfogó rendszertől és az öntözési igényektől. A következő típusok közül lehet választani:

  • Centrifugális szivattyúk: Ezek az általánosan használt szivattyúk, amelyek alacsony nyomáson és magas vízáramlással rendelkeznek. Ideálisak kisebb és közepes méretű kertekhez, valamint a felületi vízforrásokból (pl. kút, patak) történő vízszállításhoz.
  • Mélykútszivattyúk: Ezek a szivattyúk mély kútból vagy víztározóból származó vizet emelik fel. Magas nyomást és kisebb vízmennyiséget biztosítanak, így alkalmasak nagyobb területek öntözésére és a magasabb emelésű vízellátásra.
  • Perifériás szivattyúk: Ezek a kis méretű szivattyúk alacsony vízmennyiséget és magas nyomást biztosítanak. Kiválóak kisebb kertekhez és kerti öntözőrendszerekhez.
  • Önfelszívó szivattyúk: Ezek a szivattyúk képesek vízet szívni, anélkül, hogy előzetes vízszállításra lenne szükség. Ez előnyös lehet olyan helyzetekben, ahol nincs könnyű hozzáférés a vízforráshoz.

Fontos szempontok a szivattyú kiválasztásakor:

  • Vízmennyiség (teljesítmény) és nyomásigény: A kert méretétől és az öntözőfejek típusától függően választani kell a megfelelő teljesítményű és nyomású szivattyút.
  • Vízforrás típusa: A szivattyú típusát és kapacitását befolyásolja, hogy a víz a felszínen vagy mélyen található forrásból származik-e.
  • Energiahatékonyság és tartósság: Érdemes olyan szivattyút választani, amely energiahatékony és hosszú élettartamú, hogy hosszú távon is megbízhatóan működjön.

 

Ötözés tavolra

 

Mi az a csepegtető öntözés?

A csepegtető öntözés egy hatékony és víztakarékos módszer a növények öntözésére, amely során a vizet csepegtetőfejek segítségével pontosan a növény gyökérzónájába juttatják. Ez a rendszer csepegtető csövekből, csepegtető dugókból és szabályozó szelepekből áll, amelyek lehetővé teszik a víz pontos adagolását a növények számára.

A csepegtető öntözés előnyei közé tartozik:

  1. Víztakarékosság: A csepegtető rendszerrel a víz közvetlenül a növény gyökérzónájába jut, így minimalizálja a vízpazarlást és optimalizálja a vízfelhasználást.
  2. Precíz öntözés: A csepegtetőfejek lehetővé teszik a víz pontos adagolását, így lehetővé válik a növények egyedi igényeinek figyelembevétele és a túlöntözés elkerülése.
  3. Csökkenthető a talaj kiszáradása és a talajerózió: A csepegtető rendszerrel a víz közvetlenül a gyökérzónába jut, így minimalizálható a talaj kiszáradása és a talajerózió.
  4. Könnyű telepítés és karbantartás: A csepegtető rendszer könnyen telepíthető és karbantartható, és rugalmasan alkalmazkodik a kert méretéhez és formájához.
  5. Csökkenő gyomnövekedés: Mivel a víz közvetlenül a növény gyökérzónájába jut, csökkenhet a környező területeken a gyomnövekedés lehetősége.

 

Öntözőrendszer árak

Az öntözőrendszer árát számos tényező befolyásolhatja, ideértve a következőket:

  • Méret és terület: Az öntözőrendszer telepítésének költsége jelentősen függ a kert vagy a terület méretétől és formájától. Minél nagyobb a terület, annál több öntözőfejre, csepegtető csőhosszra és szivattyúra lehet szükség.
  • Felszerelések és komponensek minősége: A magasabb minőségű felszerelések és komponensek általában drágábbak lehetnek, de hosszú távon megbízhatóbbak és tartósabbak. Ez magában foglalja az öntözőfejeket, csepegtető csöveket, szivattyúkat és vezérlőrendszereket is.
  • Szállítási és szerelési költségek: Ha az öntözőrendszer alkatrészeit szállítani kell, vagy eszközöket, vagy gépeket kell bérelni a telepítéshez, ezek a költségek is hozzáadódhatnak az összköltséghez.
  • Telepítési munkaerő és idő: Az öntözőrendszer telepítéséhez szükséges munkaerő és idő is befolyásolhatja az árat. A szakemberek bére és a telepítési idő függ a rendszer összetettségétől és a telepítési körülményektől.

Öntözőrendszer telepítésre fel!

Az öntözőrendszer telepítése azért fontos, mert lehetővé teszi a kert automatizált és hatékony öntözését. Ennek köszönhetően időt és energiát takaríthatunk meg, miközben biztosítjuk a növények megfelelő vízellátását.

Összességében az öntözőrendszerek kényelmes, hatékony és gazdaságos megoldást jelentenek a kert öntözésére, segítve abban, hogy egészséges és gyönyörű növényeket neveljünk, miközben minimalizáljuk a vízpazarlást és időt takarítunk meg a gondozásban.