Akkus fűnyíró teszt: melyik a legjobb?

Akkus fűnyíró teszt: melyik a legjobb?

Teszteltük, hogy melyik akkus fűnyírót érdemes városi, kis, közepes és nagy kertbe választani. Összegyűjtöttük a legfontosabb vásárlási szempontokat is. 


Az akkumulátoros fűnyírók végre felnőttek! Az utóbbi években történt fejlődésnek köszönhetően manapság már teljesen reális alternatíva kábeles elektromos vagy robbanómotoros fűnyíró helyett akkus fűnyírót választani. Ma már nemcsak aprócska, hanem akár 2000 m2-es kertet is simán lenyírhatunk a segítségével. 

A piacon ugyanakkor rengeteg modell közül lehet választani. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat a választáshoz, és az akkus fűnyíró tesztben kiválasztottuk a legjobb akkus fűnyírókat! 

Miért érdemes akkumulátoros fűnyírót választani? 

  • Az akkus fűnyíró legelső előnye, hogy benzinmotoros társaival szemben lényegesen halkabb, így nem kell aggódnunk, hogy felébresztjük az egész környéket. 
  • Súlya sokkal alacsonyabb, ennek köszönhetően hölgyek is kényelmesen tudják használni, és nem kell vesződni a benzinnel sem. 
  • További előnye, hogy semmilyen károsanyag nem keletkezik, ezáltal sokkal környezetbarátabb megoldás. 
  • Végül, a kábeles fűnyírókkal ellentétben nem kell folyamatosan figyelni arra sem, hogy lehetőleg ne vágjuk el a fűnyíró vezetékét. 

Azzal ugyanakkor nem árt tisztában lenni, hogy a legtöbb akkus fűnyíró csak száraz és rendezett gyep nyírására alkalmas. Ha ez problémát jelenthet, akkor válasszunk inkább olyan modellt, amely képes nedvesen is lenyírni a füvet! 

 

 

funyiro-3

 

Milyen szempontokat vettünk figyelembe az akkus fűnyíró tesztben? 

A fűgyűjtő kosár mérete

A tesztbe olyan akkus fűnyírókat választottunk be, melyek fűgyűjtő kosárral rendelkeztek. Bár a gyűjtőkosár nélküli modellek ára valamivel kedvezőbb, semmiképpen sem éri meg az a pluszmunka, amit a lenyírt fű összegyűjtögetésére kell szánni. 

A fűgyűjtő kosár mérete két szempontból lényeges: 

  • Egyrészt értelemszerűen minél nagyobb a gyűjtőkosár, annál ritkábban kell megállni kiüríteni 
  • Ugyanakkor amennyiben például hölgyek is használnák az eszközt, nem árt tisztában lenni vele, hogy egy megtelt nagyméretű fűkosárnak igen komoly súlya van, ami hölgyeknek problémát jelenthet

Vágásszélesség és vágási magasság

Ha olyan akkus fűnyírót szeretnénk, amivel igazán gyorsan és hatékonyan tudunk dolgozni, akkor mindenképpen fontos szempont a vágásszélesség. Minél nagyobb ez az érték, annál gyorsabban leszünk készen a munkával. Mi a minimum 32 cm-es vágásszélességet ajánljuk, de közepes vagy nagyobb kertekbe inkább a 43-46 cm-es szélesség ideális. 

A vágási magasság mindig attól függ, hogy milyen típusú pázsitot szeretnénk az eszközzel rendszeresen nyírni. A legtöbb modellnél ez az érték tetszőlegesen állítható. 

  • Mekkora az ideális vágási magasság? 
  • Nyáron, nagy melegben sose nyírjuk 5 cm-nél rövidebbre a pázsitot!
  • Az átlagos vágási magasság 3-5 cm között van
  • Ennél rövidebbre csak speciális díszpázsitot nyírjunk! 

A legtöbb akkus fűnyírónál a legalacsonyabb fokozat 2,5 cm-en van. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy sose hagyjuk nagyon megnőni a füvet, de ha megtörtént, akkor nem szabad túl sokat vágni belőle! A teljes hossz maximum harmadát szabad visszavágni, mert a pázsitfüvek a tápanyagok egy jelentős részét a levelekben tárolják, így nagyon megsínylik, ha többet vágunk belőle.

Az akkumulátor

Mint minden akkumulátoros eszköznél, itt is meghatározó az akkumulátor kapacitása. Nincs is kellemetlenebb annál, amikor félbe kell hagyni a fűnyírást, mert lemerült az akku! Szerencsére manapság már csak Lítium-ionos akkumulátor kerülnek piacra, melyek sokkal tartósabbak. 

Az akkumulátor működési ideje modelltől függően 1 és 4 óra között mozog. Az akkumulátor kapacitás mértékegysége Amperóra (Ah), ezért az a szerencsés, ha ez az érték minél magasabb. Ha pedig igazán nagy a kert, célszerű lehet egy pótakkumulátort is beszerezni, hogy még véletlenül se kelljen megszakítani a munkát a feltöltéssel. Ezen kívül érdemes egy pillantást vetni a feltöltési időre is,. Ez jó esetben ugyanis nem haladja meg a 4 órát.

Hangerő 

Ahogy már említettük, általában az akkus fűnyírók megközelítőleg sem olyan zajosak, mint a robbanómotoros modellek. Ugyanakkor előfordul, hogy a zajkülönbség nem kielégítő. Az átlagos modellek zajszintje valahol 94-103 dB között van, ugyanakkor a 94 dB feletti érték meglehetősen zavaró. Szerintünk az ideális érték ezalatt van, ezzel még akár az esti órákban sem zavarjuk a körülöttünk élőket. Sajnos elég kevés az a fűnyíró, ami ennek az értéknek megfelel.

Súly és méret

Az akkus fűnyíró méretei és súlya elsősorban a vágási szélességtől függ. A 43 cm-es vágószélességű modellek jellemzően 20 kg körüliek, és fél méter szélesek. A nagyobb vágószélességű modellek ennél lényegesen nehezebbek lehetnek. A 30 kg körüli súlyú fűnyírókat már igen nehéz lenne a gyepen vezetni, ezért ezek a berendezések általában elektromos kerékmeghajtással rendelkeznek, amely támogatja a mozgást. Az elektromos kerékmeghajtású fűnyírók hátránya, hogy lerövidítik az akkumulátor működési idejét, és az ilyen modellek sokkal drágábbak. 

Biztonság

Mivel az akkus fűnyírót nem szükséges bedugni a hálózatba, sem berántani a motorját, ezért fontos, hogy legyen valamilyen védelem a véletlenszerű bekapcsolás ellen. Ez általában valamilyen kulcs, vagy stift formájában valósul meg, melyet az eszközbe helyezve és elfordítva kell alkalmazni. 

Sajnos ez azonban nem minden modellnél működik megfelelően, ami balesetekhez vezethet, ha a fűnyíró magától megindul.

Legjobb önjáró fűnyíró

Válasszuk úgy önjárós fűnyírót, hogy könnyedén, és hatékonyan haladjunk a fűnyírással.

A leendő fűnyírónkat kiválasztani nem egyszerű, de nem is annyira bonyolult feladat. A döntés azonban alaposan megfontolandó, hiszen nem egy-két alkalomra kell akkus fűnyírót választanunk!
A terület mérete, adottságai a fő szempont. Azzal a tévhittel ellentétben, miszerint az akkus fűnyírók nem bírják sokáig, például a Makita DLM465PG4 akkus önjáró fűnyíró nagy kertek nyírásához is alkalmas akár 1900 m²-ig. Huh, na ez aztán a teljesítmény! Arról már nem is beszélve, hogy a gép 2 darab 18 Voltos akkumulátorral működik, amely biztosítja a megfelelő teljesítményt és a magas üzemórát. Bár a vélemények megoszlanak, de kijelenthető, hogy ez a legjobb önjáró fűnyíró jelenleg, amennyiben az akkus önjáró fűnyírókat vesszük szemügyre!

Az önjáró fűnyírók leginkább összefüggő, lejtős-emelkedős területek esetében nyújtanak kiemelkedőt, hisz helyettünk a fűnyírót a beépített meghajtás viszi előre, így a több órás fizikai munka kevésbé lesz megterhelő, mivel a gép súlyát nem nekünk kell tolni.

 

 

funyiro-2

 

 

Márka

Bár elsőre vonzó lehet olcsóbb, ismeretlenebb gyártó által gyártott akkus fűnyírót választani, de hosszú távon ez nem biztos, hogy a legjobb döntés. Az ismert márkák ugyanis sokkal több erőforrást képesek a termékfejlesztésbe, gyártásba, tesztelésbe fektetni. Meghibásodás esetén pedig könnyebb érvényesíteni a garanciát, és jobb az alkatrész-ellátás is. 

Mi a következő márkákat ajánljuk: 

Makita

Bosch

Metabo

Dewalt

Milwaukee


Akkus fűnyíró teszt - ezek a legjobb akkus fűnyírók
 

Makita DLM432 PT2: az ár-érték győztes

 

Makita DLM432PT2 akkus fűnyíró

 

A Makita akkus fűnyírója egy szuper árú modell, amely nagyobb kertekben is megállja a helyét. A készülék összeszerelése gyerekjáték, a lágyindítás funkciónak és az alacsony rezgésszintnek köszönhetően könnyű használni. 

A kényelmes használatot jelentősen megkönnyíti, hogy az átalakított burkolat miatt kisebb tolóerő szükséges a fűnyíráshoz, a nyírási fokozatok állítása kimondottan könnyű. A két férőhelyes töltő és a szükséges akkumulátorok benne vannak az árban, ennek ellenére ára még mindig nagyon kedvező marad.

Bosch CityMower 18 -  városi kertek győztese

 

 

Bosch CityMower 18 akkus fűnyíró

 

 

A Bosch akkus fűnyírójára igaz a mondás, hogy kicsi a bors de erős. Ez a kis kompakt fűnyíró könnyedén lenyír 300 négyzetméternyi pázsitot, egész kicsire lehet összecsukni, és annyira könnyű, hogy egy kézzel is könnyen elbírható. Ezért kitűnő választás városi kertekbe, ahol meg kell birkózni pár lépcsővel. 

Makita DLM382Z akkus fűnyíró - legjobb kis és közepes kertekbe

 

 

 

Makita DLM382Z akkus fűnyíró

 

Kis és közepes kertekhez ideális a Makita könnyű, állva is elhelyezhető, helytakarékos modellje. A fűnyíró meglehetősen keskeny, mindössze 38 cm szélességű. Kis mérete ellenére egy erős, nagy teljesítményű fűnyíró, amely meglepően nagy területet képes egyszeri töltéssel lenyírni. Az egyszerű összeszerelés után pedig nincs más hátra, indulhat a fűnyírás! A modellhez nem tartozék a töltő és az akkumulátor, ezért magunk választhatjuk ki az igényeinkhez leginkább megfelelőt attól függően, hogy kicsi vagy közepes méretű kertünk van.

Makita DLM460PG2 akkus fűnyíró - nagy kertekbe a legjobb

 

 

Makita DLM460PG2 akkus fűnyíró

 

A Makita a nagyobb kertek abszolút győztese. Az állítható fogantyú magasságnak köszönhetően használata mindenki számára kényelmes, a hatalmas gyűjtőzsáknak köszönhetően pedig rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg. A fűnyíró a prémium kategória belépőterméke, ehhez képest ára mégis kedvező. Az egyetlen hátránya, hogy nagy súlya miatt emelkedőn nehezebb tolni.
 


Bár az akkus fűnyíró teszt alapján ezek a fűnyírók bizonyultak a legjobbak, érdemes körülnézni kínálatunkba, ahol a fűnyírók széles választéka található!
Válaszd ki a neked megfelelőt Te is!