Fűkasza kiválasztása – Melyik a legjobb fűkasza?

fukasza-kivalasztas-1

Nem mindegy, mennyi időre, milyen célra és hogyan használjuk az adott fűkaszát. Rövid kiválasztási útmutató vásárlás előtt állóknak.

Milyen fűkaszát vegyek, melyik a legjobb típus?

A fűkasza nem olyan gép, amire mindenkinek szüksége van. Ennek ellenére gyakori, hogy valaki otthoni környezetben szeretné használni. A jó típus kiválasztása és a megfelelő használat elsajátítása azonban nem könnyű. Komoly megfontolást, majd gyakori használatot igényel. A szerszámgépek ugyanis életveszélyesek is lehetnek, ha valaki nem az előírások szerint használja őket. Nézzük, mikor érdemes fűkaszát vásárolni, hogyan használjuk, illetve milyen típusai és kategóriái vásárolhatóak.

Ezekben az esetekben lehet szükség fűkaszára

Több olyan eset is előfordulhat, amikor egy fűkasza használata a legjobb megoldás. Persze ipari munkáknál ez kevésbé szorul magyarázatra. Azonban a ház körül, vagy kertészetekben, szőlőskertekben is jól jöhet. Ekkor viszont el kell döntenünk, milyen célra szeretnénk vásárolni. kis területre, utómunkálatokra például vehetünk elektromos fűkaszát, pontosabb nevén elektromos fűszegélynyírót, de nagyobb volumenű munkálatokra célszerű a benzinmotoros fűkasza mellett letenni a voksunkat.

Sőt! A folyamatos technika innovációknak köszönhetően, ma már számtalan akkus fűkasza is van elérhető kínálatban, amely szintén nehezíti a döntést. Hogy fokozzuk az izgalmakat már vannak dupla akkumulátoros kivitelek, melyek már-már megközelítik a benzinmotoros társaik teljesítményét, persze sokkal csendesebben, 0% káros anyag kibocsájtással, és minimális karbantartási igénnyel. Vannak kisebb akkus gépek is, ezek az akkus szegélynyírók, amelyek kiegészítő munkákra ajánlottak, például járdák szegélyének nyírása

Nézzünk pár esetet, amikor a fűkasza használata válhat szükségessé:

  •     Kisebb ház körüli munkálatok,
  •     Kisebb kertészetek megtisztítása,
  •     Parkok, közterületek gyors fűnyírása,
  •     Egyenetlen talajok, domboldalak,

A munka nyilvánvalóan nem mindig egyforma időt igényel. A “kisebb” gépek jellemzően hasonló célra is lettek kialakítva, így havi 6-8 használat az ideális. Az sem mindegy, mekkora felületet szeretnénk lenyírni és mennyi alkalomról van szó. Az elektromos fűkaszáknak, fűszegélynyíróknak a “hobbi” használók örülhetnek, hiszen ezek a típusok több extrával is rendelkeznek, ugyanakkor az áruk is kedvezőbben alakul a benzines, vagy az akkumulátoros társaikhoz képest.

Fűkasza választásnál tehát alapvetően érdemes szem előtt tartani az élettartamot, a teljesítményt és azt, hogy milyen célra vásároljuk. Az egyik legfontosabb továbbá a biztonság, ugyanis a fűkasza használata komoly felelősséggel jár. Napjainkban a felsorolt feltételek már-már alapvetőek, különösen a népszerű, minőségi márkák termékeinél.

 

 

Fűkasza kiválasztása

 

Miért érdemes akkumulátoros fűkaszát választani?

  •     Az akkus fűkasza legelső előnye, hogy benzinmotoros társaival szemben lényegesen halkabb, így nem kell aggódnunk, hogy felébresztjük az egész környéket.
  •     Súlya sokkal alacsonyabb, ennek köszönhetően hölgyek is kényelmesen tudják használni, és nem kell vesződni a benzinnel sem.
  •     További előnye, hogy semmilyen károsanyag nem keletkezik, ezáltal sokkal környezetbarátabb megoldás.
  •     Végül, a kábeles fűnyírókkal ellentétben nem kell folyamatosan figyelni arra sem, hogy lehetőleg ne vágjuk el a fűnyíró vezetékét.

Azzal ugyanakkor nem árt tisztában lenni, hogy a legtöbb akkus fűkasza csak száraz és rendezett terület nyírására alkalmas. Ha ez problémát jelenthet, akkor válasszunk inkább olyan modellt, amely képes esős körülmények között is veszélytelenül működni!

2 és 4 ütemű benzinmotoros fűkaszák

A mai benzines fűkaszák már az új 4 ütemű motorral szereltek, amelyek már lényegesen környezetkímélőbbek, mint a korábbi 2 ütemű változatok. Egy 4 ütemű benzinmotoros fűkasza alacsonyabb üzemanyag-fogyasztással, alacsony zaj- és károsanyag-kibocsátási értékekkel rendelkezik. Most abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy nálunk a benzines fűkasza olcsón beszerezhető, így már csak azt kell átgondolnod, hogy melyik típus mellet teszed le a voksod.

A benzinmotoros fűkasza elindítása

A benzinmotoros fűkasza indításához kövesd az alábbilépéseket. Először töltsd fel a karburátort a pumpa kb. ötszöri megnyomásával, aktiváld a hidegindítót(szivatót), és húzza meg az indítózsinórt, amíg a motor be nem indul. Húzd meg újra az indítózsinórt, amíg a motor be nem indul. Kapcsold ki a hidegindítót, amikor a motor beindult. Ez a benzines fűkasza indítási eljárása.

Ha követed ezt az eljárást, akkor a vásárolt benzinmotoros fűkaszát nagyon könnyű lesz elindítani.

 

 

Fűkasza kiválasztása damilfej

 

A fűkasza szakszerű használata, karbantartása

Ahhoz, hogy szerszámaink minél tovább bírják, ajánlott időnként karbantartást végezni. Minden egyes elvégzett fűnyírás után tartsuk “tisztán” a terméket, ellenőrizzük az olaj szintet, a kés vagy a damil állapotát se hagyjuk figyelmen kívül, figyeljünk a kopásra és cseréljük le, ha szükséges. A folyamatos odafigyelés és törődés tehát alapvető, bánjunk vele úgy, akárcsak az autónk lenne.

Mindenképpen olvassuk el a használati utasítást, kövessük a lépéseket és tartsuk be a szabályokat. A fűkasza használata nem játék, a felelőtlenség pedig súlyos következményekkel járhat és akár életveszélyes lehet. Az óvintézkedések betartása, a fűkasza rendeltetésszerű használata azonban segíthet megelőzni a bajt.

A nagy kérdés: Akkus vagy benzines fűkasza?

Erre a kérdésre aligha létezik egyfajta válasz. Mondhatni, attól függ. Az akkus talán jobban illeszkedik a “mai” kor emberének, hiszen halkabb, kényelmesebb. Benzinért sem kell elmenni miatta. Ezzel ellentétben a benzinmotoros fűkasza nemcsak nagyobb teljesítményre képes, hanem hatékonyabb is nagyobb volumenű munkálatokhoz, nagyobb területek nyírásához.

Mindkét típusnak megvannak tehát a maga előnyei és hátrányai. A választásnál pedig továbbra is inkább az az elsődleges, hogy milyen célra szeretnénk fűkaszát vásárolni. Ahhoz igazítsuk, hogy akkus vagy benzines gépre van-e szükségünk. Ha nem tudjuk eldönteni, kérjük ki szakemberek véleményét.

A fűkasza vásárlásának folyamata

Végül, de nem utolsósorban pedig vizsgáljuk meg a fűkasza megvásárlásának szempontjait. Ahogyan arról már esett is szó, tudnunk kell, mire, miért és körülbelül évente hányszor szeretnénk használni. Ezáltal kiválaszthatjuk a legjobb opciót számunkra. A legjobb típusú fűkaszákat találhatod meg nálunk, több márka közül is válogathatsz. Ezek a következők:

  •     Bosch
  •     Makita
  •     Dewalt
  •     Metabo
  •     Milwaukee
  •     Honda
  •     Güde