Hungarocell vágás: így vágjunk polisztirolt házilag könnyedén

A hungarocell vágás legegyszerűbben izzó huzalos polisztirolvágóval végezhető

Polisztirol vágás házilag. Szigetelésvágó kés, asztali és kézi polisztirolvágók. Mikor melyiket válasszuk? A hungarocell vágás lépései.  

A hungarocell felhasználási lehetőségei igen széleskörűek, belsőépítészetben, szigetelésként, és még sok más területen használják az apró habosított gömbökből álló anyagot. A táblákat ugyanakkor használat előtt gyakran méretre kell vágni, ami éppen a szerkezetéből adódóan nem mindig egyszerű feladat. Mutatjuk, hogy hogyan végezhető a polisztirol vágás házilag!

Milyen gondok merülhetnek fel a hungarocell vágás során? 

A hungarocell, vagy becsületes nevén EPS (expandált polisztirol) egy cellás szerkezetű keményhab, amelyet a hőre lágyuló, habosítható polimerizált sztirolból gyártanak gőzzel történő hőkezeléssel. A hőkezelés során sok apró polisztirol golyó keletkezik, melyet formába töltenek és formahabosítanak. Éppen ez a golyós szerkezet az, ami miatt a hungarocellt nehéz vágni. Aki már próbálkozott polisztirol vágásával házilag, az tudhatja, hogy a golyók sokszor szétesnek, csúnya, kráteres éleket hagyva maguk után, ráadásul igazi kihívás egyenes vonalban haladni.

A sima, hideg pengével történő vágás másik akadálya a munka alatt keletkező elektrosztatikus töltés. A töltés miatt a keletkező törmelék folyton a pengéhez tapad, amire csak a folyamatos törölgetés kínál megoldást. Ugyanakkor ez igencsak megnehezíti és fáradtságossá teszi a munkát.

A hungarocell vágás lehetőségei

Ha csak kevés hungarocellt kell vágni, megpróbálkozhatunk egy éles és keskeny pengéjű késsel. Ilyenkor mindenképpen érdemes tesztelni, hogy a penge megfelelő-e: amennyiben a átsiklik az anyagon, akkor használhatjuk a polisztirol vágására házilag. Ha nem, akkor érdemes beruházni egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett szigetelésvágó késre. 

Ugyanakkor, ha nagyobb munkához (például egy teljes ház szigeteléséhez) kell hungarocellt vágni, vagy dekorációs célból ívesen szeretnénk szabni a hungarocellt,  akkor jobb választás valamilyen hevített vágóéllel rendelkező eszköz, melynek pengéjét elektromos áram segítségével hevítik fel. 

A fűtött pengének köszönhetően a vágóeszköz simán átsiklik az anyagon, és az ívek, vagy bonyolult mintázatok sem jelentenek problémát.

A polisztirol vágása házilag szigetelésvágó késsel

A polisztirol vágása házilag sokszor elvégezhető egy egyszerű szigetelésvágó késsel. Ezek az eszközök még hagyományos módon, hideg pengével vágnak, de kialakításuk máris nagy segítséget nyújt a hungarocell vágásában. Vékony, fűrészes élükkel képesek elvágni az olyan kemény és tömör anyagokat, mint a hungarocell, de általában dupla éllel készülnek, így ásványgyapot, üveggyapot, rostanyag, filc vágására is alkalmasak. 

Kinek ajánljuk a szigetelésvágó kés alkalmazását? 

  • Kisebb szigetelési munkálatokhoz, ahol nem kell nagy tételben vágni
  • Akik kedvező árú, mégis hatékony megoldást szeretnének
  • Ahol nem probléma, ha a vágásélek nem tökéletesek

 

hungarocellvagas2

 

Asztali polisztirolvágók nagyobb munkához

Az asztali polisztirolvágók kifejezetten szigetelőanyagok (grafitos polisztirol, nikecell stb) vágására lettek kifejlesztve. Ezek a vágóeszközök alkalmasak a polisztiroltáblák méretre szabására, sőt sok eszközt azok felszeletelésére is használhatunk. A forró huzal pillanatok alatt átsiklik a polisztiroltáblán, gyönyörű, pontos, hulladékmentes vágást készítve. 

Az asztali polisztirolvágók nem csak vízszintes és függőleges vágásra alkalmasak, hanem 90°-ig bármilyen átlós vágás is készíthető velük.Szállításuk könnyű, mivel összecsukhatóak és praktikusak. 

Kinek ajánljuk az asztali polisztirolvágó beszerzését? 

  • Nagyobb szigetelési munkálatokhoz
  • Professzionális célokra
  • Ahol a gyorsaság és a hulladékmentes, pontos munka fontos

Bonyolult formákhoz, modellezéshez kézi polisztirolvágó a megoldás

Belsőépítészeti munkálatoknál, modellezéskor vagy dekorációs célokra gyakran bonyolult formákat vágnak ki hungarocellből. Ilyen esetekben a pontosságon kívül gyakran fontos a szép és tiszta vágási felület. A kézi polisztirolvágók szabadkézi felhasználásra valók, melyek szintén hevített pengével vagy felforrosított huzallal vannak ellátva, sőt, gyakran félköríves penge is elérhető hozzájuk.

Kinek ajánljuk a kézi poliszirolvágókat? 

  • Dekorációs, belsőépítészeti munkákhoz, modellezéshez
  • Ha a hungarocellben csövek kábelek helyét szeretnénk kialakítani

A hungarocell vágás lépései

  • A vágás helyének kijelölése
    Bár egyenes vonalban elég egyszerűnek tűnhet vágni, a végén gyakran előfordul, hogy mégis ferdére sikerült szabni a hungarocell táblát. Érdemes ezért filctollal és vonalzóval bejelölni a felületet. Így megkönnyítjük a munkát és megkíméljük magunkat egy adag bosszűságtól
     

    hungarocellvagas1


     
  • A vágás
    Amennyiben hevített vágóéllel rendelkező eszközzel dolgozunk, mindig nézzük meg, hogy elég forró-e a vágószerszám. Ezt legkönnyebben egy valamilyen hulladék darab hungarocellen ellenőrizhetjük. Vágás közben sose toljuk erősen a munkadarabot, mert ez a huzalok károsodásához vezethet. A forróságnak köszönhetően a munkadarabnak könnyen át kell siklania a vágóélen. 
  • Az eszköz megtisztítása
    Bár a polisztirolvágók pengéi és huzaljai kopóalkatrészek, megnövelhetjük az élettartamukat, ha odafigyelünk a tisztításukra. Kihűlés után egy drótkefével távolítsuk el a maradványokat! 

Munka- és balesetvédelem

Viseljünk mindig védőkesztyűt és védőszemüveget, különösen, ha hevített vágóéllel rendelkező eszközt használunk. Lehetőleg szabadtéren, vagy jól szellőző helyiségben vágjuk a hungarocellt, hogy a vágás közben keletkezett gőzöket minél kevésbé lélegezzük be. Bár a keletkezett gőz nem kifejezetten mérgező, de egészségesnek azért nem mondható. 

A Zákány Szerszámház kínálatában a polisztirolvágók széles kínálata megtalálható. Nézzen körül a polisztirolvágók között!