Épített zuhanykabin és zuhanytálca: Mire érdemes figyelni?

Épített zuhanykabin

Egy jól kivitelezett épített zuhanyzó rengeteg problémát képes kiküszöbölni, ám ehhez gondos tervezésre és milliméter pontos megvalósításra van szükség.

Az egyedileg épített zuhanykabinok manapság rendkívül népszerűek.

Ennek fő okai a személyreszabottság, az esztétika és a tartósság.

Ám ahhoz, hogy egy zuhanyzó minden igényt ki tudjon elégíteni, számos olyan apró dologra kell odafigyelni, ami jelentősen megnehezíti a megtervezését és a kivitelezését is.

Ahhoz ugyanis, hogy elkerüljük a zuhanyzóknál tapasztalható legnagyobb csapdákat, milliméter pontos megvalósításra van szükség.

Az alábbiakban megmutatjuk, hogy melyek a leggyakoribb hibák, és hogyan érhető el, hogy az épített zuhanytálca valóban beteljesítse a hozzá fűzött reményeket!

Az épített zuhanykabin legnagyobb előnyei és csapdái

 

 

epitettzhanykabin2

 

 

A legtöbb fürdőszobai berendezéshez hasonlóan az épített zuhanynál is a vízbeázás jelenti a legnagyobb veszélyt.

Mi történhet egy épített zuhanytálca beázásakor?

  • Átereszthet a falak mentén
  • Megrepedhet a zuhanytálca
  • Kirepedhet a lefolyó cső
  • Átereszthet a lefolyó szerkezetnél
  • Stb.

A beázás tehát számos problémát von magával, ezért minden eszközzel érdemes elkerülni! 

A másik fő problémát az elégtelen tervezés szokta okozni, hiszen ebben az esetben az épített zuhanykabin egyáltalán nem lesz tartós, és amit megspórolunk a zuhanyzó építésen, azt később, a fenntartás során fizetjük ki. Éppen ezért csak és kizárólag minőségi alapanyagokkal érdemes dolgozni, és minden eszközt, alapanyagot, mennyiséget és méretet előre ki kell számolni, hogy a zuhanyzó építés során már ne érje meglepetés a kivitelezőt.

Épített zuhany kivitelezése

 

 

epitettzhanykabin3

 

A zuhanykabin építés legfontosabb lépése a tervezés!

Ahhoz ugyanis, hogy az épített zuhanykabinnál ne legyenek méretezési, vízzárási vagy egyéb problémák, precíz munkára, pontos arányokra és minőségi alapanyagokra lesz szükség.

A beszerzést a csempével, illetve az ajtóval érdemes kezdeni, ezek fogják ugyanis megadni az épített zuhany pontos méretét. Természetesen a csempák könnyen méretre igazíthatóak egy csempevágó segítéségével!

Ez után a vízlefolyást kell megterveznünk, ideértve a lefolyás irányát, a lefolyó magasságszintjét, a dőlésszöget, valamint magát a zuhanyfolyókát is. 

Ekkor el kell eldönteni, hogy az épített zuhanytálcának lesz-e küszöbe és pereme, vagy a földszint magasságában lesz megépítve.

 

 

epitettzhanykabin4

 

Végül, de nem utolsó sorban gondolnunk kell arra is, hogy hova építjük be azokat a kiegészítőket, amelyek szem előtt lesznek, így jelentős hatással vannak az egész épített zuhanyzó kinézete. 

Amit pedig sokan elfelejtenek: ezeket az extra kiegészítőket folyamatosan használni fogjuk a mindennapok során!

A kiegészítők alatt az alábbi berendezéseket értjük:

  • Polcrendszer a samponnak, tusfürdőnek
  • Ülőalkalmatosság (például szék) a kényelmesebb zuhanyzáshoz
  • A lefolyó végleges helye

Ezeknek az elhelyezése hatással van az egész zuhanykabin építés folyamatára, hiszen a polcrendszer sok helyet foglal, a szék úgyszintén, míg a lefolyón nem túl kellemes állni, ezért célszerű olyan helyre telepíteni, ahova nem tesszük a lábunkat. 

Utólag ezek már egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán módosíthatóak, hiszen ebben az esetben a már végleges zuhanyzót kell visszabontanunk – egy polcrendszer felrakásához például a csempéken kell lyukat fúrnunk. 

Amennyiben mindezekkel megvagyunk, akkor jön a lefolyó, a zuhanytálca és végül a zuhanypanel kiválasztása!

Hasznos tippek a zuhanyzó építéshez

  • A burkolat dőlésének minimum 2%-osnak kell lennie ahhoz, hogy a víz egy irányba tudjon folyni
  •  Célszerű lehet a “polcokat” a falba építeni, egy kis párkány ugyanis jóval elegánsabban mutat, mint egy felszerelt polc
  •  A lefolyó kiválasztása rendkívül fontos lépés, amit sokan elhanyagolnak, pedig nagyban befolyásolja a végeredmény kinézetét, tehát az épített zuhanyzó összképét
  • A lefolyó csövek kialakításánál inkább válasszunk hosszabb utat a vezetékeknek, mint a beton meggyengítését
  • Sokan csak az esztétikát, az árat, a személyreszabottságot és a tartósságot tartják szem előtt az épített zuhanyzó kialakításánál, pedig van egy hasonlóan fontos szempont is: a takaríthatóság

Épített zuhanyzó ára

Sok dolog van, amin spórolhatunk, és van néhány, amin nem érdemes. Rengeteg pénzt spórolhatunk, ha mi magunk végzünk el bizonyos munkafeladatokat, például az anyagok bekeverését egy keverőgép segítségével, vagy a csempék méretre vágását csempevágóval vagy gyémántvágó géppel!

Utóbbi kategóriát erősíti például a tervezés, hiszen ezen múlik minden, és hiába igényel sok energiát, pénzt vagy időt, a rossz vagy elégtelen tervezés még így is jóval költségesebb döntés lesz hosszú távon.

Amin spórolni tudunk, azok az előre elkészített berendezések, például az ajtók, hiszen ha nem egyedi méretet szeretnénk, hanem megfelel számunkra a gyárilag legyártott szabványméret is, azzal jelentős összegeket spórolhatunk meg.

Azonban ez nem összetévesztendő az alapanyagokon való spórolással!

Az épített zuhanyzó ára ugyanis két részből áll:

  • Bekerülési költség
  • Fenntartási költség

Ahhoz, hogy a zuhanykabin megépítése hosszú távon is jó befektetés legyen, minőségi alapanyagokra van szükség.