Körfűrész teszt: segítünk kiválasztani a legjobb körfűrészt!

Körfűrész teszt

Asztali-, merülő-, akkus és kábeles kézi körfűrész teszt. Milyen munkához melyik típus passzol leginkább? Milyen szempontokra figyeljünk a vásárláskor?

A körfűrész a szerszámosláda nélkülözhetetlen eleme, hiszen segítségével igazán szépen és egyenesen tudjuk vágni a fát, de akár a fémet vagy egyéb anyagokat is. Ugyanakkor körfűrész és körfűrész között igen nagy különbségek lehetnek. Hogy segítsünk a választásban, a cikkben áttekintjük, hogy melyik körfűrész típus mire jó, milyen műszaki jellemzőkre kell figyelni a vásárláskor és az is kiderül, szerintünk melyik modellek az asztali-, merülő-, és kézi körfűrész teszt győztesei.

 

 

Körfűrész teszt 2

 

A körfűrész tesztben résztvevő körfűrész típusok tulajdonságai

Bár barkács célokra leggyakrabban körfűrészt szoktak választani, érdemes megismerni több körfűrész típust is. Ebből a részből kiderül, mikor és kinek jó az asztali-, merülő-, és kézi körfűrész. Az áttekinthetőség kedvéért egy összehasonlító táblázatot is készítettünk.

Kézi körfűrészek: otthoni barkácsolóknak kötelező

Bár a kézi körfűrészt eredetileg fa vágására tervezték, mára már igazi mindenes vált belőle. Alkalmas fa, fémek, műanyagok, sőt szendvicspanel és szálerősített betonlapok vágására is. Képes 90 és 45 fokos szögben is vágni, előbbi esetben nagyobb vágási mélységgel számolhatunk.

Hatalmas előnye a csatlakoztatható porszívó, amely képes a keletkezett por nagy részét elszívni. Így jóval kevesebbet kell bajlódni a takarítással, nem is beszélve arról, hogy lényegesen kevesebb port lélegzünk be. (Ennek ellenére maszk viselése továbbra is ajánlott!)

Ezek a körfűrészek még a hagyományos, elektromos körfűrész kategóriába tartoznak, bár ennek köszönhetően viszonylag kedvező áron juhatunk hozzá egy-egy modellhez!

A kézi körfűrészek előnyei: 

  • Széleskörű felhasználási lehetőség
  • Elérhető ár
  • Precíz és gyors vágás

Akkus kézi körfűrész

Az akkus körfűrészek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, mivel a mai modern akkumulátorok már megközelítik a kábeles változat teljesítményét. Sokkal nagyobb szabad mozgásteret és kényelmet biztosítanak. 

Merülő körfűrész: igazán finom munkákhoz

Gyakori kérdés, hogy mi a különbség a merülő körfűrész és a kézi körfűrész között. A legfontosabb differencia az, hogy a merülő körfűrészek képesek a munkadarab közepétől kezdeni a munkát, míg a hagyományos kézifűrész a munkadarab szélétől vág. Ezt a merülő körfűrész eltérő felépítése teszi lehetővé. A hagyományos kézi körfűrészek ingafedéllel vannak ellátva, mely viszahajlik, amikor a fűrész a munkadarabba hajt. Ugyanakkor a fűrészlap és a fűrész motorja szorosan csatlakozik a vezetőlemezhez. A merülő körfűrész motorja dönthető, vagy leereszthető, így a fűrészlap teljesen el tud merülni a munkadarabban. 

A merülő körfűrészt otthonra inkább haladó szintű asztalosi munkákhoz ajánljuk, tapasztalataink szerint ezen kívül elsősorban szakemberek, ácsok, asztalosok választják. Elérhető kínálatban ma már megtalálhatóak a hagyományos elektromos merülőkörfűrészek mellet a mai, modern, egyre inkább teret hódító akkus merülőkörfűrészek is!

A merülő körfűrészek előnyei:

  • Különösen alkalmas nagyon kényes vágásokra (például konyhai munkalapok vágása)
  • Már a munkadarab közepétől kezdhető a vágás
  • Rendkívüli precizitás érhető el a vezetősínnel

 

 

Körfűrész teszt 3

 

Asztali körfűrész: elbánik a nagyobb munkadarabokkal is

Az asztali körfűrész fixen állványra van rögzítve, és a munkadarabot mindkét kézzel tudjuk tartani. Ez akkor a legjobb körfűrész, ha igazán vastag és kemény fát szeretnénk fűrészelni, amit nagy teljesítményű motorja és nagy átmérőjű fűrésztárcsája tesz lehetővé. Szintén igen precíz vágás készíthető a segítségével. Jellemzően asztalosműhelyekben és egyéb professzionális felhasználásra választják, haladó barkácsolóknak is ajánlott. 

Az asztali körfűrész előnyei: 

  • Vastag, nehéz, kemény munkadarabok vágására is alkalmas
  • Nagyobb vágási szélesség és vágási mélység
  • Könnyű fűrészlap-csere

Kézi körfűrész tulajdonságok

  • Klasszikus kábeles kézifűrész
  • Egyenes vágásokhoz tökéletes
  • Ferde fűrészlappal gérvágáshoz is alkalmas
  • Precíz, gyors munkavégzés
  • Porszívó csatlakoztatható, mely rendkívül praktikus
  • Ívek vágása nem lehetséges vele
  • A kábel miatt korlátozott mozgástér
  • Kedvező ár

Akkus kézi körfűrész tulajdonságok

  • Ugyanolyan szerkezet, mint a hálózatról üzemeltetett körfűrészeknél
  • Rugalmas, mobil használat a vezeték nélküli kialakításnak köszönhetően
  • A motor teljesítménye kicsit alacsonyabb ezért nagyon vastag és kemény fával nem biztos, hogy boldogul, de folyamatosan fejlődik a technológia
  • Nagyobb súly 
  • Költségesebb

Merülő körfűrész tulajdonságok

  • Képesek “belemerülni a munkadarabba”: a közepétől kezdeni a vágást
  • Professzionális faipari munkákhoz való
  • Pontos, precíz vágás
  • Létezik akkus változat is belőle

Asztali körfűrész tulajdonságok

  • Nagy vágási mélység
  • Fixen munkaasztalra szerelt konstrukció
  • Vastag és kemény fához ideális
  • Tökéletes párhuzamos vágások elkészítéséhez 
  • Kézi modelleknél magasabb az energiafogyasztása

Melyek voltak a körfűrészt teszt kritériumai?

Lássuk, melyek a legfontosabb műszaki jellemzők és kiegészítők körfűrész vásárlásakor!

A legfontosabb műszaki jellemzők

Teljesítmény és üresjárati fordulatszám

Minél magasabb ez a két érték, jó esetben annál erősebb a körfűrészünk, és annál vastagabb munkadarab vágására képes. A teljesítmény asztali körfűrészek esetében 1000 és 3000 Watt között mozog, míg kézi körfűrészek esetében 600-1400 W lehet. Ugyanakkor olcsóbb, ismeretlenebb márkától származó gép esetén belefuthatunk abba, hogy a magas teljesítmény mégis gyenge motorral társul. 

Vágási mélység

A vágási mélység két tényezőtől függ: a körfűrész típusától és a használt fűrészlap méretétől. Az átlagos körfűrészek 5-7 cm mélyen tudnak vágni. Mindig gondoljuk át, hogy a pár cm-es különbségnek van-e jelentősége a mi felhasználási területünkön.

A fűrészlap átmérője

A legtöbb kézi körfűrész maximális fűrészlap átmérője 16-19 cm között van. Ennél valamennyivel kisebb fűrészlap használható, nagyobb azonban soha! 

Dőlésszög

Mind az asztali, mind a kézi fűrészekkel lehetséges az átlós vágás, azaz gérvágás, melyhez a szükséges dőlésszög előre beállítható. A dőlésszög általában 45-90 fok között választható. 

Porelszívás

A porelszíváshoz az egyik lehetőség, hogy ipari porszívót csatlakoztathatunk a körfűrészhez. Ha a műhelyben nem rendelkezünk ilyennel, akkor alternatív megoldás lehet a porkazetta, mely felfogja a forgácsot, melyet aztán a kukába üríthetünk. 

 

 

Körfűrész teszt 4

 

Fontos kiegészítők

Vezetősín

A vezetősín körfűrészhez abban segít, hogy a vágások pontosak és egyenesek legyenek. Bizonyos modellekhez jár, míg másokhoz külön kell vásárolni ezt a kiegészítőt. Érdemes mérlegelni, hogy szükségünk lesz-e a vezetősínre, hiszen feleslegesen ne fizessünk érte, és szükség esetén külön is megvásárolható ez a tartozék.  

Tárolás

Érdemes olyan modellt választani, ahol a koffer tartozék a körfűrészhez, mert amennyiben nem az, magunknak kell megoldani a szerszámgép tárolását. A körfűrészt ugyanis elzártan szükséges tartani. 

Fűrészlapok

A körfűrészlapok különböző méretekben, különböző fémekből és különböző alakú fogakkal kaphatóak. Mindig tájékozódjunk, hogy az adott fűrészlap mire való! Bár ma már a kifejezetten fa, fém, műanyag, vagy aluminiumhoz kapható fűrészlapokon kívül elérhetőek az úgynevezett multimaterial (több anyag fűrészelésére alkalmas) fűrészlapok, ezek élettartama alacsonyabb az egyetlen anyagra fejlesztett társainál, ezért csak akkor vásároljunk ilyet, ha valóban sokféle anyaggal szeretnénk dolgozni. 

Kézi körfűrész tesztgyőztes: Bosch GKS 190 körfűrész

A Bosch GKS 190 kézi körfűrész teljesítménye 1400 Watt, üresjárati fordulatszáma 5500 fordulat/perc. Fogantyúja puha, ergonomikus. A fűrész ingafedéllel van ellátva, amely zárt, és masszív öntött alumíniumból készül. A szerszámgép kétkezes kioldó kapcsolóval rendelkezik, így csak akkor indítható, ha egyszerre két gombot nyomunk meg.

A maximális vágási mélység 70 mm, 45 fokban döntve pedig 50 mm. A vágási mélység fokozatmentesen állítható. A turbó elfújás a tiszta munkafelületet biztosítja, az elszívó adapter tartozék. Ez a kézi körfűrész igazán sokoldalú társ, amely az asztalos és ács munkálatoktól kezdve rendkívül sokoldalúan felhasználható.

Akkus kézi körfűrész teszt győztes: Bosch GKS 18V- 57 G

A Bosch GKS 18V-57 G körfűrész 3400 fordulatot képes percenként megtenni. De nem csak a teljesítménye nagy, az 5,0 Ah-as akkumulátornak köszönhetően ugyanis hosszú üzemidővel is rendelkezik. Tartozék a gyorstöltő készülék is, így az akku lemerülése után sem kell sokat várnunk a munkával. Robosztus kialakításának köszönhetően szinte minden területen bevethető. Maximális vágási mélysége 90°-nál 57-mm, 45°-nál 42 mm. 

A kézi körfűrész mindenki igényéhez alakítható, hiszen akár jobb oldalon elhelyezkedő fűrészlappal is elérhető. Igazi rugalmas, sokoldalúan felhasználható szerszámgép, amelynél nem kell kompromisszumot kötni a precizitás terén sem. 

Merülő körfűrész teszt győztes:  Bosch GKT 55 GCE

A Bosch GKT 55 GCE kiemelkedik a tömegből a milliméter pontos vágásoknak és elképesztő erejének köszönhetően. Bármivel elbánik, legyen az sima deszka vagy tömör fa. Porelszívója szuper munkát végez, a fűrészlapok cseréje egyszerű. A fordulatszám állítható, az erőteljes 1400 wattos motor alkalmassá teszi a szerszámot a különböző anyagok, fa, munkalapok, aluminium, sőt akár akrilüveg vágásához is. A vágás szöge és mélysége pontosan beállítható. Egy rendkívül jó ár-érték arányú merülő körfűrész. 

Asztali körfűrész teszt győztes: Makita 2704N elektromos faipari asztali körfűrész

A Makita 2704 egy erős. 1650 Watt-os motorral felszerelt szerszámgép, amely minden gond nélkül boldogul a vastagabb és keményebb munkadarabokkal is. A lágyindítás és motorfék funkciók nagy népszerűségnek örvendenek, az asztali fűrész összeszerelése még a tapasztalatlan felhasználók számára is egyszerű. Rendkívül precíz vágásra képes, mind hossz- mind gérvágás tekintetében. A maximális vágási mélység 90°-nál 93 mm, 45°-nál pedig 64 m. Professzionális felhasználásra tökéletes modell!