Konyhapult beépítése házilag

Konyhapult házilag is elkészíthető

A konyhapult cseréje vagy beépítése házilag. A munkalap anyaga. A konyhapult magassága, méretek. A beépítés lépései. Milyen szerszámok szükségesek hozzá?

A konyhabútor manapság nem csak funkcionális célokat szolgál, hanem a ház vagy lakás egyik fő látványeleme. A bútor leghangsúlyosabb része pedig a konyhapult, amely nagy, egybefüggő felületével meghatározza a konyhabútor stílusát. Manapság már ezernyi anyagú, felületű, mintázatú konyhapult közül választhatunk, melyet a vállalkozókedvűek maguk is beépíthetnek.  

A bejegyzésben végigvesszük a választható anyagokat, a konyhapult beépítésének lépéseit, de szó lesz az az optimális konyhapult magasságról és méretekről, valamint a szükséges szerszámokról is. 

 

Milyen szerszámok kellenek a konyhapult beépítéséhez?

 

Miből legyen a konyhapult?

Laminált, fa, természetes vagy műkő: nem egyszerű feladat a megfelelő anyagú konyhapult kiválasztása. A konyhapult felújításánál még szóba jöhet a csempézés is, ami remek választás mediterrán stílusú otthonokba. Lássuk a különböző anyagokat!

Laminált konyhapult

A laminált konyhapult manapság a legnépszerűbb, és nem csak kedvező ára miatt. A pozdorja alapra ragasztott mintás laminált felület jól bírja a konyhai igénybevételt, a kiömlött étel nem hagy rajta foltot, könnyen tisztítható. További előnye, hogy manapság már szinte végtelen szín és mintázat közül választhatunk. Hátránya, hogy nem lehet javítani, ha sérül, és nagyobb a nedvszívóképessége, ami miatt könnyen eldeformálódhat. Forró edényeket nem szabad rárakni, mert felpattanhat. Ugyanakkor házilag történő beépítésre a legoptimálisabb választás.

Természetes kő konyhapult

A gránit, kvarc vagy márvány konyhapult modern és elegáns kinézetet nyújt, kemény, ellenálló és akár a magas hőmérsékletet is bírja. Ápolása nem bonyolult, hátránya viszont, hogy ára meglehetősen borsos, és beszerelését szakembernek kell végeznie.

Műkő azaz műgyanta konyhapult

Az alumínium-hidroxid granulátumból és hibrid gyantából készült műkő konyhapult egyre népszerűbb, mivel könnyen formázható, jó kopásállóságú, hegesztési- és vágási nyom nélkül illeszthető anyag. Sérülés vagy vágásányom esetén saját anyagával javítható, élettartama hosszú, könnyű tisztán tartani. A szín és mintaválaszték rendkívül széles, árfekvése ugyanakkor magasabb. 

Fa konyhapult

A rusztikus, vidékies stílus kedvelőinek jó választás lehet a természetes fa munkalap, amelyet a hagyományos módszerekkel tudunk szabni és házilag belevágható a mosogató és a tűzhely főzőlapja. Bár felülete a vágódeszkáéhoz hasonlít, vágni nem szabad rajta, mert a vágásnyomokat és az ételek okozta elszíneződéseket nem lehet többé eltüntetni róla. Hátránya, hogy gondos tisztítást és rendszeres ápolást igényel. 

Csempe, kerámia konyhapult

Magyarországon ritkán alkalmazzák, pedig olcsó és látványos konyhapult burkolási módszer. Hatalmas előnye, hogy a burkolatot a falra is felfuttathatjuk, így még egységesebb képet adhatunk a konyhának. Az egyszerűbb, vagy olcsóbb csempéket kombinálhatjuk drágább vagy egyedi csempékkel, így nem csak egyedi megjelenést adhatunk a helyiségnek, de a pénztárcánkat is kíméljük. Régi konyhapult felújítására kiváló választás. 

 

konyhapult magassága átlagosan 90 cm, de igazítsuk a lakók igényeihez

 

A konyhapult magassága, méretei

Ha kiválasztottuk a megfelelő anyagot, akkor elkezdhetjük a konyhabútor tervezését. Itt gyakori kérdés, hogy mekkora legyen a konyhapult magassága és egyéb méretei. Sokan rávágják, hogy a szokásos magasság 90 cm, de mi azt javasoljuk, hogy vegyük figyelembe a lakók magasságát. Ha 190 cm magas személy használná a konyhapultot, ő biztosan görnyedni fog, egy 160 cm-nél alacsonyabb háziasszony pedig nem éri majd fel a munkalapot. 

Ami a konyhapult mélységét illeti, ez eléggé kötött érték: 60 cm a szükséges mélység, mivel a háztartási gépek mélysége is ekkora. 

Konyhapult házilag: a beépítés lépései

Fa vagy laminált konyhapult beépítését házilag is végezhetjük, de ha csempézett pultot akarunk, egy kis ügyességgel ez is megoldható. Hogyan kezdjünk bele? 

A szükséges szerszámok

Mielőtt belevágnánk, bizonyosodjunk meg róla, hogy minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll. A következő szerszámokra biztosan szükség lesz: 

A fenti szerszámok széles választéka megtalálható a Zákány Szerszámház kínálatában.

A konyhapult beépítésének lépései

A konyhapultot célszerű minél nagyobb darabokból összeállítani, természetesen a lehetőségekhez képest. A sarokban történő befordításhoz elkerülhetetlen lesz, hogy több darabból álljon a munkalap. Mindenképpen gondoljuk át, hogy az illesztések hová kerüljenek, közvetlenül a főzőlap mellé és a mosogató mellé ne tervezzünk illesztést.

Konyhapult házilag is elkészíthető