Korlát nélkül nem lehet: ilyen a biztonságos korlát

A korlát nem csak a biztonságot szolgálja, de kapaszkodó és esztétikai funkciója is van

Mikor szükséges korlát? Mekkora legyen a magassága? Milyen a jó terasz/lépcső korlát? Hova illik a fa-, fém-, üvegkorlát?

Lépcsőre, teraszra, erkélyre és bárhova, ahonnan le lehet esni, kötelező tartozék a korlát. Ami nem is baj, hiszen egy jól megtervezett és mutatós darab nem csak a testi épségünket védi, de stílusos kiegészítője is lehet az otthonunknak. Természetesen a tervezéskor rengeteg kérdés merül fel, például, hogy milyen a megfelelő terasz vagy lépcső korlát? Milyen magas legyen, és egyáltalán fa-, fém-, vagy üvegkorlátot válasszunk? El lehet-e házilag készíteni, vagy mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni? Körbejártuk a témát. 

 

 

korlat2

 

Hova szükséges korlát?

A korlátnak alapvetően két funkciója van: egyrészt megvéd a le-vagy kizuhanás ellen, másrészt segíti a mozgást, kapaszkodást. Ehhez hozzá jön még a másodlagos, dekorációs funkció is, erről a fa és fém korlátokról szóló részben lesz szó. 

Korlát tehát mindenhová rakható, ahol leesés elleni védelem szükséges, vagy felmerül, hogy jól jönne egy fogódzkodó. Ilyen lehet például: 

  • Lépcsők
  • Erkélyek
  • Teraszok
  • Fürdőkád vagy zuhanyzó, wc

Természetesen létezik szabályozás is arra, hogy hová kell feltétlenül korlátot helyezni. Az OTEK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) szerint minden olyan járófelület mellé kötelező korlátot helyezni, ahol a járófelület magassága a terepszinttől legalább 80 cm-nél magasabb. Lássuk a részleteket!

Milyen a jó korlát?

Bár saját házban szinte sosem ellenőrzik, hogy milyen korlátot építettünk be, mégis jó ötlet a szabályozásból kiindulni. Azt már tudjuk, hogy a terepszinttől minimum 80 cm-rel magasabban lévő járófelület mellé kell korlát, de mit jelent ez a gyakorlatban? 

  • Korlát beépítése kötelező a 80 cm-nél magasabb teraszok, erkélyek esetében
  • Ha a lépcső által áthidalt szintkülönbség meghaladja a 80 cm-t. 

Egyébként érdemes ennél kisebb, pár fokos lépcső esetében is korlátot építeni, főleg ha a lakók között gyermek, mozgásában korlátozott, vagy idősebb személy él. 

Milyen magas legyen a korlát?

A szabályozás szerint a korlátnak minimum 95 cm magasnak kell lennie, vagy abban az esetben, ha rendelkezik valamilyen minimum 30 cm széles párkánnyal, könyöklővel (ide számíthat a virágláda is), akkor elegendő a 80 cm. 

Ez a magasság már képes megakadályozni, hogy egy átlagos magasságú felnőtt átessen a korláton és lezuhanjon. 

Korlátpálcák

A szabályozás szerint a korlátpálcák közti távolság maximum 12 cm lehet. Ezt az előírást érdemes megfogadni, mert ez az a távolság, ahol egy kisgyermek még nem tud kibújni. Azonban ha kistestű háziállatot tartunk, akkor gondoljunk rájuk is: egy motiváltabb cica simán átpréseli magát ezen a résen. 

Ha a pálcák függőlegesen vannak elhelyezve, akkor úgy alakítsuk ki a korlát vízszintes zárását, hogy egy kisgyermek ne tudjon felmászni és átmászni a korláton. 

 

 

korlat3

 

 

Lépcső korlát: erre figyeljünk

A lépcső korlát megépítésekor érdemes további szempontokat is figyelembe venni. Az egyik ilyen szempont, hogy a korlátot ez esetben biztosan fogjuk használni kapaszkodásra. Ennek megfelelően a korlátfát a következőképpen érdemes kialakítani: 

  • Forma és méret: 4-5 cm kör keresztmetszetű, vagy valamilyen gömbölyített formájú kapaszkodót válasszunk, melyet könnyű marokra fogni
  • Megszakítás nélküli kivitel: a korlátfa legyen végigsimítható, a rögzítés miatt ne kelljen elengedni 
  • Szín: ne olvadjon bele a környezetbe, főleg fal melletti kapaszkodóknál megbotlás esetén fontos, hogy a korlátfa észrevehető legyen
  • Magasság: a standard 95 cm-es magasság megfelelő, de ha kisgyermek is használná a lépcsőt, érdemes lehet a számára lejjebb is elhelyezni egy kapaszkodót

Amit még érdemes tudni, hogy 2 méteres szélességű lépcsőig elegendő egy oldalra korlátfát tenni. (Tehát ha nincs fal a másik oldalon, korlát elhelyezése szükséges, csak kapaszkodó nem kell.) Ennél szélesebb lépcső esetén ugyanakkor célszerű mindkét oldalra kapaszkodót elhelyezni, hiszen a méret feltételezi, hogy többen fogják egyszerre használni a lépcsőt.

Csúszásgátlás

Közterületi és közforgalmi építmények esetében a szabályozás meghatározza a lépcsőfokok mélységét és magasságát is. Otthoni beépítés esetén ez nincs kőbe vésve, de fontos, hogy az ésszerűség és a kényelem határain belül mozogjunk. Amire viszont érdemes különös figyelmet fordítani, az a megfelelő csúszásvédelem, kiváltképp, ha a lépcső kültéri és érheti nedvesség. 

Egyéb korlátok

Ahogy már említettük, a zuhanyzó, kád stb. melletti korlátok jól jöhetnek, ha a lakók idősebbek, vagy mozgásukban korlátozottak. Bár ezek a kapaszkodók jellemzően kisebbek, de itt is elsődleges a stabilitás és a biztonság. A következő szempontokat mindig tartsuk szem előtt:

  • Ne használjunk olcsó, gyenge minőségű tiplit, mert a korlát nagy terhelésnek lesz kitéve és kiszakadhat. A feladatra a komolyabb dübel alkalmas!
  • Csak olyan falra szereljünk kapaszkodót, amely képes azt megtartani. A tégla és beton biztosan megfelelő, Ytongnál és fánál mindenképpen járjunk el körültekintően!
  • Kövessük a használati útmutató előírásait, és az összes rögzítési pontot rögzítsük!
  • Fontos, hogy a kapaszkodó kézre essen, és jól észrevehető színe legyen

Fali kapaszkodó

Korlát helyettesítésre lett kifejlesztve. Kivitelezése gyorsan megoldható. Kifejlesztésének oka a biztonságos közlekedés segítése. Jelenléte jól jöhet olyan helyeken, ahol magasabb felületre kell fellépnünk. Jó választás otthoni környezetben is főleg, ha a lakók között gyermek, mozgásában korlátozott, vagy idősebb személy él.

A fali kapaszkodók fontosságáról sokan megfeledkeznek, pedig az egyik legfontosabb kiegészítője a korlátnak, legyen az kovácsoltvasból, rozsdamentes acélból, vagy akár fából. A fali kapaszkodót olyan helyre ajánlott beépíteni, ahol helyhiány miatt nem lehetséges a korlát kiépítése. A falra szerelt kapaszkodó elsősorban nem azért van, hogy esztétikussá tegyük a falfelületet, hanem azért, hogy ha esetleg megcsúszunk, akkor megtudjunk kapaszkodni benne.

 

korlat4

 

 

Milyen korlátot válasszak?

A korlát stílusát mindig alakítsuk az épülethez, illetve ahhoz a lépcsőhöz, amely mellett majd elhelyezkedik. Választható fém-, fa-, vagy üvegkorlát.

Fa korlát

A fa korlát meleg hatásának köszönhetően otthonunk dísze lehet. Legjobban burkolt vasbeton lépcsőhöz, valamint természetesen a fa lépcsőhöz illeszkedik. A fa, mivel egy könnyen megmunkálható anyag, szinte végtelen lehetőséget kínál formavilág és stílus tekintetében. Vásárolhatunk előregyártott esztergálással készített korlát elemeket a megfelelő korlátfával, melyet magunk is összeszerelhetünk. Ugyanakkor ez esetben figyeljünk arra, hogy szeg vagy csavar ne látszódjon. 

Ha mi magunk szeretnénk a fa korlátot elkészíteni, akkor bizonyosodjunk meg róla, hogy az összes szükséges szerszám a rendelkezésünkre áll. Mindenképpen szükség lesz gérvágó fűrészre vagy körfűrészre és csiszológépre, például egy excentercsiszolóra. Ezen kívül pedig rendelkeznünk kell fúrócsavarozóval vagy ütvefúró-csavarozóval, lehetőleg akkus változatban, hogy minél szabadabban tudjunk mozogni. Ha választani lehet, mi inkább az akkus ütvefúró-csavarozót ajánljuk, hiszen ez már képes a keményebb anyagok, például a fal fúrására is. 

A fenti szerszámok széles választéka megtalálható a Zákány Szerszámház kínálatában:

Fém korlát és üvegkorlát

A fém korlátok kültérre és beltérre egyaránt széleskörűen beépíthetőek, végtelen számú stílus és forma közül választhatunk.Az elemek általában tetszőleges keresztmetszetű acél, aluminium, rézidomokból készülnek hegesztéssel, csavarozással vagy szegecseléssel. Kedvünkre válogathatunk a különböző felületkialakítású darabok között, ezerféle mattított, szálcsiszolt, porszórt vagy festett, magasfényű termék létezik.

Annak azért mindenképpen nézzünk utána, hogy kültérre megfelelő minőségű korlátot válasszunk, attól, hogy egy termék rozsdamentes, még nem biztos, hogy kültéri használatot bírni fog. A fához hasonlóan egyébként megnövelhetjük a korlát időtartamát, ha rendszeresen ápoljuk azt. 

Az üvegkorlát általában edzett vagy biztonsági üvegből, esetleg a kettő kombinációjából készül, fém alkatrészekkel kombinálva. Előnyük, hogy nagyon mutatósak, és könnyen tisztíthatóak. 

A lágyacélból készült kovácsoltvas korlátok a kézműves munka csúcsát jelentik. De ha nem ilyenben gondolkodunk, előregyártott elemekből készült, egy kis lakatosmunkával házilag is összeszerelhető korlátok közül is válogathatunk. Természetesen ebben az esetben is fontos, hogy rendelkezzünk az összeszereléshez szükséges szerszámgépekkel. Biztosan szükségünk lesz egy hegesztőgépre, csiszológépre, sarokcsiszolóra. Ezen kívül pedig kelleni fog egy elektromos fúrógép vagy elektromos ütvefúró is. Ha pedig meg szeretnénk könnyíteni a dolgunkat, jobb választás az előbb is említett akkus ütvefúró, betonfalnál pedig az akkus fúrókalapácsot ajánljuk. 

A fenti szerszámok széles választéka megtalálható a Zákány Szerszámház kínálatában:

Kovácsoltvas korlát  

Minden kovácsolt termék megkülönböztethető egymástól a szövések bonyolultsága, telítettségük alapján. Ha konkrétan a lépcsőkorlátról beszélünk, akkor lehetnek teljesen fémek vagy más természetes anyagokkal - kővel, fával, üveggel kombinálva. Mindezt befolyásolja, hogy milyen összhatást szeretnénk elérni.

Kovácsoltvas korlátok otthonunk bármelyik pontján. Egyaránt kültéren, egyaránt a lakás belső területein remekül alkalmazható. Külső használatra elsősorban teraszok, erkélyek korlátjaként használják. Belső területeken leginkább lépcsőfeljáróknál használják.   

Kovácsoltvas korlát előnyei:  

  •     Tartósság: Jól tartja a formát, nem vetemedik el a használat során.
  •     Könnyű rögzíthetőség: Bármely talpra történő felszerelés lehetősége: fa, beton, tégla stb.
  •     Dekoratív kialakítás: fém korlát bármilyen formát adhat anélkül, hogy feláldoznánk a lépcsőnk szélességét.

Jó tervezést és munkát kívánunk!